Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A kaputelefonhoz szerelőt szoktam hívni, az nekem bonyolult...
Az egy piros izé, ami mindig leesik, ha a huzat bevágja az ajtót.
Ok. Szebben fogalmazva a kódolt beléptető rendszerekkel ismerkednék. Milyen elven működnek, stb.
Ahha! Nekem olyan nincs.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014
Kár. Van egy elmélet elképzelésem, miszerint egy pl. 4 jegyű számsor bináris kódját ellenőrizném logikai kapukkal. Vagy esetleg egy fix frekvenciára építenék egy rezgőkőrt aminek a rezonancia frekvenciája pl. Meghúzna egy relét vagy megszakítana egy tekercs áramát.
Köszönöm a segítséget, el is készült az első step-up dc-dc konverterem, 3,7V-ból 5,00V-ot csinál, kb 1x4 centis próbapanelon készült el, remekül működik!
Szerk, egy kérdés.
Az induktivitás kegyetlenül melegszik, ez mitől lehet?
Örülj neki, nálunk ha lehűl az idő, mindjárt errort jelez, lehet a kulcsot keresgélni, meg lemenni a hatodikról beengedni a vendéget.
Telitesbe ment a vas es most mar ellenallaskent kezd viselkedni es egy induktivitas elegge kicsi ellenallasu. Az IC-nek is melegednie kell.
Ellenorizd a feszosztot, illetve a kapcsolast, mert ez egy igen egyszeru, mc34063-mal felepitett aramkor. Ja, bocsi, most latom, hogy a korabbi hozzaszolasod folytatasa. Akkor ez egy stepup. Mivel tervezted meg az ertekeket? Van egy tervezoprogi, ami legalabb a hozzavetoleges ertekeket megadja, ennek szellemeben jartal el? pl. kapcsolofreki nem mindegy, induktivitas terhelhetosege? Mekkora terheles van rajta? A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014
Linkeltek nekem egyet, ilyen kalkulátort, azzal számoltam.
Most hirtelenjébe nem találom, de egyetlen dolog tért el, a 8-as lábra menő ellenállás 180Ohm helyett 210, mert csak ilyet találtam. Közbe cserélgettem az induktivitásokat, találtam olyat, amivel 500mA-ig nem esik számottevően a feszültség, hideg is marad, de az ic nagyon meleg! A kondi 1 nF azt hiszem, amivel 30 khz körül kell lennie. Emlékeim szerint.. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014
Üdv. mindenkinek!
Éppen a Joule tolvajon gondolkodom. Lehet ezt nagyobb teljesítménnyel is használni? És esetleg lehetne transzformátort használni vagy az nem lenne elég jó az örvényáram és hasonló veszteségek miatt? És hogyan befolyásolják az egész működését a különböző alkatrészek paraméterei? (pl.: induktivitás,tekercsellenálás,stb?)
Hello! Ez nem egy "valami", ez csak egy "gyerekjáték". Mindössze a Led nyitófeszültségénél alacsonyabb feszültségből is elő tudja állítani a működéséhez szükséges feszültséget. Az alapja egy Blocking oszcillátor.
Energiát "lopni" nem lehet, csak átalakítani, azt is csak veszteséggel. De egyszerű áramkörök működése és fizikai alapja is felkészültséget kíván, pld. kapcsolóüzemű áramkörök sajátosságaiból, induktivitások tulajdonságaiból. Így arra a kérdésre, hogy "hogyan befolyásolják az egész működését a különböző alkatrészek paraméterei?" szerintem senki nem fog válaszolni. Egyébként transzformátort használ, amit belinkeltél. Méregessél, ha érdekel..
Sziasztok!
Szükség lenne kb. 10A-al terhelhető 24V-os tápegységre. Két db. PC táp ideális lenne erre a célra, csak a sorbakötésük nehézkes. A két házat összecsavaroznám, és kapna egy fogantyút. Így hordozható lenne. Az egyik táp panelját valahogyan földfüggetleníteni kellene, tehát ne érintkezzen a testje a hálózati védőfölddel, és a fémdobozzal. Így sorba lehetne kötni, és az egyik táp maradna ahogy van, tehát érintésvédelmileg jó lenne, mert a test földelt lenne.
Nos igazad van transzformátor ám toroid /én klasszikus vasmagosra gondoltam/ és nem "'ingyenenergiagépet" akarok csak elgondolkodtam nem-e lehetne ezen az elven egy DC-DC konvertert csinálni
Ha jól megnézed, ez egy DC/DC konverter. A toroid (ferrit gyűrű) a rezgési (kapcsolási) frekvencia miatt van. Elkészítheted alacsonyabb frekvenciára, akár 50 Hz -re is lemezelt vasmaggal, A kivehető teljesítményt a kapcsoló tranzisztor képességei korlátozzák. A blocking oszcillátor az egyik legegyszerűbb önrezgő áramkör.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: A képen látható PWM kapcsolás működőképes? Egyszerűen átalakítanám 24V-ra (nagyobb FET-et kap, az 555 meg 7812-ről menne). A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Hello! Miért kell minden kérdést itt feltenni, mikor van az 555-nek és a PWM-nek is topikja, benne a kapcsolással amit kigondoltál? Keresni nem szégyen..
Azért kérdeztem itt, mert gyakran hamarabb válaszolnak, meg ez szerintem eléggé kezdő kategória, hogy működik-e a kapcsolás. Egyébként igazad van, máskor körültekintőbb leszek.
Nem tudom miért van ez a tévhit sokakban. Ha ott kérdezel, ott fognak válaszolni. És akkor egyből a helyén lesz. De ha körülnéztél volna a helyén, már nem is kérdezed. De tudom Te vagy a "kérdező".
Sziasztok. Egy barátom keresett meg olyan problémával, hogy van neki egy kültéri mozgásérzékelős reflektora. Sima hagyományos kereskedelemben kapható tipus. A reflektort levette róla, és helyette egy 10w-os ledes reflektort tett. A szerkezet igy azt csinálja, hogy mozgáskor világit, ahogy kell, de ha nincs mozgás, akkor kb 2Hz-en bevillog a ledes refi. Mondjuk úgy negyed-fél féyerővel. Próbálta felcserélni a vezetékeket, de nem hozott eredményt. Úgy gondolnám, hogy ezekbe a reflektorokba relé van, de az nem villogna periodikusan, igy félvezetős kapcsolóelemre gyanakszok. Én azt javasoltam neki, hogy relézze meg. A mozgásérzékelő kapcsoljon egy relét, ami kapcsolja majd a ledes reflektort. Mi okozhatja ezt a periodikus villanásokat?
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Hello! Pld. ha a mozgásérzékelő relé kontaktusán zavarszűrő kondi van..
Ez a ledes lámpában helyezkedhet el? A további relézés megoldja ezt a problémát?
Látnok nem vagyok, de azt írtam, hogy a "mozgásérzékelőben". De megoldja, ha azon nincs kondi. Csak épp felesleges..
Ja értem. Akkor egyszerüen le kell venni a kondenzátort az érintkezőkről. Értem.
Mindössze arról van szó, hogy a mozgásérzékelő tápellátása a terhelésen keresztül történik. Ettől az áramtól a reflektor tápjának kondenzátora feltöltődik, és felvillan.
Az elegge alacsony freki. Ha noveled, javul a helyzet.
Szerintem az a gond, hogy kicsi az induktivitas az alacsony frekihez, es tul nagy aramot akarsz kivenni belole, emiatt o csak annyit tud tenni, hogy noveli az induktivitasba szivott aram mennyiseget, de az ordoggel nem tud csatazni, igy a freki es az induktivitas is kicsi. En a helyedben odatennek egy 100pF-os kondit az 1nF helyett. Az ellenallas nem szamottevoen nagyobb.
Na igy mégjobban értem. Köszönöm neked is és Prolinak is. Kivesszük a kondit. Akkor nem fog töltődgetni.
Sziasztok!
Li-ion cellákkal kapcsolatban. Tudom, hogy speciális IC-vel szabad csak tölteni, de.. labortápról, ha folyamatosan mérem az áramot+ feszültséget, egy kicsit után tudok tölteni vele károsodás nélkül? Arra gondoltam, hogy megmérem mennyi van a cellába, mondjuk 3,7 V, akkor beállitom a tápot is ennyire, rákapcsolom, és elkezdem emelni a feszültséget addig, amig el nem éri az 500mA-es töltőáramot, és ezt figyelem addig, amíg 4 V-ot el nem éri a töltöttség, utána lekapcsolnám. Ezt így egyszer el lehetne játszani?
Én inkább úgy csinálnám, hogy először beállítanám a labortáp áramkorlátját (rövidzárban) 500 mA-re. Utána beállítanám terhelés nélkül a kimenőfeszültséget 4V-ra, majd ráraknám az akkut. Ha század voltos pontossággal be tudod állítani a 4 V-ot (és ott is marad!), akkor nem lehet semmi baj (elvileg), és akármeddig rajta lehet a töltés.
(Én azért olyan helyre raknám az akkut, hogy ha esetleg mégis kigyullad, ne tudjon felgyújtani semmit...) |
Bejelentkezés
Hirdetés |