Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Emiatt nem mertem bekötni a kondenzátort sem. Nehogy polaritás hibából tönkremenjen a kondi (ne legyen kidobott pénz)
Ha van másik műszered, ami biztosan jó, akkor azzal nézd meg. Olyan nincs, hogy ezen rajz szerint ne működjön, mert jó.
Még csak annyit a projektról, hogy egy Ei melodija régi csöves rádió táptrafója lenne a befutó mivel abban masinában ez a kapcsolás megtalálható. Viszont kitermelve és újra összerakva kicsit problémázik. Esetleg lehet, hogy a csövem halott? De következő héten kézhez kapok még egy néhány EZ81 et és indulhat a további próba.
Mindenképpen újramérek! Majd a csövekkel együtt elkérem bátyám multiméterét is. Addig is valami szúnyogirtó projekttel próbálkozok mert barkácsolás közben nem tudok odafigyelni a falánk nőnemű repülő rovaroktól.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
Én is azt mondom, nézz meg mindent még egyszer. Gyakran követünk el égbekiáltó hibát, amit nem azonnal veszünk észre. Én legalább is voltam ilyen helyzetben.
A melodia rádióban szelén egyenirányító volt, mert akkor ez a trafó "nem alkalmas" erre a célra? Vagy csöves? A trafón a közép kivezetésnek kell a testnek lenni! Ha ez megvan akkor jónak kell lennie.
Sziasztok!Életemben nem építettem még csöves erősítőt,pedig rettentően szeretnék.Sok mindent építettem már de ez életem legszebb pillanata volna ha sikerülne.Elektromos gitárhoz szeretnék egyet építeni majd.Találtam ilyen egyszerű egy csöves erősítő kapcsolást is de valahogy nem áll össze a kép a fejemben hogyan is kell összerakni,legalább próbapanelen.Legjobban a hangszóró és a transzformátor részét nem értem.Képet mellékelek nektek miről is beszélek.Alkatrészem is van hozzá.A Rádiótechnika évkönyv 2010-es kiadásában is olvastam egy csöves erősítőről,amihez minden kompletten meg is van.Nyákrajz,beültetés,alkatrészek,huzalozás,bekötés de sajnos nem tudom ide sem belinkelni sem feltölteni.
(A PDF 138.48MB,ebben az erősítő a 47 oldaltól van feltüntetve). Egyelőre beérném egy teljesen leegyszerűsítettel is csak látnám a munkám és hallanám végre.. Szeretném ha segítenétek ebben,sokkal bonyolultabb dolgokat építettem már,és sok mindenkinek sikerül,idegesít hogy pont én nem értem ezt az egészet. Válaszokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
Szervusz!
Talán az téveszt meg, hogy a nem kézzel rajzolt sémán a kimenő trafó mellé 230/2x12V van írva? Csak annyit jelent, hogy egy olyan trafót használ a szerző kimenőtrafónak. 2 ilyen trafóval lett megépítve, egyik a hálózati, másik a kimenő szerepben. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
Értem.Muszály ugyanilyen trafóval vagy lehet más is?Tudom nagyon ostoba amit kérdezek..
Nagyjából ebben a körben próbálkoznék, feszültség, stb. Bizonyára fapados kis kapcsolás, de gyorsan megvan.
230/24V természetesen ugyanazt jelenti a kapcsolásban, nem kell 2x12-es... A Szerzőnek ilyen volt kéznél.
Köszönöm szépen kedves József!
Még teszek fel kérdést hogyha nem baj :-S Szóval potmétert például hová köthetném? A trafókban az áram nagysága mennyire változhat? A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
Csúszkát az AF (bemenet) a két szélső pontot a testre és a bemeneti pontra. 50-100k Ohmos B potmétert ajánlanék felhasználni.
Mindegy mekkora áramerősségű a transzformátor például a 2. képen az 500mA és a 1.5A?
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
Sziasztok,
Itt az "eredeti" rajz. A PL504-nek 27V körül áll be a szükséges 300mA-es fűtőárama. Kimenőnek a "cikkben" 1:10-es trafót írt. Én is megcsináltam, de én egy régi nyomtató 32V-os kapcsolóüzemű tápját használtam anód+fűtésnek és tekertettem pici 800ohm Ra-s kimenőket. Potmétert sehova sem kötöttem, mert arra használtam a kis erősítőt amire való: munkahelyi számítógépen hangkártyájának fejhallgató kimenéről ment direktben. Az a jelszint éppen jól ki is hajtotta. Vicces de a vacak pc speakerekhez képest kellemesen szólt, igaz hogy két nagy B&W hangfal volt rákötve. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
Az áttételt. A 230V/24V az nagyjából ennek megfelel...
Ez csak a fűtés és csak egy csőnek.
Gitárhoz ezt messze el kell felejteni, nem tudom mekkora a pc-k füles kimenetének a jelszintje de biztosan magasabb mint a szabvány vonalszint. A gitáré meg ha jól tudom 5mV-körüli. Gitárhoz-játszadozni-csöves a csatolmányban, picit több alkatrész, de legalább működik. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
Értem.Kezd összeállni bennem a kép lassan
Ez a csatolmány nagyon jó,el is mentettem iziben
Amúgy meg van ám gitáros topic is. Ott érdemesebb kopogtatni. Ha ott "igényelsz" egy hasonló bonyolúltságú csövest ami jobban szól biztosan lesz rá ajánlat.
Sziasztok!Megépítettem az egy csöves pl504es kapcsolást és tökéletesen működik.Nézegetem a kapcsolásokat a gitár erősítőhöz és azt szeretném kérdezni hogy hogyan állítják elő a 250V-os feszültséget egy képet mellékelek a példa kedvéért hogy mire gondoltam.
Válaszotokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2014
Szerintem a 250V egészen egyszerűen. MrBrown tett be egy rajzot néhány hozzászólással fentebb, annak a tápját lehet(illetve kell) módosítani. Nagyon jó brummelnyomás érhető el az ellenállás helyére tett fojtóval. Ez jobb híján lehet bontott kép vagy hangkimenő tévéből. Ha van többféle fojtód(akár fénycső is), akkor szépen be lehet állítani. Esetleg huzalellenállást lehet betenni a fojtó mellé, ha kicsit sok a feszültség terhelve.
Értem! Köszönöm szépen!
Sziasztok!van egy tv panelem és van rajta két trafó.Honnan tudom meg hogy mekkora feszkó tombol benne?
Képeket csatolok
A kisebbik, az egy Stand By (készenléti tápegység) trafó, sima hálózati lemezes ahogy látni lehet, 2X pár tíz volt feszültségű .... a másik egy főtápegység nagyfrekvenciás (35-40KHz) kapcsolóüzemű porvasmagos trafója. Az itteni feszültségek nagyban függenek a tv típusától, de a rendszer táp fesz: 110-200V körül mozoghat. Természetesen van kisebb feszültségű kimenete is, de véleményem szerint, nem akarsz egy komplett áramkört építeni ezzel az trafóval..
Köszönöm szépen és elnézést hogy nem ideillő volt a kérdés.
A puffer (220u/400V) kondi púpos. Még csak az sem jó neked most belőle. Csak egy lehetséges hiba ok amiért anno szanálták a készüléket.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
És ki van száradva,mert össze van horpadva
Mit szóltok ehhez a trafóhoz?Szerintetek életképes még egy csöves erősítőhöz??
Ez egy rádió hálózatija, EZ 80-as egyenirányítással gyárilag. Egy PCL 86 SE sztereót ki kell szolgáljon. Végig kell mérni a trafót, van-e menetzárlat, jó-e a szigetelés, stb. Gondolom nincs szigetelési ellenállásmérőd.
Nincs sajnos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |