Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   621 / 1210
(#) icserny válasza kiskata hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Kiegészítésül még annyit, hogy olvasásra is lehet állítani az LCD-t (foglaltság ellenőrzése céljából), amennyiben 5V-ot elviselő (5V tolerant) kivezetésekre kötöd az adatvonalakat. A PIC adatlapjában kell megnézni, hogy mely lábak tolerálják az 5V-os jelszintet).
Bővebben: Link
(#) kiskata válasza icserny hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Pont emiatt kérdeztem váltanék F18-ról dsPIC/24 irányba.
Mégegyszer köszönöm!
(Már csak az belső EPROM hiányát kell áthidalnom)
(#) killbill válasza icserny hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Nem kotekedesbol, de szerintem a helyes valasz az lett volna, hogy nezd meg az adott LCD adatlapjaban a VHmin parametert. Az ilyen alapveto kerdesekre egyebkent is az a celravezetobb valasz, hogy megmutassuk a megoldashoz vezeto utat, nem pedig megvalaszoljuk a kerdest (kulonosen nem hibasan *), mert abbol semmit nem tanul a kerdezo. * Vannak LCD-k, amiknel 0.7 x Vcc a VHmin, igy 3.3V nem eleg neki.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
(#) Jaanii hozzászólása Jan 17, 2015 /

Sziasztok!

Vásároltam egy mikromedia for PIC18Fj board-ot a problémám az, hogy ha én írok egy programot a Visual TFT programmal nem hajlandó elindítani azt, de bármelyik példa programot a Visual TFT examples mappájából rátöltöm az működik mindaddig amíg át nem másolom máshova a példa programot és ha az átmásolt programot szeretném rátölteni, már az sem működik, ha valaki használ Visual TFT-t kérem segítsen ha tud.
(#) spgabor válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Megcsináltam a kapcsolási rajzot Proteusban. Remélem most kicsit átláthatóbb lett. Megpróbálom életre kelteni és nekiállok a programot megírni az instrukcióid alapján. Ha elakadok jelentkezem segítségért.

SDA2131.jpg

(#) aroxol hozzászólása Jan 18, 2015 /

Sziasztok!

Mplab, pickit3 debbuger alatt, hogy tudom megnézni pl. a #DEFINE LED ADATREG,0 bit aktuális állapotát?
(#) Fricu hozzászólása Jan 19, 2015 /

Hali
assemblyben időzítésre - késleltetésre csináltam három egymásba ágyazott ciklust.
Az elágazási pontokat X,Y,Z-nek neveztem el.
Az assembler a Z-t már definiáltnak véli és nem engedi újra definiálni.
A Z-t kicserélve Q-ra a ciklus lefordul és megy.
Tudja valaki, hogy mely nevek vannak lefoglalva és milyen célra?
Én nem találtam meg eddig (kerestem:bonk
köszi
(#) Hp41C válasza Fricu hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Az MpAsm leírásában (MpLab Help menüből lehívható) szerepelnek a fenntartott nevek.
pl. end, org, cblock, endc, stb...
A programodban szerepel egy #inculde <16F84A.inc> vagy valami hasonló, a cél kontroller típusával. Ebben vannak a specifikus konstansok megadva.
pl. a STATUS regiszter Zérus bitjét dediniálják Z -nek...
(#) Fricu válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

köszi, megnézem
(#) Kapagerenda hozzászólása Jan 19, 2015 /

Üdv,
Az alábbi program szerint egy bizonyos ideig az RD2 világít majd egy kis idő után áttvált az RD0 ra.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne azt megvalósítani, hogy csak egy bizonyos feltétel teljesülése mellet menne ez az időzítés és amint megszakadna az a bizonyos feltétel azonnal megszakadna az időzítés is függetlenül attól, hogy éppen hol tart a program. Gondolok arra, hogy pl. véletlenszerűen megnyomok egy gombot és leáll az egész időzítés és amint felengedem újra folytatódik az elejétől az egész időzítés.
Ezt csak megszakításkéréssel lehetne megvalósítani?
  1. unsigned i =0;
  2.  
  3. void main() {
  4.  
  5.     ANSEL = 0;
  6.     ANSELH = 0;
  7.     TRISD = 0;
  8.     PORTD = 0x0;
  9.     TRISB = 0xff;
  10.     PORTB = 0;
  11.    
  12.      do {
  13.         i = i++;
  14.         Delay_ms(1000);
  15.         if (i>5) {
  16.         PORTD = 1;
  17.         }
  18.         else{
  19.         PORTD = 4;
  20.         }
  21.         }
  22.        while(1);
  23.      }
  24. }
(#) vilmosd válasza Kapagerenda hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Sajnos ebben nem lehet igy megvalositani, mert amig a Dela_ms(1000) fut nem csinalhat mast semmit. Talan egy TMR0 Interrupt segitene a dolgon. Beallitod a TMR0 idejet egy kerek idore, pl 10 mS. Egy segedvaltozot beallitassz a kivant idore (jelen esetben 100), es minden egyes IT beutesnel csokkented 1-el. mikor elerte a >0< erteket, akkor jart le az idozites. Ugyanakkor a TMR0 IT alatt ellenorzod a bemenet allapotat, es egy bittel jelzed a foproginak a gomb allapotat.
Ezzel jelezheted a kovetkezo IT alatt az idozites leallitasat.
(#) gaspar_zsolt hozzászólása Jan 20, 2015 /

Sziasztok!

Próbálok egy PIC 16F1786-os kapcsolásban felhúzó ellenállást spórolni és weak pull-up-ot használni az A és C portokon. A tervem az, hogy felhúzom őket és a bemeneteket egy optóval földre húzva jelzéseket kapok.
Ez mennyire elvetemült megoldás? Már mint, hogy nem ellenállásokkal oldom meg.
Jól tud működni egy ilyen rendszer? A PORTA és PORTC leolvasásakor mindig a kellő eredményt fogja adni?

Köszönöm szépen.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
(#) Hp41C válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Működni fog. Az adatlapban megtalálható a "felhúzó ellenállás" árama. Probláma akkor léphet fel, ha ez az áram nem elég a bemenetre kapcsolódó kapacitás feltöltésére a jel két változása között.
(#) gaspar_zsolt válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Ha ez a jel 1Hz körüli érték, akkor, jól értelek, nem okoz majd problémát.
(#) Kapagerenda hozzászólása Jan 20, 2015 /

Hello,

16F887- es kontrollert használok és szeretném esetenként nullázni a TMR0 értéket, hogy ujra az elejétől kezdje a számlálást, függetlenül attól, hogy végig e ment számlálás vagy nem. Próbáltam a TMR0 = 0 utasítást, de nem csinál semmit sem, folytatja a számlálást ahol abbahagyta. C++ ban programozok.
Előre is kösz!
(#) Balagemann2031 hozzászólása Jan 22, 2015 /

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy PIC24-hez létezik assembler, MPLAB 8.9 hez? A honlapon nem találtam meg
(#) Pali79 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Ezt láttad már? Nem biztos, hogy megoldás, de hátha.
(#) Hp41C válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Benne van az MpLab8.xx ill az MpLabX csomagban.
(#) Balagemann2031 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Az ASM30 toolsuite az gondolom, ebben enged projektet létrehozni, azt hittem hogy ez nem a PIC24 hez való...
(#) Balagemann2031 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Köszi, ennek hasznát fogom venni nagy eséllyel!
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

dsPIC30, PIC24, dsPIC33 egy tőről metszettek...
(#) DJozso hozzászólása Jan 22, 2015 /

Kedves Fórumtársaim! Újabb útelágazáshoz érkeztem. Egy ideje tanulgatom a PIC-ek lelki világát, és most elsőként felmerült 2 PIC kommunikációja RF kapcsolaton keresztül. Elsőre nem biztos, hogy kellene az oda-vissza kommunikációs irány , elég lenne mondjuk egy ledet messziről ki be kapcsolni. Rendeltem távol-keletről egy ilyet: Transmitter + Receiver
Ehhez milyen módszert válasszak? Soros kommonikáció, I2C, vagy van valami más? Láttám az ebayen Bluetooth modulokat is. Hosszú távon az lenne a cél, hogy ilyesvalamivel is szeretnék "üzengetni" , mondjuk egy telefonnak. Tőletek a következő útirányt szeretném kitudni...
Milyen kommunikáció tanulmányozásába merüljek bele?! Ajánlott-e ilyen digitális jelekkel való foglalkozásnál a szkóp? Ha igen, milyen az ami alkalmas, elfogadható árú, egy ilyen feladatra?
Bárkinek, bármilyen hozzászólása van, szívesen hallgatom.
(#) Pali79 válasza DJozso hozzászólására (») Jan 22, 2015 / 1

Bővebben: Link vagy Bővebben: Link és Bővebben: Link
Sajnos az utóbbi nincs befejezve. Érdeklődtem Topinál, nem is lesz...
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 22, 2015 / 1

Ez is érdekes...
(#) DJozso válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Köszönöm szépen, nem láttam a fától az erdőt! Nem is kell messzire menni...
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Igen, most már látom! Olvasgatom is a PIC-kwik oldaladon, hogy sok hasonlóság van. Viszont elég nagy hátrány, hogy csak assemblyben programozok ... Nem is találok ezekhet asm példákat sehol szinte.
Van egy Microstick 2 fejlesztőm a hozzá járó PIC-ekkel, remélem most sikerül életre keltenem egy 24HJ128GP502-t.
(#) nedudgi válasza DJozso hozzászólására (») Jan 22, 2015 / 1

Manapság már megfontolandó a WiFi kapcsolat is, ha kisebb távolságról van szó. Egy kicsit macerás, kell némi körítést is írni hozzá, de végső soron megoldható a dolog. Egy fontos kritérium van, hogy a kontroller tudjon 115200 Bd UART sebességet produkálni...
Forrás. Sima soros vonalon kell elküldeni/fogadni némileg kötött adatmondatokat, cserébe WPA2 titkosítást alapból tud a rendszer.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
(#) sprofan hozzászólása Jan 22, 2015 /

Sziasztok!
Lehet csak csúnyán átsiklottam az adatlapjában a PIC16F877-nek, de egyszerűen sehol nem találok leírást arról hogy mi a különbség ugyan azon picek között, csak épp 04/L, 20L, 20PT stb... utótagokkal? Tudnátok erről valami iránymutatást adni merre keressem a választ? Köszönöm!
(#) Szárnyas válasza sprofan hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Szia!
Adatlap 209. oldal - PIC16F87X PRODUCT IDENTIFICATION SYSTEM

PIC16F877.png

(#) Hp41C válasza Szárnyas hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Ezt olvasva én is elbizonytalanodtam...
A bal oldalon szépen leírja, mit is jelentenek a típusjelzés darabkái, de a jobb oldali két példa nincs vele köszönőviszonyban:
PIC16F877-20/P 301: Commercial temp., PDIP package, 4MHz, normal Vdd limits, QTP pattern #301
PIC16LF877-04I/SO 301: Industrial temp., SOIC package, 200kHz, extended Vdd limits
A harmadikat sikerült eltalálni....
Következő: »»   621 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem