Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverter készítése

Témaindító: Tomy666, idő: Máj 24, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 61
(#) erbe válasza csa7684 hozzászólására (») Feb 27, 2015 /

Saját gyártmányú invertert úgyse kötheted rá a hálózatra. Ha csak a világításra akarod, akkor meg szét kell választani. Ha visszatáplálást akarnál, 250-300 W-osat potom áron lehet kapni.
300 W visszatápláló inverter
Na nem olyan olcsó, mint a használt APC, de azzal nem is lehet visszatáplálni.
(#) csa7684 válasza erbe hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Szét akarom választani egy egyszerű váltó kapcsolással amit az elosztómban egy mágneskapcsoló fog elvégezni egy alkonykapcsolóval no meg az akku figyelő is kapcsolni fog vissza a hálózatra pl.11,5v-nál
(#) MWatt hozzászólása Feb 28, 2015 /

A 160W, 50Hz-es inverter általam átrajzolt változat. Közétetem azok kedvéért akik szivesen utánépitenék. Jelenleg a trafot tekerem hazzá. Gyakorlatban tudot 500w teljesitményt pár másodpercig. Most nagyobb teljesitményü trafoval és fettekel fogom tesztelni. A cél a tartos 300w eláráse.
(#) kormika hozzászólása Márc 13, 2015 /

Sziasztok! Már régóta építem a PIC-es PWM-szinuszos inverteremet, és most lett kész. Még régebben feltettem ha jól emlékszem ebbe a topicba a terveket, de nem 100%. A kérdésem lényege az, hogy mitől van az a jelenség, hogyha nincsen terhelve akkor brutál módon zúg a trafó, viszont ha kap pl egy 60W-os izzót terhelésnek, akkor a búgás elhallgat, és csak a PWM pár kHz-es ciripelése hallatszik halkan?
(#) dara válasza kormika hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Ha felraknád a rajzot,talán többet tudnánk segíteni.
(#) kormika válasza dara hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Ebben a hozzászólásomban van a rajz, a különbség azóta csak annyi, hogy a 2N3055-ök kiváltódtak IRFP064 FET-ekkel. Az elv röviden annyi, hogy a PIC által előállított PWM jel kitöltési tényezője szinuszos lefolyás szerint változik, és a középleágazásos trafónak hol egyik, hol a másik kivezetése van ezzel a szinuszos PWM-el testre kötve. A terhelés nélkül jelentkező zúgástól eltekintve hibátlanul működik az inverter, a 300W-os UPS trafóval is elvisz simán egy 500W-os halogén fényvetőt.

Hány Hz megy?A kitöltés fix?Bár lehet hülye kérdés,mert nem látok visszacsatolást.A kimeneti induktivitást és a kondit hány Hz ra méretezted?Ezzel a kapcsolással ferritre is méretezhetted volna,könnyebb lenne mint a lemezelt vas.Talán ha építenél bele egy visszacsatolást,a kitöltést tudnád variálni terheléstő függően.

A PWM freki 18kHz a kitöltési tényező pedig az 50Hz-es szinusznak megfelelően változik. A kimeneti szűrő 200Hz-re van méretezve, azzal nincs is gond, ha szkóppal nézem a kimenő feszt, akkor csak egy gyönyörű 50Hz-es szinuszt látok, semmi felharmonikus, ha a szűrő előtt nézem közvetlenül a trafón, akkor pedig egy halom négyszögjelet látok, tehát a szűrő szerintem ok. Visszacsatolás nincsen, a kimeneti feszt. így is szépen tartja, üresjáratban 238V-ot mérek multiméterrel, 500W-os halogén izzóval terhelve pedig 228V-ot, ami szerintem tökéletes. Így belegondolva az lehet talán a baj, hogy terhelés nélkül talán telítésbe megy a vas? Üresjáratban az akkuból csak 1,5A-t eszik, ami szerintem nem sok, főleg, hogy ebből kb. 250mA a ventilátor fogyasztása. Ha rajta van az 500W-os halogén izzó, akkor 45-46A-re megy fel az áramfelvétel, ami 540W-nak felel meg, szóval 92%körül van a hatásfok, amiről álmodni sem mertem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza kormika hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Nem mehet telítésbe a vas, ahhoz nagyobb kimeneti fsz kellene, ami nagyobb bemenetit igényelne. A trafót az alapharmónikus ( a 18 kHz-es pwm jel 50 Hz-es alapharmónikusa ) jel amplitudója mágnesezi. Az meg vagy pont jó, vagy ha egy nagyobb feszültségű invverterből bontottad, akkor még kicsi is. Attól, hogy megterhelsz egy trafót, nem fog változni a vasban az indukció.
Terhelés nélkül is szép a szinusz a kimeneten?
(#) dara válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Én is a trafón gondolkodok.Azt írja,gyönyörű 50Hz szinuszt lát.
(#) kormika válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 13, 2015 / 1

A trafó egy 300W-os noname szünetmentes trafója, ott a hagyományos négyszögjellel hajtották. Ha a szkópot nézem csak, akkor a terhelés változást egyedül a szinusz amplitúdóján látom, az alakja semmit nem változik... Van a PC-hez szkóp programom, ami tud torzítást is mérni, ha azzal nézem, akkor terheletlenül 0,8%-ot ír, terhelve 0,3%-ot.
(#) kormika válasza kormika hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Közben próbálkozok, és a trafó szórt mágneses tere vacakol, mivel vaslemezből készült dobozban van, az zúg, mint kiderült. A trafót pont a rezgéscsillapítás miatt 4 gumibakra szereltem, olyanra, amik a CD meghajtókban vannak a mechanikánál. Szóval ha a trafó bent van a dobozban, akkor maga a doboz zúg terhelés nélküli álllapotban, ha kiemelem a trafót a dobozból, akkor terhelés nélkül is csak a PWM ciripelése hallatszik, maga a trafó nem zúg. Lévén gyárilag impregnált trafó, fura is lenne, ha tudna zúgni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza kormika hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Nincs a trafóban légrés? ( nem kell bele. ) Különben nem tudom, hogyan képes rázni a dobozt.

Azért ne zárd rövidre, mert biztos kiájulnak a FET-ek. Meg motort se nagyon tegyél rá.
(#) kormika válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 13, 2015 /

Nem hiszem, hogy lenne, legalábbis nem látszik. 4 helyen össze van hegesztve a vasmag, ahogy az szokott is lenni a gyári trafóknál. Rövidzár esetén nincsen gond, a 230-as oldalon van egy 3A-es bizti, és a 12V-os oldalon pedig van egy biztonsági áramkorlát, ami 50A-nál letilt, azt pedig a 2-2 párhuzamos IRFP064 simán kibírja. Motor már ment róla a próbák alatt, egy szobai ventillátor a maga 130W-os motorjával, és az oszlopos fúróm is ment róla, amin egy 500W-os motor van, igaz csak üresen, fúrni nem fúrtam vele. Igazából nem zavaró a zúgása, mert üresen ritkán megy, nem is lenne értelme, és már 40-50W terhelésnél is megszűnik a zúgás, csak bosszantott, hogy nem tudtam megmagyarázni magamnak a zúgás miértjét... Majd ha lessz időm és kedvem kísérletezni, akkor kap egy visszacsatolást, és átírom a PIC programját, hogy a PWM szinuszos lefolyása megmaradjon, csak a kimenő feszültség függvényében vegyen vissza a kitöltési tényezőből, ha nincsen terhelve...

Igen,ezt írtam nem rég.Szerintem meg oldja a problémát.

Igen, hálás is vagyok az ötletért, magamtól nem biztos, hogy eszembe jutott volna, egyelőre nincs időm, sem kedvem ezzel foglalkozni, a tesztelések alatti módosítások miatt így is megérett egy újraépítésre/újratervezésre, a teljesítmény panel eredetileg nem tartalmazta a túláramvédelmet, és a meghajtó rész is a bipoláris tranzisztorokhoz készült, ezért most sok alkatrész a fólia oldalra van utólag felforrasztva, és pár helyen át is van vágva a fólia, szóval majd ha lessz időm és energiám újratervezni a NYÁK-ot, akkor majd rákerül a visszacsatolás, és a kimeneti szűrőt sem kábelkötegelő fogja a helyén tartani. Az áttervezett verzió majd már figyeli a kimenő feszt, és annak megfelelően változtatja a kitöltést, és a túláramfigyelést is át fogom tenni a szekunder oldalra, könnyebb 3-4A-t mérni, mint 50-et...

Várjuk az eredményt!
(#) Sanitatum hozzászólása Ápr 30, 2015 /

Üdvözletem! A minap keresztapám kérdezte, hogy tudnék e neki csinálni invertert, kamionhoz. Gondban vagyok, sehol sem találok kapcsolóüzemes sémát. Laptopot meg telefont akarna tölteni, csak ennyire kell. Valaki tudna ajánlani valamit?
(#) granpa válasza Sanitatum hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /

Szia!
A kamionban 24V van úgy-e? Ebből kell a laptopnak 9(12-14, vagy valamennyi)V-ot, a telefonnak 4-(5-7)V-ot előállítani. Step-Down konverterek közt nézz szét. Vagy úgy gondoltad, hogy 230V-ot csinálni, és a töltőket, tápokat arról használni? 4 ilyen téma is van, a képek közt nézz szét.
(#) Sanitatum válasza granpa hozzászólására (») Ápr 30, 2015 /

Igen, úgy gondoltam hogy 230V-ot előállitani. Csak azért nem szeretném, ha valami "dög"nehéz lenne. Ezért kellene a kapcsolóüzemű. Mindjárt megnézem mik vannak Köszi
(#) kriszti1998sub hozzászólása Máj 4, 2015 /

Valaki megépítette már ezt a kapcsolást?vélemények kb mekkora teljesítménye lehet?
(#) deak francis hozzászólása Máj 4, 2015 /

Szia.Uraim,azt szeretném megkérdezni hogy elkészítette valaki az alábbi kapcsolások közül valamelyiket? Érdekelne a nyák rajza bármelyiknek is vasalásos modszerhez ,ha lehetne pdf formátumban.Válaszaitokat előre is köszönöm.Üdv. Deák Ferencz.
(#) Factis hozzászólása Máj 4, 2015 /

Sziasztok ! Volna egy ilyen Számlapom, de amire rádugom az nincs meg. Valahogy életre lehet kelteni? Azt olvastam inverter kell hozzá valaki segítene?
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
(#) Moderátor hozzászólása Factis hozzászólására (») Máj 4, 2015

XVIII. Csak egy helyen kérdezz! A fórumon egy kérdést egyszerre csak egy helyre tegyünk fel. Amennyiben több helyre is beírjuk ugyan azt a hozzászólást, a moderátorok kérdés nélkül törölhetik hozzászólásainkat és ki is tilthatnak türelmetlenség és tiszteletlenség miatt.
(#) kadarist válasza deak francis hozzászólására (») Máj 4, 2015 /

Szia!
A másodiknak van irodalma és az itt látható módosítást mindenképpen alkalmazd.
(#) kérdező hozzászólása Máj 8, 2015 /

Sziasztok!
A "Kezdő kérdések"-ben már feltettem a kérdést, de mivel nem igazán oda való, (mielőtt kimoderálnak, ) itt folytatom:
A lényeg, hogy van egy adott kapcsolás, amihez meghajtást szeretnék készíteni. A lényeg, hogy hasonló jelet szeretnék kapni, mint a szünetmentes tápok "módosított szinuszjele". Tehát nullátmenetkor kell egy kis szünet. A lényeg, hogy 310V DC-ről kellene 220V effektív értékű váltakozó áramot előállítani. (A FET-ek bontásból rendelkezésre állnak.)
Létezik erre valamilyen egyszerű, IC-vel megoldható kapcsolás?
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) cimopata válasza kérdező hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

IR2110 tökéletes.
(#) kolko hozzászólása Máj 23, 2015 /

Mesterek asztali monitor alaplapjára épített invertert utólag hogy a legyegyszerűbb állítani? A nagyfesz miatt életemben nem játszottam inverterrel. Panelcsere történt a monitoromban és túl erős a fénye a ccfl-nek nulla brightness mellett is, szeretném lejjebb venni hardveresen. Az alacsony áramfelvétel miatt valami feszosztót képező ellenállatra gondoltam vagy potira ilyesmi megoldható vagy el vagyok tévedve nagyon?
(#) csonti54 hozzászólása Máj 24, 2015 /

Üdv mindenkinek. Történt egy kis baleset a 24v/230v inverteremmel. Minden jó volt addig amig bekapcsolva nem hagytam és vagy háromszor ráindítottam az autót. A 230 helyett mindjárt 320 jelent meg. 4-4 fet van benne. A 24-es oldalonFTP08N50D a 230 oldalonP0808ATG, egyik IC LM324N másik EM78P156LPJ. Kb. javitható "házilag" min műszerekkel, vagy kérek segítséget merre javítják esetleg valaki lenne itt a fótumon aki legalább megnézné. Köszönettel András

SAM_2400.JPG

(#) Sanitatum hozzászólása Jún 4, 2015 /

Újra itt vagyok, a kérdésem az lenne, hogy ez képes lenne 24v-ról menni? Azt látom, hogy a 220µF-os kondit cserélni kellene mert füstölne.Trafót is cserélni kellene, 2x24re?Séma
Következő: »»   46 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem