Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   207 / 360
(#) kokozo válasza Tertech hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Például csinálsz egy új init változót a poti értékét belemented és megszorzod 11-el utána ciklusonként kivonod belőle a poti értékét. Elvileg ekkor 10 x lassabban indul és minden ciklusba 1x maximum értékkel gyorsul, az utolsó lépésben meg a maximum lesz.
(#) kaqkk válasza Tertech hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

A helyzet az hogy hiába lesz ez jól megírva , nem lesz jó a tekercselés minősége! A szálvezetőt folyamatosan kell mozgatni , nem fordulatonként mozdítani valamennyit . Én azt csinálnám hogy a tekercselő tengelyre tennék egy tárcsát mondjuk 36 lukkal a kerületén ez egy optovillát bizergélne és minden imulzusra lépne egyet a stepper .Tehát 10 fokonként mozdítana a szálvezetőn egy picit és 360 fokonként vinne arrébb egy szálvastagságnyival. A helyedben én eldobnám ezt a programot (letöltöttem a demo verziót) Az új programban használd a stepper vezérlését és a megszakításkezelést is megtanulhatnád .
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2014
(#) Tertech válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Lehet, hogy ez így is lessz. "encoder tárcsa amire gondolsz" igen ez pontosabb lenne.
De puding próbája az evés. Kipróbálom. És meglátjuk.
(#) Tertech válasza kokozo hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Na neki veselkedem.
Köszönöm.
Ja kipróbáltam a progit jó lett a nyomógomb rész, de valamiért ha változtatom a 10 lépést mondjuk 500-ra akkor nem áll meg...
Úgy látom nagy falat lesz ez nekem...de nem adjuk fel

Persze hogy nem áll meg, mert a változód BYTE ami max 255 lehet így sose lesz 500..
(#) acoustic hozzászólása Okt 18, 2014 /

Sziasztok.
Szeretnék egy kis segítséget kérni, mégpedig hogy valaki megmondaná nekem hogy a chip config nak mi az elérési utja? pontosabban az (Build-> Forditási opciok->programmer-> és itt a hely nek a linkjét) keresném, kissé elnyomkodtam és most nem tudom mi volt az.

Köszönöm.
(#) kokozo válasza acoustic hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Szia!
Nyomj egy alap visszaállítást a fordító beállításánál ( legfelül option list: lenyíló fül)
(#) acoustic válasza kokozo hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Köszönöm sikerült .
(#) kaqkk válasza Tertech hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Itt egy példa...

Ó igen, közben rájöttem.
A ciklus számlálót kell használni. Köszönet.
(#) Tertech válasza Tertech hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Vagy mégsem..........
(#) Tertech válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Igen szerintem.
Még átfaragom, gyorsabban érje el a maxot..

Még valami.. nem kellene úgy átalakítani, hogy a stepper alacsonyról magasra és a magasról alacsonyra lépéskor is ugyanannyi időt várjon? ( Most nem így csinálja..)
(#) Tertech hozzászólása Okt 18, 2014 /

tekercselő

Ez lesz majd..
(#) Tertech hozzászólása Okt 18, 2014 /

AVR panel

Ez pedig majd a vezérlő..

Kipróbáltam ezt is de melegszik a motor...

Kicsit leegyszerűsítettem..
(#) Baxi hozzászólása Okt 18, 2014 /

Hi Mesterek!
Bele akadtam egy prg hibába, vagyis szerintem az.
A következő lenne az:külső megszakításból (RB0INT) akartam közvetlen elindítani megszakítást (TMR0). A flowcode leállt hibával, majd a projekt megnyithatatlan lett
Erre vigyázzatok!
nagyjából 1 napi munkám lett oda . Megjöttek a hőmérők, lassan de készül , ha kész van majd felrakom a prg.
(#) Baxi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

nem hinném, de legyen

A lényeg az lenne, hogy ha elindulok a kocsival akkor 20km/h-nál zárja le a központi zárat, de csak egyszer
Ezután ha megállok és volt ajtó nyitás akkor legyen újra aktív a "zárás" funkció.
Így sikerült megoldani. A számláló azért pörög hogy lássam hogy a pic még él.
A zárás nagyjából 60Hz nál történik. A gomb az ajtó nyitást imitálja
a fordítás sikerült, ráraktam a pic-re az meg kifagyott mihelyst behívtam/megnyomtam a gombot. A gomb= RB0INT bemenettel, s ez egy makrót hiv meg. A makróban akartam bekapcsolni a TMR0-át.
Itt kezdtem gyanakodni. Flow bezár,újraindít, projekt megnyit s egyből dobta az ismeretlen hibát. Ezután megfagyott a flow. Nagyából ennyi a történet

Tényleg jobb, átláthatób..
Köszönet.
Na így lehet tanulni, fejlődni.... van összehasonlítási alap..

Akkor nyugodtam bekapcsolhatom a TMR0-át az RBINT0-ban. Annyi a lényeg hogy ne legyen benne delay.
Köszi
(#) pucuka válasza Baxi hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Csak halkan jegyzem meg, a kocsi ajtaját menet közben zárni felesleges. Csak azt éred el vele, hogy baleset esetén nem tudnak kiszedni a kocsiból. Az ajtó bezárása csak a zárat reteszeli, ettől még az ajtó bőven kinyílhat.
(#) Baxi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

A gyári elektronikával párhuzamosan lesz ez az opció ráaggatva. Tehát ha isten ne adja , de megtörténne a baj a reteszelés oldása az maradt! A központi meg adod, kivülről nem , de belülről nyitható. Most ugyanezt csinálom csak kézzel, azaz minden induláskor lezárom a kocsit belülről. Mivel lusta vagyok ezért lesz pic-kel zárva, mihelyst eléri a 20 km/h-át a jármű.
(#) Baxi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Igen, mert ha mindig engedélyezve van, akkor folyamatosan aktiválná a kimenetet ahogy túlcsordul. Az meg nem lenne jó.Itt a flow-ban folyamatosan kapja a trigert a bemenetre, de így legalább tesztelhető a külső megszakítás is, össze rakva nincs vele gond
Itt a kész projekt és nyákterv. Várom a kritikákat (az első munkám a flow-val). Kezdőknek rengeteg példa, minta van benne: AD, makro, interrupt stb.
Amit tud a kütyü:
-Kocsi motor hőmérséklet mérés, a kis vízkörbe, beállítható riasztási érték
-kiegyenlítő tartály vízszint figyelés, beállítható riasztási érték
-akku fesz figyelés,beállítható riasztási érték
-külső, belső hőfok,beállítható riasztási érték kinti hőfokra, pl.:jeges út
-nagyjából 20km/h óránál zárja a központit, ajtó nyitás után újra zárja ha eléri a 20km/h
(a figyelmeztetési értékeket csak a prg-ből lehet állítani!)

Ja mivel elfogyott az AD-ém, így marad refnek az 5V, ezért a hőmérséklet vissza jelzés nem valami pontos, de nekem jó.
Köszönöm Mindenkinek a segítségét, főleg aki időt szánt rám !
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) Bakman válasza Baxi hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Kicsit átfutottam a programot. Makró van benne bőven. Kérdeznék is. Pl. a "VIZ_AD" nevű makróban van ilyen sor:

V_FOK = EREDMENY * 0.654

Ez működik rendesen? Mindkét változó Integer típusú, amiben csak egész számot lehet tárolni. a NYÁK tervet nem tudom kinyitni, de ami feltűnt a panelen, hogy a PIC táplábainál nem látom a 100nF -os kondit.

Ha használsz digitális bemenetet (nyomógombok), akkor igyekezz aktív alacsony polaritást használni, sokkal ellenállóbb a zavaroknak, mint az aktív magas polaritás. Magyarán egy ellenállással (én 1k -t szoktam használni) felhúzod a bemenetet tápfeszültségre és a nyomógomb húzza le a bemenetet nullára. Első munkának viszont egész jó lett.
(#) Baxi válasza Bakman hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Hi
Nálam működik, nincs vele gond.
Ahogy Én próbálgattam az egész számokig elossza, a tizedeket meg lehagyja. Ami a pontatlanság miatt annyira nem is érdekel. Az összes hőfok kijelzést így oldottam.
Kivéve a feszültség mérést ott pontos vissza jelzést akartam.
A kondi közvetlen a pic lábainál vannak, alulról a VDD és a VSS lábaknál.
Az aktív alacsonyt pedig megszívlelem majd, a félhúzást itt is ellenállásokkal illetve a prell miatt kondi is van rajta. Bízok benne hogy nem lesz vele baj.
Köszi a tippet/tanácsot!
(#) kkrisz75 hozzászólása Okt 19, 2014 /

Sziasztok.

Régen jártam erre, és kicsit kopott az a kevéske is ami a fejembe volt, de most van ismét időm játszani. Így segítségre, infóra lenne szükségem.

A lényeg, hogy több 16F877A PIC közt kellene kommunikációt megoldanom. Láttam van lehetőség flow-ban SPI és I2C re.
I2C-t választanám ha az megoldható, mert az kevesebb láb foglalással jár.

Ez megvalósítható? Flow-ban csak I2C master módot látom és ha jól tudom a kommunikációban egy master és a többi gazda, aminek gazdamódban kellene lennie. Lehet rosszul emlékszem.

A teszt program jelenleg annyi, hogy az egyik pic fix fényerővel (PWM kimenetén) világít egy led, és ezt az értéket, elküldené a másiknak, ami szintén ugyanazzal a fényerővel szintén ledet világíttat, és kiírja LCD-re az értéket.
(Ez a kontroll, így látom hogy az érték nem 255 hanem annyi amit meg kapott akkor működik a dolog.)

A program világítós része működik, az adat átvitel nem. Dugdosós lapon össze szerelve próba módon. A két pic 20Mhz-en mennek, A SCL, SDA lábak össze kötve és 5kOhm-al tápra kötve.

PIC2 küldi a PIC1-nek.
(#) Bakman válasza kkrisz75 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Ha nem találtál I2C Slave komponenst, akkor hogyan akarod megoldani a "vételt"? Van ott még pár kommunikációs lehetőség, pl. szinte a legegyszerűbb az RS 232.
(#) kkrisz75 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

A kérdés pont ez. Miután egy pic-et sem találtam ami beállítható és van i2C slave. Lásd a 18f4620 és a 18f4550 sem dobja ki a i2C slave módot(ez van a polcon). Igaz nem néztem át az összes pic-ez amit a flow tud.
Következő: »»   207 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem