Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   71 / 193
(#) pjg válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Én sem. Anno a csőszegecses korszakban (Csipogó 00 valamennyi ) 12V/20W-os Miniforral forrasztottam. Azóta meg a kattogóssal. Szeretem. Az igaz, hogy SMD-re nem nagyon jó.
Pillanat pákám is van 2 féle, de az "csak" TV szereléshez jó. Van egy 220V-os kattogósom is. Az nagyon jó. Vagy 80W-os, de lehet több.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2014
(#) zolika60 válasza pjg hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Miniforr nekem is volt. SMD-re már a szemem se jó, így ez legyen a legnagyobb baja. Amíg jobban láttam addig rézdrótot tekertem a kattogós hegyére, annak a végét kihegyeztem és befuttattam ónnal. Ezzel a technikával tudtam SMD légypiszkokat forrasztani.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2014
(#) fecameca válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Pisztolypákának is megvan a maga helye. Ha hirtelen kell egy vezetéket valahova forrasztani, arra jó. Egész napos munkára nem. A nyák.-okat szétégeti. Anno két hangszórós Philips rádiómat a miatt nem bírtam megjavítani, mert csak az volt, és jött le a fólia, ahol hozzáért a pisztolypáka. Nem beszélve arról, hogy a hegy benne jó, ha egy órát kibír. Igaz, könnyű cserélni, de az összesodrott sokkal tovább tart, mint az új hegy. A kattogós Weller, ha eredeti, elég sokáig bírja egy heggyel.
(#) Zsolt50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Kattogó Wellernél én sem tapasztaltam, hogy melegedett volna a nyele, bár elég régen volt.
Sajnos pár újabb Wellerre -bár nem hobbi kategóriák- ez nem mondható el. Volt pár (számomra) idegesítő tulajdonsága: nem elég hajlékony kábel, vastag nyél, de kábelcsere és fűtésvisszajelzés beépítése után sokáig szolgált és nagyon szerettem. 7/24 állandó fűtés mellett is nagyon sokat kibírtak a hegyek.
A gyors felfűtés nemcsak a türelmetleneknek hasznos, hanem ez egyúttal gyors reagálást is biztosít. Természetesen ez állomás függő is.
(#) Ge Lee hozzászólása Dec 19, 2014 /
 
A képen látható a tesztkonfiguráció, balról jobbra weller, solomon és a digitális hőmérő, ami mutatja az aktuális levegő hőmérsékletet.
Mindkét páka ugyanolyan tartóban van. Bekapcsoltam őket, majd 25 perc elteltével megmértem mindkettő nyelének hőmérsékletét a piros nyíllal jelölt helyen, tehát a nyél tövénél ahol az ujjaim vége van használat közben.
A weller 45 Co a solomon pedig 30 Co. Nézőpont kérdése hogy melegszik-e vagy sem, szerintem igen. Ennyit a vitáról...

w-s.jpg
    
(#) Zsolt50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
A sajátom valahol a láda alján van, így nem tudom megnézni. Nekem még a régi fajta nyél volt, annál én nem emlékszem melegedésre, 45 fokot pedig megéreztem volna. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a tied nem meleg.

w_tcp2.jpg
    
(#) zolika60 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Igen ez már valami újmódi huncutság. Az enyém is olyan mint Zsolt50 kolléga képén. Biztos lehetsz benne, hogy nem melegszik egész napos használat után sem 45°-ra. azt már észre kellett volna vennem ennyi év alatt.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2014
(#) Ge Lee válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Nem tudom mennyire új, mert ez is van vagy 20 éves ha nem több.
(#) usane válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Igen, nekem is régi kattogósom van az sem melegszik. Az újabbak már a fogyasztói társadalomba készültek. Egyébként régebben én is forrasztottam telefonban smd ledet pisztolypákával. 80%-a megúszta a ki és beforrasztást is
(#) Csupasz hozzászólása Dec 19, 2014 /
 
Tudom, hogy ez itt off, de feldobnátok egy linket, hol tudok a kattogós Wellerbe hegyet venni?
(#) dokidoki válasza fecameca hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Én, 27 éve használok pisztolypákát, kilométernyi csúcsot készítettem és használtam talán már el. Alig van olyan, hogy a nyeles-t kellene elővenni. Még SMD-hez is használom..., kiforrasztgatáshoz lehet applikálni speciális csúcsot, még olyat is ami magyar találmány. Lásd a melléklet, az egész de a forrcsúcs zseniális és jól használható. De a feltétele mint a nevük is mutatja pillanat, ami többek részéről is megfigyeltem a görcsös nyomását a nyomógombjának, addig míg szenesre nem ég a gyanta az ónnal együtt. Nos a így nem csoda ha a pillanatpáka túlhevül, és csak gányolásra jó, Vagy még arra sem. Én akármilyen intenzíven melóztam még vele, egy napig mindegyik hegyem bírta, mert csak az ón réz oldó hatása fogyasztotta a hegyet. Aki ehhez hozzászokik, mármint a helyes használatához, annak kifogástalan eszköz a maga helyén. Rendszeres használata után, szokatlan a nyeles - szabályzott páka esetén a sűrű tisztogatás, mert rendszeresen ráég a gyanta ..stb. Mindegyik a maga helyén, helyesen használva, arra amire való, tökéletes.
Simán lehet, pillanat pákával úgy forrasztgatni, még a kényes bakelit alapú nyákot is, hogy túléli a forrszem, csak kezd a sok kattogtatástól hasonlítani a Wellerre.

paka.pdf
    
(#) Gabó válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Nem tudom, hogy sikerült a solomonnal annyit mérned, bár én nem 25percig használtam egyszer, (melóhelyen ilyet adott a góré...) és a vége fele annyira forró volt az a rész, hogy fogni nem bírtam. Arról nem is beszélve, hogy egy idő után, az a "bakelit" vagy mi a szöszből lévő tartó, szó szerint a hőtágulás hatására, elpattant. Konkrétan leesett a fűtőrész a nyéltől
De ilyet kattogós wellerrel sose tapasztaltam. Se meleg nem volt a nyele, se nem esett le az eleje.
(#) Zsolt50 válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Ezek? 1. 2. 3.
Lehet van más típus is a webáruházban nézz szét + kereső.
(#) qvasz2 válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 19, 2014 / 1
 
Kb. minden webshopban, ahol elektronikával foglalkoznak. Arra vigyázz, hogy csak eredetit vegyél, mert tele van világ utángyártott kacattal!! Az eredetibe mindig bele van ütve a Weller felirat.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Így van. Unalmamban kitalálok hülyeségeket aztán leírom ide. Ezt remélem nem gondoltad komolyan.
(#) Zsolt50 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
a válasz nemcsak neked szól és nem célom gerjeszteni a vitát
Lehetséges köztes megoldás is a pákaháborúra, ne egymást szapuljuk. A TCP24-et és a nagyban hasonló típusokat gyártották kb. 5-6 általam legalább egyszer látott formában és ki tudja még hányféle másban amit nem láttam. A gogli képként lazán kiad 3 félét plusz a puskás klónok kék és szürke színben. Eredeti wellert is látni sötétkék színben vagy részben fekete nyéllel (lehet csak gumiborítás). A színeltérés akár nagy anyageltérés jele is lehet. Teljesen más típust is elláttak hasonló nyéllel (pl. wrs1002 forrólevegős, DSX-80 ónszívó) Az általam és Ge Lee által közölt képen kialakításilag is (szerintem anyagában is) teljesen más nyél van.
Nagyban befolyásolhat a pákatartó is.
A TPC hőfokát a a hegy szabályozza. Amiket láttam és használtam az 5,6,7,8 hőértékű. 5:260 oC ... 8:425 oC, tudomásom szerint 9:480oC.

A fentiek külön külön és egyben is befolyásolhatják a nyél hőmérsékletét.

A teljesen más kialakítású WSP-80-nál 400oC-ra állítva én tapasztaltam enyhe nyél melegedést, viszont ezt mástól még nem hallottam.
A hasonló nyéllel ellátott DSX-80 80W-os is belangyul félnapos szipákolástól.

Solomont csak képen láttam.
Kényszerből használt FAHRENHEIT 28020 nyele nálam eléggé átmelegedett.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
(#) fecus hozzászólása Dec 20, 2014 /
 
Erről a Proskit márkáról hallott valaki?
(#) qvasz2 válasza fecus hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Nekem egy ónszippantyúm van ilyen névvel, az egész jól muzsikál
(#) Zsora hozzászólása Dec 21, 2014 /
 
Na... Melóban ez a nagy kedvencem: JBC AM6000. (a Metcal MX-5000 mellett) Minden benne van, amire csak szüksége lehet az embernek: forrasztópáka, leszívópáka, hőlégfúvó (pedállal), vákuumpipetta, hővédő keretek kiemelőfejjel. Persze ez nem éppen a hobby kategória.

AM6000.jpg
    
(#) pjg válasza Zsora hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Mire jó a pedál?
(#) Zsora válasza pjg hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Hát... a pedállal lehet pedálozni.
Azzal (is) lehet működtetni a hőlégfúvót. Ennél a típusnál nincs a markolaton kapcsoló, hanem csak az előlapon a hőfokszabályzó alatt. Amikor egyik kezedben a hőlégfúvót tartod, a másikban meg a pákát, csipeszt, vagy vákuumpipettát, akkor macerás az előlapi gombot nyomkodni. A lábpedállal meg kényelmesen lehet vezérelni a hőlégfúvót; addig fúj, amíg lenyomva tartod. Nekem ez a megoldás egyébként jobban bejön, mint a markolaton lévő gomb, mivel fújás közben szabadon forgathatom, mozgathatom a hőlégfúvót, ha szükséges.
(#) sector99 válasza Zsora hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Veszek egy ilyent karácsonyra...persze előtte eladom az autómat...
(#) pjg válasza Zsora hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
S miért jó ez a ki-be kapcsolgatás. Felveszem az állványról és elkezd fújni. Visszarakom leáll. Bocs, hogy sok a kérdés, de most tervezem a sajátomat.
(#) Zsora válasza pjg hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Pl. nem olyan jó fúvókát cserélni úgy, ha közben a tartóból kivéve elkezd fújni.
Egy multifunkciós állomásnál nem túl jó megoldás az ha az egész berendezést le kell kapcsolni egy hegy vagy fúvóka cseréje miatt.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
(#) SzervízMacska válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Ezt én sem értem. Ha már kapcsoló, vagy pedál, az a vákumos pákánál szokott kelleni...
(#) Zsora válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Én eddig csak olyan hőlégfúvóval dolgoztam, amin vagy az előlapon volt ki-be kapcsoló és csak azzal lehetett kapcsolni (OKI, Hakko), vagy ami a már említett pedálos ill. nyomógomb a markolaton megoldást (amíg nyomom) használta az előlapi nyomógomb (ki/be, időzített) mellett (JBC, Ersa).
Természetesen a leszívópákán mindig van nyomógomb (vagyis azokon amiket én használtam eddig; JBC, Pace)
(#) Zsolt50 hozzászólása Dec 22, 2014 /
 
A JBC-n nálunk a markolaton van nyomógomb. Ez ki-be kapcsolóként működik és nem kell folyamatosan nyomni, szemben a Weller wsp-80-nal ami egy játékszer a JBC-hez képest. A nyomógomb ismételt megnyoásával kikapcsol a fűtés és lehűti a fejet, majd kikapcsolja a levegőt is. A pedál lehet egy alternatív megoldás, de a markolati ki/be kapcsolás számomra sokkal optimálisabb. Nem tudok olyan helyzetet elképzelni ahol a pedál jobb megoldás lenne (és biztosan nem olcsóbb).
(#) Joe_001 válasza Zsolt50 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /
 
Üdv!
A mi JBC-nk ha kiveszed helyéről a beállított stby hőmérsékletről fűt fel és amig vissza nem teszed azt tarja. A kapcs rajza alapján2 fém van bekötve a mc-be amit érzékel és a fémmel érintéskor ki is ír. 1. A pákatartó vas a sárga szivacs feletti fényes fém(stadby hőmérsékletre veszi vissza a fejet), 2 A pákacsúcs kihúzó ami a tip kihózásakor offolja a fűtést(a középső tartó felső fényes rész). A pedál a vákum kapcsolásához kell mert, nem kell mindig mennie.
Joe
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2014
(#) Zsora válasza Joe_001 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /
 
De te most a pákáról beszélsz, nem pedig a hőlégfúvóról. Természetesen a JBC pákatartója ill. az állomás érzékeli hogy mit csinálsz a pákával:
1.) A pákatartóban van: csökkentett hőmérsékleten van, bizonyos idő után pedig stand-by módban.
2.) Kézben van: felfűt üzemi hőmérsékletre.
3.) A hegykiszedőhöz ér: leveszi a fűtést.
4.) Nincs benne hegy: leveszi a fűtést. (hegy eltávolítva jelzés)

(A Metcalnál a pákatartóban mágnes van, erre reagál a páka. Az viszont kissé idegesítő amikor a pákát a tartóba téve, a mágnes odakapja azt az oldalfalhoz.)
(#) AMATER hozzászólása Dec 22, 2014 /
 
itt van egy HAKKO 907 SOLDERING
Következő: »»   71 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem