Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   552 / 1210
(#) Hp41C válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Aug 5, 2014 /

A PORTx regiszter a port kivetetések aktuális szintjét olvassa be. A TRISx regiszter tartalmazza, hogy egy port kivezetés bemenet (1) vagy kimenet (0).
Figyelem: Ha a kimenetnek állított lábon a szint nem tud kialakulni (túlterhelés, dinamikus viselkedés, stb), a beolvasáskor nem biztosan kapjuk meg a beállított szintet. Körültekintően kell eljárni akkor is, ha a lábak időben változó szerepet töltenek be. Az Read-Modify-Write művelet esetleges hibáit úgy lehet kiküszöbölni, hogy a PORTx helyett egy RAM változón végezzük el és az eredményt movwf utasítással írjuk a PORTx regiszterbe. Újabb fejlesztésű kontrollerek esetén a LET regiszterek szolgálnak erre.
  1. BTFSC      PORTC,2
  2.      GOTO      PROGRAM_2

A bemenet aktuális értékét viztsgálja.
  1. BTFSC      TRISC,2
  2.      GOTO      PROGRAM_2

Azt vizsgálja, hogy a láb kimenet-e. A TRISx regiszter más bank-ban lehet...
(#) cmdnetwizard hozzászólása Aug 5, 2014 /

Sziasztok!
Tudom, hogy ez nem egy PIC kereső, de szeretném megkérdezni tőletek, hogy mit ajánlotok, milyen PIC-et?

Amit tudnia kellene az az, hogy
- Legyen benne 16KB RAM,
- 80 MHz fölött legyen a max órajele,
- Illetve lehetőség szerint legyen rajta USB kapcsolódási lehetőség.

Valamint nem baj, ha kis lábszámú.

Én erre a feladatra a PIC24EP512GU810-et találtam, csak az a bajom vele, hogy nincsen furatszereltbe valamint rengeteg lába van, és abban reménykedek, hogy ti tudtok olyat mondani, ami megfelelne.

(Mellékes kérdés: a ChipCad azt írja, hogy 60 MHz-es, a Microchip keresője pedig 140 Mhz-et ír erre a procira. Melyiknek higgyek?)
(#) nedudgi válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Aug 5, 2014 /

Az adatlapnak inkább higgyél, mint a Microchip keresőjének,
A minap jártam a ChipCadnél, és kínálgattak SMD/furatszerelt adaptert.
(#) matheattila válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Aug 5, 2014 /

Szia, pl. PIC32MX440F512H, ez sajnos SMD (TQFP64) de van 32kB RAM-ja, 80MHz-es órajele (azaz 80MIPS az utasítás végrehajtás sebessége) és kezeli az USB-t, mellesleg ez egy 32 bites típus és még PICkit2-vel is lehet programozni, viszont csak 3.3V-os.
Amit te találtál az szerintem tényleg 140MHz-es, de ott 1 utasítás 2 órajel ciklust igényel, így az csak 70MIPS.
Sajnos ilyen teljesítmény mellett aligha fogsz találni furatszerelt változatot, nem beszélve a lábszámról...
(#) kissi válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Aug 5, 2014 /

Miért nem Bővebben: ezt használod ?!
(#) Zosi hozzászólása Aug 5, 2014 /

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni mégpedig abban, hogy vettem egy programozót ezt és érdekelne hogy hogyan is kell használni mik az első lépések milyen programot használjak és ilyesmik?
(#) SzervízMacska válasza Zosi hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

Szia! Első körben a hozzá adott programot, vagy az Mplab IDE fejlesztői környezetet tudod hozzá használni. Gondolom adtak hozzá lemezt, amin kezdő szintű példa programok is vannak. Ezeket ki tudod próbálni és tanulmányozni ezt az egészet.
(#) Zosi válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

Nem kaptam hozzá cd-t sajnos amin én is meg lepődtem.
(#) nedudgi válasza Zosi hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

Ha bliszteres volt a PICkit, akkor benne van, a kartonok között. Ha dobozos, akkor is benne kell lennie. Reklamálj.
Amíg választ nem kapsz, innen töltsd le a demó szoftvert, és a dokumentumokat. A fejlesztő környezetet innen, a C fordítót innen lehet letölteni. A telepítéseknél ajánlott elfogadni a felkínált könyvtárakat.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2014

Nekem 2-esem van, ahhoz járt. Lehet, hogy a csomagoláson van egy link, ahonnan a szükséges dolgok letölthetők. Végülis a 21. században élünk. Ha link sincs, a gyártó honlapjáról minden szükséges program és dokumentum letölthető. Sajnos, csak a programozót találtam meg hirtelen mobilról, de kiindulásnak biztos megfelel...
(#) Zosi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

A MPLAB X IDE v2.15 verziószámú szoftver az jó?
(#) Zosi válasza Zosi hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

Letöltöttem hogyan tovább?

A demó programot is telepítetted? A leírást is elolvastad? Elméletileg lépésről lépésre leírtak mindent.
(#) Zosi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

MPLAB X IDE progit telepítettem arra gondolsz?
(#) Zosi válasza Zosi hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

Ezt az mplab xc-t se tudom le tölteni a your mac adress-hez mit kell írni?

Nekem mind a hat pc-s verzió lejött 2 perc alatt...

Akkor én nem tudom mit csinálok rosszul

Aazt én se...

Az mplab x ide az telepítve van ezzel lehet valamit csinálni hogy legalább fel ismeri e a gép a programozót vagy valami?

Persze. Biztos van valami Tools/Programmer/Debugger menüpont, ahol ki tudod választani. De miért ne ismerné fel?

Itt gyakorlatilag mindent megtalálsz.

Nem tudom csak már jó lenne valamit ügyködni vele legalább egy ledet világítani rajta vsgy valami de nekem magas ez a pic dolog.

Már le töltöttem az xc-t is. Hogyan kell ügyködni a programban?
(#) tomi52 hozzászólása Aug 6, 2014 /

Üdv!
linux - MPLABX v2.15 - xc32 v1.32 - picKIT3 - PIC32MX250F128B
A program alapját innen vettem, csak kicsit átírtam. (De eredetiben sem ment.)
  1. #include <plib.h>
  2. #include "pic32_conf_bits.h"
  3. int main()
  4. {
  5.   int count = 0;
  6.   mPORTBSetPinsDigitalOut(BIT_2|BIT_3|BIT_7);
  7.   mPORTBClearBits(BIT_2|BIT_3|BIT_7);
  8.   while (1)
  9.   {
  10.     mPORTBToggleBits(BIT_2);
  11.     mPORTBToggleBits(BIT_3);
  12.     mPORTBToggleBits(BIT_7);
  13.     while(count) { count--; }
  14.     count=100000;
  15.   }
  16.   return (EXIT_SUCCESS);
  17. }
A konfigurációs bitek a web-oldalon leírtak szerint lettek beállítva. A minta az RB7-re teszi a LED-et. Nos, ezen a lábon nekem valamiért nem megy, más lábakon igen.
Kipróbáltam az "mpIDE" környezettel is (ha valaki nem ismerné, arduino felületű fejlesztő környezet), ott ezen a lábon is megy a LED, vagyis a hardware jónak tűnik. (Saját építésű DP32 klón.)
Mit szúrhattam el?
(#) icserny válasza tomi52 hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

Hogy néz ki ez a pic32_conf_bits.h állomány? DEVCFG0-ban a JTAGEN bit 0-ra van állítva benne?
(#) tomi52 válasza icserny hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

Nos igen kezdő vagyok PIC terén, a linkelt oldalon megadott beállításokat használom. A beálítások után generált file:
  1. #include <xc.h>
  2.  
  3. // DEVCFG3
  4. // USERID = No Setting
  5. #pragma config PMDL1WAY = ON            // Peripheral Module Disable Configuration (Allow only one reconfiguration)
  6. #pragma config IOL1WAY = ON             // Peripheral Pin Select Configuration (Allow only one reconfiguration)
  7. #pragma config FUSBIDIO = ON            // USB USID Selection (Controlled by the USB Module)
  8. #pragma config FVBUSONIO = ON           // USB VBUS ON Selection (Controlled by USB Module)
  9.  
  10. // DEVCFG2
  11. #pragma config FPLLIDIV = DIV_12        // PLL Input Divider (12x Divider)
  12. #pragma config FPLLMUL = MUL_24         // PLL Multiplier (24x Multiplier)
  13. #pragma config UPLLIDIV = DIV_12        // USB PLL Input Divider (12x Divider)
  14. #pragma config UPLLEN = OFF             // USB PLL Enable (Disabled and Bypassed)
  15. #pragma config FPLLODIV = DIV_256       // System PLL Output Clock Divider (PLL Divide by 256)
  16.  
  17. // DEVCFG1
  18. #pragma config FNOSC = FRCDIV           // Oscillator Selection Bits (Fast RC Osc w/Div-by-N (FRCDIV))
  19. #pragma config FSOSCEN = ON             // Secondary Oscillator Enable (Enabled)
  20. #pragma config IESO = ON                // Internal/External Switch Over (Enabled)
  21. #pragma config POSCMOD = OFF            // Primary Oscillator Configuration (Primary osc disabled)
  22. #pragma config OSCIOFNC = OFF           // CLKO Output Signal Active on the OSCO Pin (Disabled)
  23. #pragma config FPBDIV = DIV_8           // Peripheral Clock Divisor (Pb_Clk is Sys_Clk/8)
  24. #pragma config FCKSM = CSDCMD           // Clock Switching and Monitor Selection (Clock Switch Disable, FSCM Disabled)
  25. #pragma config WDTPS = PS1048576        // Watchdog Timer Postscaler (1:1048576)
  26. #pragma config WINDIS = OFF             // Watchdog Timer Window Enable (Watchdog Timer is in Non-Window Mode)
  27. #pragma config FWDTEN = OFF             // Watchdog Timer Enable (WDT Disabled (SWDTEN Bit Controls))
  28. #pragma config FWDTWINSZ = WISZ_25      // Watchdog Timer Window Size (Window Size is 25%)
  29.  
  30. // DEVCFG0
  31. #pragma config JTAGEN = ON              // JTAG Enable (JTAG Port Enabled)
  32. #pragma config ICESEL = ICS_PGx1        // ICE/ICD Comm Channel Select (Communicate on PGEC1/PGED1)
  33. #pragma config PWP = OFF                // Program Flash Write Protect (Disable)
  34. #pragma config BWP = OFF                // Boot Flash Write Protect bit (Protection Disabled)
  35. #pragma config CP = OFF                 // Code Protect (Protection Disabled)

Nyiss meg egy demó projektet. Fordítsd le, töltsd be a kontrollerbe. Annak működni kell. Ha nem, rosszul dugtad össze.

A 31. sorban JTAGEN = OFF beállítással próbálkoznék.

A TDO,TDI, TCK lábak a JTAG programozó/debugger számára fenntartott kivezetések. Ha nem tiltod le, akkor ezek a lábak nem használhatók általános célú I/O-ra - gondolom én. Ha a programokat bootloaderrel töltöd be, akkor a JTAGEN = OFF egy logikus lépés.

Kössz a tippet, gyorsan kipróbáltam, sajnos nem jött be.
Nem bootloaderrel, picKIT3-al programozok.
MPIDE alatt (bootloaderrel) ez a láb is használhatónak bizonyult. Csak ott meg az I2C-vel nem boldogulok, és a guglizás során találtam olyan infót, hogy nem is működik alatta rendesen.

Oppsz!
Most vettem észre, hogy mindig visszaállítja a configurációs biteket arra az állapotra, amit a projekt létrehozásakor alapból beállított. Többek közt a JTAGEN is mindig ON lesz.

MPLAB 8-nál volt egy olyan opció a Configure => Configuration Bits menüpontban, hogy "Configuration Bits set in code" (a program forráskódban szereplő beállítás az érvényes). MPLAB X-nél nem tudom, hogy mi a helyzet, de ha találsz ilyet, akkor feltétlenül legyen bepipálva!
Következő: »»   552 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem