Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   491 / 728
(#) golem válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Szia!
Most próbálkoztam F3 55 Hz alá nem tudtam vinni.
próbáltam nagyobb doboz méretel kisebb nagyobb átmérőlyű csővel de nem akart össze jöni sose.
(#) ptesza válasza golem hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Az 55 Hz még nem igazán mély. Hiányosnak fogod érezni. Lehet jobb lenne egy reflex doboz?
Szerintem túl kemény a felfüggesztése és emiatt nem fog mélyre menni , viszont fene érzékeny. Pille és perem cserével biztosan sokat változna.
(#) dB_Thunder válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Idézet:
„Az 55 Hz még nem igazán mély”
Ebben egyetértünk.
Idézet:
„Hiányosnak fogod érezni.”

1, hangsugárzók 95%-a még 80 Hz alá sem megy.
2, Kérlek nevezz meg 5 hanganyagot ahol 50 Hz-nél mélyebb hangok vannak.

Ebből következik, hogy lehet erőltetni a mély átvitelt, de hozama nemsok lesz!
Csináltam egyszer egy BP ládát, olyan 60Hz alatt halott volt, viszont felette pár wattal ment a falbontás. Rosszat még senki nem mondott róla, csinálnom is kellett volna még belőle párat. Persze én tudtam, hallottam a gyengéit, ezért eladtam, azóta csak zártat csinálok saját magamnak.
(#) szamóca válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
80' évekből ami beugrik hirtelen:
Mantronix -Basszusmenet
Master Genius- Break egyveleg
Bobby Orlando- Suttogás egy rémhez
Manapság pedig már egész stílusirányzat (bass song) épült ki rá: Itt lehet válogatni.
(#) dB_Thunder válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Nálam ezek a hanganyagok, nem férnek bele a ZENE kategóriába, ugyan van nekem is ebből az irányzatból mint TESZTHANGOK.
Megvallom őszintén nem tudom elképzelni, hogy valaki rendszeresen, huzamosabb ideig ilyet hallgasson. Ez inkább a kocsiba vakerkodásra való.
Pedig én hallgatok szinte mindent, a rocktól, a komolyig, illetve az elektronikus irányzatok javát
(#) szamóca válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Ebből a válaszból is látható a szubjektivitás.
Ezért nem érdemes megkérdőjelezni, besorolni mások zenei ízlését.
Ha valakinek tetszik, és igénye van (márpedig van, másként nem létezne) akármilyen mértékben ezen irányzatokra, ha ilyen paraméterekkel rendelkező eszközt akar, amin hallhatóak stílusirányzatok specialitásai, miért ne tehetné?
(#) alienco hozzászólása Ápr 28, 2014 /
 
Sziasztok!
Zárt ládában van egy mély hangszóróm, amihez szeretnék berakni egy meglévő szélessávú hangszórót. A hangváltóra kössem a szélessávút, vagy direktbe? Melyik mód lenne a jobb?
(#) Benji94 válasza alienco hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Mindenképpen hangváltóra kössed, és feltétlenül szigeteld el a mélysugárzótól.
A legtisztább fából lenne neki egy kis külön kabin, jobb híján egy margarinos doboz vagy akármilyen megfelelő méretű, elegendően masszív műanyag doboz megteszi, szilikonnal körbe rögzítve, hogy légmentesen zárjon.
(#) Primary hozzászólása Ápr 28, 2014 /
 
Ma reggel kipattant a fejemből jobb/rosszabb pillanatomban, hogy mi lenne, ha a Sony 134-est egy lefolyócsőbe tenném. Egy szimpla egyenes cső,a végén a könyökkel. Ide jönne a hangszóró.
Az ötlet innen van: Bővebben: Link
Mi a véleményetek róla?
Ezt lenne a legegyszerűbb kivitelezni. A kis Sony szélessávús szűkülő TL dobozom is egészen használható lett. Bár semmit nem mértem, de 1000 forint/darab (minden anyag és hangszóró) költség miatt lehet, hogy megengedő vagyok, de szerintem hozza az ettől sokkal drágább PC hangszórók szintjét.
(#) alienco válasza Benji94 hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Köszi az infót, akkor mindkettő a hangváltóra megy.
Igazából fával is tudnám különválasztani a két hangszórót, de a doboz belső magasságából pont az egyharmadát levenné. Ez nem befolyásolná túlságosan a mély hangszóró karakterisztikáját?
Illetve margarindobozos nagyságú leválasztás esetén a szélessávúnak nem kevés a térfogat? Visaton FR10HM a hangszóró egyébként.
(Alternatív megoldás, hogy beteszek "középmagasnak" egy SAL DTF12-t (már megvan), ami zárt. A Visatont jobban szeretném, mert pl. az pont illik a lyukba.)
(#) Ge Lee válasza Primary hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Nem tudom melyik hangszóróról van szó, de ha arról amit itt szoktak árulni néha az apróban, ahhoz inkább reflex doboz kell.
Remélem az ősszel már én is el jutok odáig, hogy legalább egy próbadobozt össze tudok rakni neki.
A TL-t inkább az olcsó SAL-okkal érdemes kipróbálni, talán javulnak valamit a zárthoz képest. Illetve pl. az SR széria zártban sem annyira rossz, csak jóval nagyobb dobozba kell rakni, és nem kell néhány W-nál többel hajtani (szoba).
(#) Primary válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Arról van szó, amit itt szoktak árulni.
Érdekességképpen csinálnám. Meg a helytakarékosság miatt. 12 centi átmérőjű csőnél harmadakkora térfogatú lesz.
TL hosszát ahogy néztem, negyedhullámra szokták számolni. Mi a helyzet a félhullámmal? Akkor a próba kedvéért le sem kellene vágni a 2 méteres csőből. Na hétvégén ki is próbálom
(#) Benji94 válasza alienco hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Nem volt még dolgom ezzel a Visatonnal. Nekem ránézésre nem tetszik, de ha neked bejön a hangja, akkor használd azt, az a lényeg. Az 1/3 doboztérfogat mínusz túl sok lenne viszont,
ha van kedved/ időd/ pénzed, csinálhatsz külön kis dobozt a szélessávúnak, és mondjuk ráteszed a tetejére. Adatlap alapján úgy tűnik, elég jó magas-átvitellel rendelkezik.
SAL DTF 12-m nekem is van, én szeretem, de ugye az csak kb 3 kHz fölé való.
Nem tudom, a mélysugárzód mekkora, képes-e felmenni odáig.
Mekkora átmérőjű mélyed van?
Ha legalább 20 cm megvan, akkor nem kérdés, hogy a Visaton lesz a jobb választás.
Ha legfeljebb 16 cm, akkor a SAL is szóba jöhet.
(#) Buvarruha válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Elég rossz neked, ha nem hallod a 30Hz-et. Az 50Hz nagyon magas, kommersz cuccnak elmegy, de ne hírdessük.

Idézet:
„Csináltam egyszer egy BP ládát, olyan 60Hz alatt halott volt, viszont felette pár wattal ment a falbontás. Rosszat még senki nem mondott róla, csinálnom is kellett volna még belőle párat.”


Az ilyeneket inkább hagyjuk, az emberek arra gerjednek, ha búg a 100Hz akármilyen harsányan is, szóval ez csak azt példázza, hogy búgott, mint a barom, de szub nem volt benne.
(#) golem hozzászólása Ápr 29, 2014 /
 
Sziasztok!

Le tudtam vinni F3 50Hz re néztem a gyári hangfalakat ezeket az ipariakat nem mind megy 50 Hz alá ami le is megy 40Hz re az már több ezezer watt.
(#) ptesza válasza golem hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Be lehet állítani 35~135 Hz-is.

golem.bb6
    
(#) dB_Thunder válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Soha nem állítottam hogy nem hallom a 30Hzet. Azt állítom hogy nem nagyon van mit hallgatni!
De a vitát rövidrezárva, mindenki letesztelheti kedvenc zenéit egy normális spektrumanalizátorral, és rögtön kiderül hogy kell e neki a 50-60 Hz alatti tartomány!
Az én 25 éves tapasztalatom, hogy nem nagyon! DE pont azért használok zárt ládát, mert ugyan rossz hatásfokkal, de lejjebb megy mint egy átlag rezonátoros (reflex, BP) láda. Mert azok, főleg a reflex meg se nyikkan a hangolás alatt. Ez is tapasztalat. Mindamellett a zártnak jobb a fázismenete, impulzus átvitele is.
Részben a felhasználástól is függ hogy milyen láda az ideális.
Én otthon HiFi-re,kisebb hangerőre inkább zártat, buliba már reflex, ha van hely akkor akár BP. Házimozihoz leginkább BP, itt akár 6od rendű is lehet, de azt már zenére nem használnám.
(#) alienco válasza Benji94 hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
A külön doboz nem lenne valami jó, a lyuk eleve megvan. Ki kellett kukáznom a magasat. Gyakorlatilag a régi helyére paraméterei alapján a DTF12 megfelelne (csereszabatos a régi magassal), ha a rögzítő csavarok nem épp a keret széléhez érnének csak ki.
Jó lenne valahogy szűkíteni a keretet valami normális megoldással. 0,5-1 cm elég lenne.
(#) Benji94 válasza alienco hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Ismerős helyzet
Nem egyszerű a megoldás.
Új előlapot csinálni neki bútorlapból vagy rétegelt lemezből megoldható lenne?
Talán az lenne a legtisztább.
Jobb híján, ha nem bánod, hogy "kissé" kókányolás, de működik, olyannal is lehet próbálkozni, hogy vágsz ki bútorlapból/rétegelt lemezből/ de leginkább szárított fenyődeszkából egy olyan fa karikát, amelynek a külseje pont illeszkedik a dobozba, a belseje pedig a DTF 12-höz.
Faragasztóval nagyon masszívan tudod rögzíteni.
Végülis, azt mondtad, hogy a lyuk széle a csavarokra esne pont, úgyhogy ha ügyesen csinálod, kívülről talán nem is lesz látható a beavatkozás.
Miután a fa karikát beragasztottad ( várj 1 napot ), mehet egy kis szilikonnal körbenyomva a magassugárzó a helyére, és a csavarokat is ilyenkor tedd bele, ha megkötött a ragasztó, nyugodtan lehet akárhova csavart tenni, fúrkálni.
Remélem tudtam segíteni
(#) alienco válasza Benji94 hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Igen, köszönöm! Én is erre a gyűrűs megoldásra gondoltam, bár lehet, hogy epoxy gyantával ragasztom be, az pont van és igen erős. A lyuk éppen 90 mm, veszek egy körkivágó készletet, amiben van 90-es és 80-as, aztán meg is lesz oldva. (90-nel kivágom, beragasztom, 80-al megint kivágom.) Látszani biztosan nem fog, mert a hangszóró perem takar, és erősebb lesz, mint eredetileg. Így nem érzem gányolásnak, mert rendesen meg lesz csinálva. A szélessávú meg még jól jöhet máskor. Köszi mégegyszer!
(#) szamóca válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Azok a kellemes, belső szervrezegtető hangok, aminél az "aztak...a" felkiáltás előjön az emberekből, bizony 50Hz alatt kezdődnek. Az elmúlt hónapokban vettem egy agyonajnározott Dali Concept 8-ast, aminek mindenki agyondicsérte a mélyeit. Itthon kipróbálva katasztrófa hanggal találkoztunk. Rákötve egy hanggenerátort, kiderült, hogy 60Hz alatt már érezhetően csökken a hangnyomása, tehát ő is a pufogó vipera fajtából való. Három órán belül eladtam, estére már el is vitték. Mázli, hogy a márkát nézik sokan.
Kint van két bulira épített Pio reflexem a műhelybe. Azok még 30Hz-en adják a hangokat magukból. Ha kellemes bulizós mélyekre vágyom, azokon hallgatok zenét. Igaz, hogy lomhák, és nem terhelhetőek nagyon. Lehet át is építem valami új projekt keretében majd egyszer.
(#) Gabibá hozzászólása Ápr 29, 2014 /
 
Sziasztok!
Videoton CT-101 - be Kellene 2 db magas.
Ha már nem létezik, mivel válthatnám ki?
Köszönöm a válaszokat.
(#) ptesza válasza Gabibá hozzászólására (») Ápr 30, 2014 / 1
 
Itt tudsz válogatni.
(#) Gabibá hozzászólása Ápr 30, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) martin66789 hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Sziasztok
Egy régi Videoton AB1010-es 2 utas hangfal*ban hogyan kell bekötni a két hangszórót hogy gyári állapotban legyen, az eredeti kondi is meg van hozzá ?

Kaptam 2 db-ot de valaki már szétszedte és kikötötte belőle a kondit és párhuzamosan tette a két hangszórót, de ez így nem jó, nekem be kellene kötni rendesen hogy a legjobb hangzást produkálja.
Interneten láttam már a belsejéről (gyárinak ), de nem látszik rajta hogy hogyan kell összekötni

*lásd: sárga mező.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
(#) ptesza válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Ha csak egy kondi volt benne akkor az mindenképpen a magas előtt volt sorosan.
(#) dB_Thunder válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szami! Egyetértek, mert én is voltam fiatal.
(#) martin66789 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Meg egy nagy tekercs is van benne.
A belseje olyan mint a mellékelt képen.
A magassal párhuzamosan van bekötve a tekercs nálam csak nem tudom hogy a kondit hogyan kössem be a mély felé.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
(#) ptesza válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Akkor azt meg sorosan a mély elé.
(#) martin66789 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Így az a baj hogy a mély is ugyanúgy szól mint a magas.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
Következő: »»   491 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem