Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes mobiltöltő
 
Témaindító: Dempsey, idő: Okt 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 12
(#) Steven19 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Tsá Krisz! Holvan a hozzászólásodban az indoklás hogy miért kell oda Schottky dióda??Mertha a töltő kimenetén eggy csatlakozó van a telefon számára akkor a telefon töltő bemeneti csatlakozóján nem tudol feszt mérni szerintem.Másrészt a napelem eggy olyan tranzisztor amelynek a bázisa a felülete amire a Nap fénye vetődik és a két kapcsán feszültséget mérsz a napfény hatására. ezt eggy sima tranzisztoron próbáld ki persze amelyik fém tokozású nyisd fel a tetejét és a félvezető lapkát forditsd a nap felé és a Kollektor és az Emitter közt feszültséget fogsz majd tapasztalni persze nem akkorát.Tulajdonképpen az akksi a napelem szempontjából eggy kondenzátor amit ha csúcsfeszre tölt akkor nem vezet igy egyik kapcsain sem fog áram folyni és egyik sem fog tönkre menni de viszont a töltés alatt fog folyni áram dehát istenem minden zárt áramkörben ez igy van.De szóljatok ha ez nem igy van.Szerintem nem kell oda az a dióda csak felesleges pénzkidobás ráadásul duplán, mert akkor hogy a rajta eső feszt kompenzáld akkor legalább még eggy napalem cella kell ezért fizetsz rá duplán.Nah tás jó gondolkodást.
(#) Krisz03 válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Hali!

Igazad van, nem vitázok, én csak a fórumokon olvasottakat elevenítettem fel. Mivel azt olvastam egy helyen (igen, sok baromságot lehet olvasni a neten ), hogy ha úgy töltesz napelemmel egy aksit, hogy csak simán rákötöd, akkor a napelem károsodhat, mivel áram folyhat a napelembe, ami tönkreteszi azt. Ezért kell a Schottky, aminek azt a pár tized V-os nyitási feszültségét el lehet viselni, és még áram sem folyhat visszafelé.
Máskülönben a kertilámpák elektronikájában is van dióda a napelemmel sorosan, de nem egyenirányítás céljából (nem AC-DC átalakítás céljából, mivel nem AC ad a napelem).
Mindenesetre én nem próbálnék feszültséget kapcsolni a napelemre, nehogy világítani kezdjen.
(#) Steven19 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Tsá."Mindenesetre én nem próbálnék feszültséget kapcsolni a napelemre, nehogy világítani kezdjen."
Ebben ne reménykedj nem fog.szerintem nem lehet gond belölle. De szerintem nem kell oda egyből Schottky dióda bár nem tom ilyet még nem láttam.csak gondolom.De figyelj hát minenképpen folyik vissza áram a Napelembe gondold már végig még a sima transzformátor szekunderébe is folyik visszafelé áram akárhogy is nézed ez minden zárt áramkörre jellemző.Vagy akkor áramkorlátozó szerepe van a diódának??Tsá.
(#) lgyk válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
A Schottky azért kell oda, mert a pufferkondenzátor kis megvilágítás esetén a napelemen keresztül sülne ki, ami egyrészt gazdaságtalan, másrészt károsítja a napelemet.

A napelem egyébként nem tranzisztor-, hanem diódafelépítésű, a tranzisztorban p-n-p vagy n-p-n átmenetek vannak, a napelemben pedig p-n (vagy ritkán p-i-n) átmenet van.
(#) Krisz03 válasza lgyk hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Idézet:
„a napelemen keresztül sülne ki, ami egyrészt gazdaságtalan, másrészt károsítja a napelemet”

Erről voltam itten értekezve! :yes: Viszont Te szebben fogalmaztál, mint én.
(#) Kriss válasza lgyk hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Igen de ha nincs meg az 5V akkor a telefon leállítja a töltést. Impulzusokkal nem állítaná le csak sokkal tovább tartana még feltöltődik. Mit értesz azon h nem örül neki? Ha elég nagy frekin kapja az impulzusokat kisebb kitöltéssel akkor is tönkremehet?
(#) Steven19 hozzászólása Jan 14, 2008 /
 
De a fogyasztón igy is úgy is kisül a kondi másrészt ha mi még mindig arról a stabilizátor kapcsolásról beszélünk akkor meg pláne kisül és igy nemhiszem hogy káros lenne nah mind1 majd kipróbálom.
(#) Atis57 válasza Kriss hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Szia!
van némi probléma. A telefon a rádugot töltöt leteszteli --
feszültség max. érték --terhelve min érték ha ebből kiesik akkor kiirja nincs töltés..!
Napelem esetén elhagyható a dióda --benne van a telefonban ált. schottky és 1A-es .
Amúgy nem célszerű a napelemen külső feszt átvezetni , mert ugyan nem világit---de melegszik---majd hőmegfutás---azután tönkre megy. ezért kell a védődióda.ezt elkerülendő. mig a Si diódán 0,56--2V esik A Ge diódán 0,3--5V addig a schottky-n 0,17--2V / kis és nadyáramú terhelés /
(#) Atis57 válasza spkkill hozzászólására (») Jan 15, 2008 / 1
 
Szia !
ez azért nem igy van ! házilag 6 eFt-ból ki lehet hozni.
A kinai piacon kapható kurblis 1900 Ft-ért sajna ez a legjobb.!
Én a szines kerti kámpából készitettem / 1700ft/4 db /
naoelemet kiszedtem sorba kötöttem tápfeszdugó a végére és kész .
Terheletlenül 7V-t ad terhelve 5V ra esik Noklához jó.
LG. SIEMENS, SAMSUNG hoz 1-el több napelem kell.
persze csak napfényben tölt és kb 20óra kell a teljes feltöltéshez.---de a solid state !
A mobilok töltése a bemeneten schottky-l indul ált. 1A-s
a beégetett program megnézi az üresjárási/terhelt feszt
nnem eshet ki belőle max.8V min. 5V ez alól az ALCATEL KIVÉTEL 12 V-ról tölt. Az akkutöltö ic/BGA tokban/lépcsős töltéssel / kisütéssel vezérli a folyamatot, + figyeli a hőmérsékletet max.50C fok
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
ezt szétvágta 3, felé:
A lépcsők I töltőX 0,1 --0,3-- 0,7 / 0,1 kisütés
a feszemelkedésnek megfelelően hagyja el a felső lépcőket/ másképp: egyre csökkenő töltőáram /.
ha befejezte csepptöltésen marad.. 0,01C
ha amin. közelében van az akku fesz, és ninc jól terhelhető töltő akkor 50mA körüli ármmla próbálkozik.persze megnő a töltési iső kár 48 H-ig utána kikapcsol.
röviden ENNYI.
(#) gammabuta hozzászólása Feb 3, 2008 /
 
Udv!

En is majdnem hason cipoben jarok.
En egy 5V stabilizalt feszkot igenyelo PDA keszuleket szeretnek meghajtani napelemekrol. (Legalabbis tolteni folyamatosan.)

Napelemes toltot vettem alapul, ami 2db egyenkent atlagosan 6V feszkot ado 1wattos cellabol all.

A maximalis kinyerheto feszko es amper (parhuzamosan kapcsolva, mert lehet 12Voltos allasban is hasznalni de nekem az nemkellett) 7.6V es 300mA 2.2Watt legoptimalisabb esetben.

En persze nem optimalis esetben hasznalnam, hanem a hatamra tennem es forgolodnek vele a turazas kozben.

Nos, a keszuleken 6Voltos allasban a kimeneten meg terheletlenul 8Voltot is mertem neha, de persze gyakran leesik a feszko ha nem ugy jon a feny...

Felbatorodtam es egy LM7805-os megoldassal
szeretnem stabilizalni a feszkot.
Szet is szedtem a napelemes toltot es azt lattam, hogy van benne 2db szilicium dioda, hogy a napelemek egymasnak ne adjanak aramot parhuzamosan kotve.
(Tehat most a 2db pucer napelem panel varja a beepitest az uj helyere.)

A kerdesem az lenne, hogy kellhet-e a dioda, ha parhuzamosan kotom a polikristalyos napelemeket es utana 5V PSU stabikockara engedem egybol?

Termeszetesen tennek elkot az 5V psuba, tehat egy 500mikro 9V koruli elko lenne a napelemek labain majd az lm7805, tehat lenne amibol visszafele sulne ki az aram.

Sajnos a napelemek feszkoja igy is eleg keves lesz, nemfogja elerni a 8V-ot, ami a feszkostabihoz kellene, de nemtudok most jobbat kitalalni, ezert jolenne ha a napelemek karositasa nelkul a diodak elhagyhatoak lennenek, es 0,7 volttal tobb aram haladhatna be.

(Mivel elektronikai jartassagom meg egy 7805 bekotesere terjed ki, es azt sem tudom hol szerezhetnek masik stabkockat aminek nemkell minimum +3V bemenet. 6Vos Zehnerdiodaban gondolkodom meg, hisz a generalt aram atlagban 6V +-1V)

Most sajnos nemtudok jobb stabilizalot napelemre, ami kicsi vesztesegu, de 5volton tartja a kimenetet.

Ha barki ilyet tud, es egy kezdonek elmagyarazna, annak orok halam!

Jelenleg egy gagyi tappal teszteltem a stabikockat es a PDA tolteset, 165mA-t mertem, ennyit birt a tapegyseg, es ennyivel mar tudott tolteni a PDA keszulek, ezert bizom benne, hogy a napelemekrol is fog, hisz azok 300mA-t kozelitik meg.

A PDA gyari tapja egy kapcsolouzemu 1amperes 5V tap, de termeszetesen ekkora aram neki csak azert kell, hogy hasznalat kozben is toltse gyorsan fel a LiPoly (3.7V egycellas) belso aksit. (Mivel kikapcsolt allapotan 5V 165mA-rol tudott jol tolteni, es szerintem kb. mukodes kozben is ennyi korul kell neki.)

Remelem nem irtam tul sokat es lesz aki tud segiteni, vagy elmondja miert kell vagy nemkell a parhuzamosan kotott panelekkel sorba kotni egy-egy szilicium diodat.

Elorre is koszi,
Gamma
(#) gammabuta hozzászólása Feb 3, 2008 /
 
re!

Meg is valaszolnam a fobb kerdesemet

Megvizsgaltam a gyari kapcsolast a napelemes toltoben.

A 2db napelemes panel (a kapcsolo 6Vos allasaban, tehat parhuzamosan kotve) ugy van parhuzamosan kotve, hogy siman kozositve vannak a + es - kimenetei, majd ezutan van egy Si dioda a + agon.

Tehat a napelemek nem teszik tonkre egymast (legalabbis parhuzamosan kotve tuti) viszont utanuk kellhet a dioda.

Kerdesem tehat modositom:
-Ha teszek elektrolitkondit a kozositett napelem panelek utan, szukseges-e a dioda?
-Ha nem teszek elkot es diodat sem ugy kothetnem-e az LM7805-re oket dioda nelkul es mennyivel kevesbe lesz igy stabil a feszkom?
-Egyaltalan elhagyhatom-e a diodat a stabkocka elott?

G.


(#) gammabuta hozzászólása Feb 4, 2008 /
 
ismet re!

Talaltam regulatort aminek nemkell sokkal tobb volt bemenet, mint az 5V ami kijon. Gyakorlatilag, ha jol ertelmezem 5.4V bemenettol 30Vig tud kiadni stabil 5V-ot.
(Ha tenyleg nemertelmezem rosszul.)

Az idealis 250mA-t bir, sajna ebbol nemtudtam rendelni,
a szama: LP2954A akit erdekel nezzen utana.

En ilyenbol rendeltem 2db-ot, 5nap mulva itt is lesz:
LP2950ACZ-5.0
Ez csak valami 100mA vagy 150mA currentlimites valtozat, ezert ugy tervezem, hogy a napelem panelek mindegyike utan kotok be egyet es utana kozositem a stabilizalt 5V-ot, hogy kinyerjem a 200-300mA-t amelyet a panelek egyutesen adnak.

Meg mindig tanacstalan vagyok, kell-e a dioda a panelek es a stabkocka koze, hogy aramolhat-e vissza aram, ha kihagyom a pufferkonfit illetve gond lehet-e kozositeni a stab kimenetet. (Eddig nemek nemvolt gondom vele 7805-el..)

Linkelek be egy pelda bekotest es egy dropout grafikont, ami engem meggyozott, hogy ez a cucc idealis napelembol 5V stab feszkot nyerni:

http://gammashoft.extra.hu/trf/5vreg/lp2950z-50_bekotes1.png

http://gammashoft.extra.hu/trf/5vreg/lp2950z-50_dropout1.png
(#) gammabuta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
koszi!

A zener is lehet jo lett volna abban igazad van, de talan igy biztosabban nem ad 5Vnar tobbet a draga keszulekemre.

Tehat parhuzamosithatom a feszkostabik kimenetet?
Ez jo hir!

A dioda kell meg akkor is, ha egybol a feszkostabira kotom? Aramolhat vissza aram a feszkostabibol?
Bocs, ezt nem teljesen ertettem a dioda marad reszt!

u.i.: egyebkent, sajna nemtudom megrendelni de ezek meg tutik lennenek:
LP3874, LP3871 (0.8A, 0.24V dropout)
LP2992 (250mA, 0.45V dopout)
(#) gammabuta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
na azvan vettem Schottky diodakat, es azt tapasztaltam, hogy engedi visszafolyni az aramot.
Bekotom napelem +ahoz normal allasban szinte alig merheto a feszultsegeses 0,04Volttal ad kevesebbet, foritva meg 1Voltot mertem viszont Si diodaval nulla Voltot. Ezt nemertem, nem megfelelo SchottKyt vettem volna?

Ez a tipusa: 1N5819 DC

Masik dolog, rakotottema 7805 kimenetere (tehat nem a bemenetre) a napelempanelt es mertem, hogy a bemeneten merheto-e feszko es szinten mertem 1Voltot.
Ugylatszik a 7805 is engedi visszafolyni az aramot

Mostmar teljesen elbizonytalanodtam, vegul megis marad az Si dioda mindegyik panellel sorba a stabkocka ele?
M.
(#) Atis57 válasza gammabuta hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Szia!
ez nekem naon érdekes?! ! ? miből jutottál erre a következtetésre?
Rf ,1,,,,05 ohm Rz x Mohm ha nem mikroampert mérsz nem vezet de 1A/ 0,5 mikroamper nem mondanám vezetésnek 2X 10 *-6 !
A 7805 nek viszont igy kell viselkednie A bipoláris tranyó nyitva van visszafelé is ----ezt az üzemmódot kell kerülni! !
(#) gammabuta válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
szia!

ha arra gondolsz hogymertem aramot a 7805 bemeneten, hat ahogy irtam, a kimenetere kotottem az aramforrast, hogy megnezzem ha kozositenem a kimeneteket akkor vissafele enged-e es a multimetert a bemenetere kotottem feszkomero modban es 1voltot irt.

Az lehet, hogy terheletlenul es valami minimalis arammal de volt rajta feszko.

Mas, megerkezett a 2db LP2950A-5.0 amit rendeltem. eleg pici vackok...
kiprobaltam vele a stabilizalast rakotve a napelempaneleket es egy 100Wattos izzot tettem 5centire a napelemektol mert kulonben nemvolt annyi feny, hogy beinduljon a toltes.
Erdekes a nap fenye mennyivel erosebb meg egy 100wattos izzonal is ami 5cmre van
Szoval ment a toltres 44mA-t mertem ennyi fennyel, viszont a napon apanelek 300mA adhatnak max, az lp2950 pedig 100-150mA kozotti limittel van ellatva, igy megprobaltam hogy a bekotok 2db-ot parhuzamosan, tehat a megfelelo labait kozositettem a 2 2950-nek es ugy probaltam.
Az eredmeny elegge riaszto volt, 6Volt jott ki belole 5 helyett. Termeszetesen nem mertem kiprobalni terhelve mennyit ad le, mert feltem, hogy kikesziti a PDAmat ha tenyleg 6V jon ki belole.

Mi lehet ez a jelenseg, hogy 2db 5voltos stabkockat parhuzamosan kotve nem 5V jon ki hanem 6V belole?
Termeszetesen szurokondikat lehagytam itt, lehet mondjuk az is kene de mar nemvolt idom meg tobbet kiserletezni.

Most egy LF33CV 3.3Voltos stabot hasznalok, es 3db Sidiodaval emelem a feszkojat, ez 500mA-t bir max es pont ugyanugy teljesitett mint az 1db 2950 az elso tesztben viszont nagyobb aramot bir majd
(Sajna LF50CV meg nem beszerezheto ezert kellett feszkot emelni.)
udv,
G.
(#) gammabuta hozzászólása Feb 8, 2008 /
 
Mea kulpa...

Mukodik a 2db 2950 stab parhuzamosan kotve, csak hianyolta a szuro elkot, hogy ne gerjedjenek ossze.
a bemenetre kotottem egy 47mikros elkot a kimenetre egy 1mikros elkot es mar 5Voltot ad nem 6Voltot. Ne feledjetek a kondikat bekotni

Egy darabig sajna nemkiserletezgetek, mar a masodik forrasztom ami megadta magat
(#) Atis57 válasza gammabuta hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Szia!
akkor saját magad is megtaláltad a megoldást........
A napfény/izzóról:
A 100W izzó 1300 lx körül teljesit
a napfény 5000 lx--félárnyék--------100,,,200 ezer lx ig terjed............
minden stab. ot terhelve is ki kell próbálni.... ! !
izzó / ellenállás + feszmérés.
(#) Zolee32 hozzászólása Feb 19, 2008 /
 
Hy all

tehát ezt a napelemes töltőt szeretném megcsinálni... [SE W300i telefonhoz]
sztem kb 4 napelem elég lenne... [valamilyen stabilizátorkapcsolást tudna nekem valaki küldeni ami jó is?? , előre is köszönöm...]
a töltést USB-s adatkábellel szeretném megoldani...
akkor végülis a napelemek közé Schootky dióda kell [az összes közé?] vagy csak a napelemek és a stabilizátor közé?
a válaszokat is előre köszi
(#) gammabuta válasza Zolee32 hozzászólására (») Feb 20, 2008 /
 
Szia!

Ennekem a Schootky nemvolt jo ilyen celra, en noki telot toltok gyakran napelemrol, de ahhoz meg nemkell semmi stabilizalo, mivel a telefonok tobbsege elfogad barmilyen egyenaramot tapegyseget, ami persze azert nemhaladja meg az eredeti gyari tap feszkojat tul sok volttal.

En szerintem ha mobilt akarsz tolteni akkor mindossze annyit kell tenned, hogy csinalsy napelemcellakbol panelt amelyek kb annyi feszkot adnak terhelten a napon mint ami a gyari toltod (es persze nefelejts egy Si diodat a plusz agara a napelemes cuccodnak rakni) raraksz egy dugot ami a mobilod toltokevel megegyezo es mar toltheted is ha van eleg feny es amper.

Csak moboltoltohez nemkell stabilizator viszont meg kell lennije a teljesitmenynek mert a mobil teszteli es nekem a 2.2wattos 7.5voltot es 290mA-t ado paneljeimmel is gyakran leallt a toltes ha felhos lett az ido, viszonnem indult ujra mert a telefon megjegyezte, hogy egy idore nem volt neki eleg feszko vagy amper es amig ki nem huztam es nem dugtam vissza nem folytatta a toltest.
Stabilizator tudtommal ezen nem segithet es csak foloslegesen szedi el az energiat.

Szerintem vegyel egy megfelelo meretu napelem panelt es csak egy Si doida kell aztan, hogy vedjed a tonkremeneteltol meg veyetek es dugo es meroleges napfeny tiszta egbolt.

Nekem azert kellett a stabilizator mert en egy mikroszamitogepet akarok a napelemrol tolteni/uzemeltetni es az 5.5Voltnal nagyobb feszko kinyirna a cuccot. (Persze a mobilok is mini szamitogepek.)

Termeszesen lehet nicns igazam es neked jo lesz a Schottky dioda, de nekem nem jott be, engedte visszafolyni az aramot.
Az USB csatlakozos megoldast sem favorizalom mert annak 5V 500mA a szabvanya es akkor mar kellhet a stabilizator.
A sony-ericssonnak szerintem nemkell tul sok feszko, kb 5voltot atlag produkalo panellal kene toltenie.
(#) Zolee32 hozzászólása Feb 20, 2008 /
 
Hy
azértis gondoltam az USB-s megoldásra, mert van adatkábelem és csak 1 USB hosszabítót kell szétszedni...
a gyári töltő 4.9V 450mA
az gépen az USB 5V 220mA
tehát ha jól értelmeztem amit írtál, akkor mind1 h mennyit kap, csak kb a 2 érték között legyen...
a napelemeket ilyen "solar kerti lámpákból" szedem ki...
[kérdezgettem pár embert és elvileg 1 olyan napelem 1,7 V-ot ad le tehát biztos h több kell
(#) gammabuta válasza Zolee32 hozzászólására (») Feb 20, 2008 /
 
Ha megis szeretnel 5Voltra stabilizalo cuccost akkor kulon le irom, hogy amit en betudtam szerezni az a LP2950A-5.0
ami egy alacsony feszkoesesu stab kb 100-150mA benne az aramlimit, tehat ha neked ennel nem tud tobbet a napelemed ez egy jo stab lehet.
Bemeno agra tehetsz egz nagyobb elkot, nekem a 47mikros is eleg volt, kimenore feltetlen kell egy egymikros vagy picitnagyobb elko aztan jol muxik.

Ezen kivul ha nagyobb arammal toltenel es betudod szerezni LF50CV (500mA)vagy LP2954A (250mA)

Ezek mind sokkal jobbak mint a 7805 mert nemkell nekik 8volt hogy 5 voltot nyomjanak ki, hanem eleg kb. 5.5Volt bemeno vagy nagyobb.

A kapcsolas meg egyszeru mivel 3 laba van ezeknek de ha gondolod lerajzolhatom neked. (be(+), fold(-), ki(+))

Udv, M.
(#) gammabuta válasza Zolee32 hozzászólására (») Feb 20, 2008 /
 
figyu, a mobil toltok ugyanahoz a telefonhoz is kulonbozo teljesitmenyuek lehetnek, nokiahoz is van lassutolto gyorstolto ilyen olyan es midn mas feszkot ad es aramot persze csak par volt kulonbseggel, tehat ha a tolto csatlakozojan keresztul akarsz tolteni nemkell stab.

ha USB-n toltesz es az usb kabeled a telefonra nem atapegyseges dugaszra adja az aramot elofordulhat, hogy a telefonod oda mar 5V stabilizaltat var.
A pc usb portja egyebkent max 500mA-t tud taplalni a szabvany szerint de a 200mA koruli is eleg lehet bizonyos eszkozoknek.
elklandoztam, tehat az USB toltesnel nem mindegy hogy vegulis hova erkezik az a bizonyis USB aram, hogy ugyanoda-e mint a toltoje ezen kivul meg az USB toltes gyakran csak bekapcsolt allapotban mukodik a keszulekeknel, mivel a PC USB portja nem ad 500mA aramot hacsak nem ad erre utasitast az USB eszkoz ezert elofordulhat hogy az USB toltesi mod hasznalatahoz a telefonod be kell kapcsoljad mitobb kommunikalni probal a porton, esetleg nem talal PCüt es letiltja ha olyan intelligens es ezzel egy csomo aramot elpocsekolhatsz.

Persze ha az USB tolto kabeled igazabol csak egy tapkabel es nem az adatatvitelre terveztek megint ottvagyunk, hogy egyszerubb a tapbemenetere dugnod a napelemet

Nekem az USB toltes nem volt gazdasagos a PDA keszulekemmel, mert kikapcsolt modban nemtoltott es nemengedte beinditani sem a toltest amig a PC-t nem ismerte fel de lehet ez csak az egyeni problemam!

Azert remelem segithettem es menni fog a toltes neked!

Mennyibol jon ki a 6-7 voltnyi napelempanel kerti lampakbolkiszerelve?

A conradban lehet kapni napelem darabokat 1700Ftert 100cm2 ossz felulettel es aztirjak 0.45V 3A koruli adatokjonnek ki belole, de gondolom ahogy kotod, lehet az tobb volt es kevesebb amper is
(#) Zolee32 válasza gammabuta hozzászólására (») Feb 20, 2008 /
 
ha jól emlékszem ha a gép nem ismeri fel a telefont [van ilyen is...] akkor is tölt a telefon...
ha összekötöm a telefont a géppel bejön 1 menü ahol van olyan menüpont is h telefonhasználat... itt a géptől semmilyen adatot nemkap, de tölt... lasabban mint a gyári töltővel, de tölt
azzal tisztában vok hogy csak bekapcsolt állapotban tudok majd tölteni...
am ez a conrados napelem elég jó 5letnek tűnik...csak az a baj hogy nemtudm hogy mi érné meg....

a solarlámpák 4db--->2000Ft (ebben napelem, tölthető aksi, nagyfényerejű LED]

köszönöm a segítséget
Üdv, Zoli
(#) gammabuta válasza Zolee32 hozzászólására (») Feb 20, 2008 /
 
akkor hagyd a conrados tippemet mert az lehet zsakbamacska es fureszelhetsz ha egydarab 0.45Voltos 3amperes panelt kapsz...

Hol lehet ezt a 4db-os lampakeszletet beszerezni ennyiert? Lehet kiserleteznek vele en is
4db kerul 2000Ftbe?
4db panel es aksi es led?
nagyon tuti!
(#) Zolee32 válasza gammabuta hozzászólására (») Feb 20, 2008 /
 
holnap megyek megvenni [Praktiker ]
[és igen nemtom pontosan h AA vagy AAA aksi kb 700mA +napelem+ nagyfényerejű LED ]
1990/4db
remélem jólesz.....
(#) gammabuta válasza Zolee32 hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Megvetted?

milyen?

Tudsz kepet rola mutatni ez milyen kiszereles?

En az itteni praktikerben ennyiert meg 2990ert csak egydarabos foldbeszurhato lampat talaltam, nem hogy 4db-ot!
(#) Zolee32 válasza gammabuta hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
+vannak (4db ) [jah és van rá 1 év garancia...xD nemsokértelem van mert úgyis szétkapom... de van azalényeg ]
sztem jók...
LED+napelem 600mAh-s aksik (kép lenn)
40W-os ízzótól kb 6 cm-re tartva 1.89V-ot mértem rajta (ponjó )
sztem holnap vagy jövőhéten megpróbálok szerezni 1 LP2954A és hozzá kondikat...
a lámpák széleit majd +próbálom levágni..és vmire felfogatni az egészet...[de ez most lényegtelen..először működjön..]
[eddig megvan...folyt köv ]
(#) Zolee32 hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
jah és a dióda
milyet vegyek??? Si??? Ge???
schootky-ból milyet???
jah és melyikből hányat?

ha a rajzon jól látom
http://www.national.com/mpf/LP/LP2954A.html ]a kell 1 2.2µF-os és 1 1µF-os kondi... és a LP2954A [+diódák]
tehát akkor semmi más nemkell??
Következő: »»   3 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem