Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   73 / 193
(#) zosza18 válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Szia!
16éve gyűröm a pisztolypákákat, mára már a negyediket. Bármit megforrasztok vele, még SMD-t is, csak tudni kell használni. A világ legjobb pákája! Azóta van két forrasztó állomásom is, meg egyéb páka, de még mindig a kedvencem a pisztoly. Persze azóta az állomásokkal küzdök azz SMD-vel, de míg nem volt, akkor is megcsináltam amit kellett. Az izzót az elején kicseréltem egy 4.5V-os kerékpár izzóra és tettem rá egy foncsurt is még, így hatalmas fénye van.
(#) Ge Lee válasza tuskabalazs hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Annak abból ki kellene esni, mert alapból kisebb így lötyög benne. A kép alapján viszont azt nem lesz egyszerű onnan kiszedni, mert alaposan közé van gyógyulva valami, vagy rozsda vagy a jó ég tudja mi.
Ha nem valami gyantás trutymó kötött oda be hanem rozsda akkor áztasd be petróleumba, az bekúszik mindenhova. Utána fűtsd fel és próbáld meg esetleg melegen kivenni belőle fogóval.
(#) qvasz2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Jól beáztatottan fölfűti, oszt hadd szóljon!
Balázs csak óvatosan!
(#) tuskabalazs hozzászólása Jan 6, 2015 /
 
Esetleg ha WD-vel alaposan befújom és úgy fűtöm fel ?
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Ha arra a narancssárga cseh pillanatpákára gondolsz ami nekem is van, az valóban utcahosszal veri az egész konkurenciát. Kb. 30 éves, bakelit tok agyon ragasztva. Hegy rögzítése felfúrva 4-es menetre, már második luk, elsőnek sok volt a 30 év.
De a Weller pillanatpákám is majdnem olyan jó.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Ami most van az világosszürke a másik meg kék ( de mindegy mert a szin nem számit).
Nekem weller nagyon nem ül a kezembem, meg az az otromba hegye nem tudja megnyerni a tetszésemet. A cseh pákán olyanra hajlitom a hegyet amilyenre kell.
Az északi szomszédainknál kapni különleges tartos hegyeket is ( van néhány, de mindig elfelejtem hol). Sima villanydrot meg mindig hentereg valahol.).
(#) nagym6 hozzászólása Jan 6, 2015 /
 
Pillanatpákával kapcsolatban, akiknek nem akar jól működni, melegíteni.
Mert ismerőseimnek mindenkinek csak a baja van vele, kidobálják ezt a jobb sorsra érdemes pákát.
1. Sok típus eleve rossz konstrukció, kuka. Pedig csak egy jó trafóméretezés kellene.
2. A forrasztóhegyben, azaz szekunder körben nagy áramnak kell folyni, de csak akkor tud, ha tökéletes megfelelő felületnagyságon a kontaktus a dróthegy és a páka csatlakozásnál. Tehát a dróthegy, és a páka érintkezési felületet ajánlatos fényesre csiszolni. Új hegyet beszereléskor, pákát szükség esetén. És a hegy rögzítő csavarja erősen szorítson, jól meghúzható legyen.
3. Lényeges a megfelelő hegy keresztmetszet és hosszúság. Tehát meg kell találni a legjobb drótátmérőt, és hegyhosszat. A megfelelő drótátmérő mellett a hegyhossz kisebb mértékű változtatásával lehet kisebb, vagy nagyobb teljesítményűre alakítani a pákát. Én 3-5cm hosszakat csinálok (visszahajlítás utáni hegyhossz, ami kb. kétszer ennyi dróthossz), 3cm a nagyobb tömegek melegítéséhez, ekkor gyorsan melegszik, de hamar túl is melegszik. 4-5cm hossz a panelokhoz, pld. furatszerelt 1/8W ellenállásokhoz, és hasonlókhoz.
4. Másik topicban Alkotó fórumtársunk szépen leírta ügyes használatát. A pillanatpáka gyorsan túlmelegszik, panelon csak gyakorlattal ajánlatos használni. Megfelelő ütemű ki-be kapcsolásával egészen jól lehet a hőfokot tartani, hogy ne égessen túl semmit. Tehát ennek sikeres használatához gyakorlat kell. És csak szakaszos üzemű eszköz, folyamatos használatra nem alkalmas, hamar túlmelegszik.
A hegy anyagának tökéletesen megfelel a könnyen, olcsón, mindenhol beszerezhető tömör vörösréz drót, szigetelése végig lehúzva.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
A Wellerbe is vörösréz drótot teszek, nem eredetit. Így olyanra hajlítva, ami kell. De a cseh páka jobban kézre áll nekem is.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
(#) fecameca válasza tuskabalazs hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Egy használható tanácsot erre a problémára én is szívesen látnék, mert én már két Weller betétet tettem tönkre e miatt, pedig a Solomon azokhoz képest szinte ingyen van. A következőt fogadtam meg, 1-2- hetente, ha kell, ha nem, kiveszem a hegyet, amíg épségben van, hogy még egyszer ne járjak így.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) pjg válasza fecameca hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
A páka mindig heggyel lefelé legyen.
(#) Ge Lee válasza fecameca hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Nem nagyon értem ezt az "épségben van" vagy már nincs problémát. Nekem a wellerben 4-5 éve ugyanaz a hegy van, sosem vettem ki. Most vettem ki belőle nemrég, mert SMD-znem kellett vele és a solomon amivel szoktam az a másik asztalon volt éppen.
El nem tudom képzelni, hogy mitől gyógyul az oda bele.
(#) fecameca válasza pjg hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Én inkább azt hallottam, el kell felejteni vizes szivacsot. Már nem a mosdónál vizezem be, olyankor óhatatlanul is túl vizes marad kicsavarás után is, meg az ember nem szívesen facsargatja, mert hamar széjjelszakad, hanem mostanában pumpás sprayt használok a benedvesítésére. Kizárólag száraz tisztítástól meg nem lesz a hegy olyan szép fényes, előbb- utóbb befeketedik.
(#) Ge Lee válasza fecameca hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Ez megint egy bölcs gondolat. Ez a hegy ami a képen van kb. 4,5 évig volt a pákában folyamatosan és így néz ki, pedig én is vizes szivacsot használok. Illetve az utóbbi időben inkább összehajtott és vízbe mártott papírtörlőt vagy wc papírt mert a szivacsok nem igazán bírták a kiképzést. A papír meg annyit bír amíg van benne víz, utána kidobom és gyúrok másikat.

A hegy csúcsát törli az ember, onnan nem kerülhet víz a fűtőbetét alá. De még ha kerülne is, azonnal elpárologna.

hegy.jpg
    
(#) fecameca válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
A papír sem rossz ötlet, vagy egy szorosan felcsavart vagy összehajtogatott textil, ami kizárólag növényi rostokból készült (100% len, vagy kender) kicsit tovább használható, és szintén eldobható. Előnyük ezeknek, hogy eleve nem szív magába annyi vizet, mint a szivacs, és nem szakad úgy.
(#) qvasz2 válasza fecameca hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
És milyen wellered van? Nálam a kattogós annyira lazán van illesztve, hogy kizárt, hogy belegyógyuljon.
Amúgy igen, a lucskos-vizes szivacs (tocsogó) nem tesz jót, meg olvastam itt, hogy folyamatosan a gyantába nyomja a hegyét, na az biztos jól ráköt, attól esetleg bele tud szorulni.
(#) helektro válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Venni kell háztartási fém dörzs "szivacsot". A finomabb fajtát.
3db-bot adnak 200Ft-ért és nekem nem sikerült különbséget találnom e, és a gyári száraz hegytisztító fémszivacs között (pedig az is ven több darab is), amit meg 1000-1500Ft/db-ért vesztegetnek.

Ezzel szárazon teljesen le lehet törölni a hegyet, és nekem ugyanolyan tiszta lesz, mint nedves szivaccsal.
(#) fecus hozzászólása Jan 12, 2015 /
 
Egy ilyet: ZD-937 tudnék most venni 6000Ft-ért, használtan. A páka fűtőszála szakadt. Új betét vagy új páka kell még hozzá.
Milyen minőségű a cucc? Tapasztalat?
(#) fecameca válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
24 Volt kattogós. Régen is az volt, csak nem itthon, hanem a munkahelyemen, de amelyek berohadtak azok egybehegyűek voltak, a mostaninak külön van a hőérzékelője, és külön a csúcs. Ahol a kettő találkozik ott kicsit rohad ez is, de még nem gyógyult be a fűtőtestbe, megjegyzem, ezt már csak otthon használom, és nem olyan sűrűn, mint a munkahelyieket, azok egész nap be voltak kapcsolva, sokszor még olyankor is, amior nem forrasztottam.
(#) McDeath hozzászólása Jan 12, 2015 /
 
Sziasztok! mai nap vettem egy fahrenheit 28020 forrasztó állomást. Bekapcsolás után minden rendben fűt. Megvártam míg felfűt (10perc) majd kezdtem volna a forraszanyag felvitelét a pákára, illetve dolgozni vele... ekkor jött a meglepetés, besötétült és elfeketedett. Mit lehetne kezdeni a csúccsal hogy ne kelljen cserélni (máris ráégett a fűtőbetétre)?
A választ előre is köszönöm!
(#) fecameca válasza helektro hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Ha soha nem használok nedves tisztítót, a száraztól sokkal hamarabb befeketedik. Kell neki néha egy kis hősokk, hogy azt ami ráégett, lerúgja, szerintem.
(#) ATOMIC hozzászólása Jan 15, 2015 /
 
Sziasztok! Szeretnék venni egy forrasztó állomást. Első forrasztó állomásom lenne, egy ruszki páka után. Ezt néztem ki magamnak Bővebben: Link hobbi célra szeretném használni, szerintetek meg felelő??? A válaszokat előre is köszönöm!!!
(#) pjg válasza ATOMIC hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Ma néztem délután fél öt felé egy darab sem volt.
(#) Hurkafej1 válasza ATOMIC hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Megfelelő lehet, valamint csinos darab, de pótalkatrészeket lehet nem kapni hozzá.
Én innen vettem ilyet még 2 éve : Bővebben: Link
Nincs raktáron, de lehet érdeklődésedre tudnak segíteni. Ez van úgy látom: Bővebben: Link
Ezekhez alkatrész is van.

Remélem senkit nem zavar a "hirdetés", mert nekem ebből hasznom nincs, segítségnyújtásképp linkeltem!
(#) csiberaptor válasza ATOMIC hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Nekem 28020asom van, 1-el feljebb van a linkje. Hobbi célra tökéletes, és minden kapható hozzá külön is, bár eddig még nem kellett vennem hozzá semmit.
(#) Electricboy válasza csiberaptor hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Nekem is ilyenem van több mint 6 éve eddig csak a kábelek amik benne vannak kezdtek töredezni, pontosabban azok szigetelése ezt cseréltem. Azóta gondom sincs vele hobbira jól használható. De nálam már lassan érik a csere.
(#) Zotyó83 hozzászólása Jan 18, 2015 /
 
Sziasztok!
Kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy milyen forrasztó és forró levegős állomást érdemes venni smd ki és be forrasztáshoz és milyen jó forrasz anyagot, pasztát ajánlatok leginkább mobiltelefonok alaplapján történő munkákhoz. Már több hete böngészek, olvasom a fórumot és leginkább a jbc és weller állomások között dilemmázom.
Köszönöm előre is segítségeteket.
(#) tomipap válasza Zotyó83 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
JBC paka, Hakko 850B forro levegos allomas. Ezekkel nem nagyon tudsz befurodni kezdesnek. En ezeket ajanlom szemelyes tapasztalat alapjan.
(#) Zotyó83 válasza tomipap hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Köszönöm gyors válaszod! És amúgy a JBC-ből van kimondott típusod is amit ajánlasz?
(#) tomipap válasza Zotyó83 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Az alap Weidinger edition telefonokhoz bosegesen eleg. Nekem van az elobbi is es egy DIT-2B is. En notebook javitasnal is hasznalom a kisebbik allomast es teljesen elegedett vagyok vele. TIP kerdese a dolog. Az allomashoz tudsz venni meg finomabb 210-es pakat amihez pedig vannak nagyon nagyon finom (persze kis teljesitmenyu) TIP-ek is. En csinaltam egy elosztot es at tudom kapcsolni a 210-es es a 245-os pakat egy mozdulattal az allomasra. Igy egy allomason van ket pakatarto es ket paka.
(#) Zotyó83 válasza tomipap hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Régen egy JBC- vel forrasztottam ki pc alaplapból kondikat és vissza. Nagyon jó benyomás volt, de sok időt kihagytam így a forrasztgatás terén. Most újra elkapott a hév és szeretnék újabb eszközöket beszerezni hozzá. Ezeket néztem most, hogy Te is a JBC-t ajánlottad : Bővebben: Link Ezekről mi a véleményed? És forraszanyagok közül melyiket részesíted előnyben?
Következő: »»   73 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem