Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem!
Van nekem 2 db ilyen tranzisztorom: ST25C NTE Equvilent NTE123AP NPN audio transistor NTE123AP Silicon...E159). Ez a tranzisztor kibírná az 5V/300mA tápfeszt? 2db 3voltos led lenne sorba kötve! Előre is köszönöm!
Szia.
60V/600mA-es NPN tranzisztor amit mutatol. El kell bírnia az 5V/300mA-t simán.
Szia!
A nyákon a B,és C láb miért van fordítva? A Pdf-ben E-B-C kiosztás van,a nyákon pedig E-C-B
Nem tudom miért van fordítva, lehet csak rossz a felirat. Kiforrasztod a tranyót és rámérsz. Akkor meglátod, hogy az adatlap vagy a felirat rossz.
Bekötöttem,de ha rádugom a gépre a jack dugót akkor nem világít zenére a led. De ha kézzel fogdostam a jack dugót akkor pislákolt a led.. keresgélek még tranzisztorokat hátha találok valamit..
Hát sajnos nagyon gyengén világít csak... Amikor újjal birizgálom...
5v-al is próbáltam 7v-al, 8v-al is de nagyon halványan villog. Kevés tápfeszültség? Pedig csak 1 db ledet tette rá.
Miért nem építed meg azt amit már itt párszor feltettem? Az erősítős és már nagyon pici bemeneti jellel is kivezérelhető a LED! darlingtonnal jobb kísérletezni ilyen szempontból, de mint mondottam, az IC-s az mindent visz. Egyszerű és olcsó!
Hát nekem olyan alkatrészeim nincsenek
Ha tranyót tudtál venni., akkor ezeket is! 200Ft kb. az anyagköltség és cserébe kapsz egy megbízható és széles körben használható áramkört, ami garantált sikerélmény okoz! Vagy kinlódhatsz a tranyóssal és sose lesz normális működésű.
Üdv!
Olvasgattam ezt a topicot és én is szeretnék építeni magamnak egy ilyesmi zenére villogó led sort , csak annyi a gondom hogy nem tudom melyik rajz-kapcsolás alapján álljak neki. A lényeg hogy az elképzelésem szerint nekem a hifim-re lenne rákötve konkrétan a hangszóróra (tudom hogy akkor kell hozzá táp fesz is,gondolom 12V volna a legjobb mert az könnyen megoldható lenne ) Még annyi hogy kb 4-5 led-et gondoltam sorba kötve. Ha valaki tudna ebben segíteni azt nagyon szépen megköszönném! Megvalósítható az ötletem ? Melyik rajz-kapcsolás alapján induljak el ? Hogyan valósíthatnám meg ezt a leg egyszerűbben ? Előre is köszönöm a segítséget !
Hello! Segítséget szeretnék kérni abban ha azt akarom,hogy a led csúcsfeszültségnél villanjon a hangerőtől függetlenül az az 2 hangerőnél is abban a tartományban a csúcsnál és a 14 hangerőnél is a csúcsfeszültségnél villanyon. Melyik kapcsolás lenne oda jó az oldalon találhatóak közül vagy tudtok e megoldást rá?
Hello! Én tettem már fel hasonló elven működő kapcsolást itt. Én ugyan nem szoktam ilyeneket megépíteni, csak "kitalálni". De más sem jelzett vissza, hogy vette volna a fáradságot..
Másik megoldás, ha az általad kiválasztott kapcsolás elé, dinamika kompresszor teszel. De azért egyiktől se várd a "nullától a végtelenig" üzemmódot. De annak szerintem értelme sincs, mint ahogy az általad emlegetett 2..14 hangerőnek sem. Értelme csak a jel átfogásának lenne, ha az ismert lenne. Ezzel az áramkörrel gondolataim szerint kb. 20..30dB átfogás érhető el. Ez kb. 1:10..1:30 feszültség átfogást jelent.
Köszönöm ,lesz egy kis időm megépítem kipróbáljuk
Sziasztok!
Jack dugós mély hangokra villogó LED szalagot szeretnék csinálni. Bővebben: Link Ezt már próbáltam de LED szalaggal nem működött valaki tudna valami kapcsolási rajzot küldeni amivel működne ?
Ha mély hangokra szeretnél villogást létre hozni , akkor neked inkább a fényorgonák közt kellene körülnézni.
A fényorgonákban több sávban figyelik a hangfrekvenciás jelet. Mély, közép , magas... ezek nem mások mint hangfrekvenciás szűrőáramkörök. A kimenetükön 1-1 (csúcs)egyenirányítóval amit 1 küszöbérték kapcsoló áramkör követ. A küszöbérték kapcsoló után pedig bármilyen teljesítmény kapcsoló (vég)fokozat lehet ami arra hivatott , hogy a terhelést(izzó,led) kapcsolja ki/be a zenében megjelenő hangok hatására. (persze mindig csak akkor amikor a sávszűrője által meghatározott jelek éreznek rá) Mivel neked csak alsó mély hangok kellenek , akkor elég csak a mély csatornához tartozó áramköri elemeket megépítened. (A mély hangok érzékelésére egy alul áteresztő szűrőáramkörre van szükséged.) Van itt több fényorgonás topic is: fényorgona topic LEDes fényorgona topic (a ledesek általában veszélytelenebbnek tűnhetnek, mert nem használ nagyfeszültséget 230V, elemről is járathatóak, persze mindez viszonylagos mert valahol az erősítő, hangforrás mégiscsak érintkezik a nagyfeszültséggel, no meg a led szalagot se akarod elemről hajtani, a fényorgona rendszer alapvető működését nem befolyásolja az, hogy mit kell a végén kapcsolnia ) Az általad bemutatott elvi vázlat csak a fényorgona végét ábrázolja ami a teljesítmény kapcsoló fokozata lenne előtte kell lenni azoknak amiket fentebb soroltam.
Helló mindenki!!
Azt szeretném kérdezni hogy hogyan lehetne azt megoldani hogy beleültettem a gitárba 8 ledet párhuzamosan, és melyik az az elektronika amelyik pengetésre villogtatná a ledet?
Sziasztok! Régebben Proli007 feltett egy kapcsolást ( ezt ) gondoltam megépítem saját nyáktervvel. Csak annyi lenne a kérdésem, hogy ki lehet-e hagyni a ledet, vagy van valami szerepe?
A válaszokat köszönöm!
Hello! Ki lehet hagyni, de akkor az R12 sem kell.
Egy stroboszkópot szerettem volna összerakni, de nem sikerült. Csak egy egyszerűbb fajtát akartam 12V tábfeszültségről 9db 1V nyitófeszöltségő LED előttük egy 180 Ohm-os 72mW-os ellenállással. A boltban ahol az alapanyagokat vettem közölté velem nincs tip31-es tranzisztor de itt van ez a BD243C-s tranzisztor ez jó lesz hozzá. De most összeraktam és nem jó, abban kéne a segítségetek, hogy milyen tranzisztort vegyek (Tip31-est nem tudok)?
A címből meg a hozzászólásodból ítélve nálad nem a tranzisztorral van a hiba. Jót adtak a TIP31 helyett a boltban. Mind a kettő NPN teljesítménytranzisztor. Más hiba van. Amúgy ezért kár volt új témát indítani. Van már helyettesítéses és stroboszkópos téma is.
Rendben köszönöm.
1V-on látható fényû LED nem nyit ki (azaz nem világít).
Kapcsolási rajz nélkül senki sem tud neked segíteni (illetve általában nem olvassák a fórumot látnokok, helyette inkább lottóznak).
Illetve nem mindegy hogy a LED-eket sorba vagy párhuzamba kötötte. Párhuzamba nem ildomos, nem egyformák a nyitófeszültségek.
Sorosan kötöttem és a kapcsolási rajz:
Csak az elem helyett én adaptert használtam. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Éreztem hogy ezt a rajzot építetted meg. Ez úgy hibás ahogy van. Az eredeti rajzon még előtét ellenállás sincs. Ennyi lednek kevés a 12 volt. Ezt a rajzot felejtsd el.
Szóval hagyjam az egészet? Tudnátok küldeni egy normális kapcsolási rajzot?
kipróbáltam 7db LED és kihagyva a tranzisztort(csak simán világítson) így jó, de a tranzisztorral még mindig nem. Mi lehet a baj?
Mivel és hogyan óhajtod vezérelni a tranzisztort ?
Soros bázisellenállás volt? |
Bejelentkezés
Hirdetés |