Fórum témák
» Több friss téma |
Lehet úgy is csinálni, ahogy írod, de ha jól értettem, itt a feladat kitűzésében szerepel egy olyan kikötés is, hogy SNMP.
Igen. Muszáj SNMP-vel megcsinálni.
Kedves icserny. Mi azaz RTX? És szerinted melyik lenne a legjobb fejlesztő szoftver egy kezdőnek? Vagy esetleg vmi jó tutorialt tudnál ajánlani, ami segít megérteni a dolgokat? Most egyelőre azt se tudom kitalálni ezen a boardon, hogy melyik az input meg az output a sok láb közül.
GOOGLE... (keil rtx)
The Keil RTX is a royalty-free, deterministic Real-Time Operating System designed for ARM and Cortex-M devices. It allows you to create programs that ...
Idézet: „Most egyelőre azt se tudom kitalálni ezen a boardon...” Nem kitalálni kell, hanem keresgélni. Én elsősorban a OLIMEX honlapján található információkból indulnék ki. Gondolom, aki ezt a kártyát a kezedbe adta, annak is volt valami homályos elképzelése, hogy miért pont ezzel kell megoldani... Mellesleg valami Ethernet illesztő modul van hozzá? Anélkül nehezen fog menni a dolog. Vedd igénybe a témavezető segítségét is, ugyanis neki az a dolga, hogy orientáljon és segítsen, ha elakadsz! Magáról a mikrovezérlőről: Open Source STM32 Book Joseph Yiu: The Definitive Guide to the Arm Cortex-M3 (keresgélni kell ) STM32F10x standard peripheral library STM32: Using the ST Standard Peripheral Library with Keil Idézet: Egyik sem kezdőknek való, s remélem, hogy te sem vagy kezdő, ha már a szakdolgozatnál tartasz! Sokféle lehetőség van, de azt hiszem, hogy a Keil, amelyik egyre inkább a "hivatalos" ARM fejlesztői környezet, megkerülhetetlen. Sajnos, az ingyenes változata korlátozott, így ha nincs hozzá licensz (oktatási intézményben illene, hogy legyen, hiszen az ARM University honlapon százával osztogatják a licenszeket), akkor előbb-utóbb az ARM-GCC-nél köt ki az emberfia. Ez sokféle környzetben elérhető, pl. Coocox CoIDE, vagy Em::Bolcks. A mazochisták maguk rakják össze Eclipse-szel, CMSIS-szel, GDB-vel és egyebekkel.„És szerinted melyik lenne a legjobb fejlesztő szoftver egy kezdőnek?” A kiválasztásnál az egyéni szimpátia mellett nyilván az is szerepet fog játszani, hogy melyikhez találsz mintaprojekteket (gondolom, a TCP-IP kezelést sem akarod megírni nulláról kiindulva). A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
Köszönöm a válaszod!
Ezt a kártyát arra kaptam még márciusban, hogy ismerkedjek vele. Tegyek rá egy RTOS-t és az inputra majd adunk a laborba egy fesz.generátor jelét, és oszcilloszkóppal vizsgáljuk a kimenetet (gondolom ADC kimenetét). Az ethernetre meg azt a választ kaptam, hogy majd kapok egy olyan boardot amin van ethernet port. Szerintetek korrekt? A fejlesztőkörnyezetnél pedig természetesen azt választanám, ami ember barátabb. Szétnézek majd licenc kulcs ügyében. Természetesen nem szeretnék TCP kezelést nulláról írni. Egyetemen programoztam mikrovezérlőt, de az silicon labsos volt és szó nem esett RTOS-ről. Majd keresgélek és nyaggatom a konzulensem. A következő félév végére kell kész lennie. Köszönöm a segítségeket!!!
Idézet: „gondolom ADC kimenetét...” (Nekem kicsit messzebbnek tűnik az a szakdolgozat mint a következő félév vége.) Egyik fejlesztőkörnyezet sem emberbarát (azok programozóknak készültek ), de használd a Keil-t, eléggé elterjedt és a demó 32kB-os méretkorlát bőven elég.
Off: Ezek szerint a programozók, akkor nem emberek? (Akkor egy robot a barátnőm? :O ) Ma is okosabb lettem Köszi neked is!
Én úgy látom, hogy az ismerkedést el kellene kapkodni, és döntéseket hozni. Amit ajánlok:
STM az egyik messze legkönnyebb ARM Cortex típus, a leírásokra és pl az itteni elterjedésére való tekintettel. Használd a Cortex-M4 típusokat. 168-180MHz. Ha ez kevés ehhez, akkor a feladatot nem lehet megoldani, és kell helyette egy PC, vagy valami embedded-linux cucc, de az már más téma. Nincs időd a fejlesztő környezetekkel barátkozni. Bármelyiket is választod, egyik se fogja a melót megcsinálni helyetted, az első 3 heted nagyon nagy szívás lesz, de vannak itt páran akik az elején a legnagyobb buktákon átsegítenek, és nem kell rajtuk elvérezned. Válaszd a KEIL-t a 32k meg nem egy teljesíthetetlen feladat. A perifériák felélesztésével ne tölts sok időt, ahogy mondtam azok itt rendelkezésre állnak, be tudod szerezni. Személy szerint én sokszor tartok gyümölcs napot, de másokkal is tuti meg tudsz egyezni. Személyes véleményem hogy NE használd a CMSIS-t mert csak egy plusz "layer" ami miatt 1 nem tudod mi folyik (komoly fejlesztők nem használják) 2 hamis biztonság érzetet ad és elhiteti veled hogy nem kell olyan mélyre túrnod amilyen mélyre igazából kell(ene). Mikorra is kell késznek lennie?
Szia. Szerintem meg hasznald a CMSIS-t is. Ez nem szimpatia kerdes. Nem mindegy hogy egy modul konfiguralasaval (SPI, DMA, I2C, stb) eltoltesz egy hetet, vagy max nehany perc, vagy ora alatt mar mukodik. Az mas kerdes hogy ha veletlenul gcc-t hasznalsz, akkor nem art az ovatossag, mert akadt nekem olyan CMCSIS kod ami nem jol fordult, es emiatt elment egy honap. Ha jol tudom van gcc valtozat is CMSIS-bol, bar en nem jartam ennek utanna. A KEIL nagyon jo valasztas tenyleg. CMSIS es KEIL hasznalataval igen gyorsan lehet haladni. Es az STM forumon sok tema ki van targyalva mar sok CMSIS es mas koddal egyutt. Ha elakadsz erdemes ott olvasni, nem kell mindent kitalalni. Ha komolyabb a feladat akkor arra kell szerintem oszpontositani es nem arra hogy CMSIS nelkul be tudod allitani az adott regisztert vagy nem. DSP libraryt is hasznaltam a CMSISbol es igen jol mukodott, bar a dokumentacioja nem fenyes.
ui: CMSIS alatt ertettem a STM32F4-Discovery_FW_Vx.x.x konyvtarat is. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014
Legkésőbb november közepére késznek kellene lennie. Köszönöm a hasznos tanácsot, de most egyelőre ezt a Cortex-M3-as processszorral szerelt boardot kaptam meg. Szerinted milyen eszközök kellenének minimum még, hogy egyáltalán megoldható legyen a feladat? Leírom én mit gondolok: Kellene egy ethernetes mikrovezérlő board, a szenzor aminek az értékét ki kellene majd olvasni. Ja és meg kaptam egy J-link arm debug adaptert is.
Készítettem képet is róluk.
Vehetsz magadnak egy EK-TM4C1294XL kártyát magadnak (potom $20 az ára, s ez mindent tartalmaz, amire szükséged van, beleértve az Ethernet csatlakozást és a programozó/hibavadász áramkört is!). Tetszés szerint programozhatod Energia környezetben, a Code Composer Studio 6.0-ban vagy a Keil MDK-ARM 5.x-ben. De ha még ennyira tanácstalan vagy, akkor én is korainak tartom a novemberi határidőt.
De teljesen mindegy, hogy mivel kezded az ismerkedést, menet közben majd rájössz, hogy mivel tudsz jobban dolgozni.
Sziasztok!
Anno a icserny maestro "Tényleg nincs királyi út?" című cikke olvasásakor is felötlött bennem egy TI kártya vétele. Most névnapom alkalmával végre úgy döntöttem, hogy meglepem magam egy EK-TM4C1294XL-el. Ennyiért ingyen van. Elméletileg megrendeltem és remélhetőleg jön is a TI-től. Mivel semmi gyakorlatom nincs ARM területen, csak egy kevés PIC-en, elsődlegesen az Energia környezeten gondolkodom (abszolút kezdőként). Semmi konkrét célom nincs vele, csak egy kis tanulás, ami szűkös időmbe belefér. Remélem, hogy nem csináltam nagy lükeséget és nem lesz a néhány betervezett, de soha meg nem valósult tervemnek ez is a része.
Sziasztok!
Valaki próbálkozott már STM32F429-el feléleszteni olyan LCD-t, amin OTA7001a cog van? Bárhogy erőlködök, egszerűen csak kifehéredik, mejd középről kiindulva elkezd besötétedni. Más kijelzők hibátlanul működnek, de ez nem akar. Van belőle vagy három és mind ugyanazt csinálja. Adatlapot átnéztem többször is, de nem jöttem rá a hibára. PL az ILI6482 hibátlanul megy: Ez Valakinek van ötlete? Idézet: A "kevés PIC gyakorlat" után valószínűleg nagy lelki megrázkódtatás lesz megszokni (csak az adatlap 1863 oldal...), de az Energia tényleg nagy segítség hozzá. „úgy döntöttem, hogy meglepem magam egy EK-TM4C1294XL-el” Bár én éppen most toltam el egy fél napot a belső hőmérő felélesztésével, mert "gyárilag" nem volt definiálva az Energiában. De az adatlapból és a Tivaware mintapéldákból sikerült kisilabizálni a megoldást. Idézet: „A "kevés PIC gyakorlat" után valószínűleg nagy lelki megrázkódtatás lesz megszokni (csak az adatlap 1863 oldal...)” Sajnos az én "tudás"szintemen a PIC is nagy megrázkódtatás! Körülnézek, hogy az eddigi összeszedett információ mellett (főleg tőled) még hol találok dokumentációkat, ami egy abszolút kezdőnek (nekem) segít elindulni. Ha csak valami újat tanulok, már megérte az egész...
Ha anyagilag megengedheted magadnak, akkor - a fokozatosság elvét szem előtt tartva - szerezz be mellé egy-két egyszerűbb felépítésű kártyát is, amelyeken könnyebb eligazodni. Kezdéshez az MSP-EXP430G2 Launchpad kártya bőven elég, s ha az már töviről hegyire megy, akkor érdemes tovább lépni. A továbblépés következő lépcső vagy az USB perifériával ellátott MSP-EXP430F5529LP vagy az EK-TM4C123GXL kártya lehet.
Közben lehet az EK-TM4C1294XL kártyával is játszadozni (az Energia Ethernet programkönyvtár eldugott mintapéldáival nagyon könnyű összedobni egy egyszerű webszervert vagy egy ThingSpeak kliens programot). De a részletek megismerése a fentebb vázolt fokozatok után lényegesen könnyebb lesz.
Az az igazság, hogy amire én reálisan használni fogom, valószínűleg az alap MSP-EXP430G2 is elég lenne. Csak azért választottam ezt, mert a teljesítménye az én szintemen sosem lesz kevés, és épeszűen minden perifériát alapból támogat, amit valaha is használni fogok tudni.
Szerintem első körben kipróbálom az Energia mintapéldáit, és ősszel jöhet a tanulás. Ha addigra megint felszabadítok egy kis pénzmagot (és időt, ami még szűkösebb), akkor rendelek egy MSP-EXP430G2-t is és nekiállok az alapoknak, ahogy te javasoltad. Profi tanácsát illik megfogadni.
Most úgy alakult, hogy ezt a boardot vissza kell vinni és majd vesz az egyetem nekem egy boardot erre a célra és nekem kellene összegyűjteni, hogy mi lenne a jó és milyen árban vannak és hol lehet kapni. Ezt ajánlották jelenleg: Az SoC típusa STM32F107. Szerintetek?
Én nem akarok beleszólni, de szerintem akkor jobban jársz, ha veszel egy STM32F4DISCOVERY-t.
Azt a legtöbb fejlesztőkörnyezet támogatja, és rajta van egy SWD programzó is. A neten meg kismillió példa van rá, akár lépésről lépésre is. Ha HMI is elképzelhető, akkor megy egy STM32F429I DISCOVERY-t azon van egy LCD is. Szerintem érdemes megfontolni.
Akkor senkinek nincs ötlete, hogy miért nem indul a TFT-m?
SSD1963-al mind a 2 fajta megy a 429I-vel meg csak az egyik.
Erre gondoltál? Ennek legalább annyi előnye van a korábbihoz képest, hogy legalább van rajta Ethernet csatlakozó. Azt viszont nem tudom, hogy hogyan fogsz rá RTOS-t és TCP-IP kezelést varázsolni...
Konkrétan egy egyetemi adjunktus gondolt erre, aki a konzulensem. Én csak azt a feladatot kaptam, hogy keressek ilyet, hogy hol lehet itthon kapni és, hogy esetleg milyen hasonlók vannak. A Discoveryt mindenképpen ajánlom neki! Köszönöm ciw-nek és mindenkinek, hogy segítetek! A farnell jó kis oldalnak tűnik. Esetleg tudtok még ilyen cégeket, ahonnan belehet szerezni. Hazai importőr kellene asszem. Külföldi oldalak kizárva.
Az Olimex kártyák hazai forgalmazója: monosx.hu. Ha fontos, hogy STM32 legyen és Ethernet legyen rajta, akkor:
STM32-P107 STM32-E407
Esetleg Itt megnézheted.
Köszi! Már korábban felkerestem őket e-mailben. Sajnos nem forgalmaznak ilyen boardokat. Konkrétan:
"Tisztelt Uram! Műszaki kollégánk az alábbi keresett terméket nem találta nálunk forgalomban , sajnos helyettesitő terméket sem tudunk ajánlani. Köszönjük megkeresését!"
Sziasztok!
STM32F207-el dolgozom, és szeretnék olyat, hogy a felhasználói kódot SD kártyáról betölteni az FSCMC által hajtott SRAM-ba, és onnan futtatni. Csinált már valaki ilyet? Hogyan kell egyáltalán nekifutni ennek? GCC-t használok fordítónak. A BIOS rendszer (perifériák kezelése, felhasználói függvények biztosítása, grafikai rutinok, FAT fájlkezelés SD kártyán) készen vannak. A cél az, hogy a felhasználói program ne legyen beégetve a MCU FLASH memóriájába, hanem pl. egy SD kártya cserével módosítható legyen. Gondolom valahogy a fordítónak kell megmondani, hogy relokálható kódot fordítson. Csinált már valaki ilyet? Köszi előre is a segítséget.
Eclipse. De a fordítás kézzel történik parancssorból, saját makefile-al és startup kóddal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |