Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Köszönöm a válaszodat. Eddig én is hezitáltam ground balance kihagyása miatt. Most örömmel olvasom, hogy ez Nálad és másokban is felmerült.
Pont ezér járatom csak 8192 Hercen a TX frekit. a két kapcsoló jelet pedig egy CD4013 IC vel állítottam elő, így elmaradt az LM393. A fázistolást pedig az RX párhuzamos kondijával sorba kötött 1k potival állítom be. Ez a poti lényegében sorba van kötve a tekercsel és egyben ellátja a szükséges csillapítást is. Ps: Majd beszámolok néhány négyszeres OPA méréséről. Érdekes lesz.
Egy ilyen fázistoló RC tagot be lehet tenni a bemeneti erősítő után is, ha vevőtekercsen okozna valami gubancot. Tulajdonképpen ezt a megoldást tervezem kipróbálni, de frekvencia függősége miatt nem fűzök hozzá sok reményt.
Igen. Látok benne fantáziát, meg fogom próbálni, és beszámolok róla.
Sziasztok!
Pár éve megépítettem az Equinoxot. Most szeretném ezt megépíteni, Bővebben: Link valaki már próbálkozott vele? Érdemes hozzáfognom, milyen az Equinoxhoz képest? Köszönöm.
Az igéretem.
Megvizsgáltam néhány OPA kivezérelhetőségét 2x2.5v táppal és 2x5voltossal. A mérést egy 10x erősítésű nem invertáló kacsolással végeztem szinusz jellel. A bemeneti jelet addig növeltem, amíg a szinusz csúcsain nem következett be vágás. 2x2.5v: LM324=1.6v TL074=1.7v TL084=1.6v TL064=3v TLV274IN=4.5v!! 2x5v: LM324=3.2v TL074=3.4v TL084=3.2v TL0646v TLV274IN=9v!!!! A TLV274 offs. 05mV 3MHz 2.4V/uS 250Ft Egyik fokozat sem indokolja a 12v használatát, amire elég sok példa van Neten.
Egy laikus kérdést tennék fel a TGSL-IGSL lelki világát ismerőknek. Miért magasabb közel 2kHz-el a vevőrész rezonancia frekvenciája az adóénál? (Vevő 16,3kHz, adó 14,6kHz)
Érdekes. Egyre több gép megy 9V-ról. Talán inkább azért terjedt el a 12, mert a 9V-s telepek teljesítménye elég gyenge, és még gyengébb volt régebben , míg az elektronikák többett ettek.
Sziasztok!
Pi-vel kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy 5534 helyett a tl071 mennyivel lenne rosszabb, zajosabb?
Bővebben: Link
Most kb azt kérdezted, hogy az autóra jó-e a barrum a continentál helyett. (lehet, ki kellett volna pontozni a márkaneveket, mert így reklám - csak úgy értelmetlen volt a mondat :nono A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
Előfordulhat, hogy a hozzá való gyári fej adatait mérték. Sok fejnél van olyan, hogy tól-ig frekvenciára árulják egy gépcsaládon belül.
Vagy lemásolták a gyárit, és ilyen szórással sikerült megcsinálni. Módszertől függően, tekercs és tekercs között is nagy szórás lehet házilag. Ehhez még hozzáadjuk a 10% szórású kondikat, akkor bőven kijön ez az érték. Saját tapasztalat szerint, ha a vevő tekercs rezonanciája nagyon sokkal van az adó frekvencia fölött van, (70-80%) akkor már hatalmas teljesítmény vesztés van, kb 40-50 százalékos, és eközben már bizonyos vas tárgyakat sehogy sem érzékel a gép. A gép, és a fej ugyanaz, a különbség csak egy aprócska kondenzátor.
Egy mondatba kicsit belegabalyodtam, de remélem érthető.
Én ettől kicsit tudományosabb magyarázatra gondoltam, minthogy "ilyenre sikerült..." A fentebb írt frekvenciaértékek az elvi kapcsolási rajzokon szerepelnek. A rezgőkörök induktivitás és kapacitás adataiból ugyanezen értékek számolhatók. Tehát biztosan nem a véletlen eredménye.
Inkább arra gondoltam, hogy egy rezgőkör és az utána következő szűrő a rezonancia közelében egységnyi frekvenciaváltozásra sokkal kisebb amplitudó és fázistolás változással reagál, mint pl egy 3 dB-el alacsonyabb szinthez tartozó frekinél. Rezonanciafrekvencián ugyanis a fázistolás nulla. (nulla frekinél 90 fok, vételennél pedig -90 fok) Tehát az oldalágon egy még jól detektálható szakaszon a legjobban kiértékelhető változást adja.
Ez így azért nem a legjobb összehasonlítás mert a TLV eleve alacsony feszültségről működő ráadásul rail to rail típus, míg a többi hagyományos műveleti erősítő, azoknak a normális működéshez legalább +/-3,5V körüli feszültség kell.
A 12V-ot nem ez indokolja hanem az egyszerűbbre tervezhető adóoszcillátor (és nagyobb adóteljesítmény), és az hogy 3 Lion cellának ennyi a névleges feszültsége. Az 1db 9V-os elemről is remekül elműködő gép a vicc kategória, pl. kínai GC1022 a maga 9,5mA-es áramfelvételével (bár abba is 2db-ot tesznek párhuzamosan). Egy valamire való gép minimum 40-50mA-t eszik, azt egy 9V-os elem nem sokáig tudja kiszolgálni.
Ott igazából nem a frekin hanem a fázistoláson van a hangsúly. Másrészt a vevőerősítőket általában szándékosan úgy méretezik hogy ne az adófrekin legyen legnagyobb az erősítése, a gerjedési, stabilitási problémák miatt, erre az SMW-nél jöttem rá miután ezt a részt is birizgáltam.
Én is örülnék egy tudományos magyarázatnak. De eddig nem találtam sehol. Addig is, csak a tapasztalataimra és a méréseimre, illetve mások által elmondottakra tudok alapozni.
A Lobonál csak 600 Hertzes különbség van a két tekercs rezonanciája között. Valahol találtam olyan rajzot, ahol a vevő rezonanciája alacsonyabb volt valamivel, mint az adóé. Az én gépem nagyon jól működik úgy, hogy a vevő a rezonancia körül van erősen. De néhány-száz Hertzes ide-oda toligálásnál nem találok semmi észlelhető különbséget. Hétvégén majd nekiülök méregetni egyet.
Végül is most már nem lényeg, mert 5534-est nem kaptam hirtelen tehát tl071 marad. Mint kiderült a zaj nagy részét a szerelési környezet okozza. Egyébként a legelső verzióban 741!!! volt, és működött. A kérdés arra irányult, hogy érdemes-e csak ezért megrendelnem.
Szerintem is inkább a fázis viszonyok miatt van így. Véleményem szerint a bemeneti fokozatok esetében is, mert amennyire én látom, ritka eset, hogy nem esik bele a fokozat 0 vagy közeli fázistolásának megfelelő tartományba a freki, de én a gyári kapcsolásokat szoktam nézegetni, mert hogy egy utánaépítés módosításai minek tulajdoníthatóak azt rendszerint nem tudni.
Létezik olyan kapcsolás, ahol a vevő mindössze egy tekercs, nincs kondi és gyakran van egy ellenállás, ha a vevő rezgőkör, amivel a sávszélességet kitolják.
Arra akartam célozni, hogy azzal, hogy PI, nem definiáltál semmi olyat, amiből meg lehetne válaszolni a kérdést.
Rezonancia frekvencián a fej elég érzékeny dolog. Jobban kihat rá például a hőtágulás, mint egy olyannál, ami nincsen pontosan rezonanciára hangolva. Ha netán ilyesmi miatt, meg az előbb leírt gerjedéses dolog miatt van a félrehangolás, akkor szerintem is célszerűbb, és kézben tarthatóbb lenne egy soros ellenállással lerontani a tekercs Q-ját. Nagyobb lenne a sávszélesség is, így a pontos hangolás sem lenne olyan kritikus.
Ez csak fejtegetés, de ki fogom próbálni.
Surf és Equinox hibrid lenne. Abból építem amit itthon találok eddíg szerintem nem állok olyan rosszul. 741-el is működött, ott a 741 lassúságát használtam ki és nem kellett mintavételezés. Így 300 V-os csúccsal 20 cm-ről hozta a 20-ast levegőben. Azóta átnéztem pár dolgot még a sok szemét között és úgy döntöttem kicsit feldobom a legelső verziót. Most már 640 V-os tüskével megy. Javulást remélek. A tápot is megvariáltam kicsit.
Ja, emlékszem. Nézd, a surffel 20Ft-ra 30-35cm-et simán el lehet érni, úgy ahogy van, változtatás nélkül. Nem árt egy lapos tekercs hozzá, illetve szigetelt huzalból készített, hogy a menetek ne essenek túl közel egymáshoz. Ez egy egész jó kis gép lenne, de ha használni is akarod, itt magyarországon, akár a gyereknek játszani, inkább valami IB gépet dobj össze, mert a szelekció hiánya gyakorlatilag lehetetlenné teszi a használatot, hacsak nem egy nyugis tengerparton vagy.
A lapos tekercs sokat jelent? Gondolom ez a csigavonalban, egy síkban tekert lenne. És a menetek távolsága is érzékelhető hatású? Most csináltam SURF-öt azért érdekelne. Köszönöm.
A PI -nél a válaszjel alakja eltér bizonyos fémfajtáknál. Alaposabban még nem tanulmányoztam, de ebből nem lehet fémmegkülönböztetést csinálni?
Én annak idején csak annyit láttam hogy megnyúlt, kis tárgyaknál kevésbé, nagyoknál jobban. Voltak ilyen irányú próbálkozások de a drasztikus érzékenységcsökkenéssel együtt sem voltak jók.
Nekem pont arra kellene hogy a leendő pázsit területét fémmentesitsem, hogy a gyerekek nyáron nehogy belelépjenek egy szögbe, vagy mindenféle fémtárgyba. Szerintem erre kiváló.
Régebben próbálkoztam PI gépet szelektálóvá tenni. A videón egy Delta Pulse készülékre rádrótozott "diszkriminátort" lehet látni. Két LED világít, ami próbálja jelezni, hogy a találat vajon milyen lehet. A DP működését nem befolyásolta egyáltalán a cucc, csak a vevő erősítőről szedi le a jelet, plusz az 556-ról.
Nagyon apró találatoknál, amiket a DP amúgy jelzett, a diszkriminátor semmit nem csinált (Pl kisbé, 1 forint). Közepes méretű tárgyaknál használhatónk tűnt. Marha nagy tárgyaknál meg nem volt pontos. A videó kicsit pixeles, mert be kellet tömörítenem, de talán látni rajta a rendetlenségban a LED-eket. A piros a vas, a zöld a jó.
Pár éve próbálgattam, akkor egész jó különbségek voltak a vevő erősítő kimenetén, fémfajtától függően. Csak már nem emlékszem pontosan erre. Lehet, hogy csak nagyobb fémdarabok esetében volt érzékelhető. Újra kísérletezgetni fogok vele, valami nem hagy nyugodni a PI elvvel kapcsolatban.
Biztosan többet is ki lehet hozni a dologból, mint ami nekem összejött. Második nekifutásra ennyit értem el, és azóta nem is foglalkoztam a dologgal.
Elég nagy, 10%-nál nagyobb a lapos tekercs hatása, de az elrendezés változatos, rengeteg van a neten, pl egy lapot befogazol és ide oda vezeted a vezetéket.
Lehet a PI val szelektálni, de nem annyira jól mint az IB-vel. Ha szelektálni akarsz és ragaszkodsz a PI-hez, nem a surfot kell megcsinálni, van egy csomóféle PIC vagy AVR-es megoldás, akár egyszerűbb elektronikával is pl a Chance, de a szelekció nem használható igazán jól, mert a távolságtól is függ. Természetesen az IB-nél is igy van, csak a PI nél az érzékelés és a szelekciós tartomány közötti távolság sokkal nagyobb. Ha akarsz vele keresőzni is a szögmentesítés után, jobban jársz az IB-vel. A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |