Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Én épp most szándékozom vásárolni Arduino Nano klónt, szándékosan CH340 chippel.
A helyzet az, hogy az FTDI nem nyerte meg a tetszésem. Ha hosszú kábelt használok, akkor nem ismeri fel az operációsrendszer és vagy 5-ször be kell dugni, mire elindul. Éppen ezért jelenleg inkább ferrit gyűrűs rövid kábeleket használok, mert ott csak minden harmadik csatlakoztatás sikertelen. Szinte az összes speckó arról ír, hogy az FTDI mennyire érzékeny a kábelek minőségére. Miután nem kifejezetten jött be nekem ez a hatszor bedugom, mire elindul működés, ezért úgy döntöttem, hogy megnézném, mit tud a CH340-es vetélytársa.
Vagy vegyél minit, és hozzá egy USB-soros átalakítót. Úgysem kell a végleges eszközre USB csatlakozó, bőven elég, ha csak meghagyod a lehetőséget, hogy később, a dobozt felnyitva frissítsd a programot.
Sziasztok
Idézet: „Eltárolod mondjuk az 1000-szeresét, kiíráskor meg az ezred részének az egészrészét írod ki (szam/1000), raksz egy pontot, utána meg a szam%1000-et használsz, ez pedig a maradék.” Ezt probalom elerni most en is, igy (szazszorosaval):
Az ertek az "int", a szazszorosa annak amit latni akarok, de amikor a tizedesvasszo utan nulla kovetkezik azt nem irja ki. Vagyis a tizedesvasszo utan egybol a szazad erteket irja, kihagyja a tized erteket, a nullat. UI: csak Proteusba modellezem. Mi ebbe az estbe a teendo ? A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
Jelentem a CH340 egy patent cucc. Nekem 5 méteres kínai USB hosszabbítón lóg (pusz a 40centis gyári kábel) és tökéletesen működik, egyszer nem volt olyan hogy ne ment volna elsőre.
Lehet 10el is osztanod kellene majd százzal is a tizedes jegypont/vessző után.
pszeudó nyelven írva: lcdre (változó/100) ; lcdre(","); lcdre(változó%10);lcdre(változó%100) ;
Lehet 10el is osztanod kellene majd százzal is a tizedes jegypont/vessző után.
pszeudó nyelven írva: lcdre (változó/100) ; lcdre(","); lcdre(változó%10);lcdre(változó%100) ;
Sziasztok!
Egy tipp, ha Arduino alatt próbálgatjátok írogatni a timer-ek regisztereit, és nem jön a megszakítás valamiért: a regiszterek fel vannak töltve már különböző értékekkel, pl. a timer1 TCCR1A-nál be van állítva, hogy 255-ig számoljon csak, pedig ez egy 16bit-es timer... Plusz az előosztókkal is ugyanez van. Érdemes minden használandó regiszter aktuális értékét lekérni, és módosítani, amit kell.
Hogy valami értelme is legyen, itt a kód villogtatása timerrel, nem megszakításból! Csak simán kiolvasom a TCNT1 értékét, és ha 31100-nál nagyobb vagy egyenlő, akkor telt le kb. fél mp, átbillentem a LED-et, és nullázom a TCNT1-et. Mint látható, 325 - 455 órajelbe telik, míg a if, és minden parancs lefut a soros kommunikációval együtt.
Ja, ha valaki tudja, miért nem működik ez: PORTB ^= (1<<PB5); Arduino alatt, az szóljon! Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
Szerintem akkor majd 3 szamjegyet ir ki a tizedesvasszo utan.
Kiderült, hogy Atmega2560-nál, vagy melyiknél vannak a portok PBx-ként definiálva, Atmega328-nál PORTBx-et kell használni, és működik is a gyors kimenet billegtetés. Pl: PORTB ^= (1<<PORTB3); -ez pont a 13-as kimenetet állítja, ahol a beépített LED van.
Sikerült timer0-val és timer1-gyel is megszakítást létrehozni UNO-n, ez az oldal volt a kiinduló, nagyon hasznos, jól magyaráz: Bővebben: Link, és persze ez sem árt: Atmega328 PinMap. A kód pedig itt elérhető, a 11-es lábra kell egy LED-et kötni, és kész. A két LED egymástól függetlenül más frekvencián villog, csak megszakításból.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2014
Sziasztok.
Belefutottam egy problémába, hátha már találkozott vele valaki... Van egy ilyen lapkám, amit Nano-ként programoztam eddig. Valamelyik nap elővettem, hogy kipróbáljam egy ötletemet, de nem tudtam felprogramozni, mert a com port foglalt üzenetet kaptam. Először azt hittem, a Serial.write(adat)-tal blokkoltam le (folyamat küld valamit). Tavir/Robitól azt a tanácsot kaptam, hogy tartsam resetben mig el nem indul az új program feltöltése (Blink). Ez nem jött össze ![]() Frissitettem az FTDI drivert a legújabbra, nem hamisított chip (FTDIBUS/COMPORT/VID_0403/PID_6001), átállítottam másik com portra, leszedtem a drivert, gép ujraindít, újratelepítettem, de minden maradt a régiben. Szereztem egy USBasp-t + AVRDudess, bekopogtam a hátsó ajtón (ISP). Proci azonosító OK, fuse bitek OK. Letöröltem az egészet, újrairtam a bootloadert. Próba Arduino 1.0.5 meg 1.0.6 is, de az eredmény ugyanaz, com port foglalt. Ez mind Win7 x64-en történt. Elhesegettem az asszonyt a másik géptől (jó öreg XP), driver telepít, Arduino kicsomagol, Blink felment minden gond nélkül. Hogy tudnám kideríteni, ki ült rá a com portokra?
Neked nem az kell?
X.tized század jelenjen meg? 2 tizedesre? Miért jó neked a századot kiírni ? Közte marad egy tized is amit lenyelsz .
Sziasztok.
Szeretnék segítséget kérni. Vettem egy klón mega 2560-as és egy ethernet w5100/sd shildet. A minta programokat szeretném kipróbálni. A soros monitoron mindig hiba üzenettel tér vissza. Elvileg a shild az ICSP tüskesoron kommunikál ami rendesen kapcsolódik a boardhoz. Próbáltam a sd-t tiltani és w5100 engedélyezni de semmi változás. Próbáltam USB-s táplálással és Vin-en is, de semmi. A shilden az RX LED villog és néha a TX is. Van valakinek ötlete hogy hogyan tudnám életre kelteni? A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
Szia,
Win eszközkezelőben nem tudsz ránézni? (Nekem minden COM portot le kellett tiltanom, csak az az egy maradhatott életben, amit a lapka használni akart. Állítólag különösen a Bluetooth eszközöket nem szereti, mármint azokat, amik a COM portot használják.) Amúgy mik a tapasztalatok az általad használt lapkával?
Hello.
Nem. Szóval a gond az hogy, pld. 1,07 helyett 1,7 -et ir ki. Elég nagy a különbség. Ha a dizedek értéke nulla csak akkor áll elö ez a gond. Köszi. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
Akkor van egy integer változód 0-(2^16)-1 32ezer akármeddig ábrázolhatsz vele.
Ezt szeretnéd 2 tizedesre ki írni ? Az értéket 1000el szorzod majd visszafele törtrész egész rész függvényekkel ábrázolod. pl.: 2456 az integer értéke 1000es szorzás után. ezt 1000 egész részes függvény esetén 2 ad . majd jön a tört részes függvények . törtrész 100ra elvileg 4 törtrész 10re elvileg 5 a válasza. Az utolsót meg már el is hagyhatod ...
Igy elolvasni könnyű, de ábrázolni az LCD-n, itt a gond.
Ha nem egyértelmű a programban akkor vezessél be másik 2 3 új változót.
Azokkal végezd el a műveletet arduino nyelvi szintaktikája szerint tört/egészrészre . Aztán egymás után ki íratod . pszeudó nyelven így festene: egesz = valtozo egészrészfüggvény 1000 tized = változo törtrészfüggvény 10 szazad = változo törtrészfüggvény 100 lcdre ir egesz "," tized szazad Direkt nem arduino utasításokat írok ... így talán jobban megérted mit kellene csinálni, aztán az utasítások keresgetésével jobban megismered őket+ némi probléma megoldást is látsz ... A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
Szia.
Megoldottam a problémát. Robitól kaptam még egy tippet (FT_Clean). Win eszközkezelő nem mondott semmi okosat, mert ha nincs bedugva semmi, szerinte nem is foglalja a portokat semmi, vagy ha csak a lapka van rajta, akkor azt jelezte ki. Furcsáltam, hogy a port megváltoztatásnál foglalt volt mind 1-17-ig. Guglival is ránéztem a com portok buherálására, és ezt találtam. Kiírja az összes valaha telepített com portot. Kilőtem az összeset, amiről nem tudtam hogy mi és FTDI drivert használ. Gép újrainditás után csatlakoztattam a lapkát, feltelepítette magát com 3-ra, és megy minden gond nélkül. Maga a lapka elég kultúrális, nem volt vele semmi gondom.
Sziasztok!
Esetleg van valakinek ilyen vagy ehhez hasonló TFT LCD kijelzője? Most szereztem be egy Arduino DUE -t. És sajnos nem fordítja le azt a kódot ami az UNO-n simán működött. Van valakinek valami jó ötlete mit tegyek?! Hogyan lehetne használhatóvá tenni?!
Na elertem hogy Proteus-ba mukszi, de a valosagba az LCD meg sem rebben. Meg a Hello W minta steckre sem. Egy ilyen LCD-m van.
mintakod:
A bekotes a feltoltott kep szerint. Mi lehet a gond ? Mit neztem el ?
A print-ek után mindig kell egy sor vége jel. Ez println esetén az ln utótagból adódóan megvan, de ha csak simán print-et használsz, akkor írj a végére \n-t. E nélkül nem fog megjelenni a szöveg.
Ezt próbáld ki, én is ezzel kezdtem: Bővebben: Link. A kontrasztot beállítottad egyáltalán? Háttérvilágítás megy? A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
Háttér világítás direktbe van kotve, a kontrasztot pedig a 3,3v -ra akasztottam hirtelen.
Majd holnap vagy holnapután kiprobalom a tipped. Köszi.
Hivatalosan nem 0-0.5 v között kell lennie? Nekem a GND-n volt jó. (kontraszt)
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
Akkor már tudjuk is mi a baj. A kontrasztot nem fix feszültségre kell rakni, hanem egy potival be kell állítani, hogy látszódjanak a pixelek. Ha túl sok a kontraszt, minden pixel fekete, ha túl kevés, akkor mind fehér.
Megtortenhet hogy ez is gond, habár elég sötét volt az lcd. Nem toom mikor esek meg neki, talan csak vasárnap. Jelzek majd. Koszonom a faradsagotokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
Sziasztok! Megpróbálkoztam használni a tv out library-t, de akármilyen példaprogrammal próbálom, egy csomó hibát ír rá. Mit rontok el?
De milyen hibákat? Másold ki legalább nagyjából.
Ezeket:
Idézet: „C:\Users\Dominik\Documents\Arduino\libraries\TVout\TVout.cpp: In member function 'void TVout::render_setup(uint8_t)': C:\Users\Dominik\Documents\Arduino\libraries\TVout\TVout.cpp:730: error: '_VID_DDR' was not declared in this scope C:\Users\Dominik\Documents\Arduino\libraries\TVout\TVout.cpp:730: error: '_VID_PIN' was not declared in this scope C:\Users\Dominik\Documents\Arduino\libraries\TVout\TVout.cpp:731: error: '_SYNC_DDR' was not declared in this scope C:\Users\Dominik\Documents\Arduino\libraries\TVout\TVout.cpp:731: error: '_SYNC_PIN' was not declared in this scope C:\Users\Dominik\Documents\Arduino\libraries\TVout\TVout.cpp:732: error: '_VID_PORT' was not declared in this scope C:\Users\Dominik\Documents\Arduino\libraries\TVout\TVout.cpp:733: error: '_SYNC_PORT' was not declared in this scope” A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |