Fórum témák
» Több friss téma |
Saját gyártmányú invertert úgyse kötheted rá a hálózatra. Ha csak a világításra akarod, akkor meg szét kell választani. Ha visszatáplálást akarnál, 250-300 W-osat potom áron lehet kapni.
300 W visszatápláló inverter Na nem olyan olcsó, mint a használt APC, de azzal nem is lehet visszatáplálni.
Szét akarom választani egy egyszerű váltó kapcsolással amit az elosztómban egy mágneskapcsoló fog elvégezni egy alkonykapcsolóval no meg az akku figyelő is kapcsolni fog vissza a hálózatra pl.11,5v-nál
A 160W, 50Hz-es inverter általam átrajzolt változat. Közétetem azok kedvéért akik szivesen utánépitenék. Jelenleg a trafot tekerem hazzá. Gyakorlatban tudot 500w teljesitményt pár másodpercig. Most nagyobb teljesitményü trafoval és fettekel fogom tesztelni. A cél a tartos 300w eláráse.
Sziasztok! Már régóta építem a PIC-es PWM-szinuszos inverteremet, és most lett kész. Még régebben feltettem ha jól emlékszem ebbe a topicba a terveket, de nem 100%. A kérdésem lényege az, hogy mitől van az a jelenség, hogyha nincsen terhelve akkor brutál módon zúg a trafó, viszont ha kap pl egy 60W-os izzót terhelésnek, akkor a búgás elhallgat, és csak a PWM pár kHz-es ciripelése hallatszik halkan?
Ha felraknád a rajzot,talán többet tudnánk segíteni.
Ebben a hozzászólásomban van a rajz, a különbség azóta csak annyi, hogy a 2N3055-ök kiváltódtak IRFP064 FET-ekkel. Az elv röviden annyi, hogy a PIC által előállított PWM jel kitöltési tényezője szinuszos lefolyás szerint változik, és a középleágazásos trafónak hol egyik, hol a másik kivezetése van ezzel a szinuszos PWM-el testre kötve. A terhelés nélkül jelentkező zúgástól eltekintve hibátlanul működik az inverter, a 300W-os UPS trafóval is elvisz simán egy 500W-os halogén fényvetőt.
Hány Hz megy?A kitöltés fix?Bár lehet hülye kérdés,mert nem látok visszacsatolást.A kimeneti induktivitást és a kondit hány Hz ra méretezted?Ezzel a kapcsolással ferritre is méretezhetted volna,könnyebb lenne mint a lemezelt vas.Talán ha építenél bele egy visszacsatolást,a kitöltést tudnád variálni terheléstő függően.
A PWM freki 18kHz a kitöltési tényező pedig az 50Hz-es szinusznak megfelelően változik. A kimeneti szűrő 200Hz-re van méretezve, azzal nincs is gond, ha szkóppal nézem a kimenő feszt, akkor csak egy gyönyörű 50Hz-es szinuszt látok, semmi felharmonikus, ha a szűrő előtt nézem közvetlenül a trafón, akkor pedig egy halom négyszögjelet látok, tehát a szűrő szerintem ok. Visszacsatolás nincsen, a kimeneti feszt. így is szépen tartja, üresjáratban 238V-ot mérek multiméterrel, 500W-os halogén izzóval terhelve pedig 228V-ot, ami szerintem tökéletes. Így belegondolva az lehet talán a baj, hogy terhelés nélkül talán telítésbe megy a vas? Üresjáratban az akkuból csak 1,5A-t eszik, ami szerintem nem sok, főleg, hogy ebből kb. 250mA a ventilátor fogyasztása. Ha rajta van az 500W-os halogén izzó, akkor 45-46A-re megy fel az áramfelvétel, ami 540W-nak felel meg, szóval 92%körül van a hatásfok, amiről álmodni sem mertem.
Nem mehet telítésbe a vas, ahhoz nagyobb kimeneti fsz kellene, ami nagyobb bemenetit igényelne. A trafót az alapharmónikus ( a 18 kHz-es pwm jel 50 Hz-es alapharmónikusa ) jel amplitudója mágnesezi. Az meg vagy pont jó, vagy ha egy nagyobb feszültségű invverterből bontottad, akkor még kicsi is. Attól, hogy megterhelsz egy trafót, nem fog változni a vasban az indukció.
Terhelés nélkül is szép a szinusz a kimeneten?
Én is a trafón gondolkodok.Azt írja,gyönyörű 50Hz szinuszt lát.
A trafó egy 300W-os noname szünetmentes trafója, ott a hagyományos négyszögjellel hajtották. Ha a szkópot nézem csak, akkor a terhelés változást egyedül a szinusz amplitúdóján látom, az alakja semmit nem változik... Van a PC-hez szkóp programom, ami tud torzítást is mérni, ha azzal nézem, akkor terheletlenül 0,8%-ot ír, terhelve 0,3%-ot.
Közben próbálkozok, és a trafó szórt mágneses tere vacakol, mivel vaslemezből készült dobozban van, az zúg, mint kiderült. A trafót pont a rezgéscsillapítás miatt 4 gumibakra szereltem, olyanra, amik a CD meghajtókban vannak a mechanikánál. Szóval ha a trafó bent van a dobozban, akkor maga a doboz zúg terhelés nélküli álllapotban, ha kiemelem a trafót a dobozból, akkor terhelés nélkül is csak a PWM ciripelése hallatszik, maga a trafó nem zúg. Lévén gyárilag impregnált trafó, fura is lenne, ha tudna zúgni.
Nincs a trafóban légrés? ( nem kell bele. ) Különben nem tudom, hogyan képes rázni a dobozt.
Azért ne zárd rövidre, mert biztos kiájulnak a FET-ek. Meg motort se nagyon tegyél rá.
Nem hiszem, hogy lenne, legalábbis nem látszik. 4 helyen össze van hegesztve a vasmag, ahogy az szokott is lenni a gyári trafóknál. Rövidzár esetén nincsen gond, a 230-as oldalon van egy 3A-es bizti, és a 12V-os oldalon pedig van egy biztonsági áramkorlát, ami 50A-nál letilt, azt pedig a 2-2 párhuzamos IRFP064 simán kibírja. Motor már ment róla a próbák alatt, egy szobai ventillátor a maga 130W-os motorjával, és az oszlopos fúróm is ment róla, amin egy 500W-os motor van, igaz csak üresen, fúrni nem fúrtam vele. Igazából nem zavaró a zúgása, mert üresen ritkán megy, nem is lenne értelme, és már 40-50W terhelésnél is megszűnik a zúgás, csak bosszantott, hogy nem tudtam megmagyarázni magamnak a zúgás miértjét... Majd ha lessz időm és kedvem kísérletezni, akkor kap egy visszacsatolást, és átírom a PIC programját, hogy a PWM szinuszos lefolyása megmaradjon, csak a kimenő feszültség függvényében vegyen vissza a kitöltési tényezőből, ha nincsen terhelve...
Igen,ezt írtam nem rég.Szerintem meg oldja a problémát.
Igen, hálás is vagyok az ötletért, magamtól nem biztos, hogy eszembe jutott volna, egyelőre nincs időm, sem kedvem ezzel foglalkozni, a tesztelések alatti módosítások miatt így is megérett egy újraépítésre/újratervezésre, a teljesítmény panel eredetileg nem tartalmazta a túláramvédelmet, és a meghajtó rész is a bipoláris tranzisztorokhoz készült, ezért most sok alkatrész a fólia oldalra van utólag felforrasztva, és pár helyen át is van vágva a fólia, szóval majd ha lessz időm és energiám újratervezni a NYÁK-ot, akkor majd rákerül a visszacsatolás, és a kimeneti szűrőt sem kábelkötegelő fogja a helyén tartani. Az áttervezett verzió majd már figyeli a kimenő feszt, és annak megfelelően változtatja a kitöltést, és a túláramfigyelést is át fogom tenni a szekunder oldalra, könnyebb 3-4A-t mérni, mint 50-et...
Üdvözletem! A minap keresztapám kérdezte, hogy tudnék e neki csinálni invertert, kamionhoz. Gondban vagyok, sehol sem találok kapcsolóüzemes sémát. Laptopot meg telefont akarna tölteni, csak ennyire kell. Valaki tudna ajánlani valamit?
Szia!
A kamionban 24V van úgy-e? Ebből kell a laptopnak 9(12-14, vagy valamennyi)V-ot, a telefonnak 4-(5-7)V-ot előállítani. Step-Down konverterek közt nézz szét. Vagy úgy gondoltad, hogy 230V-ot csinálni, és a töltőket, tápokat arról használni? 4 ilyen téma is van, a képek közt nézz szét.
Igen, úgy gondoltam hogy 230V-ot előállitani. Csak azért nem szeretném, ha valami "dög"nehéz lenne. Ezért kellene a kapcsolóüzemű. Mindjárt megnézem mik vannak
![]() ![]()
Valaki megépítette már ezt a kapcsolást?vélemények kb mekkora teljesítménye lehet?
Szia.Uraim,azt szeretném megkérdezni hogy elkészítette valaki az alábbi kapcsolások közül valamelyiket? Érdekelne a nyák rajza bármelyiknek is vasalásos modszerhez ,ha lehetne pdf formátumban.Válaszaitokat előre is köszönöm.Üdv. Deák Ferencz.
Sziasztok ! Volna egy ilyen Számlapom, de amire rádugom az nincs meg. Valahogy életre lehet kelteni? Azt olvastam inverter kell hozzá valaki segítene?
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
XVIII. Csak egy helyen kérdezz! A fórumon egy kérdést egyszerre csak egy helyre tegyünk fel. Amennyiben több helyre is beírjuk ugyan azt a hozzászólást, a moderátorok kérdés nélkül törölhetik hozzászólásainkat és ki is tilthatnak türelmetlenség és tiszteletlenség miatt.
Szia!
A másodiknak van irodalma és az itt látható módosítást mindenképpen alkalmazd.
Sziasztok!
A "Kezdő kérdések"-ben már feltettem a kérdést, de mivel nem igazán oda való, (mielőtt kimoderálnak, ) itt folytatom: A lényeg, hogy van egy adott kapcsolás, amihez meghajtást szeretnék készíteni. A lényeg, hogy hasonló jelet szeretnék kapni, mint a szünetmentes tápok "módosított szinuszjele". Tehát nullátmenetkor kell egy kis szünet. A lényeg, hogy 310V DC-ről kellene 220V effektív értékű váltakozó áramot előállítani. (A FET-ek bontásból rendelkezésre állnak.) Létezik erre valamilyen egyszerű, IC-vel megoldható kapcsolás? A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
Mesterek asztali monitor alaplapjára épített invertert utólag hogy a legyegyszerűbb állítani? A nagyfesz miatt életemben nem játszottam inverterrel. Panelcsere történt a monitoromban és túl erős a fénye a ccfl-nek nulla brightness mellett is, szeretném lejjebb venni hardveresen. Az alacsony áramfelvétel miatt valami feszosztót képező ellenállatra gondoltam vagy potira ilyesmi megoldható vagy el vagyok tévedve nagyon?
Üdv mindenkinek. Történt egy kis baleset a 24v/230v inverteremmel. Minden jó volt addig amig bekapcsolva nem hagytam és vagy háromszor ráindítottam az autót. A 230 helyett mindjárt 320 jelent meg. 4-4 fet van benne. A 24-es oldalonFTP08N50D a 230 oldalonP0808ATG, egyik IC LM324N másik EM78P156LPJ. Kb. javitható "házilag" min műszerekkel, vagy kérek segítséget merre javítják esetleg valaki lenne itt a fótumon aki legalább megnézné. Köszönettel András
|
Bejelentkezés
Hirdetés |