Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   155 / 270
(#) Bu13 válasza Yowie hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Köszönöm a válaszodat. Eddig én is hezitáltam ground balance kihagyása miatt. Most örömmel olvasom, hogy ez Nálad és másokban is felmerült.
Pont ezér járatom csak 8192 Hercen a TX frekit. a két kapcsoló jelet pedig egy CD4013 IC
vel állítottam elő, így elmaradt az LM393. A fázistolást pedig az RX párhuzamos kondijával sorba kötött 1k potival állítom be. Ez a poti lényegében sorba van kötve a tekercsel és egyben ellátja a szükséges csillapítást is.
Ps: Majd beszámolok néhány négyszeres OPA méréséről. Érdekes lesz.
(#) Yowie válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Egy ilyen fázistoló RC tagot be lehet tenni a bemeneti erősítő után is, ha vevőtekercsen okozna valami gubancot. Tulajdonképpen ezt a megoldást tervezem kipróbálni, de frekvencia függősége miatt nem fűzök hozzá sok reményt.
(#) Bu13 válasza Yowie hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Igen. Látok benne fantáziát, meg fogom próbálni, és beszámolok róla.
(#) lajos1969 hozzászólása Máj 14, 2014 /

Sziasztok!
Pár éve megépítettem az Equinoxot. Most szeretném ezt megépíteni, Bővebben: Link valaki már próbálkozott vele?
Érdemes hozzáfognom, milyen az Equinoxhoz képest?
Köszönöm.
(#) Bu13 válasza Yowie hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Az igéretem.
Megvizsgáltam néhány OPA kivezérelhetőségét 2x2.5v táppal és 2x5voltossal. A mérést
egy 10x erősítésű nem invertáló kacsolással végeztem szinusz jellel. A bemeneti jelet addig növeltem, amíg a szinusz csúcsain nem következett be vágás.
2x2.5v:

LM324=1.6v TL074=1.7v TL084=1.6v TL064=3v TLV274IN=4.5v!!

2x5v:

LM324=3.2v TL074=3.4v TL084=3.2v TL0646v TLV274IN=9v!!!!
A TLV274 offs. 05mV 3MHz 2.4V/uS 250Ft
Egyik fokozat sem indokolja a 12v használatát, amire elég sok példa van Neten.
(#) frabb hozzászólása Máj 15, 2014 /

Egy laikus kérdést tennék fel a TGSL-IGSL lelki világát ismerőknek. Miért magasabb közel 2kHz-el a vevőrész rezonancia frekvenciája az adóénál? (Vevő 16,3kHz, adó 14,6kHz)
(#) Yowie válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Érdekes. Egyre több gép megy 9V-ról. Talán inkább azért terjedt el a 12, mert a 9V-s telepek teljesítménye elég gyenge, és még gyengébb volt régebben , míg az elektronikák többett ettek.
(#) nyitraitomi hozzászólása Máj 15, 2014 /

Sziasztok!
Pi-vel kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy 5534 helyett a tl071 mennyivel lenne rosszabb, zajosabb?
(#) Yowie válasza nyitraitomi hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Bővebben: Link

Most kb azt kérdezted, hogy az autóra jó-e a barrum a continentál helyett. (lehet, ki kellett volna pontozni a márkaneveket, mert így reklám - csak úgy értelmetlen volt a mondat :nono
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) mateatek válasza frabb hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Előfordulhat, hogy a hozzá való gyári fej adatait mérték. Sok fejnél van olyan, hogy tól-ig frekvenciára árulják egy gépcsaládon belül.
Vagy lemásolták a gyárit, és ilyen szórással sikerült megcsinálni. Módszertől függően, tekercs és tekercs között is nagy szórás lehet házilag. Ehhez még hozzáadjuk a 10% szórású kondikat, akkor bőven kijön ez az érték.
Saját tapasztalat szerint, ha a vevő tekercs rezonanciája nagyon sokkal van az adó frekvencia fölött van, (70-80%) akkor már hatalmas teljesítmény vesztés van, kb 40-50 százalékos, és eközben már bizonyos vas tárgyakat sehogy sem érzékel a gép. A gép, és a fej ugyanaz, a különbség csak egy aprócska kondenzátor.
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Egy mondatba kicsit belegabalyodtam, de remélem érthető.
(#) frabb válasza mateatek hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Én ettől kicsit tudományosabb magyarázatra gondoltam, minthogy "ilyenre sikerült..." A fentebb írt frekvenciaértékek az elvi kapcsolási rajzokon szerepelnek. A rezgőkörök induktivitás és kapacitás adataiból ugyanezen értékek számolhatók. Tehát biztosan nem a véletlen eredménye.

Inkább arra gondoltam, hogy egy rezgőkör és az utána következő szűrő a rezonancia közelében egységnyi frekvenciaváltozásra sokkal kisebb amplitudó és fázistolás változással reagál, mint pl egy 3 dB-el alacsonyabb szinthez tartozó frekinél. Rezonanciafrekvencián ugyanis a fázistolás nulla. (nulla frekinél 90 fok, vételennél pedig -90 fok) Tehát az oldalágon egy még jól detektálható szakaszon a legjobban kiértékelhető változást adja.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Ez így azért nem a legjobb összehasonlítás mert a TLV eleve alacsony feszültségről működő ráadásul rail to rail típus, míg a többi hagyományos műveleti erősítő, azoknak a normális működéshez legalább +/-3,5V körüli feszültség kell.
A 12V-ot nem ez indokolja hanem az egyszerűbbre tervezhető adóoszcillátor (és nagyobb adóteljesítmény), és az hogy 3 Lion cellának ennyi a névleges feszültsége. Az 1db 9V-os elemről is remekül elműködő gép a vicc kategória, pl. kínai GC1022 a maga 9,5mA-es áramfelvételével (bár abba is 2db-ot tesznek párhuzamosan). Egy valamire való gép minimum 40-50mA-t eszik, azt egy 9V-os elem nem sokáig tudja kiszolgálni.
(#) Ge Lee válasza frabb hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Ott igazából nem a frekin hanem a fázistoláson van a hangsúly. Másrészt a vevőerősítőket általában szándékosan úgy méretezik hogy ne az adófrekin legyen legnagyobb az erősítése, a gerjedési, stabilitási problémák miatt, erre az SMW-nél jöttem rá miután ezt a részt is birizgáltam.

Én is örülnék egy tudományos magyarázatnak. De eddig nem találtam sehol. Addig is, csak a tapasztalataimra és a méréseimre, illetve mások által elmondottakra tudok alapozni.
A Lobonál csak 600 Hertzes különbség van a két tekercs rezonanciája között. Valahol találtam olyan rajzot, ahol a vevő rezonanciája alacsonyabb volt valamivel, mint az adóé.
Az én gépem nagyon jól működik úgy, hogy a vevő a rezonancia körül van erősen. De néhány-száz Hertzes ide-oda toligálásnál nem találok semmi észlelhető különbséget.
Hétvégén majd nekiülök méregetni egyet.
(#) nyitraitomi válasza Yowie hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Végül is most már nem lényeg, mert 5534-est nem kaptam hirtelen tehát tl071 marad. Mint kiderült a zaj nagy részét a szerelési környezet okozza. Egyébként a legelső verzióban 741!!! volt, és működött. A kérdés arra irányult, hogy érdemes-e csak ezért megrendelnem.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Szerintem is inkább a fázis viszonyok miatt van így. Véleményem szerint a bemeneti fokozatok esetében is, mert amennyire én látom, ritka eset, hogy nem esik bele a fokozat 0 vagy közeli fázistolásának megfelelő tartományba a freki, de én a gyári kapcsolásokat szoktam nézegetni, mert hogy egy utánaépítés módosításai minek tulajdoníthatóak azt rendszerint nem tudni.

Létezik olyan kapcsolás, ahol a vevő mindössze egy tekercs, nincs kondi és gyakran van egy ellenállás, ha a vevő rezgőkör, amivel a sávszélességet kitolják.

Arra akartam célozni, hogy azzal, hogy PI, nem definiáltál semmi olyat, amiből meg lehetne válaszolni a kérdést.

Rezonancia frekvencián a fej elég érzékeny dolog. Jobban kihat rá például a hőtágulás, mint egy olyannál, ami nincsen pontosan rezonanciára hangolva. Ha netán ilyesmi miatt, meg az előbb leírt gerjedéses dolog miatt van a félrehangolás, akkor szerintem is célszerűbb, és kézben tarthatóbb lenne egy soros ellenállással lerontani a tekercs Q-ját. Nagyobb lenne a sávszélesség is, így a pontos hangolás sem lenne olyan kritikus.
Ez csak fejtegetés, de ki fogom próbálni.
(#) nyitraitomi válasza Yowie hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Surf és Equinox hibrid lenne. Abból építem amit itthon találok eddíg szerintem nem állok olyan rosszul. 741-el is működött, ott a 741 lassúságát használtam ki és nem kellett mintavételezés. Így 300 V-os csúccsal 20 cm-ről hozta a 20-ast levegőben. Azóta átnéztem pár dolgot még a sok szemét között és úgy döntöttem kicsit feldobom a legelső verziót. Most már 640 V-os tüskével megy. Javulást remélek. A tápot is megvariáltam kicsit.

Ja, emlékszem. Nézd, a surffel 20Ft-ra 30-35cm-et simán el lehet érni, úgy ahogy van, változtatás nélkül. Nem árt egy lapos tekercs hozzá, illetve szigetelt huzalból készített, hogy a menetek ne essenek túl közel egymáshoz. Ez egy egész jó kis gép lenne, de ha használni is akarod, itt magyarországon, akár a gyereknek játszani, inkább valami IB gépet dobj össze, mert a szelekció hiánya gyakorlatilag lehetetlenné teszi a használatot, hacsak nem egy nyugis tengerparton vagy.
(#) nagym6 válasza Yowie hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

A lapos tekercs sokat jelent? Gondolom ez a csigavonalban, egy síkban tekert lenne. És a menetek távolsága is érzékelhető hatású? Most csináltam SURF-öt azért érdekelne. Köszönöm.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Meg kell kérdezni tőle vagy tőle, de PI-t a roncskutatáson kívül másra nem érdemes használni, arra is kerettel.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

A PI -nél a válaszjel alakja eltér bizonyos fémfajtáknál. Alaposabban még nem tanulmányoztam, de ebből nem lehet fémmegkülönböztetést csinálni?
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Én annak idején csak annyit láttam hogy megnyúlt, kis tárgyaknál kevésbé, nagyoknál jobban. Voltak ilyen irányú próbálkozások de a drasztikus érzékenységcsökkenéssel együtt sem voltak jók.
(#) nyitraitomi válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Nekem pont arra kellene hogy a leendő pázsit területét fémmentesitsem, hogy a gyerekek nyáron nehogy belelépjenek egy szögbe, vagy mindenféle fémtárgyba. Szerintem erre kiváló.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 16, 2014 / 1

Régebben próbálkoztam PI gépet szelektálóvá tenni. A videón egy Delta Pulse készülékre rádrótozott "diszkriminátort" lehet látni. Két LED világít, ami próbálja jelezni, hogy a találat vajon milyen lehet. A DP működését nem befolyásolta egyáltalán a cucc, csak a vevő erősítőről szedi le a jelet, plusz az 556-ról.
Nagyon apró találatoknál, amiket a DP amúgy jelzett, a diszkriminátor semmit nem csinált (Pl kisbé, 1 forint). Közepes méretű tárgyaknál használhatónk tűnt. Marha nagy tárgyaknál meg nem volt pontos.
A videó kicsit pixeles, mert be kellet tömörítenem, de talán látni rajta a rendetlenségban a LED-eket. A piros a vas, a zöld a jó.

PI.avi

(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Pár éve próbálgattam, akkor egész jó különbségek voltak a vevő erősítő kimenetén, fémfajtától függően. Csak már nem emlékszem pontosan erre. Lehet, hogy csak nagyobb fémdarabok esetében volt érzékelhető. Újra kísérletezgetni fogok vele, valami nem hagy nyugodni a PI elvvel kapcsolatban.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Biztosan többet is ki lehet hozni a dologból, mint ami nekem összejött. Második nekifutásra ennyit értem el, és azóta nem is foglalkoztam a dologgal.
(#) Yowie válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 17, 2014 / 1

Elég nagy, 10%-nál nagyobb a lapos tekercs hatása, de az elrendezés változatos, rengeteg van a neten, pl egy lapot befogazol és ide oda vezeted a vezetéket.

Lehet a PI val szelektálni, de nem annyira jól mint az IB-vel. Ha szelektálni akarsz és ragaszkodsz a PI-hez, nem a surfot kell megcsinálni, van egy csomóféle PIC vagy AVR-es megoldás, akár egyszerűbb elektronikával is pl a Chance, de a szelekció nem használható igazán jól, mert a távolságtól is függ. Természetesen az IB-nél is igy van, csak a PI nél az érzékelés és a szelekciós tartomány közötti távolság sokkal nagyobb. Ha akarsz vele keresőzni is a szögmentesítés után, jobban jársz az IB-vel.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Következő: »»   155 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem