Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszámmérő
 
Témaindító: source2, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 39
(#) jofy válasza titi hozzászólására (») Jan 20, 2008 /
 
A másik file...

MOV00001.mpg
    
(#) jofy válasza m.joco hozzászólására (») Jan 20, 2008 /
 
Hali!
Tesztjelet úgy adtam neki, hogy a pic 2 és 6-os lábát összekötöttem. (Ahogy a leírásban volt) A kapcsoláson két féle jelgenerátor van az egyik a ventis a másik autós. A progi nem változik.
(#) m.joco válasza jofy hozzászólására (») Jan 20, 2008 /
 
De azok csak jelformálók a pic számára. Pl. az autós levágja a tüskéket, meg nem enged nagyobb feszültséget a picnek, a ventillátoros meg egy tranzisztort hajt meg. SZóval szerintem a kapcsolás változtatás nélkül csak egyik hez használható. Pl. ha pic 1 jelre vesz 1 fordulatot, akkor ha autóhoz akarod használni, akkor frekifelezőt kell használni, hogy a kijelzett érték ne legyen a valós kétszerese. Ezért kérdem, hogy te mekkora frekis jelet adtál neki, mert abból meg lehetne tudni, hogy hogy számol.
Üdv.
(#) Marty McFly válasza jofy hozzászólására (») Jan 20, 2008 /
 
Ez a PIC elbírja ha 2cm magas 7 szegmenses kijelzőt teszek rá?
(#) jofy válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 20, 2008 /
 
Igen, elbírja csak halványan látszanak a számok. De majd megeresem a kapcsolást, ki kell bővíteni pár tranyóval és akkor jó lesz. Majd felteszem a rajzot.
(#) jofy válasza jofy hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Hali!
Csatoltam a javított kapcsolási rajzot. Két program készült hozzá az egyiknél ha egy impulzust kap a jelbemeneten akkor egy fordulatszámot mutat, a másik program úgy íródott, hogy a megszakítóról kapja a jelet. !!mindkét esetben a signal input elé kell tervezni egy jelgenerátort!! Mert a pic max 5V-ot kaphat a signal inputon is.

josepino.jpg
    
(#) m.joco válasza jofy hozzászólására (») Jan 21, 2008 /
 
Hello. Mekkora CE áramot kell elviselni minimum a tranzisztornak? BC547 elég lenne ide?
Valaki már kipróbálta, és tényleg erősebben fognak égni a LED-ek??? És hol található meg az a másik program a pic-be, amelyik a megszakítóhoz való? Esetleg feltennéd ide? Jelformálónak megfelelne, ha a tacho.atw.hu oldalon lévő autós jelformálórészt használnánk ide?
Üdv.
(#) beppy hozzászólása Jan 21, 2008 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!

Van egy kétütemü 4 hengeres csonakmotorom
és erre szeretnék késziteni analog fordulatszámmérőt!

A kérdésem az hogy hol találok ehhez valamilyen kapcsolási rajzot!

Kőszi mindenkinek!
(#) jofy válasza m.joco hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Hali!
Szerintem a BC547, vagy BC182-es tökéletesen megfelel.
Jelformálónak a tacho.atw.hu-n található elvben jó. A kapcsolást még nem próbáltam átépíteni tranyósra, majd ha lesz egy kis isőm kipróbálom, de szerintem jó. És végül, de nem utolsó sorban csatoltam a progit (megszakítós)

JP6283-1.hex
    
(#) m.joco válasza jofy hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
És még egy utolsó kérdés
Ha ezt a progit fogom használni, akkor ugye nem kell szorozni a kijelzett értéket 10-zel, hogy a valós értéket kapjam meg?
Üdv. és kössz
(#) jofy válasza m.joco hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
Hali! Én úgy tudom, hogy ez direkt megszakítós jeladóra íródott...
(#) Lmex hozzászólása Jan 28, 2008 /
 
Sziasztok.
A segítségeteket kérném, van egy digitális fordulatszám mérőm, ami 4hengeres motorokhoz való. Ezt szeretném rákötni egy 2hengeres motorra.Gondolom a hengerek számából adódik, hogy a műszer nem a megfelelő értéket fogja mutatni.Kérdésem az lene, hogy milyen átalakítással, eszköz közbeiktatásásval lehet a valós fordulatszámot megkapni.
(#) kobold válasza Lmex hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Négyhengeres hányütemű, kéthengeres hányütemű?
Enélkül nem megy
(#) speki hozzászólása Jan 28, 2008 /
 
hagy kérdezem már meg hogy,ha a generátorra akarom kötni a fordulatszámmérőt nem pedig megszakitóra akkor milyen elektronikát kell épitenem hozzá a digitálishoz meg a ledes hez is
(#) m.joco válasza jofy hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Kipróbáltam azzal a progival, de ugyanaz, csak ezt még szorozni kell 10-zel is. Valaki nem tudná átírni a progiját, hogy ne kelljen frekvenciafelezőt használni a bemenet előtt, szóval a fele értéket mutassa???
(#) Lmex válasza kobold hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
szia! Négyhengeres négyüteműre való a fordulatszámmérő, és ezt szeretném 2hengeres 4ütemű motor esetében használni, úgy hogy a fordulatszámmérő a valós fordulatszámot adja.
(#) kobold válasza Lmex hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
Nem egyszerű... De megoldható.
4 henger, 4 ütem esetén minden fél fordulatra jut egy gyújtóimpulzus, ez alapján jelez ki a mérő. 2 henger, 4 ütem esetén csak egy-egy fordulatonként lesz gyújtás, így a mérő a valós érték felét jelezné. A feladat tehát az, hogy a bejövő impulzusok számát meg kell duplázni (már ha a mérőbe nem akarunk belenyúlni).
Volt egy téma korábban, kétütemű motor méréséről, ott mintha taglaltuk volna, mit lehet tenni. Egyik lehetséges mód olyan áramkör készítése, ami mind a megszakító nyitásakor, mind a zárásakor ad egy-egy impulzust (ha elektronikus jeladód van, akkor megszakító helyett arról beszélek, nyitás-zárás helyett meg jelről vagy nem jelről). Ennek a módszernek a hátránya az, hogy nem lesznek közel sem egyformák az impulzusok közti idők.
A másik lehetőség kicsit talán bonyolultabb, de a lehető legoptimálisabb. Egy apró procit beépítve mérhető két gyújtóimpulzus vagy jel közti idő, és az utolsónak mért idő felénél a proci önállóan ad egy "jelet" a mérőnek, gyújtáskor meg mintegy másolja azt. Így maximum annak a fele a tévedés, amennyit két gyújtás között változott a fordulat, magyarul észrevehetetlen.
Szóba jöhet még külön jeladó (pl. Hall-szenzoros) beépítése is, megfelelően fogazott tárcsára illesztve minden varázslat nélkül a jó értéket mutatja az óra, csak ezek a megoldások általában nem férnek el sehol.
(#) tothz hozzászólása Feb 12, 2008 /
 
Üdv Mindenkinek!
Megépitettem JosePino fordulatszámmérőjét, de az oldalon - http://www.josepino.com/pic_projects/index.php?tachometer2.jpc - a képeken a kijelzők fényesen világitanak, mig az enyémre ez nem mondható el (zárt térben tűrhető). Csak a bejelentkező szöveg elég fényes. Kiegészitettem tranzisztorokkal, jobb lett, de még mindig kevés. Mértem áramot: 1,3mA 0 kijelzésnél egy kijelzőre -> kevés. Aztán észrevettem, hogy a bejelentkező szöveg vibrál, mig a számok nem. Frekimérővel a szövegnél kb 60-110Hz-et, a számoknál 4,3 kHz-et mértem. Az már majdnem folyamatos, de akkor miért olyan halvány. Ekkor átvizsgáltam josepino algoritmusát és úgy vélem, megtaláltam a kis fényerő okát. Fényerőt növelést az algoritmus módositásával lehetne eszközölni.
És ennyi körités után itt a fő kérdés:
Ha én a C-ben megirt algoritmusban változtatok valamit, milyen programmal tudom assemblibe (.asm) forditani a programomat, hogy aztán a PIC-be lehessen majd irni?
Honnan tudnék ilyen forditó progit szerezni?
Ti, kik programot irtok PIC-be, hogyan csináljátok?
Előre is köszi a segitséget!
Üdv: Zolika
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Én is megépítettem azt fordulatszámmérőt, és nekem is nagyon halvány. Ha meg tudnád csinálni a programban azt a változtatást, akkor a .hex et majd közkincsé tudnád tenni? Sajna én nem értek a progizáshoz.
Üdv.
(#) kobold válasza tothz hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
A C-kódú forrásból már nem lesz asm, hanem kell hozzá egy olyan környezet, ami hex-et generál belőle. Ilyen pl. a PICCLITE (több nem jut eszembe, én asm-ben szoktam).
(#) tothz válasza kobold hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Köszi a tippet!
Tegnap ránéztem a netre és találtam egy demo verziót ebből a programból, most a leirását olvasgatom.
Úgy látom, a C algoritmust le kell mentenem C builderrel .c-be, és ezt már tudja kezelni a PICCLITE.

Zolika
(#) Hakai hozzászólása Feb 22, 2008 /
 
Sziasztok!

Szerintem össze kéne foglalni a tapasztalatokat, és végre egy JÓL működő verzióval megörvendeztetni fórumos barátainkat.
Szerintem a többség 4ütemű 4hengeres motorhoz szeretne kapcsolást 2x16os LCDvel.
Tehát: - tuti kapcsolás
- tuti forráskód
...és utána jöhet a "mit hova kössek, hogyan-mivel programozzak" kérdések.

Joci.
(#) tothz hozzászólása Feb 26, 2008 /
 
HI!
Kiderült az algoritmusról, h. ugyan C-ben van irva, de bizonyos rutinok hiányoznak belőle, igy pl. a késleltetések, várakozások. Ezért nem lehet olyan egyszerűen megnövelni az egyes szegmensek világitási idejét, ezzel a fényerőt.
A megszakitást ha megtalálná az ember a hex-ből visszaforditott asm-ben, és találna ott időmérésre utaló dolgokat, akkor esetleg volna esély a módositásra.
JosePino tachometer II oldalán alul vannak kommentek, abban olvasható, h. más is észrevette ezt a \"halványságot\", és felvetették egy LCD-s megoldás igényét, ezt válaszolta rá: \"Jose Pino wrote: I will start developing the version 3 that uses LCD (so it will be seen on daylight), I will fix the sensitivity issue. \" Tehát ő is tudja, h. nem látható nappali fényben. Várjuk a fejlesztést!
Zoli
(#) m.joco hozzászólása Feb 26, 2008 /
 
Szóval akkor ha tranzisztorokat ikatunk be, akkor se lesz sokkal erősebb, világosabb?
Üdv.
(#) tothz hozzászólása Feb 27, 2008 /
 
Ha csak a közös anódra/katódra rakunk tranzisztort, az nem növeli eléggé a fényerőt. A kijelző rész táplálását külön kell választani a PIC-től --> kell egy kijelző meghajtó.
Én most az ULN2003AN "IC"-vel próbálkozok, ha van eredmény, majd beirom.
Üdv: Zoli
(#) tothz hozzászólása Márc 8, 2008 /
 
Sziasztok!
Megvan az eredmény. Sikeres volt a próba az ULN 2003 AN IC-vel.
Nagymértékű fényerő növekedést sikerült elérni ezzel az átalakitott áramkörrel (csatolmány)!
Én nem használtam előtét ellenállást, igy ha csak 2 szegmens világit (1-es számjegy kijelzés), akkor az egy szegmensen folyó áram majdnem 20 mA!
(Nem kell attól félni, h. tönkremegy a kijelző, mert egy számjegy világitási ideje a másodperc töredéke, igy jóval nagyobb áramot elvisel).
Mindenkinek sikeres utánépitést!
Üdv: Zoli
(#) prst14 hozzászólása Márc 8, 2008 /
 

sziasztok!
nem tudja vki ,hogy a szocimotorosok oldalán feltüntetett fordulatszámmérőnek mi a baja?mert eddig csak 3 embernek írtam ,de nem válaszoltak!(cikk írója,honlap szerkesztője ,cikk írója´)
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Hello
Azt szeretném kérdezni, hogy tudnál esetleg videót készíteni a fordulatszámmérőről működés közben? Nem baj, ha csak telós lenne. Az ULN2003-as IC 9-es lábát nem kell bekötni sehova sem, a földre sem?
Én ha megépítem, akkor autóba szeretném beszerelni. 4017-es IC-vel felépített frekvenciafelező szerinted megfelelne, hogy a ford.mérő ne a valóságos érték dupláját mutassa? Amúgy a signal-t a kocsi megszakítójáról venném, persze zeneres feszstabilizátor után menne a PIC-re az impulzus.

És mindenki nevében köszi szépen, hogy dolgoztál vele, és közkinccsé tetted
(#) tothz válasza m.joco hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Szia!
Csinálok videót a régiről is meg az újról is, jöv. héten felrakom.
Az ULN2003AN 9es lábát nem kell bekötni sehová.
Frekvenciafelezőnek jó a 4017, de szerintem egyszerűbb, célszerűbb a 4013as ICvel megcsinálni. (link szerint)
A bemeneti jelformálón még dolgozok, mert a wartburgunkba gyakran megáll/újraindul a PIC, olyan sok zavaró jel van. (lehet hogy a tápot kell még jobban szűrni)
Üdv: Zoli

freki felezős kapcs
(#) m.joco válasza tothz hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Hello
Előre is köszi a videót, már nagyon kiváncsi vagyok rá.
Mellékelek egy rajzot, megfelelő lehet ez így???
Üdv.

Vázlat.JPG
    
Következő: »»   7 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem