Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Nekem volt régebben Mastech MAS830 és M-830B multim is ami tudásra hasonlóak egymáshoz de minőségileg nem ugyanaz a kettő. A MAS830 jobb műszerzsinórokkal, korrektebb forgókapcsolóval és erősebb házban volt mint az M-830B, amit viszonylag rövid idő alatt elhasználtam. Először a műszerzsinórja szakadt el a mérőcsúcsnál, később kontakthibás lett a forgókapcsolója. Amíg nem lett kontakthibás, a mérés pontosságával nem volt semmi gondom.
Nekem ez van itthon:Bővebben: Link. Mennyi idő után lett neked kontakt hibás? Én nemrég szedtem szét, megnéztem a forgókapcsoló nyákérintkezőit is, de nem látszik rajta kopás, pedig mondom kb. 5 éve megvan és használom is. Rengeteget volt kapcsolgatva, mert a műanyag pozicionáló bordák már eléggé kopottak.
U.i.: Csak nekem 1000v-ig mér egyenfeszültséget. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
Tiszteletem!
Segítséget kérnék vásárlással kapcsolatban. Szükségem lenne 2db egyforma multiméterre, amik a következő kritériumoknak megfelelnek: - Gyors folytonossági vizsgálat (ne kelljen 3mp-et várni, mire fütyül), - Gyors ellenállat mérés, azt is lehetőleg 1% vagy az alatti hibahatárral, - Árammérés egyen és váltó tekintetében is. Minimum 10A-ig!, - Induktivitás mérés 1H alatt, - Kapacitás vizsgálat, ha... - Frekimérés jól jönne hangfrekvenciás tartományban, de ez már csak hab a tortán. - Hőmérséklet mérés sem árthat, de nem feltétel. Eddig Metexekkel dolgoztam, így az elérhető árú, de más gyártmányú készülékekkel nincs szinte semmi tapasztalatom, viszont a pénztárcám most gátat szab. Kinéztem 2 készüléket, így kérnélek titeket, hogy nézzétek meg, szabad-e költeni rájuk, vagy nem. Esetleges alternatívákat köszönettel elfogadok! Maxwell MX-25 306 Holdpeak Hp760H Ebben az árkategóriában más készülék játszhat, de nagyon maximum 25000Ft szánható a 2 készülékre...összesen..
Sziasztok!
Kérnék Tőletek pici segítséget, ill tanácsot. Multimétert vennék 20 eFt környékén. Mit ajánlotok? Maxwell-t érdemes? Kellemes ünnepeket.
M-830B: emlékeim szerint nem telt el fél év. Nem a nyáklemezen található felülettel volt a problámám, hanem a rajta csúszó érintkezőkkel illetve a készülékház csavarbefogó menetei sem voltak az igaziak. Kicsit túlhúztam és már csak forgott benne a csavar. MAS830: semmi gond. Ugyanaz a tudás de teljesen más a minőség. Igaz, használtam rendesen a munkám ill. tanulmányaim során. Kézre eső kis műszer volt.
Véleményem szerint Mastech vagy Uni-t, mint Maxwell. Nemrég beruháztam egy UT61D-re (teljesen elégedett vagyok vele), a múlt héten pedig egy UT70A gazdája lettem, ami rendelkezik induktivitás méréssel is. Ez utóbbi már szép nagy termetes műszer, robosztusnak érzem. A kijelző körüli burkolat viszont vonzza az ujjlenyomatokat és a hajszálkarcokat.
Üdv mindenkinek!
Gondoltam megosztom veletek az utóbbi idők tapasztalatait. Még iskolás koromban vettem az első multim, egy maxwell mx25-304-et. Egy kis kóklerkedés után a hőmérő része megadta magát. Telt múlt az idő gondoltam venni kéne egy másikat. Nagyon sok multit megnéztem, utánajártam, mindent, amit csak lehet megtudtam róluk. Beruháztam egy Holdpeak 760H típusú műszerbe, akkor jónak tűnt. Mikor megérkezett vmi jobb anyaghasználatra gondoltam, ennél a legolcsóbb uni-t is jobb anyagból van nem beszélve a 25-304-ről, ezzel konkrétan ripityára lehetne törni(igaz sokan lehúzzák a maxwellt). Gondoltam belenézek már mi van benne, és hát semmi. Alkatrészt alig látni benne, de több Uni-t gyártmányban is ez a helyzet, youtube-on sok videót lehet megnézni(holdpeak-ről persze egyet sem), hogy szétszedve, hogy néznek ki. Igaz van rá vagy 3 év gari. Nem azt mondom, hogy rossz, de egyrészt mivel olyan ember vagyok, hogy amit tudok megjavítok,ezt nehezen tehetném meg úgy, hogy nincs benne semmi javítható. Másrészt mikor eltúrtam a maxinak a papírjait megdöbbenve láttam, hogy a paraméterei sokkal jobbak. El is adtam gyorsan és inkább megjavítottam hosszas bogarászással a maxit, azóta is szolgál. Szóval, aki hasonló beállítottságú, mint én az jól nézzen körbe mielőtt választ, vagy kössön kompromisszumot. Ha szeretne vki képeket a holdpeakről szóljon és rakok fel
Szia! Persze, hogy kérünk képeket! Legalábbis engem tutira érdekel, meg legalább, ha valaki meg akarja tudni, hogy mi van egy ilyenben, akkor itt megnézheti majd...
Halihó!
Na remek annak idején én is örültem volna ha találok képet róla...most nézem csak, hogy hirtelen felindulásomban szinte csak a panelt fényképeztem, de hát a külsejéről amúgy is van elég kép
Szia! Érdekes, tényleg nem sok minden van benne, ahogy látom túlfeszvédelemre, csak, valószínűleg a diódahíd+1 dióda a híd közepén és az üvegbiztik szolgálnak, szóval kitudja, hogy a túlterhelést mennyire viseli
Amúgy ha beraknál még képet ide a műszer előlapjáról is, meg beleírnád hozzá a típusát is a műszernek az lehet még jobb lenne, mert úgy, ha valaki rákeres a műszerre, akkor rögtön meg is találhat mindent hozzá... Én érdekesnek találtam, köszi a képeket
Sziasztok
Van egy Mastech MAS830 multiméterem, 2 éves. Most elkezdte azt csinálni, hogy ha pl. egyenfeszültséget mérek, nem méri, a feszültség meg elkezd emelkedni fokozatosan, 3 perc alatt kb 2V-ra.
Ami a méreteket meg a javithatoságot illeti, gyorsan felejtsd el a régi tézist, márminthogy nekifogsz és beleturkálsz. A legujabb szerkezetek egyike sem engedi ma már ezt meg. Ha mégis ilyet találsz, az valamilyen elfekvö raktárkészlet, vagy segitség valamelyik fejlödö ország elektronikai iparának a megalapozására.
Azt, hogy ma egy drágább szendvicsért egy müszert kapsz az a fentieknek köszönhetö ( meg az emberi zsugoriságnak)!
Esetleg próbáld meg egy új elemmel, lehet a mostani merül benne és az a baja...
Ha elromlik, venni kell egy másikat: úgy ránézésre elég pillekönnyűnek és gazdaságos műszernek látom a képek alapján. Pl. egy Maxwell 25303, 25304 mindenképp jobb választás. De én úgy gondolom továbbra is, hogy hasonló tudású Uni-t multival nem lehet egy lapon említeni (pl. UT70A).
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, főleg iparban dolgozóktól. Fluke 289. Eddig a tapasztalatom a 175-ös kistesóval elég sok, de most jelentkezett az igény, hogy kellene sok mindent nézni, logolni, erre meg őt találtam alkalmasnak. Két irányban kell gondolkoznom: egyszer a 0,4kV-os IT hálózatunk, a másik analóg és digitális hajtások, szabályzások dc motoroknál, ac motoroknál, speciális ac motoroknál, max. 10Hz-es frekivel működőknél. Van két mérési állása amin elgondolkodtam: Lehet vele 1kHz-el szűrni ACV állásban, pl frekiváltó kimenetét. Nem túl magasan van ez a korlát? pl. 400V-os motornál mennyire szűrheti/vághatja le a tranzienseket, felharmonikusokat? A másik az 50 ohm alatti precíz ellenállásmérés. Eddig motortekercsekhez wheatstone, de inkább thomson hidat használtam. Lehetne ezeket az analóg műszereket felváltani ezzel a digitális technikával?
Hát a mOhm mérés engem annyira nem nyűgözött le. Így, hogy két vezetékes a mérés, eléggé bizonytalan. Semminél azért jobb, referencia mérésnek megteszi.
Sziasztok.
Multiméteren a négyszögjel generátort hogyan kell használni? Meg tudom nézni vele, hogy a hangszóró milyen jelet kap?
Megnézni valamit oszcilloszkóppal lehet.
A generátor azt jelenti, hogy négyszög jelet ELŐÁLLÍT, így meghajthatsz vele valamilyen áramkört (nem épp hangszórót), és egy szkóppal meg tudod nézni, hogy mi a meghajtott áramkör reakciója (válasza) erre a négyszög jelre.
Értem. És a multiméterrel mit tudok csinálni?
A multiméter alapvetően mérésre való. Tudsz vele feszültséget, áramot frekvenciát, kapacitást, ilyesmit mérni. Attól függ persze, hogy milyen a műszered, ezek közül mit, és mennyire pontosan lehet mérni.
Szokott még a multin tranzisztor teszter is lenni, azzal áramerősítési tényezőt tudsz mérni. A dióda vizsgálóval pedig dióda nyitófeszültséget, és szakadást (v. zárlatot) lehet keresni. A négyszög generátorral pedig meg lehet hajtani egy digitális áramkört további vizsgálat céljából.
Rendben így már világos minden.
Ha árammérő módban mérek valamit, akkor az normális, hogy kevesebb áram jut oda, mintha nem lenne ott a multiméter. Konkrétan egy ventilátort akartam megnézni, hogy mennyi áramot vesz fel, de szinte alig forgott amikor hozzá kötöttem a multimétert. Ha nem volt a multiméter közbeiktatva akkor rendesen forgott.
Nem, akkor valamit rosszul csinálsz. A műszer lényege, hogy csak alig észrevehetően szabad megváltoztatnia a mérendő kört.
Közvetlenül a táp pozitív ága után kötöm a multimétert.
És hova kapcsolod a multit, és hova dugod a mérőzsinórt a multiba??
És milyen venti? AC, DC mekkora a feszültsége, és mekkora áram várható?
MM-011 multiméter. FIX csatlakozású. 200mA árammérő módba van kapcsolva, 12V 0.14A ventilátor. Így néz ki a kapcsolás: Táp + -> Multiméter + -> multiméter - -> ventilátor +
Táp - -> ventilátor mínusz.
Érdekes. Amit leírsz, az jónak tűnik, így kellene áramot mérni.
Azt nem látom a műszereden van-e AC Amper mérési lehetőség, vagy csak DC Amper. Ha van ilyen is, akkor válaszd a DC Ampert (gondolom a 12V-os venti az DC venti)
Próbáld meg a műszer 10/20A-es állásában... Nekem az a tippem, hogy a műszer feszültségesése miatt csökken annyit a feszültség, ami a ventilátor forgásában már észrevehető, de ez csak egy tipp.., vagy az is lehet, hogy még van valamilyen bizonytalan csatlakozásod is,és annak az ellenállásán is esik relatíve sok feszültség...
Egyébként milyen típusú a multiméter, amit használsz?
3 hsz-t kéne visszaolvasnod, ott írta a típusát. És nincs rajta nagyobb méréshatár.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |