Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Köszi, de úgy értettem hogy a kérdező helyében tenném azt.
Jellemző ...feldobta a témát ... aztán már nem is érdekli .("1 hozzászólásos emberke ") !!!.
Várj még csak szerda van, kedden dobta fel a témát! Aki nem olvassa rendszeresen az oldalt, nem nézi naponta a hozzászólásokat. De lehet megtalálta a megoldást és ide már nem írja meg.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2014
Szerintem csak azért regisztrált, mert drágának tartja a szakszerviz javítási ajánlatát és itt próbál olcsóbb megoldást találni.
Üdv.
Hétfőn megérkeztek az Igbt-k Kínából. A lábaik ridegek, hajtogatás közben kettőnek sikerült eltörni a lábát. Azért sikerült a helyére forrasztani őket. Ha most kezdeném az Igbt panel beültetését, akkor tennék a teljesítmény félvezetők lábaihoz csőszegecset. A hűtőbordára felcsavarozás után is forrasztható lenne. A Tubi féle lett elkészítve, köszi a tervekért. Élesztéskor nem volt gond, szépen sorban, 40V váltófeszről, égővel stb. Közvetlenül megtáplálva 230V-ról a kimenő feszültség csak 36V. Ez elég kevés. Próbáltam terhelni, 2 vasaló, hősugárzó, hőlégfúvó , eredő ellenállás 8 Ohm. Valamicskét szabályzott is. Valami nem stimmel alapon elkezdtem méricskélni az áramváltó körül és kiderült , hogy az 1,6 Ohmos ellenállás helyett 1,6KOhmos van benne. Ezúton köszönöm a HESTORE -nak. / A "zsacskón" a felirat jó./ 1 Ohmosokból barkácsoltam bele, így a kimenő feszültség 66V lett. Viszont nem szabályozható, gondolom a 8Ohm terhelés sok neki. Most itt tartok.
A gépben még valami nincs rendben. Ha a 8 ohm terhelés sok neki, hogy viselkedne az általam használt 0,2 ohm terhelésél?
Úgy értem, hogy kevesebb kellene neki. Van kb 10m 50-es kábelem, ez is jó lenne terhelésnek?
Nem hogy sok a 8 ohm,nagyon kevés.próbálj vele hegeszteni.A leírtak alapján jó lesz,de majd cserélj 1,6 ohm ra.
Szia!
Akkor nem méricskélem, holnap megpróbálok hegeszteni vele. Az ellenállást már kicseréltem. Az áramfelvétele 170mA terhelés nélkül, nem kevés ez?
Most esik le, hogy "majd cserélj 1,6 Ω ra" mit is jelent.
Szia!
A hegesztési próba meg volt, működik. 3 pálca után "deres" a hűtőborda. Sajnos én nem tudok hegeszteni, 30 éve gyakorlom pedig. Hívok majd szakembert, aki véleményt mond róla. Kicsit összébb kell még csomagolni. Há..t úgy néz ki az Igbt-k beválnak, remélem.
Üdv!
Akkor pontosítom:nem márka szerviz,mivel olyan nincs.De a legfőbb gond hogy ő szerintük ha van is valahol többe kerülne mint egy új készülék.Tehát így másképpen fest a dolog. Egyébként idő hiánya okozza ha nem vagyok jelen minden idő pillanatban a fórumon. Azért köszönöm a tanácsokat!
Hát ekkora bordánál,nem is csoda hogy nem melegszik.Gratula jól néz ki a géped.
Szia
Én is hasonló képpen fogattam össze az u-57-es magokat,igaz én toroidnak tekertem.Nem tudom a textilbakelit alá tettél-e gumilapot.Ha nem akkor tegyél.Nekem hoszabb hegesztésnél eldurrantak az igbt-k.Igazi hibát nem találtam a gépben.Mivel a főtrafó áttételén is vacilláltam így szétszedtem azt is.A 4 párbol 3 törött volt.Fixen összehúzattam őket és mikor melegedett a mag nem volt hova tágulni neki.Most csak össze vannak ragasztva nagyon vékonyan fbs-el és tökéletes.
Ha beválik az IGBT tegyél fel róla képet, vagy linket, hátha mást is érdekel az olcsóbb beszerzési forrás. Mondjuk ebay-en is van szerintem rengeteg, de ember legyen aki megmondja hogy azok közül melyiket szabad megvenni és melyiket nem.
Én is kínából rendeltem HGTG30N60A4-es IGBT-t az ára az sokkal jobb mint itthon bár melyik web áruháznál. Igaz 2-3 hét mire megjön. Nincs ezekkel semmi probléma azóta amióta bele lett téve a panelba tökéletesen működnek, és így néz ki. Igaz volt már azóta egy kis átalakítás, a panelba menő és elmenő kábelek már nem csúszós saruk vannak hanem már csavarozva vannak. Bővebben: Link
Szevasztok,
a teljeshidas négy IGBTs (100A, 40kHz) ívhegesztőhöz amely rajza többször is fel lett téve az oldalra, milyen snubertagokat ajánlatok?Van rá valami konkrét képlet? Ugyanis a rajzokról hiányzik...
Képlet nem nagyon van rá, mert a konkrét gép körében lévő szórt kapacitások és induktivitások határozzák meg. Amit tudsz tenni: megnézed a túllövés utáni lengés periódusidejét, és a mért lengés frekijére méretezel egy csillapítótagot.
De ha nekem megy évek óta snubber nélkül, akkor az is menni fog. A túllövés attól nem lesz kisebb, mert a snubbertől a body dióda nem fog gyorsabban bekapcsolni. Ha már módosítgatsz rajta akkor inkább mást kéne, mondjuk áramváltó a sönt helyett, graetz-es ívgyújtás a hagyományos helyett és akkor máris tud 200A-t, hőkapcsolók időzítés kiegészítéssel, kiegészítő undervoltage védelem plusz 2db tranyóval vagy más módon szintén időzítéssel, esetleg letapadás utáni lekapcsolás (amit itt letapadásvédelemnek csúfolnak) bár utóbbinak nem sok értelmét látom, stb., stb.
Köszi szépen alakulgat, de még soká kerül bele a dobozába.
Szia! Igen van közte gumilap, remélem a magoknak nem lesz bajuk. A 150-es 230V -os ventilátor jól átfújja a készüléket.
Ne fújasd, hanem szívasd ki a meleg levegőt. A fújatásnál keletkező turbulencia miatt csökken a ventillátoros hűtés hatásfoka.
Biztosan igazad van, de ez már így marad. Amúgy van egy 80 A-es Francia inverterem és ott is fúvatják a levegőt. Ezek a csigazabálók mit értenek hozzá?
Pedig csak annyi lenne, hogy a ventillátort kéne átfordítani, és már minden tökéletes.
Köszönöm a válaszodat, volt már rá eset hogy a tljeshidas fetes iverternél
"hasraütésre" raktam snubert a primérrel párhuzamossan, szkóppal nézve lehet finomítani...
Értenek azok hozzá. Ha szív a venti az szinte minden alkatrészre hatással van a dobozon belül, de csekély hatásfokkal. Ha viszont fúj akkor inkább csak a levegő útjában lévő dolgokat hűti, de azokat nagyon jó hatásfokkal.
Gyújts meg egy gyertyát, majd mondjuk 20 centi távolságból fújd el. Utána gyújtsd meg újra, és próbáld meg ugyanakkora távolságból elszívni. Kb. ilyen az arány.
Szia
Az én gépemnek hasonló az elrendezése a tiédhez.Egy 120-as 12V-os venti van benne ami szív.A gép elején van egy 5x8 centis nyílás ahol beáramlik a levegő.A bordák és főtrafó fölött van egy műanyag lap.Az keresztbe és hosszába is átéri a dobozolást.A tetején kapott helyet a táp a segédtáp és a vezérlés.Így a levegő viszonylag szabályozott úton közlekedik a gépben.A műanyag lap alatt van a greatz bordája is,de a greatz maga fölül.A segédtáp stab ic-je kapott egy kis 40-es ventit.Eddig nem volt probléma a hűtéssel.
Egy kis irónia azért van abban a mondatban. Én is jobbnak találom ha fúj, holnap teszek fel képeket, hogy is állok.
Szia! Jó az előlapod. Hogyan lett kalibrálva a potméter skála ?
Vagy itt mindenkinek van egyenáramú lakatfogója?
Nem akarok veled vitába szállni, de kérdezd meg azokat a szakikat akik hivatásszerűen foglalkoznak az általuk gyártott készülékek hűtésének optimalizálásával. Kivétel nélkül a meleg levegő eltávolítását tartják elsődleges szempontnak, és nem pedig a hűtőborda egy adott felületének intenzív hűtését. Hosszú ideig én is azt hittem hogy jobb a befúvás, amíg a Procon Kft-nél dolgozó V.J. fel nem világosított a készülékhűtés mikéntjéről. És a gyakorlat igazolta az Ő állítását.
Előlapon lyukak, mögötte 6-8-as ventilátor ez beszívja a levegőt a házba, hátul egy nagy 230v-os pedig ki, azt hiszem 15cm-es. 39 db 2.5 pálca után sem kapcsolt be a hővédelem. Múltkor lekaptam az oldalát meglepett, hogy poros sem volt belülről
Erről már egyszer volt szó itt, talán pont én kérdeztem pár évvel ezelőtt A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |