Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Valószínűleg a fejlesztés előrehaladtával nem lett rájuk szükség.
értem kösz, LM833N ilyet lehet valahol kapni? Vagy helyettesíteni
Hogy őszinte legyek, rendeltem 1db mintát a TI-től.
Miért hiányzik? A kapcsolási rajzodon ott van, és csak az értéke nincs meg? Hol láttad utoljára ezeket az ellenállásokat?
LM833 LOMEX vagy HQ. Eltérő áron, de mindkét helyen kapható. Tudod, cipőt a cipőboltból...
Ha oknak lehet mondani, hogy miért van félre hangolva, akkor az az is lehet, hogy rezonanciára hangolt vevő tekerccsel olyan fázistolást produkál a fej, amivel nem nagyon tudnak a gép fázistoló fokozatai mit kezdeni. Át kellene alakítani őket, amihez járulékos alkatrészek, és új nyákterv kellene. Ezért nekem is egyszerűbbnek tűnik inkább a fej fázistolását úgy módosítani, hogy jó legyen az áramkörhöz.
Ha ezt a két (TX RX) rezgőkörnek az átvitelét megnéznétek Wobbleren, akkor két szénaboglyára hasonló képet kapnátok. Ezeknek a sávszélesség miatt összeér-összeérhet a talpuk, ami azt jelenti, hogy a két tekercs nem lesz független egymástól. Ezért is és a fázis miatt is indokolt a
megfelelő freki távolság. Az azonos frekire hangolás esetén nagyfokú instabilitás lépne fel, ami még az oszcillátor leállását is okozhatná, mert közel van a két tekercs egymáshoz.
Kosz, ezt honnan lehet megrendelni, mert sehol nem talalom.,,
megtalaltam jo hogy egy boltbol nem lehet mindent beszerezni
Van két gépem, ahol lehetőleg rezonanciára raktam a vevőt az adóhoz képest. Gyakorlatban a két tekercs frekvenciája egy-két száz hertzzel eltér, mert nem foglalkoztam azzal, hogy annyira finoman összehangoljam. Egyáltalán nem instabil, de érzékenyebb, mintha jóval odébb raktam volna a vevő tekercs rezonanciáját.
Kételkedés nélkül:
Megfigyelésem szerint az IB keresőkben három féle TX terjedt el. A sima egy tranyós, vagy az ellen ütemű (tekercs közepe hideg) és az amikor a tekercset két tranzisztor hajtja meg R-C oszcival, vagy kvarccal. Én ezt tartom ideálisnak, mert 30v mellett is elérhető az 50-70 mA Szerintem az utóbbi jobb, és akkor nincs akadálya, hogy közelebb legyen a két freki. Az Orosz keresők ezt a nagyobb teljesítményt preferálják. Pl Classic mod-ver 0.3 Ez 1 mA-os oscival nehéz mélyre hatolni, azt hiszem ebben nem tévedek.
Az adó oszcillátornál én is az utóbbit használom.
Picit ötletelgetek, lenne bármilyen előnye hatásfok javulása, ha beleintegrálnám a fejbe az adó és vevő fokozatot, és kétcsatornás vezeték nélküli fülhallgató vagy bluetoth eszközzel továbbítanám a jelet a külső fémkeresőbe?
Egyik csatorna a GB adó jel, a másik meg a vevő ic kimenete lenne, így elég a fejhez sima háromeres drót is, negatív pozitív és test kábel.
Ezt már lejátszottam az IGSL-lel, régebben. Igaz, én kábellel csináltam. Annyit nyertem vele, hogy a fejkábel mizéria megszűnt. Cserébe árnyékolhattam sztatikusan is a fejben lévő áramköröket. Enélkül még arra is jelzett, ha hozzáértem a fejhez. Bizonyosan jó dolog lehet, de nehezen kitaposható út. Emellett nem lett jobb a gép, mint hagyományosan.
Ennek két változata van, az egyik a négyszög, a másik a szinuszos. Te melyiket használod?
Nálam az 5v négyszöges, és a 60 voltos szinuszos között alig van érzékenységi különbség. A Tápfesz + - 2.5v 53mA. Az RX mindegyik változatnál tök szinusz, de a 324 igen hebehurgya jelet produkál, ezért TLV274I használok, de a TL074 is jó. Nálam!!
Eddig kizárólag csak szinuszosat használtam. A négyszöges sokat fűtött, így nem használtam. A vevő tekercs meg amúgy is szűrőként működik, és szinuszosítja a vett jelet.
Bizony nem könnyű egy 4-10mV jelet 1.5m kábelon eljuttatni az RX IC be. Mi lenne ha a rúd végén lenne egy pici doboz, amibe egy 100x erősítő lenne. akkor már a 400-1000mV jelet
egyszerű kábelon is fel lehetne vezetni. Akkor a deust nem Te fejlesztetted. Azért az nem olyan rossz. Más az, hogy valamit nem lehet és más az, hogy nekem hogyan sikerül. De nem egyszerű, az biztos. Viszont annyira bonyolult sem lehet, tekintve, hogy a deus ára a felső kategória közepén van.
Feriék cikksorozatában volt egy ilyen, igaz egy nagyon egyszerű detektornál használták.
Tulajdonképpen ez egy régebbi vitatéma. Van-e értelme annak, hogy ilyen pici legyen a jel? Ha a fejbeintegrált illesztő erősítő oldaláról nézem, ezt nagyon könnyű megoldani, akár a TX jellel is táplálhatom, ehhez képest mégsem hallottam, hogy elterjedt volna ez a megoldás. Tulajdonképpen, ha a 4mV egyenlített fejet leteszed a földre, már a többszöröse lesz. Ha mozgatod, ez nagymértékben fog változni és az fogja okozni a gondot, hogy a nagy amplitudo tartományt lekezeld. Ugyanakkor legalább kísérletezni jó volna a fejbeintegrált előfok, mert akkor ki lehetne zárni azt a hibát, hogy a ofszet jelentős része nem a fejből, hanem a vezeték áthallásából és előfok által összeszedett zajból áll. Ez utóbbit pl én úgy csökkentettem, hogy tettem rá egy kis árnyékoló házat.
Rengeteg előnye lenne, azonban valószínűleg a megoldás bonyolultsága miatt nem érné meg. Sajnos erre megint az igaz, többe kerülne mire megcsinálod, mintha megveszed készen azt a detektort, ami ezt tudja.
Bár a dicsőség sem semmi. Csatoltam egy kis segítséget (XP Deus fej)
Árban szerintem nem sokat dob rajta, egy sima vezeték nélküli fülhallgatót lehet már 10-ért is venni, egy egyszerű jó minőségű sztereó adó vevő házilag nem hinném hogy sokba kerülne, ennek még azért utánanézek.
Viszont az nagy előnye lenne hogy egy fejjel akár három különböző gép is kipróbálható egyszerre vagy külön külön.
Ha ez ennyire egyszerű lenne, nem egyetenegy ilyen detektor lenne. Pl eleve nem tudsz teljesítményt átvinni, a fejben meg nem használhatsz nehéz tápforrást. Mondjuk spec IC-k vannak erre a célra, akár le is lesheted, hogy ott mit használnak. Nyilván kell valami komolyabb kódolás, hogy ne zavarják egymást, vagy más hasonló elvű berendezést... és ez csak pár dolog, ami felmerült bennem a vízállóságról nem is beszélve. Ugyanakkor ha lenne ilyen adapter például, arra biztos lenne kereslet, mert tényleg jó, ha oda teszem a gépet, ahová akarom. Én egyébként azt hiszem, a Deusnál gyakorlatilag a gép agyrésze a fejben van. De ez csak egy feltételezés.
A fejben nem lenne semmilyen tápforrás, azt kábelről kapná, teljesítményt sem kell átvinni, a vevő erősítő kimenetén pár tíz millivolt van.
Egy sima egyszerű vezeték nélküli fülhallgató áthallása meg nem hinném hogy gond lenne, 20khz-ig biztos hogy jó.
Hát ha csak összekábelezed a fejet a géppel, akkor mindössze annak, hogy rádiós a jel átvitel, olyan sok előnye nem volna. Ebben az a poén, ha nincs kábel.
A deusnál 630mah 3,7v lipo akku van a fejben, ha ott nem lenne a kábel nélküli dizájn, sokkal többet ki tudtak volna hozni belőle.
Én nem hallottam, hogy a goldmaxx kábellel többet tudna. Ha többet tudnának kihozni kábellel, akkor csináltak volna olyan változatot. Ráadásul több év gari van a telepre, ha azon belül lemerül. ingyen cserélik. Érdekes nem?
Ezt úgy értettem hogy csak a tápot viszik le kábellal, magában a fejben a két tekercsen kívül az akku van az egyik merevítőben, a másikban meg a panel amit belinkeltél, semmi több.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |