Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1078 / 1385
(#) rockersrac válasza StefuPeti hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Ebből az a baj, hogy kb semmit nem értek...
(#) papus51 válasza StefuPeti hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
És milyen friss infód van, mert az Octamex oldalán az áll, hogy jelenleg nem elérhető egyik fólia sem. Nekem Lötstop-ra lenne szükségem.
(#) papus51 válasza niedziela hozzászólására (») Jan 4, 2015 / 1
 
Ha már csőtoll, őrizgetek egy nyákot 1974-ből. Ezt még körömlakkal rajzoltam (vagy inkább festettem?) és egy kölcsön kézi amerikánerrel fúrtam ki, mert még fúrógépem se volt.
A panel egy Nixie csöves ébresztőóra kvarc időalapja volt.
Nincs szívem kidobni
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) orcika70 válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
TME-nél lehet rendelni, ép csak 25m minimális tekercsben kapható.
(#) elektros90 hozzászólása Jan 4, 2015 /
 
Sziasztok!
Orcika70 indítatatására felnéztem én is a TME-re. Láttam, hogy van nekik Nátrium perszulfát 100g ill. 250g kiszerelésben. Ez hány nyákra elégy sacc/kb? Valamint van ónozószer is 45g ban a legkevesebb, ez 0,5L hez. Ezt lehet kikeverve tárolni? Mennyire elegendő ennyi?
(#) StefuPeti válasza papus51 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Sajnos nem tudok németül, az egyik kollégámat kérem meg hogy rendeljen 2-2 métert. Karácsony előtt rendeltem tőlük, meg is kaptam a csomagot rendesen.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) Edimax válasza StefuPeti hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Szia . Ha nem gond itt is van ,én pl itt veszem.Bővebben: Link
üdv. Atti.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) StefuPeti válasza Edimax hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Szia. Köszi a linket, ha kifogytam a fóliából megpróbálom tülök megrendelni.
(#) csiberaptor válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Igen, csak 1 db kell.
Nincsenek általában itthon ilyen nagy projektjeim, amihez ne lenne elég a vasalás,
vagy elégtelen lenne a peroxid. Ezért nekem ez a módszer bőven megfelel.
Ez egyelőre kivételes eset, ugyanis a szakdolgozatom van készülőben.
Köszönöm a választ mindenkinek.
Akkor kísérletezgetek vele, és kipróbálom a nátrium-perszulfátot.
(#) niedziela válasza papus51 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Én ilyen régi paneleket már nem tudok mutatni, bár lehet a padláson még találnék pár darabot.
Ezek viszont mindig itt vannak az asztalon

cs.jpg
    
(#) rockersrac válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Köszi, azt szerintem kihagyom...
(#) soskajoska válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
OK!
De néggyel lejjebb ott van pl. q765! Nem olvas!
(#) soskajoska válasza niedziela hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Itt egy picit vitáznék! A 0,2mm 600dpi felbontású nyomtató esetén (és ugye ez az általános amatőr körökben!) 4db festékszemcsét jelent. Itt pedig már elégé a szerencsén és óriási gyakorlaton múlik a siker.
Én inkább a 0,4/0,3÷0,4 mm-t mondanám határnak, ami megfelelő gyakorlattal már jól reprodukálható!
(#) gulasoft válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
És mire lamináltad? mert nagyon érdeke felületet van. Mondhatnám érdesnek is.
(#) gulasoft válasza niedziela hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Igen de itt nem a 100. nyákot csinálja az emberke, 0.2-es távval, hanem az elsőt! Ezt is leírtam. Katamas66-nál látható, hogy milyen szép lett, bár én ilyen rézfelületet még nem láttam, de itt is kell lamináló, azért az látható.
Nekem még trasferrel sem sikerült maradék nélkül átvinni, pedig vaslóval melegített panelt küldtem át a laminálón, és még így maradt rajta tonerpor.
A vasalásnál nekem túl sok a változó
Nyomtató
Toner
Hordozó
Vasaló/lamináló
Hőfok
(nyákpucolást nem is említem, bár a vasalósnál van aki erre esküszik, van aki arra, mert azt fótózásnál is kell.)
Ez 5 különböző tényező.
Sokszor olvastuk itt 1106 oldalon, hogy eddig ment a vasalás most nem, mitől van, és akkor jönnek az ötletelések, mert a fenti 5 változóból bármelyik lehet gond, a kombinációkról nem is beszélve.
Hogy van az, hogy dry-ról ennyi panaszt sose láttam. Talán azért, mert ott csak 3 dolog kell
Jó film
UV fény
Kitapasztalt időzítés. (1 próba alatt megvan)
A többi állandó. A dry adott, az előhívó pontosan és mindig ugyan úgy 1%-os mosószóda. Süt a nap, éppen most is, ha pesti vagy gyere el, adok egy darab dry fóliát, és lehet vele játszani.
(#) ktamas66 válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Nyákra , csak a vaku és a nagy nagyítás teszi ilyenné. Tudom nem lett tökéletes a nyomtatás sem, a rajzolat sem, csak gyorsan csináltam egy rajzot. A legtöbb problémát nekem a hosszú párhuzamos vonalak okozták (ez most 0,4 raszteren 0,25 vezetékek). Még csak pár napja van meg, vannak megoldandó problémák, de használható . Műnyomó papírt használok, de evvel azért vannak problémák a hőtágulás miatt, vagy a nyomtatóm torzít, mert néha már nyomtatás után sem stimmel a két oldal, főleg ha egyszerre nyomtatom . Azért mindig használható az eredmény, ha nem is tökéletes.
(#) gulasoft válasza elektros90 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Az ónozót légmentesen lezárva (amiben a kikevertet árulják, TN160 néven, ott a kupak alatt van egy celux külön a légmentesség érdekében) sokáig. (nálam cirka 3 éves, néha dobok bele pár gramm ónII kloridot.
Az hogy mennyire elegendő a Nátriumperszulfát, az nyáktól függ. Teli földesnél sok nyákra, ha meg két 3 pókháló vékony vezeték van egy egy panelon, akkor nagyságrendileg kevesebbre.
1kiló az Azúr vegyszerboltban 2000Ft, ha fizetsz érte 2,5* annyit, akkor figyelj rá, hogy teliföldes nyákokat tervezz.
Nekem majdnem egy kiló van bekeverve a bubis maratóba, melegítve még dolgozik, bár ahogy kékül egyre lassabb. (A vadi friss 45C fokos az 15-20 perc, ahogy lassul ez felmehet 30-40 percre is, utána már dobni kell.)
(#) gulasoft válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 5, 2015 / 1
 
(Zz már a 6. változó) Ez meg a nyomdai filmnél nem fordul elő.
Azért látom volt ahol már kaparásztad az összenyomódás miatti zárlatokat, de van ott még jópá az is titszán látszik.
(#) ktamas66 válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Nem kaparásztam ezen semmit (úgysem akarom kimaratni), olyan ahogy kijött az áztatásból. Néhol még a papír is ott maradt. A csatlakozónál nem játszottam be középre, mert nem akartam vele sokat foglalkozni, csak tesztnek szántam (eddig 1 nyákot csináltam vele, meg vagy 10 teszt laminálást). Persze a nyomdai film jobb, majd még próbálkozok én is más hordozókkal, de nekem ez a legolcsóbb, eddig meg is felelt mindenre, a kétoldalassal sincs probléma (ellenben a nagy sima felületekkel igen, de nem is akarom azt mondani, hogy ez a megoldás tökéletes ).
(#) gulasoft válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 5, 2015 / 1
 
Akkor a papírt láttam kaparászásnak.
Ahol nem fehér akkor ott zárlatos?
Csak ezen a képrészleten amit beraktál van 6 zárlat.
Ha ezeket meg tudod oldani, akkor ez jó lesz. Ilyen a nyomdai filmen nincs, bár alávilágítani ott is lehet ha nem jól van leadva hogy melyik réteg legyen az előhívási réteg, mert ha az a fólián a nyáknak megfelelően felül van, akkor a fóliavastagság alá be tud világítani, de ez csak a leadás definíciójának hiánya lehet. Kell rá egy felirat, és meg kell határozni, hogy az a nem emulziós réteg felől legen olvasható, és akkor már nem számít a fóliavastagság, hiszen az ábra az alján lesz kivitelezve ahol összeér a nyákkal, lehet akkor 25671727mm vastag is a fólia.
Ráadásul a nyomdai film nem deformálódik, azaz mindíg mérethelyes lesz, míg az összes papír amit a lézerbe beleraksz, nyúlik, vagy zsugorodik hő hatására.
Nem meggyőzni akarok ezzel senkit, ezek csak tények.
Jó nyomtatóval, jó papírral, jó tonerral, jó vasalóval/laminálóval, jó hőfokon biztos lehet jó nyákot csinálni vasalással is, de ennek az 5-nek minden alkalommal pontosan stimmelnie kell.
Ez amit felraktál nem jó nyák! Szép, de hibás.
Én mikor próbálgattam lézerrel filmet csinálni fóliára, megdöbbentő volt, hogy egy fél a4-est nem tudtam összerakni, mert soha nem volt egyforma a két nyomat mérete, és innen bukott is a dolog.
Ha nektek a nyomtató, ezekre a hordozókra 10-ből 10* ugyan akkorát csinál (1 tized mm-ről beszélünk egy ilyen nyáknál)) akkor nektek valóban jó lehet ez a módszer, de ezt csak próbálgatással lehet kikísérletezni, és ez nem annyira reprodukálható mindenkinél mint a levilágítás.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015

zarlatok.jpg
    
(#) pont válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Tehát ez a most lidl-be kapható 5999 ft-os laminálóval, műnyomópapírral készült?
(#) gulasoft válasza pont hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Biztos nem, mert az nem tud 135 fokot alapból. Én vasalóval melegítettem a nyákot, és utána toltam át a laminálón, de Én nem is vasaláshoz ajánlottam a lidl-s laminálót hanem a dry laminálásához.
(#) Prendick válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Jó, de ha jól megnézed, láthatod, hogy nem a vasalás okozta a zárlatokat, hanem tervezési hiba. A lényeg a foglalat, ami egész jó is lehet egy rendes maratással.

Tényleg kiváló a nyomdai film, de pokoli macerás a beszerzése, kár vadítani vele azokat, akik egy darab 5x10-es nyákot akarnak megcsinálni. Más, ha több A4-es lapod van és rendszeresen nyitva tartod a csatornát.

Nekem volt saját nyomdám pár évig és tán egyszer csináltam ott filmet. Egyszerű oka volt: a nyomdám pontosan 37km-re volt a házamtól. Fejlesztés közben egyszerűen nincs arra idő, hogy egy elrontott prototípussal elölről elkezdjem a megrendelési és kiszállítási procedúrát. Még annyit se ért meg, hogy oda-vissza átutazzam érte a várost. Más lenne, ha gyártanék, de ilyenek itt nem sokan vannak.
(#) ktamas66 válasza Prendick hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Így van, a zárlat tervezési hiba. Nem volt kedvem evvel játszani. Arra voltam kíváncsi, hogy a padokkal mi történik (egy gyári makrót használtam ahol a pad 0,3mm a hézag 0,1mm ). A nyomtatóm gyárilag ilyen szép hullámosra csinálja a függőleges padokat, de a párhuzamosság megmarad, a vízszinteseket jól csinálja.
Igen ez az a lamináló. Egy próbát csináltam vele de nem lett tökéletes (vagy csak türelmetlen voltam). Szétszedtem és láttam, hogy termosztáttal kapcsolgat. Pont találtam itthon egy ugyanolyan termosztátot csak 135°C-sat (az eredeti 125°C). Ez avval készült.
3-4-szer áttoltam rajta melegíteni a nyákot, majd lamináltam sokszor .
(#) ktamas66 hozzászólása Jan 5, 2015 /
 
Hogy a hibákat is megmutassam. Ez az egyetlen nyák amit eddig csináltam vele .
Amelyik oldalról fúrtam ott nagyjából középen van a lyuk (amennyire tőlem telik). A másik oldalon az eleje stimmel, a végén fura módon a viák még nagyjából stimmelnek is (1,2mm via 0,6 furat), de csatinál már van eltérés. A fedése sem tökéletes még. Azért úgy gondolom amatőr szinten elmegy.
(#) gulasoft válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Legközelebb nyomtass telipad-okat, és akkor nem lesz gond, hogy egy kicsit elmászik a murat. Annyi a nehézség, hogy pontozni kell, vagy nem teli padokat csinálsz csak pici 0.3-as lukakkal, az sem lesz olyan feltűnő.
Mondjuk a levilágításos módszerben az a jó, hogy a lukhoz igazítod a filmet. Esetleg Csináhatod azt is, megvéded telibe az egyik oldalt, kimaratod. kifúrod, megvéded telibe a kész oldalt, és a másik oldalon a lukhoz illeszted a nyomatot. (Főleg ha nem nyúlik el) Szoktak tasakot is készíteni, de az elnyúláson az sem változtat.
Én ezért nem vállalok fúrás nélküli kétoldalas nyákot.
(#) gulasoft válasza Prendick hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Nem tudom, nekem csak 12.5km Budapesten belül, és akkor szoktam menni ha arra járok. Addig összeszedek 2-3 filmre valót és úgy adom le. 4-5 órán belül lehet érte menni. Ez persze procedúra, viszont nem kell hozzá nyomtató, meg toner, meg papír. Azért ha ezek nincsenek, akkor nagyon nehéz vasalós filmet csinálni. Volt aki fénymásolóban csináltatta, az sem lehet kevésbé macerás, és nem is biztos, hogy szívesen csinálják spec papírokra.
Nekem itthon egy samsung színes nyomtatóm van, eredeti tonerekkel, még a transzferrel sem mernék nyákot csinálni. Feliratnak még elmegy, de abból is jobb minőséget produkálok a dry filmmel, csak azt utána 100-120 fokon be kell égetni.
Egy darabért sokkal kevésbé éri meg mindent beszerezni, mint kifizetni 580Ft-ot egy 20cm*40cm-es filmért, ami persze mérethelyes, tökéletesen fed és 5000dpvi-vel készül.
Egyébként ha csinálok csak nyomdai filmmel dolgozok, Én sem gyártom itthon, mégis aki egy darabot kér, az is kifizeti az 580Ft-ot érte. Ha megvan minden, Nyomtató, jó toner, papír, lamináló, akkor persze az olcsó, de aki már beszerzett és esetleg átalakított egy laminátort, az nem egy darabért tette.
Nem is értem minek görcsöl vele, egy laminátor 6000Ft, ebből azért 3 nyákot le lehet gyártani (méretfüggő, de az 580Ft-os nyomdából, és egy 10cm*15cm-es fúrt nyákból cirka 3 kijön csak a laminátor árából, és akkor nem számoltam a nyákot, a vegyszereket.... Mire mindezeket beszerzi, bőven 8000Ft fölött van.)
(#) gulasoft válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Ezek itt a fedési hibák? Pont erre gondoltam, mikor azt mondtam, hogy mindig maradt toner por még a transfer papíron is)
Ezzel olyan nyákot csinálni amin 0.2mm-es vezetők vannak, azért elég rizikós.
Mindegy, akinek ez jó, annak tényleg tökéletesen felesleges fotózásra átállni. Végül is működik az áramkör, és amikor körömlakkal csináltuk akkor is az volt a lényeg.
(mondjuk Én ilyet nem adnék ki a kezemből, de saját célra teljesen megfelel)
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015

piszkok.jpg
    
(#) niedziela válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Szia !

Papírt én nyomtatás előtt megmelegítem, aztán nyomtatok és 5-10 percen belül el is használom. Ezt azért teszem mert nálam a pontosan illesztett papíron azt láttam ha ez a folyamat nincs meg akkor össze megy. Gondolom a papír környezetből felvett nedvessége miatt. Igy kiszárítva viszont marad akkora amekkorára vágtam.
Nyomtatni ne egyszerre nyomtasd a két oldalt mert a nyomtató torzít.
Ezzel már küzdött itt valaki régebben.
(#) niedziela válasza soskajoska hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Idézet:
„Itt egy picit vitáznék! A 0,2mm 600dpi felbontású nyomtató esetén.....”

Jó, keress valakit hozzá.
Következő: »»   1078 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem