Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a segítséget, erre gondoltam én is, de azt hittem van hazai megoldás is.
Ha már itt vagyok, akkor megkérdezem még azt is, hogy a gyerekem deckje lejátszásnál miért nyávog, húzza-vonja csak a szalagot? Más funkciók normálisan működnek....köszönöm.
Több oka lehet. Kikeményedett görgő, megnyúlt hajtószíj, de kuplung hiba is lehet.
Köszönöm....akkor marad a szerelő....nem tudsz egy profit Akaiban?
Sok tapasztalatra lehet szert tenni egy deck felujítása közben. Némelyik csak új, némelyik meglepő. Egy Pioneer CT-506-ról van szó. Elektronika és fejcsere is volt, ezért teljes újraállítást igényel.
A beállításhoz szükséges feltételek megteremtésében Tomi94 fórumtárs segédkezett, akinek ezúton is hatalmas köszönet jár. ![]() Egy újabb, referenciának tekinthető magnóval rögzített sípjelet, a sajáton visszajátszva azt tapasztaltam, hogy amennyiben a paramétereknek megfelelően állítom be a lejátszóerősítő szintjét, akkor a műszer szerint túlvezérlés mutatkozik. Ennek ellenére az említett referencia gépen ez a 0dB szint. Ha viszont ezt a szintet állítom be az enyémen +1-2dB-re és ehhez állítom a felvételerősítő szintjét, akkor a kapott felvételen a sok magasat tartalmazó részeken már torzba megy át a hang, annak ellenére, hogy nem lépem át a 0dB szintet. A lényeg: 1. ha a kazetta szintjét, ami elméletileg 0dB, a sajáton +2dB-re állítom és ez alapján állítom be a felvételerősítőt, akkor az erősen magasorientált zenékben a visszajátszáskor ezek a magasak betompulnak/torzulnak 2. ha a kazeta szintjét +4dB-hez állítom (ekkor lesz a gépkönyvben említett 1.12V a mérőpontokon, ha lehet hinni 333Hz esetén egy multinak), akkor ugyebár a felvételerősítőt visszavehetem picit és ~0dB-ig vezérelve a zenét kevésbé torzítanak majd a magas hangok A dilemmát a következő okozza számomra: - Amikor megvettem a magnót, más kazettám nem lévén műsoros számítógép kazettát tettem bele. Ezen a bal-jobb sáv nem fut egy szinten az egyik oldalon, a másikon nagyjából igen, már ha lehet hinni a magnó beállításainak. A lényeg, hogy nem tekintek rá referenciaként. Viszont úgy emlékszem +3-4dB-nél tovább nem ment ki a mutató a felujítás előtt. Ha viszont a +4dB kivezérlést veszem alapul és ehhez állítom be a lejátszó részt, akkor ennél a kazettánál kifekszik mindkét mutató.
Lehet, hogy ennek a '79-es típusnak az elektronikája nem is tűri el az újabb szabvány szerinti beállítást, de valaki már megpróbálkozott az eredeti panelt átállítani erre. A másik pedig: a Deprez-műszer igencsak becsapós tud lenni a LED-es, VFD-s kijelzők tehetetlenségmentes mozgása után - simán lehet túlvezérlést csinálni anélkül, hogy észrevennéd..
Van valami javaslatod, hogy mit lenne érdemes csinálnom?
Amúgy már eszembe jutott, hogy 1-1 led-et betegyek a deperz műszerek világításához csak úgy felülre, amit 0dB-re állítanék. Anno volt egy nagy orion toronyból származó deck-em. Ha jól emlékszem ott volt is ilyen led. Van itthon 2db unitra minitorony deckjéből kiszedett ledsor. Abból gyárthatnék is egyszerűen ilyet, bár gondolom amúgy sem lenne bonyolult 1db ledre csinálni. Bár ez csak ötlet. A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2014
Bakker. Most értettem meg, hogy a netet is bújtam picit, amit mondtál már privátban.
Az beállító kazetta új rendszerű magnóval van felvéve. Így a kazettánál a 0dB 250nWb mágnesezést jelent. Az én magnóm műszere pedig a régi 0dB 160nWb mágnesezésre van állítva. A dolby 0dB pedig amúgy a 200nWb mágneses jelnél van. Tehát az én magnómhoz viszonyítva (160nWb) a kazetta (250nWb) kb. +4.x dB jelszint pluszban van. Vagyis a potikat arra kell beállítanom. Én pedig persze kevesebbre állítottam. Ezért a felvételi jelszintet emeltem kb. ugyanennyivel feljebb. Aztán a deperz lomhasága még pluszban... Naná, hogy túlvezérlem a szalagot. Gondolom a számítógép kazetta is az új rendszerrel van felvéve és még picit túl is van vezérelve, ezért lehet, hogy kifekszenek a mutatók. Mert ugye az új 0dB nálam már +4dB műszer szerint, aztán ha még erre rájön +2dB túlvezérlés az új rendszer szerint már fekszenek. Jól látom most a helyzetet?
Közben kaptam pár régi műsoros kazettát kölcsönbe. Kivétel nélkül +4-5dB-ig megy ki a mutató. Elég meredeknek tűnik elsőre.
Nos, a műsoros kazetta biztosan nem gond, azok még nálam is simán bemennek a +3-as LED szintjébe. Ha hozzáveszem a műszeres kijelzést is, kb. reálisnak tűnik.
Akkor oke. Beallitottam frankon feszultsegek alapjan. Azaz a 0dB 1.12V most. Annyit trukkoztem, hogy a muszert is ekkorara allitottam. Nagyon zavartak a fekvo mutatok. Mas kerdes, hogy most -4dB a max. amit felvetelkor szabad hasznalnom vagy mehet a 0dB a muszer szerint. Mert ugyebar a szalag birna, kerdes az elektronika mit szol hozza. Majd kitapasztalom. Az elomagnesezes beallitasaval sem vacakoltam sokat. 6.3kHz-et felvettem addig, amig ugyanazt a 44.6mV-ot nem kaptam vissza. Persze elotte a felveteli szintezest mar behangoltam 333Hz-en. Koszonom a segitseget. Ez igy jo lesz arra a par alkalomra, mikor eppen retro hangulatban vagyok.
Meg a sebessegre kell raneznem majd alkalomadtan. Remelem azzal minden oke. A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2014
Letezik elerheto 3fejes oda-vissza jatszos deck? A torlofejet hova teszik?
Egy Technics SR-BX747 fog ki rajtam jelenleg. Szeretném a hangtengelyt és a nyomógörgőt megtisztítani. Úgy szoktam általában, hogy lejátszásba kapcsolom a magnót nyitott vagy ablakot kiszerelt kazettaajtóval és forgás közben fültisztítóval megtisztítom az alkatrészeket. Ennél viszont nem sikerül. Ha nincs benne kazetta nem indul el és nem jön fel a nyomógörgős rész.
Van valami ötlet hogyan lehetne megoldani mégis?
Közben meg is oldódott. A kazettatípus érzékelőknél kell nyomnom.
Üdv. Sziasztok!
Kérdésem lenne, hogy milyen capstan motor van egy Denon DRM 510 típusú deckben? Tudja ezt valaki? Neten nem találom és nem sikerül ingyenes service manual-t letöltenem. A lényeg az lenne, hogy találtam eladó 510-est jó áron és annak a motorja lenne (ha jó) egy Denon DRM650-es donorja. Köszönöm előre is a segítségeteket! Zoli
Szia!
Ha capstan motor (a lendkerék főtengelyét hajtja), akkor kb. 99%, hogy azonos fordulatszámú és feszültségű típus, és nem csak gyártón belül, hanem a nyolcvanas évek közepe óta egyezményes a 12V és a 2400-as fordulatszám. Amúgy szerintem nekem is van ilyen bontott motorom működőképes állapotban, ha érdekel Bp-i vagy bajai átvétellel, akkor a hosszúhétvégén utána tudok nézni a műhelyemben.
Szia!
Köszi a választ! ![]() Érdekelne a te bontott motorod, de sajnos nem tudom személyesen átvenni. Én Veszprémben lakom és nem járok Bp felé. Esetleg postával megtudnánk oldani? Üzenj kérlek, ha megtaláltad. Köszönöm! Zoli
Az letezik, hogy a technics magnom 0dB szintje egy masik magno -4dB szintjevel egyenlo? Illetve a regi ct-506 magnom 0dB szintje egy ujabb magno -4dB es a technics -8dB szintjevel legyen azonos?
Megkülönböztetünk 160 és 250nWb-es magnókat az eltérés ahogy írod kb 4dB (de inkább 3), minden magnó szervíz manuálja leírja melyik (160 vagy 250-es) 0dBes kivezérlésnél hány mV-t jelenik meg egy jól beálított magnónál a kimeneten (a frekimenetet most ne soroljuk ide mivel azt minimum -20dB-en mérünk
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
Az a Technics biztos nincs jól beállítva akkor, a Pio felvétele újabb magnón -4 az stimmel, ha a szervizkönyv szerint állítottad be a kazettámra. A Technicsek egyébként megtartották a régi szabványt, még a 90-es évek processzoros típusain is +3 körül volt a Dolby szimbóluma.. szóval, azzal a géppel valami nagyon nem ok..
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
Ránéznétek a szervizkönyvre? Esetleg be tudnám állítani rendesen?
link
Be tudod,DE kell egy rendes HF voltmérő (multiméter nem jó), szkóp, kábelek és a legfontosabb egy (vagy több) rendes tesztkazetta, ezek nélkül neki se állj!
A szervizkönyv ír valami autokalibrációt a lejátszóerősítő részen. Azt megpróbálom. 17. oldal szerint elég egy multi is hozzá. Ugyanis szerintem csak az a baj, hogy 4dB csúszásban van.
Azt csinálsz amit jónak látsz, de multi nem jó hozzá, az autokalibráció teljesen más tészta, először rendesen be kell állítani mechanikailag utána jöhet a lejátszóerősítő majd a felvevőkör. Még egyszer leírom, multi nem jó ezekhez a mérésekhez!
Az a multi valószínűleg nem az a multi, ami neked van. A régi csöves multiméterek elmentek több MHz -ig, a tied meg alig pár száz Hz -ig.
Bocsi, tényleg nem akarok akadékoskodni, de belenéztél a pdf-be, a 17. oldalba, amit linkeltem?
Ott 315Hz-es kazettát kér 0dB jelszintel a beállításhoz. Aztán a leírás alapján szerviz módban elvégez egy szalagkalibrációt és ez után egy jelszint kalibrációt. Vagy valamit félreértek? Mechanikailag teljesen rendben van a gép. Viszont látom, hogy egy alkatrész benne cserélve lett valamikor. Gondolom ez után nem történt meg a kalibráció és ezért az eltérés. A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2014
Nem sikerül a kalibráció, pedig ez alapján próbálom.
1. Set the AF oscillator's output frequency to 315Hz. 2. With no tape loaded in the deck, press and hold the REC button. Adjust test signal level using Rec Level and Balance controls until the line output levels on both channels at 320mV. When the adjusment is complete, release the REC button. (The deck stores the data at the moment the REC button is released.) 3. Load the test tape (QZZCFM) into the deck and locate the part where the playback gain test tone (315Hz, 0dB) is recorded. Press the ATC button, then the PLAY button. (At this point the deck automatically adjust the playback gains.) After this, play back the tape and verify that the output level falls in the specified range. Standard value: 320mV +/- 0.5dB A gép belsejében van két átkötés, amit rövidre zárva lép elméletileg szerviz módba. Ezt átkötöm egy csipesszel. Erre villogni kezd a kijelző egy része. Majd 315Hz-et küldök a bemenetre és beállítom a kimeneten a 320mV-ot multival mérve. 315Hz esetében szerintem nem mér annyira félre. Közben nyomvatartom a REC gombot. Aztán beteszem a kazettát, ATC-t nyomok és PLAY-t, de nem történik semmi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |