Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   155 / 281
(#) djadji hozzászólása Máj 14, 2014 /

Hello!
A ventilatoros laptop javitáshoz szeretném megtudni, hogy a három csatlakozós ventilator csatlakozóján milyen adat megy a laptopvfelé? Hőmérséklet, vagy fordulatszám? Szerintem az az adat nem jó, és ha azt az adatot elő tudnám állitani hitelesen és küldeni az alaplap felé, akkor helyreállhatna a ventilátor szabályozás.
Tud valaki valamit erről az adatról?
Köszönöm előre is

Ui: gondolom egy oszcilloszkóp kellene hozzá, de olyanom nincs sajnos. És megfizethető áron nem is lesz...
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
(#) tomipap válasza djadji hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Fordulat jelado, semmi mas. Ennek fuggvenyeben szabalyozza a PWM-et.
(#) tomipap válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Most sajnos nincs idom. Holnap ranezek. Addig is itt a rajza hozza.

HP 6730S Schematics (HP Compaq 6530s 6531S 6730s 6820s 6830s - INVE...v A03)
(#) djadji válasza tomipap hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Köszönöm. Akkor az is egy PWM jel lehet fordulatonként, vagy lapátonként. Persze ha valóban az ment tönkre, akkor azt egy ventilátor csere megoldaná.
Köszönöm az infó.
(#) tomipap válasza djadji hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Az nem PWM hanem egy negyszog. Bar vegulis... Ha jol emlekszem akkor 2 impulzus fordulatonkent vagy valami ilyesmi. Fix idoalappal ha szamolod az impulzust akkor megvan a fordulat adat.

Analog Dialogue 38-02, February (2004) 1 Why and How to Control Fan...ipment
Nem teljesen notebook de a lenyeg benne van.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
(#) djadji válasza tomipap hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Hálás köszönetem!
(#) arion hozzászólása Máj 16, 2014 /

Tomi.. a sony vaio-val kapcsolatban van valamit tipped?
Feszültségek megvannak, látszatra indul is a lap, de képet nem ad külső monitoron a sajátja meg szanaszét tört.
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Ez most melyik VAIO?
(#) Leraz hozzászólása Máj 16, 2014 /

Sziasztok.
Nekem csak nem sikerül ezt megoldanom.Másik bekapcsoló panellal se óhajt dolgozni.Valamit elnézhetek vagy a panel halt meg.
(#) Kera_Will válasza arion hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Lehet át kellene kapcsolni a külső VGA/HDMI kimenetre mivel alapból a saját belső monitorát használja.
Ezt általában a F/Fn funkció billentyű és valamelyik F1-12 másodlagos funkciójával éred el.
Az F1-F12 gombok sarkában szokott lenni egyéb piktogram (néha eltérő színnel a színek megyeznek az F/Fn gombon használt színekkel)is azok utalnak a külső monitor váltásra(általában 1 kocka benne meg egy "ovális" monitor stilizált képe)

Ennek a 2 gombnak a többszöri egymás utáni egyszerre történő lenyomásával tudsz váltogatni a módok között (csak belső, csak egyik külső, külsők, mindegyik, ez akár 6 7 váltás is lehet).
pl.: Van 3 kimeneti lehetőség: kijelzője , külső VGA, SVIDEO/(manapság HDMI)
3 esetén 7 kombináció lehet. (lásd 3 biten maximálsan 8 állapot írható le , 0nak ez esetben nincs értelme egyik kimenet se aktív)
A váltások közt várjál 5-10 másod percet , hogy a külső monitor biztosan észre vegye , hogy vezérlés került a bemenetére.
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Sony Vaio PCG-8113M (Foxconn MBX-176 alaplap)

Ez az a gép amelyik zárlatos volt de hála a segitségeteknek a hibás kondit megtaláltam, kicseréltem és most már a lap indul.

Külső monitoron (D-SUB és HDMI) valamiféle vezérlés kimegy mert azt látom a képernyő változásából, valamint abból hogy a HDMI3 (TV) bejelentkezik, de néhány másodperc után a vezérlés megszűnik. Képet nem ad. Memória nem lehet többet is kipróbáltam, és processzor sem mert abból próbáltam másikat. RAM-ok és a proci másik gépben hibátlan.

G86-750-A2 a GPU.
(#) deer28 hozzászólása Máj 16, 2014 /

Sziasztok! Adott egy LATITUBE D600- as laptop aminek volt egy kis balesete. Ami alatt azt értem, hogy leborult az asztalról. Azóta 4 re van osztva a képernyő. Az asztal 4 kicsi kockában látható a közepén villog egy vízszintes csík. Kijelző nem tört be. Valakinek esetleg van ötlete, hogy mi lehet a baja vagy, hogy meg lehet e csinálni , ha meg lehet akkor mennyiért? Előre is köszönöm a választ.
(#) tomipap válasza deer28 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Hello, a D600 az Mobility Radeon 9000-el volt szerelve gondolom. Ha az esestol lett ilyen akkor BGA hiba. Kellene neki eloszor egy reflow aztan majd kiderul.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) deer28 válasza tomipap hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Szia! BGA hiba és a reflow konkrétan mit takar?
(#) bbalazs_ válasza deer28 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Hogy tobbe kerul, mint amennyit a laptop er.
En azert szetkapnam elotte es vegignyomkodnam a csatlakozokat, hatha mashol van a kontakthiba.
Egyebkent a tunet nem megfelelo videokartya-inicializalasra utal, barmi legyen is az ok.
Kulso monitoron milyen a kepe? (kerd le a felbontast es frekit)
Jah, probalj felbontast, szinmelyseget allitani!
(#) tomipap válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Mi? Miert is? Ezt reszletezd kerlek. Nem azt mondtam, hogy vigye muhelybe. Vagy valaszold meg vagy ne. De azert ilyet nem jelentenek ki. Otthon is meg lehet oldani. Nem kell hozza csoda....
A tunet totalisan tipikus GPU hibara utal. Mit nyomkodjon szerencsetlen??? Max az LVDS lehetne ludas de azon meg nem alakulhat ki ilyen hiba.... Azon kivul milyen szalagkabel van egy notiban ami okozhatja? Semmilyen.
(#) tomipap válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Termeszetesen ha osszenyomkodja az egesz alaplapot akkor beindulhat a gep rendes keppel. Miert? Mert a BGA KH nanometeres tartomanyban mozog. Magyarul ha megynomorgal mindent akkor lehet, hogy a Ball Grid Array is megmozdul es jo lesz a kontakt. Ennek eredmenyet ertekeli sok "jo" szerviz megoldasnak. Persze garancia nelkul.
(#) tomipap válasza deer28 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Leirom holnap, vagy keress ra a web-en. Ezer info van BGA reflow temaban.
(#) bbalazs_ válasza tomipap hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Az, hogy valami valamire utal, az nem jelenti azt, hogy az is. Termeszetesen lehet.
En tagabb ertelemben beszeltem kontakthibarol, amit BARMI okozhat.
Lattam mar olyat, hogy zart, asztali monitorban a csatlakozo (nem szalagkabel, hanem a rendes, 30 pines csati) reszben ki volt csuszva, ez okozott furcsa, valtozo tuneteket. Hogy ezt hogyan ertek el, nem tudom.

A laptopban a keprnyo ki-be hajtogatasa mechanikailag meghuzhatja a vezetekeket elvileg.
Leeses eseten pedig barmi tortenhet.

A NORMALIS reflow eseten lemelegitik onnan a chipet, megtisztitjak mind a ket oldali padeket, reballozzak, fluxozzak, pozicionaljak, visszamelegitik. Ehhez draga allomas szukseges, aminek a hasznalata bizony penzbe kerul. Es a megoldas ilyen esetekben sem garantalt. Sajnos nekem is negativ tapasztalataim vannak, rendes muhelybe kuldtem 2db laptopot reflow-ra, ebbol egyik nem sikerult, a masik elt 3 hetet, utana visszajott az eredeti hiba.
A hazi modszernel meg ramennek holegfuvoval. Jo esetben kimaszkoljak a kornyezo alkatreszeket. Pont ekkor szuletnek azok a megoldasok, amikrol irtal.

Remelem, ezek fenyeben mar erthetobb, mire utaltam es nem tamadasnak fogod fel.
(#) tomipap válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Valoban felreertettelek, bocsanat. A velemenyemen viszont nem sokat valtoztat. En sajnos sok BGA-t csinalok (utalom mint a nyavaja). Mondhatom, hogy ertek hozza es tudom mi a "NORMALIS" reflow. Van allomasunk is mindegyik muhelyben. Ennek ellenere nem kell ezt tulmisztifikalni. Valoban nem egyszeru egy hazi reflow, de nem lehetetlen. A lenyeg, hogy a lap homersekleteit folamatosan monitorozni kell. A tobbi mar reszletkerdes. En leveszek neked egy G86-750-A2-t ket darab keletnemet 300W-os labmelegitovel egy infralampaval es egy holegfuvoval barmikor. Majd meggolyozom es visszarakom Mindezt ugy, hogy nem konnyu megmondani, hogy hozzanyultak e BGA-hoz. Mar geppel dolgozom persze, de anno amikor fejlesztettem a BGA technikamat akkor kb az volt a felallas amit fent emlitettem.

Ha reflow utan 3hetet ment egy gep akkor teged atvertek. Annak nem reflow kellett volna hanem uj chip. Ezt sok kontar jatsza, hogy chip csere helyett eladnak egy reflow-t mert arra nem kell semmi garancia. Alkatresz nem kerult beepitesre etc. Hegyekben hirdetik a "szervizek" a BGA javitast ami 99%-ban annyit takar, hogy rameleigtenek aztan hali. Vagy reball (masik baromsag). Aztan az ugyfel meg kapugaranciaval mehet isten hirevel. Ez nem szervizeles ez csak mokolas.
Szoval reflow-ert penzt adni nem nagyon szabad. Vannak olyan esetek amikor tenyleg a BGA forrasztasokkal van a gond de ennek jo resze (99%) mitosz. Arra jutottam az ersascope rendszeres hasznalata eseten is, hogy a golyo hiba csak duma. Mar mindenkinek lassan beleivodik az agyaba es igy konnyu ugy penzt keresni, hogy nem kell befektetni semmi egy gepen kivul. Minden nVidia chip beindul melegitesre. Meg a rosszak is. Aztan par het mulva vegleg vege. Sajnos ezt adjak el sokan..

De ebben az esetben amibol indultunk nagy szazalekban eselyes, hogy fizikai a serules mert mint irta kozvetlen leeses utan tortent. Ha megnezed hogyan mukodik az LVDS akkor megerted, hogy ilyen nem fordulhat elo amit a kepen lathatunk akkor ha az LVDS kabel nem erintkezik vagy zarlatos.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Tomi van ötleted merre induljak el? Annyit még kiderítettem a gépről h leejtették és a kijelző ekkor tört össze.
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Te egyelore nincs. Megmondom oszinten nem melyedtem bele mert annyira nem volt ma kedvem notebook kapcsrajzot nezegetni, hogy azokat sem erintettem ma meg amik itt vannak sorban. En hetfoig nem szeretnek most ezekkel mokolni. Az utobbi idoben nonstop ezek voltak a szemem elott aztan most 2 napig nem agyalok ezeken. Sorry. Hetfotol ismet praktizalok, most minden massal bibelodom ami nem notebook szervizelessel kapcsolatos.

Egy biztos, hogy en ilyenkor ranezek szkoppal mindig az LVDS csatornakra, hogy lassam jon e valami. Ha nem tortenik ott semmi akkor meg megnezem a video tapjat, ranezek, hogy megy e egyaltalan a GPU. (Nem csak megtapizom, hogy meleg e. Az nem er sokat.) Ha CPU es RAM jo akkor ha van lehetoseged toljal bele egy BIOS-t. Akkor mar azt is kilehet zarni. Kapcsrajz szerint nezd vegig, hogy hogyan epul fel az S5-S0. Megvan e minden aminek megkell lennie. Ismet csak a sablon valaszokat tudom adni sajnos.
(#) pauer98 hozzászólása Máj 17, 2014 /

Sziasztok!
Van egy ASUS A4G laptopom, sajnos bele lett dugva egy olyan töltő melyen fordÍtott volt a polaritás.
A hiba a következő: A gép bekapcsol, megy minden de az akkutöltést nem jelzi, kikapcsolt állapotban nem tölt, ha be van kapcsolva akkor igen, de csak fizikailag és azt hiszi, nincs töltő rádugva és mivel DC módban megy, lassú mint a fene. A ventik sem pörögnek fel. Valakinek ötlete mi mehetett tönkre? Esetleg valahol Pesten egy szervÍz végső esetben, ahol minél olcsóbban megjavÍtják?

Előre is köszönöm a segÍséget.
(#) fgabi válasza tomipap hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Szia.
Ersascope-al hogyan látszik a 3. 4. sortól beljebb lévő golyó? És az esetleges repedés? Nem vitát generálok, pusztán érdekel.

Üdv, Gabi
(#) tomipap válasza fgabi hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Ami azt illeti nem latszik. Pontositok, belatni folyoso szeruen a golyo sorok koze, es mivel a melysegelesseget szepen lehet allitani igy igazabol kielesitheto egesz jol. Ha egy bazi nagy monitoron nezem a kepet akkor talan meg azt is meg merem kockaztatni, hogy egy rutinos szem kiszurja a hibat a belso golyokon is. Szerintem arra nagyon kicsi az esely, hogy ne latszodjon a tobbi golyon is valami gyanura okot ado nyom. En mar egy ideje amugy nem eroltetem a bogaraszast. Sokkal tobb ido megy el vele mint levenni, aztan felrakni egy uj chip-et, vagy ha valoban golyo gyanus akkor reballozom. Ha ilyen leesett notebook hiba kerul hozzam akkor tajekoztatom az ugyfelet, hogy mi a helyzet aztan reflow. Ha meghal neki 1 honapon belul akkor a reflow aranak az 50%-at beszamitom egy uj GPU csere araba. Bar eddig nagyon kevesszer fordult elo ilyen megoldas.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

A fő tápfeszültségeket megmértem bekapcsolt állapotban.. azok jók de némi difi van.

A rajz szerint az Ndvidia két tápfeszültsége 1,20V és 1,025V. Én viszont 1,22V-ot (ez még belefér) és 1,18V-ot mérek , ez szerintem sok.

Hűtés nincs semmin sem. Proci, ram nincs a gépben. Viszont pár másodperc után a North Bridge jelentősen melegszik, az Nvidia viszont szinte megéget annyira forró.
(#) fgabi válasza tomipap hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Világos, egyetértünk szerintem. Én is próbáltam régebben ersa gépet, ezért kérdeztem. Nem jött be egyáltalán . Egy jó röntgen esetleg ct már más lenne, de az meg ugye nem hobbi vagy "kisüzemi" technológia.

Üdv, Gabi
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Azert ne nyird ki a chipeket hutes nelkul. Nezd ismet a szokasos. Ramot procit bele, labortap, indit, aramfelvetelbol kezdesnek kovetkeztetheto, hogy mi indul mi nem. LVDS-t szkoppal megneznem, hogy van e rajta valami tortenet. Ha semmi, akkor gaz van. Mindjart ranezek a rajzra. Pedig nem akartam a hetvegen.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

A lapot áram alá helyezve 20mA-t vesz fel, ha bekapcsolom akkor 1,74 A-t.

Proci és egy RAM modul van benne.

Ami érdekes, szépen bekapcsol a lapi, a hdmi be is jelentkezik h valami történés van, majd néhány másodperc után eltünik a hdmi.... kikapcsolásnál mikor hosszan nyomom kigyullad az akkutöltés ledje és égve is marad míg a lapi ki nem kapcsol. Akku nincs benne... normális ez?
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Hat ez nem tunik nagyon rossz eredmenynek. Es LVDS-t megvizsgaltad? Irtam azt is.
Következő: »»   155 / 281
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem