Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   170 / 281
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Tomi ezek a PWM vezérlők mennyire kompatibilisek egymással?
Mert SC1404ISS nincs, de lenne MAX1902 vagy MAX1632. Ezek ha jól olvastam az adatlapokat teljesen lábkompatibilisek az SC1404-el. Van valami más kritérium is amire figyelni kell? vagy ha a láb funkciója egyezik akkor más típust is berakhatok helyette?
(#) Chipmunk1960 válasza arion hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Szia, A másik batterypack-ban teljesen más számú volt ez a 2 vezérlő IC ugyanehhez a note-hez.
Ezért gondolom, hogy az SM-busz jelek kompatibilisek kell, hogy legyenek. Erős a gyanúm, hogy az enyémben is az buggyant meg, mert a cellák műterheléssel jók. Van egy fúró Li-Ion pack is amivel harcolok, sem tölteni, sem kisütni nem lehet. A cellákat egyenként fel tudtam tölteni, de a FET-ek, már nem kapnak vezérlést. Hasonló bonyolultságú panel van benne, mint a note-ben, csak leöntve valamilyen kaucsukos anyaggal.
(#) arion válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Mi ugyan teljesen másról beszélünk de nem probléma, fő hogy figyelsz
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Eleg sok esetben vannak a gyartok altal is cserelgetve ezek. Ertem ezalatt, hogy mast ir a rajzon es mas van a panelon. Sokszor a gyarto is mas nem csak a tipus. Kompatibilisnek kompatibilisek. Az alapveto kapcsolas ha ugyan az akkor nagy hibat nem tudsz elkovetni ha felteszel helyette egy szerinted funkcionalitasban egyezo tipust. Eleg gyakran folyamodom ilyen megoldashoz mert ha egyszer ott az uj IC csak mas gyarto akkor igazabol miert ne? Adatlap ha szinten ugyan azt allitja vagy minimum hasonlot akkor hajra. Olyan van, hogy kicsit a karakterisztikaban jobb az egyik gyarto. De az most nem oszt nem szoroz ha mondjuk hatasfok es "program" miatti kulonbsegek miatt par szazalekkal tobbet fogyaszt. Altalaban ez a lenyegi kulonbseg. De ugyan ugy mukodik. Nem neztem most adatlapokat szoval nem konkretan mondom. Csak tapasztalati alapon. Ha van labkompatibilis akkor rakd ra szerintem. Aztan kesz. Nagy baj nem lehet. En ilyenkor eloszor mindig levalasztom a terheleseket aztan akkor max eldurran az IC. Mast nem nyir ki.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Azért kérdeztem mert az SC1404ISS teljesen láb és funkciókompatibilis a MAX1632-vel csak a működési órajelben van némi differencia. A MAX1632 az 50KHz-el lejjebb jár, mivel az eredeti 380KHz-es, a MAX 1632 pedig 330 azt hiszem. Elvileg jó lenne bele még a MAX 1902 is de az 550KHz-en megy. Bár némely alaplapom kapcsolási rajzán is az van feltüntetve hogy MAX1902/MAX1632. Tehát ha a gyártó is ilyet-olyat tesz bele akkor elvileg helyettesithetem?
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014

Kicseréltem az SC1404-et MAX1632-re és a gép működik. Eddig akkuról próbáltam, gyönyörűen indul. Most összerakom teljesen és jöhet az éles teszt.
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Igy van. Amugy meg a kapcsolo orajel annyira nem erzekeny kerdes. A gep szemszogebol mindegy is. A lenyeg, hogy a FET-ek birjak az iramot.
(#) Chipmunk1960 válasza arion hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Akkor félreértettem valamit, bocsi, hogy belekontárkodtam.
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Sajnos még mindig csak félsiker. Akkuról már megy a gép, de fél óra után kikapcsolt.
Nem tudom hol keressem a hibát.

Már nem kell keresnem a hibát, se tápról se akkuról nem kapcsol már be

Nagyon valószínű hogy a KBC controller adta fel. Se töltés se bekapcsolás se LED visszajelzés, semmi, pedig az always tápok megvannak.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Tűzforró az IT8510E KBC controller, amint villanyt kap. Így ez a gép befejezte földi pályafutását sajnos. Ezt már nem tudom cserélni, és nincs is mire sajnos.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Tomi az IT8510E controller helyettesíthető más típussal? pl, PC87591 vagy KB910Q?
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Minden mindegy alapon kicseréltem a zárlatos IT8510 kontrollert egy PC87591 típusra. Ez nem melegszik de a hiba megmaradt. A gép nem kapcsol be és az akku töltést jelző LED sárgán világít, ami normális esetben vagy zöld vagy piros. Mindegy hogy van akku a gépben vagy sem az a LED akkor is sárgán világít. Van ötlete valakinek esetleg merre keresgéljek? A csere kontroller lenne nem megfelelő vagy esetleg máshol is hiba lehet?
(#) bugmenot hozzászólása Szept 10, 2014 /

Hello,

Egy notebook hűtőmnél tönkrement a bekapcsoló gombja vagy környékén valami. A ventillátornak, 2 tűs (2 pin) molex csatlakozója van, ami belemegy egy pici nyákba, abban van egy USB lány kimenet. Innen lehet a notebookot összekötni egy normál USB A - USB A kábellel.
A nyákon van egy ki bekapcsoló, vagy ez ment tönkre, vagy a nyákon valami. A nyákon 2db USB lány foglalat van. Tehát egy USB pluszban, amit a notebook elvisz a ventihez, itt "vissza adja".
Szeretném direktben bekötni a molex csatlakozót az USB-re, de nem értek hozzá még hobbi szinten sem.
Kérdés: Ha simán összekötném a molex piros - fekete kábeleit az USB-vel, az működhetne?

Vagy az a nyák nem viccből volt ott? Esetleg csak a kapcsoló és a plusz USB miatt?
Csatoltam egy képet.

Ha elvágom az USB kábelt, össze lehet direktben kötni a molexet az USB-vel?
Nem gyullad ki?
(#) tiggersoft válasza bugmenot hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Nyugodtan összekötheted, a nyák csak azért van, hogy a két ajzatot ne keljen drótozni.
Valamint fizikailag álljon valahogy...
(#) Mustang75 hozzászólása Szept 11, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem egy asus x5d laptoppal kapcsolatban.
A gépet használtan kaptam, úgy hogy előzőleg szervizelve volt. Kitisztították, újratelepítették, CMOS elemet cseréltek.....és itt jön amit nem értek, a G781 hőszenzor jobbról a második lábát összekötötték a ventilátor csatlakozó kék színű csatijával.
Előzményéről nem tudok semmit, csupán azt hogy a ventilátor rendszertelenül működött. Tehát bekapcsolás után nem mindig állt be a megfelelő fordulatszám hanem max-on ment újraindításig, vagy épp ha úgy álltak a csillagok nem is szabályozott és hőmérsékletre nem reagált.
Most állandóan 5200-as fordulaton megy. Nagyon hangos, igaz 40 fok körül van az egész.
Az asus utility szoftvere hibát jelez a kupakhőre, de a mag és a videokártya hőmérsékletét rendesen mutatja.
Nem tudom hol lehet a hiba, a G871-1 hőszenzor IC ment tönkre, vagy más valami? Miért nem cserélték javították rendesen?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2014
(#) tomipap válasza Mustang75 hozzászólására (») Szept 11, 2014 / 1

Szerintem nem volt alkatresz keznel vagy az ugyfel nem akart annyit fizetni amennyit a javitas er. Ennek ellenere nem a legszebb megoldas. De mivel nem lehet tudni mi tortent kar is azon gondolkodni, hogy miert igy lett javitva. Erre millio valasz lehet. Ha ranezel asz SMBUS-ra egy szkoppal akkor legalabb az kiderul, hogy van e ott valami kommunikacio. Ha nincs akkor meg nem is biztos, hogy itt a hiba az IC korul. Persze az IC is lehet hibas minden tovabbi nelkul. Nalam altalaban azzokkal volt a gond bar nem kimondottan ilyen lap eseten. De az nem oszt nem szoroz.
(#) Mustang75 hozzászólása Szept 11, 2014 /

Nem akartam nagyon kutatgatni a hiba okát, ha épp egy ilyen hőszenzor csere javuláshoz vezetne akkor olcsón lenne egy jó gépem, ha lapot kellene cserélni inkább felejteném az egészet mert a klaviatúra eléggé le van harcolva. Ennyit még áldoztam volna rá ezen az apróságon kívül. Szinte még karcmentes állapotban van, szép, napi 8 órás asztali gép volt csak le lett billentyűzve sajnos.
(#) tomipap válasza Mustang75 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

De most akkor mi van? Kezdem kicsit filozofikusnak erezni a dolgot. Kutatnod kell kulonben nem javitod meg soha... Ha meg nem akarod akkor hagyjad ugy ahogy van. Lapot cserelni miert kellene? Azt sem ertem hogyan jutottunk idaig. Ha nem ellenorzod nem tudod meg vagy sejted meg soha, hogy hol lehet a hiba.
(#) rolandi350 hozzászólása Szept 12, 2014 /

Sziasztok!
Nagyon ügyes voltam és ezért elszállt a netbookomon az összes USB!
Egy USB-s Li-ion töltőt tettem rá majd pár másodperc múlva égett szagot éreztem ki húztam azonnal de már késő volt, a gépből jött a szag..
Nézem az egér nem világít ami USB-s sem a pendrive és semmi USB nem megy újraindítás kikapcsolás után sem.
A nagy hiba az volt, hogy a töltőbe fordítva raktam bele az aksit, így lehet az a feszültség valahogyan vissza ment a gépbe így az kiégethetett valamit benne.
Van esetleg valami tippetek, hogy hol keressem a hibát?
Lehet, hogy csak egy kis kondi szált el vagy esetleg egy pic?
Ha valami kis olcsó két három pólusú alkatrész azt még ki is tudnám cserélni, feltéve ha megtalálom a gépben, hogy mi égett ki, esetleg valami ötlet hogy az alaplap mely részén keressem?
Egyébként a Win az eszközkezelőbe látja az USB-s dolgokat de azt már nem jelzi ha bármit rácsatlakoztatok.
Tudom nagyon egyedi a probléma de hátha hozzá tudtok valami okosat számomra szólni még így szétszedése előtt és akkor már 1 centivel előrébb vagyok.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) david10 válasza rolandi350 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Szedd szet,mert ha egett szagot ereztel,akkor annak nyoma is kellett legyen.
Tegyel fel az egett alkatreszekrol minel tobb fenykepet!
(#) Chipmunk1960 válasza rolandi350 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Akkor is gusztustalan dolog a töltőtől, hogy így visszapofázik a gépre. Ha szerencséd van, csak az 5V táp stabilizátor IC, vagy FET szállt el. Ugorj neki és szedd szét, ahogy Dávid is írta,mert jósolni még nem tudunk.

Szét is kaptam, melléklem a fotókat.
(#) Chipmunk1960 válasza rolandi350 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Ez egy FET volt, kellene keresni a környéken kinézetre, számmaradékra ugyanilyet, hogy mi lehet a típusa??? Mert ebből, nem sok maradt.
(#) tomipap válasza rolandi350 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Alaplap tipus kell es pozicioszam. Abbol azonnal tudjuk, hogy mi volt az a FET. Ha egyaltalan FET volt.

Na haver megleste az övén de azon mintha vmi más lenne írva és lejebb is.
Havertől kép + enyémről alaplapi számok mellékelve.

Itt a pdfben Bővebben: Link
25. Oldalon baloldalt lent a AP2301MPG-13 nevezetű alakatrész lessz az. Ti is úgy gondoljátok? Ha igen akkor rendelek is rá
(#) tomipap válasza rolandi350 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Ne kapkodj. Nem vagyok notebook kozelben. De. A foton majdnem biztos hogy FET latszik. A 2301 pedig nem FET. Ne bonyolitsd a dolgot. A rajzon a megfelelo poziciszamu Lkatreszt keresd. Nekem az a furcsa, hogy a foton az elegett alkatresz harom laba kozos. Ami FET-re vall. FET viszont nem lenne ott logikus. .A 2301-nel ilyen tuti nincs. Holnap reggel szivesen megnezem ha addig valaki nem mondja meg a frankot
(#) rolandi350 válasza tomipap hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

A pozíció szám U11 azt kerestem a sémán, azt dobta ki, lehet még sem az nem tudom na de már mindegy is.
Összeraktam a gépet mert az alkatrész úgy sem 2 nap lett volna mire hazaér. Na de bekapcsoltam és voálá megyen az USB na de csak 2 a 3-ból, az az egy USB nem megy amelyikbe csatlakoztattam a töltőt.
2 nekem bőven elég, max veszek egy USB hubot nem fogok ezzel tovább bajlódni.
Egyébként érdekes, hogy megjavult mert semelyik sem ment, talán az áramtalanítás segített neki ki resetelt valamit, ami letilthatta az összes usb-t, hogy ha netán egy másikba próbálnám dugni a töltőt nehogy azt is elrontsam
Egyébként az elején áramtalanítottam is vagy 5 másodpercig de az neki úgy látszik nem volt elég.

De azért nagyon szépen köszönöm nektek * a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
Következő: »»   170 / 281
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem