Fórum témák
» Több friss téma |
Veszel mellé 1 ilyet amit a kapcsolók helyett felszerelsz. De van ilyen több távirányítós is.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
Vagy valamit ezek közül..
Szia! Amire gondolsz szerintem - az a sima impulzusrelé. Több nyomógombbal 2 vezetéken keresztül vezérelhető és világítást tud kapcsolni. Ez a feladat többféle módon oldható meg még. Én egy saját megoldással 8 impulzusrelét sűrítettem egy mikrokontrolleres vezérlés mögé, így bármivel távvezérelhetővé is vált. Infra, rádió, TCP/IP-n okostelefon vagy PC, bármilyen RS485 fizikai kapcsolatot használó két vezetékes közeg. Ez jövőre lesz termék - nullszériás állapot van beépítve a házamba. Ez nem a hobbi kategória. Tehát több megoldás is adódik: impulzusrelé valamelyik gyártótól ;Finder, Schrack, Moeller. Perry, Schneider stb. Esetleg PLC - azt használtan is be tudsz szerezni, de kell hozzá programnyelv ismeret, hogy fel tudd programozni. Esetleg mikrokontroller, vagy mikrokontroller alapú plc, mint például a mikroklub Atmel alapú eszközei. Pénz és igény kérdése, valamint programozói tudás. Szóba jöhet még a Philips megoldása, ami egy univerzális távirányító köré épül - az ára horror. Amit én kínálok, az kész (dobozos) termék, a többit programozni és/vagy vezetékezni kell. Remélem legalább orientálni sikerült téged a döntésben, hogy mire is van igazán szükséged. Akkor könnyebb kérdést is feltenni.
Sziasztok!
Létezik olyan impulzus relé aminek 5 kimenete van és mindig csak 1 aktív (ha több az nem baj és 24v-ra kellene)? Olyan bolond biztos relé meghajtást kellene elkövetnem ami nyomógombot/kat használna és 5 relét kellene kapcsolni úgy hogy, egyszerre csak 1 működhet akkor is ha szándékosan többet akarnának egy időben kapcsolni. A kereszt reteszelés sajna nem megoldható mivel az érintkezők száma és a relé típusa adott. 4 záró/nyitó érintkezőből 1et el is visz az öntartás... A lehető legegyszerűbb és legmegbízhatóbb kell hogy legyen. Ha van valami 5let akkor ne tartsátok vissza! Köszke!
Szia! Mi a feladat? Mert ez így elég ködös. Léptetőreléje van 24V-ra a Findernek is. Vagy a drágább megoldás: Intelligens relé.
Szia!
Adott 5 fajta dc/ac motor különböző meghajtással. ebből 2 motor hagyományos szénkefés dc, a többi szénkefe nélküli. Plusz minden motoron van egy ún. encoder elektronika ami figyeli a fordulatszámot / tengely helyzetet és forgás irányt ezek egy része digitális a másik része analóg. (ez motoronként 8 illetve a dc motoroknál 7 szál kapcsolását jelenti (3/2 szál táp + 5 szál encoder)) Na már most ezeket kellene egy közös kimenetre össze hozni. Ezért kell a bolond biztos megoldás hogy a teszt operátor még véletlenül se tudjon egy időben 2 motort kapcsolni. Mivel ez kísérleti jelleggel készülne ezért sajna azzal kell főzni ami van és az eléggé behatárolja a hogyanokat.
A régi telefonközpontok roncsaiban találsz 10 állásu forgo relét. Ez egyszerre csak egyetlen kimenetet tud kapcsolni. Minde impulzusra eggyel tovább lép.
Ezek speckó motorok amik biztonság technikai eszközökbe vannak beszerelve. Pl lift ajtó, autó ajtó vezérléstől kezdve a jó ég tudja hogy mibe szerelik. Ezek vezérlő elektronikáját gyártjuk, ezért ezeket tesztelni is kell. Jelenleg egy asztalon húzkodják össze vissza az operátorok a teszt motorokat, + a sok cserélgetés miatt rengeteg a kábel és egyéb sérülés.
Ezt kiváltandó szeretnék egy teszt dobozt össze rakni amiből csak a szükséges kábelekhez férnek hozzá. (táp+encoder) Így a motor javításokat meg úsznám és csak a kábeleket kellene cserélni ami sokkal egyszerűbb. Mivel a vevő havonta jön ellenőrizni ezért a kinézetre is adni kell egy kicsit ami nehezíti a mutatványt.... A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
Aha köszönöm, érdekesen hangzik!
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
Szia! Ez esetben a legolcsóbb 2-3db léptetőrelé. Van belőle többféle is. Elég biztosan működik, lehet redőnyök vezérléséhez is felhasználni, ahol ez adja a reteszelést. a relék kimeneteit pedig sorba kötöd. Nyomógombbal tudod léptetni sorban. Használhatsz telefon asxa_masxino7.jpg" target="_blank" rel="nofollow" >szelektort - ha találsz még - bár emlékeimszerint azok inkább 48 V-al mentek. Az is megoldás lehet, ha egy sima digitális számláló kimeneteiről relével vezérled a motorokat. Utóbbi esetben nyilván nyák, tápegység , doboz stb kell. A bemenetre az órajel helyére kötöd a vezérlést. DQ tárolókkal is kialakíthatsz ilyen léptetővezérlést. Elektronika és biztonságos vezérlés esetén érdemes 2:1 3:1 elektronikát is alkalmazni a tévedések kiküszöbölése érdekében.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
Hello! Lehet számodra egy ilyen kapcsolás is megfelel. Izzók helyére teszed a reléket (diódázva). Nem kell a relén külön kontaktus, szabadon bővíthető. Azért tettem oda a kapcsolást, mert ahhoz a témához tartozik.
Azt hiszem a jó öreg CD4017 jó lesz. Igaz ezt visszafelé nem lehet léptetni ha jól tudom csak előre, de sebaj a célnak megfelel. Relé meg van dögivel.
Egészen pontosan nem értem, a multimétertől kapna zavaró jelet? De általánosságban elmondható, hogy egy a TTL-hez közel elhelyezett optocsatolóval, ki lehet küszöbölni a zavarokat.
Ez nagyon jó! Szép munka, gratulálok!
Arra azért vigyázz, hogy a mesterséges intelligencia (MI) ne vegye át tőled az irányítást!
Sziasztok!
Relével szeretnék kapcsolni 230V os fogyasztót. Elég nekem a 250VAC relé, vagy csúcsértékre kell keresni?
A 250VAC effektív értéket jelent, elég lesz 230V hálózati feszültségre.
Elég, és a megengedett áramokra is figyelni kell.
Köszi mindkettőtöknek!
Sziasztok! Tudnátok rá válaszolni, hogy például a képen is látható váltakozó áramú relé (230V) érintkezői hogyan maradnak biztos kontaktusban, ha az 50Hz miatt hallhatóan rezegnek az alkatrészek? A pogácsák folyamatosan rezegnek, de a gömbfelületben való csúszkálás miatt el nem távolodnak?
Szia!
Ez a rezgés konkrétan érezhető és látható, vagy csak feltételezésen alapul?
Minek a feszültsége 230V, az érintkezőé vagy a relé tekercsé? Nem lehet, hogy egyenfeszültségű a tekercs de váltófeszültséggel van húzatva. Mert ekkor természetes a rezgésem mint egy berregőé.
Bár kézzel nem érzem a rezgést, egy nagyon halk hangot viszont lehet hallani ami nyilvánvalóan rezgéstől ered. A kérdés viszont arra irányult, hogy mi történik nullátmenetnél, hogy nem enged el, elméletileg meg sem mozdul a pogácsa. Erre már megtaláltam a választ egy rövidzár menet formájában, mégis érdekes, hogy ez konstans erőt tud így fent tartani?
Igen, a váltófeszültségű relé tekercseknél mindig kell egy megoldás a nullátmenet áthidalására. Ezt gyakorlatban úgy oldják meg, hogy a vasmagba elhelyeznek egy egymenetes tekercset (rövidzárt). Önindukciós jelenség miatt itt nullátmenetkor (kikapcsoláskor) indukálódik egy mágneses tér, mely biztosítja az átmenet idejére a mágneses erőt. Egyébként nem kellene hallható rezgést adnia meghúzott állapotban. Azért lehet mégis hangja mert valamiért nem jól fekszik fel a mozgó fegyverzet a vasmagra, pl. mert koszos.
Hello.
Egy raspberry pi segítségével szeretnék vezérelni egy elektromos csapot. A gond az, hogy a berendezes 3.3 VDC-t ad a kimeneten, az elektromor csapnak a nyitáshoz pedig 24 VAC kell. Szóval nem csak növelnem kell a feszültséget hanem váltóáram kell az egyenáram helyett. Nem kell feltétlen atalakítanom, lehet egy kulon 24-os áramköröm is, amit 3.3 V-al fogok kapcsolni. Valami ötlet?
Szia! Tudsz venni készen is PI-hez relémeghajtó panelt 1, 2, 4, 8 relével Google találatok. Ha csak ki-bekapcsolás kell, akkor ennyi. Persze ugyanezt megteheted saját tranzisztor+relé párossal is, ha szeretsz barkácsolni. Ugyanígy használhatsz ULN2803 meghajtót, aminek a bemenetére csak a PI-t kötöd, adsz neki 24V-ot és rákötöd a relét a kimenetére. Erre lett kitalálva. 8db darlingtonos meghajtó van benne. Ha fokozatmentesen kell megoldani mindezt, akkor optocsatoló, vagy motorvezérlő híd. Mindenre van kész megoldás. A google-ban is elég sok találat van rá... például:
Idézet: szavakra. A többi már finomhangolás kérdése. Én a végső tesztek előtt Paul Falstad kis programocskájába (circuit - java) beütöm az alkatrészeket és letesztelem, hogy úgy működik-e ahogyan elvárnám: Circuit a neten. Ebben van relé is. „pic relay”
Válaszodat nagyon szépen köszönöm, de én sajnos egyáltalan nem értek az elektro technikához.
Minden fogalom es számitás ezzel kapcsolatosan ideken számomra sajnos, ugyanis egy mezzei programozó vagyok. A PI-t sikerült megprogramozni úgy, hogy egy web-es feluleten tudjam állitani, hogy melyik kimenet legyen aktiv es melyik ne. Ha egy kimenet aktiv, az azt jelent hogy 3,3 V-ot mérek rajta. A lényeg az hogy nekem 24V kell a 3,3 helyett, raadasul valtoáram. Megneztem amiket javasoltal, de sajnos nem ertek annyira hozzá hogy el tudjam dönteni mi kell nekem közüllük. Talán erre tippelek: https://denkovi.com/relay-module-5v-8-channels-for-raspberry-pi-ard...ic-avr Ha jól értem ez az egy berendezés simán a PI-vel osszekötve megoldja a problémámat rögtön 8 kimenetemre? Csak ahol az izzó van, ott nekem a 24V-os válto áramú áramköröm lesz?
Szia! Igen, jól érted. De ne felejtsd el, hogy ennek a panelnek is kell 5V a relék meghajtása miatt. Azaz a PI 3.3V-kimenő jelet ad, de a rendszertápja 5V, ami neked tökéletes ehhez a panelhez (is). Azaz a PI 5V-os tápjára kell kötnöd a relékártyádat is. Ezután a logikai felépítés úgy néz ki, hogy a PI kiadja a 0 vagy 3,3V-os jelet, az rámegy a relékártya mondjuk 1-es relévezérlésének bemenetére, amit egy tranzisztor kapcsol és meghúzatja az 1-es számú 5V-os relét. A relé kimenete egy sima kontaktus, amire nem csak 24, de akár a leírás alapján 12, 24, 125, 230V váltót is köthetsz, hiszen olyan mint egy sima kapcsoló, csak a tekercs mozgatja. Nyilván a relé kapcsolóképessége a határ, amit rá szoktak szitázni. Ha jól láttam 250V/10A volt rajta - persze ezt illik feltétellel fogadni. Én 2-3A-nél többet nem mernék rajtuk átengedni - így ránézésre. Itt is találsz például hasonlót. Keresd meg a legjobb árú változatot. Én már csak Kínából rendelek ilyeneket, mert nem éri meg összerakni annyiért.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |