Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Relé kérdés

Témaindító: M.Béla, idő: Szept 15, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 42
(#) kokozo válasza steweo hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Veszel mellé 1 ilyet amit a kapcsolók helyett felszerelsz. De van ilyen több távirányítós is.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
(#) proli007 válasza steweo hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Vagy valamit ezek közül..
(#) kameleon2 válasza steweo hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Szia! Amire gondolsz szerintem - az a sima impulzusrelé. Több nyomógombbal 2 vezetéken keresztül vezérelhető és világítást tud kapcsolni. Ez a feladat többféle módon oldható meg még. Én egy saját megoldással 8 impulzusrelét sűrítettem egy mikrokontrolleres vezérlés mögé, így bármivel távvezérelhetővé is vált. Infra, rádió, TCP/IP-n okostelefon vagy PC, bármilyen RS485 fizikai kapcsolatot használó két vezetékes közeg. Ez jövőre lesz termék - nullszériás állapot van beépítve a házamba. Ez nem a hobbi kategória. Tehát több megoldás is adódik: impulzusrelé valamelyik gyártótól ;Finder, Schrack, Moeller. Perry, Schneider stb. Esetleg PLC - azt használtan is be tudsz szerezni, de kell hozzá programnyelv ismeret, hogy fel tudd programozni. Esetleg mikrokontroller, vagy mikrokontroller alapú plc, mint például a mikroklub Atmel alapú eszközei. Pénz és igény kérdése, valamint programozói tudás. Szóba jöhet még a Philips megoldása, ami egy univerzális távirányító köré épül - az ára horror. Amit én kínálok, az kész (dobozos) termék, a többit programozni és/vagy vezetékezni kell. Remélem legalább orientálni sikerült téged a döntésben, hogy mire is van igazán szükséged. Akkor könnyebb kérdést is feltenni.
(#) Assy hozzászólása Júl 24, 2014 /

Sziasztok!
Létezik olyan impulzus relé aminek 5 kimenete van és mindig csak 1 aktív (ha több az nem baj és 24v-ra kellene)?
Olyan bolond biztos relé meghajtást kellene elkövetnem ami nyomógombot/kat használna és 5 relét kellene kapcsolni úgy hogy, egyszerre csak 1 működhet akkor is ha szándékosan többet akarnának egy időben kapcsolni. A kereszt reteszelés sajna nem megoldható mivel az érintkezők száma és a relé típusa adott.
4 záró/nyitó érintkezőből 1et el is visz az öntartás...
A lehető legegyszerűbb és legmegbízhatóbb kell hogy legyen.
Ha van valami 5let akkor ne tartsátok vissza!

Köszke!
(#) kameleon2 válasza Assy hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Szia! Mi a feladat? Mert ez így elég ködös. Léptetőreléje van 24V-ra a Findernek is. Vagy a drágább megoldás: Intelligens relé.
(#) Assy válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Szia!
Adott 5 fajta dc/ac motor különböző meghajtással. ebből 2 motor hagyományos szénkefés dc, a többi szénkefe nélküli.
Plusz minden motoron van egy ún. encoder elektronika ami figyeli a fordulatszámot / tengely helyzetet és forgás irányt ezek egy része digitális a másik része analóg. (ez motoronként 8 illetve a dc motoroknál 7 szál kapcsolását jelenti (3/2 szál táp + 5 szál encoder))
Na már most ezeket kellene egy közös kimenetre össze hozni. Ezért kell a bolond biztos megoldás hogy a teszt operátor még véletlenül se tudjon egy időben 2 motort kapcsolni.
Mivel ez kísérleti jelleggel készülne ezért sajna azzal kell főzni ami van és az eléggé behatárolja a hogyanokat.
(#) Massawa válasza Assy hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

A régi telefonközpontok roncsaiban találsz 10 állásu forgo relét. Ez egyszerre csak egyetlen kimenetet tud kapcsolni. Minde impulzusra eggyel tovább lép.
(#) Inhouse válasza Assy hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Arról valamit, hogy mi is ez?
(#) Assy hozzászólása Júl 25, 2014 /

Ezek speckó motorok amik biztonság technikai eszközökbe vannak beszerelve. Pl lift ajtó, autó ajtó vezérléstől kezdve a jó ég tudja hogy mibe szerelik. Ezek vezérlő elektronikáját gyártjuk, ezért ezeket tesztelni is kell. Jelenleg egy asztalon húzkodják össze vissza az operátorok a teszt motorokat, + a sok cserélgetés miatt rengeteg a kábel és egyéb sérülés.
Ezt kiváltandó szeretnék egy teszt dobozt össze rakni amiből csak a szükséges kábelekhez férnek hozzá. (táp+encoder) Így a motor javításokat meg úsznám és csak a kábeleket kellene cserélni ami sokkal egyszerűbb. Mivel a vevő havonta jön ellenőrizni ezért a kinézetre is adni kell egy kicsit ami nehezíti a mutatványt....
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
(#) Inhouse válasza Assy hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Aha köszönöm, érdekesen hangzik!
(#) kameleon2 válasza Assy hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Szia! Ez esetben a legolcsóbb 2-3db léptetőrelé. Van belőle többféle is. Elég biztosan működik, lehet redőnyök vezérléséhez is felhasználni, ahol ez adja a reteszelést. a relék kimeneteit pedig sorba kötöd. Nyomógombbal tudod léptetni sorban. Használhatsz telefon asxa_masxino7.jpg" target="_blank" rel="nofollow" >szelektort - ha találsz még - bár emlékeimszerint azok inkább 48 V-al mentek. Az is megoldás lehet, ha egy sima digitális számláló kimeneteiről relével vezérled a motorokat. Utóbbi esetben nyilván nyák, tápegység , doboz stb kell. A bemenetre az órajel helyére kötöd a vezérlést. DQ tárolókkal is kialakíthatsz ilyen léptetővezérlést. Elektronika és biztonságos vezérlés esetén érdemes 2:1 3:1 elektronikát is alkalmazni a tévedések kiküszöbölése érdekében.
(#) proli007 válasza Assy hozzászólására (») Júl 25, 2014 /

Hello! Lehet számodra egy ilyen kapcsolás is megfelel. Izzók helyére teszed a reléket (diódázva). Nem kell a relén külön kontaktus, szabadon bővíthető. Azért tettem oda a kapcsolást, mert ahhoz a témához tartozik.
(#) Assy hozzászólása Júl 27, 2014 /

Azt hiszem a jó öreg CD4017 jó lesz. Igaz ezt visszafelé nem lehet léptetni ha jól tudom csak előre, de sebaj a célnak megfelel. Relé meg van dögivel.
(#) Kovabe hozzászólása Aug 17, 2014 /

Sziasztok
Most építek egy fűtés vezérlést, a felépítése: PIC, 74HC595, trnzisztor, relé diodázva. A kérdésem az lenne, hogy ha van egy relé kapcsolásom és rámérek egy multiméterrel akkor a 74HC595 kapvalahonnét egy zavarjelet. Ezt ki tudom valahogy küszöbölni esetleg?
(#) pont válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Egészen pontosan nem értem, a multimétertől kapna zavaró jelet? De általánosságban elmondható, hogy egy a TTL-hez közel elhelyezett optocsatolóval, ki lehet küszöbölni a zavarokat.
(#) szita1 válasza CyberLaci hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

(#) 20sz Jófiú válasza szita1 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Ez nagyon jó! Szép munka, gratulálok!
Arra azért vigyázz, hogy a mesterséges intelligencia (MI) ne vegye át tőled az irányítást!
(#) elektros90 hozzászólása Szept 11, 2014 /

Sziasztok!
Relével szeretnék kapcsolni 230V os fogyasztót. Elég nekem a 250VAC relé, vagy csúcsértékre kell keresni?
(#) nedudgi válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 11, 2014 / 1

A 250VAC effektív értéket jelent, elég lesz 230V hálózati feszültségre.
(#) pont válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 11, 2014 / 1

Elég, és a megengedett áramokra is figyelni kell.
(#) elektros90 válasza pont hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Köszi mindkettőtöknek!
(#) SKY hozzászólása Szept 14, 2014 /

Sziasztok! Tudnátok rá válaszolni, hogy például a képen is látható váltakozó áramú relé (230V) érintkezői hogyan maradnak biztos kontaktusban, ha az 50Hz miatt hallhatóan rezegnek az alkatrészek? A pogácsák folyamatosan rezegnek, de a gömbfelületben való csúszkálás miatt el nem távolodnak?

SNC01964.jpg

(#) kadarist válasza SKY hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Szia!
Ez a rezgés konkrétan érezhető és látható, vagy csak feltételezésen alapul?
(#) elektroton válasza SKY hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Minek a feszültsége 230V, az érintkezőé vagy a relé tekercsé? Nem lehet, hogy egyenfeszültségű a tekercs de váltófeszültséggel van húzatva. Mert ekkor természetes a rezgésem mint egy berregőé.
(#) SKY válasza kadarist hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Bár kézzel nem érzem a rezgést, egy nagyon halk hangot viszont lehet hallani ami nyilvánvalóan rezgéstől ered. A kérdés viszont arra irányult, hogy mi történik nullátmenetnél, hogy nem enged el, elméletileg meg sem mozdul a pogácsa. Erre már megtaláltam a választ egy rövidzár menet formájában, mégis érdekes, hogy ez konstans erőt tud így fent tartani?
(#) elektroton válasza SKY hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Igen, a váltófeszültségű relé tekercseknél mindig kell egy megoldás a nullátmenet áthidalására. Ezt gyakorlatban úgy oldják meg, hogy a vasmagba elhelyeznek egy egymenetes tekercset (rövidzárt). Önindukciós jelenség miatt itt nullátmenetkor (kikapcsoláskor) indukálódik egy mágneses tér, mely biztosítja az átmenet idejére a mágneses erőt. Egyébként nem kellene hallható rezgést adnia meghúzott állapotban. Azért lehet mégis hangja mert valamiért nem jól fekszik fel a mozgó fegyverzet a vasmagra, pl. mert koszos.
(#) daflava hozzászólása Szept 16, 2014 /

Hello.
Egy raspberry pi segítségével szeretnék vezérelni egy elektromos csapot.
A gond az, hogy a berendezes 3.3 VDC-t ad a kimeneten, az elektromor csapnak a nyitáshoz pedig 24 VAC kell. Szóval nem csak növelnem kell a feszültséget hanem váltóáram kell az egyenáram helyett.
Nem kell feltétlen atalakítanom, lehet egy kulon 24-os áramköröm is, amit 3.3 V-al fogok kapcsolni.

Valami ötlet?
(#) kameleon2 válasza daflava hozzászólására (») Szept 16, 2014 / 1

Szia! Tudsz venni készen is PI-hez relémeghajtó panelt 1, 2, 4, 8 relével Google találatok. Ha csak ki-bekapcsolás kell, akkor ennyi. Persze ugyanezt megteheted saját tranzisztor+relé párossal is, ha szeretsz barkácsolni. Ugyanígy használhatsz ULN2803 meghajtót, aminek a bemenetére csak a PI-t kötöd, adsz neki 24V-ot és rákötöd a relét a kimenetére. Erre lett kitalálva. 8db darlingtonos meghajtó van benne. Ha fokozatmentesen kell megoldani mindezt, akkor optocsatoló, vagy motorvezérlő híd. Mindenre van kész megoldás. A google-ban is elég sok találat van rá... például:
Idézet:
„pic relay”
szavakra. A többi már finomhangolás kérdése. Én a végső tesztek előtt Paul Falstad kis programocskájába (circuit - java) beütöm az alkatrészeket és letesztelem, hogy úgy működik-e ahogyan elvárnám: Circuit a neten. Ebben van relé is.
(#) daflava válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Válaszodat nagyon szépen köszönöm, de én sajnos egyáltalan nem értek az elektro technikához.
Minden fogalom es számitás ezzel kapcsolatosan ideken számomra sajnos, ugyanis egy mezzei programozó vagyok.

A PI-t sikerült megprogramozni úgy, hogy egy web-es feluleten tudjam állitani, hogy melyik kimenet legyen aktiv es melyik ne.

Ha egy kimenet aktiv, az azt jelent hogy 3,3 V-ot mérek rajta.
A lényeg az hogy nekem 24V kell a 3,3 helyett, raadasul valtoáram.

Megneztem amiket javasoltal, de sajnos nem ertek annyira hozzá hogy el tudjam dönteni mi kell nekem közüllük.

Talán erre tippelek: https://denkovi.com/relay-module-5v-8-channels-for-raspberry-pi-ard...ic-avr

Ha jól értem ez az egy berendezés simán a PI-vel osszekötve megoldja a problémámat rögtön 8 kimenetemre?
Csak ahol az izzó van, ott nekem a 24V-os válto áramú áramköröm lesz?
(#) kameleon2 válasza daflava hozzászólására (») Szept 16, 2014 / 1

Szia! Igen, jól érted. De ne felejtsd el, hogy ennek a panelnek is kell 5V a relék meghajtása miatt. Azaz a PI 3.3V-kimenő jelet ad, de a rendszertápja 5V, ami neked tökéletes ehhez a panelhez (is). Azaz a PI 5V-os tápjára kell kötnöd a relékártyádat is. Ezután a logikai felépítés úgy néz ki, hogy a PI kiadja a 0 vagy 3,3V-os jelet, az rámegy a relékártya mondjuk 1-es relévezérlésének bemenetére, amit egy tranzisztor kapcsol és meghúzatja az 1-es számú 5V-os relét. A relé kimenete egy sima kontaktus, amire nem csak 24, de akár a leírás alapján 12, 24, 125, 230V váltót is köthetsz, hiszen olyan mint egy sima kapcsoló, csak a tekercs mozgatja. Nyilván a relé kapcsolóképessége a határ, amit rá szoktak szitázni. Ha jól láttam 250V/10A volt rajta - persze ezt illik feltétellel fogadni. Én 2-3A-nél többet nem mernék rajtuk átengedni - így ránézésre. Itt is találsz például hasonlót. Keresd meg a legjobb árú változatot. Én már csak Kínából rendelek ilyeneket, mert nem éri meg összerakni annyiért.
Következő: »»   18 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem