Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár búgás, zúgás, stb. megszüntetése
Lapozás: OK   2 / 9
(#) ensium válasza drauthev hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Nem igazán olvastam vissza, de ha hozzáérsz a húrokhoz, nem pattan egyet? Hangosan lehet ezt a pattanást hallani igazán. Aztán "zaj" megszűnik amíg a húrokon van a kezed.. Nálam ez volt a baj, földelési probléma volt, igaz egy régi dyras magnót használtam-e célra (utána a pc hangfalat) de a negatívot rákötöttem egy leszedett számítógépházra, és semmi zaj.. Vagy a radiátorra.
(#) drauthev válasza kocos hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Hallgasd meg magad is, csatoltam egy mp3-ban (persze amit hallani fogsz, az felvétel után lett felhangosítva, amúgy nem hallatszik ennyire). Érdekes, hogy pl egy koncerten, vagy egy stúdióalbumon nem lehet hallani.. ők hogy csinálják akkor?

Egyébként a hálózati földelés biztosan el van cseszve a házban, hiszen ha a számítógépházhoz, vagy épp a mosógéphez hozzányomom a fázisceruzát, az bizony csúnyán világít. Erről is kérdezősködtem más topikban, de még nem kaptam választ, hogy ez miért van.

Monitort kikapcsolni már próbáltam, nem segít. Más trafó nem nagyon van a közelben.

Az alúfóliát pedig "ráhegesztettem" a jelföldre, de akkor sem volt jobb.

brumm.mp3
    
(#) drauthev válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Nem, eddig még csak itthon, számgéppel próbáltam.

Műveleti erősítő bemeneti impedanciája... Még egy kis elektrotechnika óra. Az ideális feszültségerősítő bemeneti impedanciája végtelen, kimenetije 0.
Amiről te beszélsz az a teljesítményillesztés.
Amikor a gitárt rákötöm az erősítőre, akkor az egy feszültségosztót alkot. És mi ugyebár azt szeretnénk, hogy a feszültség lehető legnagyobb része az erősítő bemenetére essen, következésképp minél nagyobb a bemeneti impedancia, annál jobb. :yes:

Potik árnyékolva vannak (még az erősítőé is). A pickup az nem, az biztos ok. Most már én is leginkább a rossz földelésre gyanakszom.
(#) kocos válasza drauthev hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
nem lehet, hogy a táp lesz! Milyen táppal "hajtod"? Jó a szűrése?
A számítógépház nekem is "ráz" otthon , de nekem brummom nincsen , csak zajom, de az sok! A brummot én csinálom, mert én meg basszer vagyok
(#) drauthev válasza kocos hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Mármint az erősítő tápfesze? Nem tudom, hogy nálad szoktak-e brummogni a 9V-os elemek .
Amit ensium írt, az lehet, hogy nem hülyeség, talán azt is ki kellene próbálni.
(#) kocos válasza drauthev hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
ja, így más
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Akkro csaka földelés marad! estek 99 % ban az szokott lenni gitárnál! Mivelhogy a hangkártya testje nincs földön, az előfoké meg ugye pláne.. De az nem brummolni szokott, hanem inkáb zúgni...
(#) drauthev válasza kocos hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Okés, akkor holnap megnézem, hogy mi történik, ha a jelföldet a radiátorhoz kötöm. Azon csodálkozom, hogy a konnektorban lévő földelés miért nem azonos a valódi (radiátoros) földdel? Nem azért nevezik földelésnek, mert a föld potenciáljával egyenlő?
(#) Pafi válasza drauthev hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Mert rosszul kötötték be, vagy sehogy. Ilyenkor be kell kötni a földet, nem pedig DI-Boxot építeni!

Egyébként meg olvasd el ezt! Kicsit közelebb vezet ahhoz, hogy mi is az a földhurok.
(#) drauthev válasza Pafi hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Akkor holnap leások néhány vascsövet . Így, hogy tudom, mi a baj, nyílván nem DI-boxot vagy más leválasztót fogok építeni.
(#) kocos válasza drauthev hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
A DI-Box NEM Leválasztó! Nem arra találták ki, nem arra való! Olvasd el, amúgy a fentebbi kis leírást!
(#) drauthev válasza kocos hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Tény, hogy nem arra találták ki, de mellékfunkcióként leválasztóként is működik.
(#) drauthev válasza drauthev hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Egyébként sem DI boxot akartam építeni, azt csak felhoztam egy (nem túl jó) példának. Amit én csinálni akartam, az egy optikai leválasztó, amely nem szimmetrizál, etc., csak szimplán elkülönít két egységet galvanikusan.
(#) drauthev válasza kocos hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Hát barátom, nagyot tévedtél, mert a hangkártya teste igen is a hálózati földdel (vagyis a számítógépházzal) egy potenciálon van, és a jelföldön is világít a fázisceruza.

Gondoltam benézek már a szekrény mögé a konnektorra, hogy minden rendben van-e? Erre látom, hogy nem földelt a konnektor (nem is olyan fajta) .
(#) kocos válasza drauthev hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
De pl egy OPA-kkal felépített aktív DI-box nem választ le semmit!
Optikai elválasztás sztem felejtős! hangminőségben nem hinném, hogy a legkorrektebb megoldás, de a soundba biztos, hogy "belenyúl", arról nem is beszélve, hogy életvédelmi szempontból a gitár húrjain kinn kellene lenni a védőföldnek! Sőt, zaj szempontjából is! Ugyanis, hiába van optikai leválasztód, hogyha a föld nincs a gitáron, mindig zajos lesz!
A brummot meg valószínű, hogy valamilyen "nagyimpedancia" szedi össze az előfokban, de lehet, hogy a hangkártya brummol, erre is volt már precedens!
Sőtt, lehet hogya kábel rossz! Én láttam már olyan kábelt, ami ha mozgatták "szólt"! És az is brummolt rendesen!
Földhurok itt szóba nem jöhet, hacsak az előfok kábelezésében nem követtél el hibát, ugyanis a gitár->előfok->PC "komplexumból" csak a PC földelt!
(#) kocos válasza drauthev hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Először is nem vagyok a barátod!!!

Igen valóban összekötik a táp testjét a sasszival, de ezt nem kell készpénznek venni! Én mértem már potenciál különbséget a test és a fémház között...

Számítógépet meg aki nem földelt konnektorba dugja barátom ...
(#) drauthev válasza kocos hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Na, most saját magadnak mondtál ellent. Egyik hsz-ben nincs összekötve, másikban már össze van, de nem biztos.

Az aktív DI-box-ban is van ground lift kapcsoló. Ha nem hiszed...

Másrészt, ha biztos lettem volna, hogy mi a teendő, akkor nem kérdezek a fórumban. Az optikai leválasztót csak felvetettem lehetséges megoldásként. Az meg már csak hab a tortán, hogy én nem mondtam, hogy földhurok van, csak hogy olyan tünetek vannak. Lásd 1. hsz!

A számgépet átdugtam földelt konnektorba... hát semmi változás, fázisceruza ugyanúgy világít. Így fogtam egy jó darab vezetéket, és a számgépházat a rákötöttem a radiátorra. És lám... hatalmas csend. Minden zaj megszűnt. Ennyi.
(#) kocos válasza drauthev hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
nem ellentmondásnak hívják, hanem tévedésnek! De télleg nem korrekt a PC-k földelése .Van ground lift kapcsoló, de az nem arra való, hogy leválassz valamit, vagy egy meglévő földhurkot megszűntess, hanem hogy a DI-boxon ne alakuljon ki földhurok, akkor, ha az előtte, és utána levő készülék is földelve van!
(#) drauthev válasza kocos hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Akkor bizony olvasd el te is azt az írást, amit Pafi csatolt. Abban ez áll:

Idézet:
„DI-box:
Alapvető funkciói: földhurok megbontása...”

Vagyis egy meglévő földhurok megbontása.
(#) kocos válasza drauthev hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
nem egy meglévő földhurok megbontása!!!!Hanem a rajta keresztül esetleg kialakuló földhurok megbontása!
Egyébként itt a funkcióknál rossz a sorrend! Mert az alapvető funkció a jel szimmetrizálás! Ezért találták ki!
De ha egy kicsit elgondolkodsz akkor beláthatod, hogy egy meglévő földhurkot nem lehet készülékekkel megszüntetni, csak ha magát a földhurkot szünteted meg!
(#) drauthev válasza kocos hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Hát ha egy meglévő földhurkot nem lehet készülékekkel megszüntetni, akkor minek közöltek kapcsolási rajzokat , és hasonló tippeket földhurkok megszüntetésére?
(#) kocos válasza drauthev hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
A földhurok megszüntetésének nem ez az elsődleges,és egyetlen módja, hanem az átgondolt, jó huzalozás! Perzse nyilván meg lehet szüntetni így is, hogy közbe iktatsz egy galvanikus leválasztást, de ezt nem mindig lehet, pl a Te esetedben sem, meg nem is arra való! Mindig a leeggyszerűbb, és legolcsóbb módszert kell alkalmazni, nem új készülékeket építeni, beiktatni!
Pl itt tök pénzkidobás lenne egy DI. box, mert ok, galvanikusan leválaztaná a gitár testjét az erősítőtől, és akkor nem lenne brummot, ha addig földhurok miatt volt, de lenne egy valag zajod, és egyéb nem kívánatos dolog...
Mindegy...
(#) drauthev válasza kocos hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Hmm.. Ha egyszer nem tudsz valamit biztosan, akkor ne írj hülyeséget, mert már másodjára mondtál ellent magadnak (vagy ahogy te mondod, tévedtél).
Régen szó nincs földhurokról, vagy DI box építésről, hiszen egyszerűen megoldottam a dolgot.
Belegondoltál már abba, hogy koncerteken wireless adókkal is szoktak játszani? Érdekes, nekik nincs semilyen "valag zaj" és "egyéb nemkívánatos dolog", pedig galvanikusan le vannak választva.
(#) kaszarobert hozzászólása Jan 8, 2008 /
 
Én meg úgy gondolom, hogy ez egy fórum, ahhol csomó háttérinformáció hiányában, egy két ötlettel, találgatással, megpróbálunk segíteni annak, akinek valamilyen problémája akad az elektronika terén. Néha hülyeséget is leírunk, de szerintem ebből mindnyájan csak tanulunk. Persze különböző emberek vagyunk, jogod van máskép nézni érteni egy kapcsolást...

Visszakerestem ebben a topikban a radiátor szó először ensium hozzászólásában szerepelt, tehát a problémád megoldásának ötletét, szerintem tőle kaptad

Viszont visszatérve a problémádhoz, engem még mindig a miértek érdekelnének inkább, és nem a lakásod érintésvédelme. Tehát a gép házán rajta van egy fázis, magyarul "váltófeszpotenciál" különbség van a talaj illetve a géped között. Mikor megfogod a húrokat, ez a potenciálkülönbség megszűnik, illetve csökken, hisz te a talajon állsz, így a pickupok tekercsében kisebb 50Hz-es jel indukálódik! Mindenképpen ott, és nem a huzalozásnál, csatlakozásnál és egyébb helyeken, hisz ha a pickupokat kiszerelnéd és rövidrezárnád a helyüket, szerintem megszünne a búgásod... De miért generálódik ott feszültség?

(#) kocos válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Elég sok PC-nél tökéletlen a földelés, tapasztalatom szerint! nem tudom miért?, de a védőföldhöz képest szinte mindig mérhető (érezhető ) potenciál van a fémházon
(#) drauthev válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Én arra gondolok, hogy a jelföldön lévő váltófesz ugyanúgy különbséget csinál a műv erősítőn, mint ha a jelvezeték lenne.
(#) drauthev válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
És igen, valóban köszönettel tartozom ensium megoldásáért, sajna a pontot már más kapta meg, ezt eléggé elhamarkodtam, máskor nem fogom.
(#) kaszarobert válasza drauthev hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Igazad lehet amennyiben, ha leveszed a gitárt a bemenetről és akkor is búg (nem zárod rövidre a bemenetet, de nem is lógatsz rajta két méteres madzagot) Akkor tényleg a műverősítőből jön a zaj, és nem a gitárból!
(#) Pafi válasza drauthev hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Nem így van. A jelföld a referenciapont! Nincs értelme ezen zavarfeszültségről beszélni az áramkör szempontjából, mert ez definíció szerint az áramkör 0 potenciálja, még akkor is, ha egy másik vonatkoztatási rendszerben nem az.

Az egyik gond az, hogy a valódi jelföld nem ekvipotenciális felület, van ellenállása. Az egyik végébe befolyó kapacitív áram feszültséget kelt a két vége között. Lásd: a doksi 2. ábrája!

A másik gond meg az is lehet, hogy az árnyékolás nem feltétlenül a jelvezetékek 100 %-át borítja be.
(#) drauthev válasza Pafi hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Épp ez volt a baj, hogy a rossz földelés miatt jelenlévő 50 Hz-es váltófeszültség rákerült a jelföldre, és a referenciapontot az folyamatosan elrángatta. És a műv erősítő szempontjából teljesen mindegy, hogy melyik bemenetén változik meg a jel.
Következő: »»   2 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem