Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   356 / 579
(#) pucuka válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Nem lesz jó. Az AC125 hangfrekvenciás tranzisztor, a helyettesítendő pedig RF tranzisztor, legalábbis azt jelzi a típusszámban az F betű. Lehetne még AF106, AF 200, 202, esetleg AF239, de olyanokat üzletben nem találtam, viszont a HQ -ban van, amivel helyettesíteni lehet
(#) HA5BRG hozzászólása Márc 9, 2015 /

A Mikrovill-ben (XII. kerület, Böszörményi út 2.) számataln AC és AF germánium tranyó van a mai napig is. A múlt héten láttam. Érdemes elmenni, ha valakinek épp ez hiányzik!
(#) gbiro72 hozzászólása Márc 9, 2015 /

És még egy kérdés: GFT 32-nek mi a helyettesítője, amihez még hozzá lehet jutni?
(#) pucuka válasza gbiro72 hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Válaszoltam, és adott javaslatot HA5BRG is, sőt a gyuszónak írt válaszomban felsoroltam néhányat, amit keresgélhetsz, hogy hol lehet kapni. Amúgy még mire lenne szükséged?
(#) gbiro72 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Köszönöm a válaszokat, egyelőre ennyit szerettem volna.
(#) 954karpitos hozzászólása Márc 12, 2015 /

Mostani szerzemény.
(#) CT-3 hozzászólása Márc 16, 2015 /

Sziasztok.Megint szereztem egy gépet.Orion néprádió.Naná,hogy bekapcsoltam,mert hiánytalannak tünik.Nagyon brummos lehalkitva is,adót nem talál.Fütés ok. Az egyik képen van egy "bemenet"ami rövidzárra van forrasztva.Ez igy normális?
Nem találtam a neten ezt a formát,csak olyat amelyiken nincs skála.Ha tudtok konkrét infót,hogy ez milyen gép,légyszi osszátok meg velem.Janó bácsi,Te biztos tudsz
Köszönöm!Most már nemcsak gyüjtenem kéne,hanem javitani is csak idöhiányban szenvedek.
(#) hatvanasjocó válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 16, 2015 / 1

Ez egy forgókondenzátorosra(világvevő ) átalakított Orion 115A. Az átkötés a 220V / 110V átkapcsolásért van. Így kell hagyni!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
(#) CT-3 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Köszönöm hatvanasjocó!Miért alakitották át igy?Poénból valaki?Nem semmi munka a hurozás,alkatrészek hozzá..
Kérdésem nem megbántó akart lenni,de kifejtenéd bövebben,hogy miért csináltak annak idején ilyet?
Azt hittem ez "gyári"
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
(#) hatvanasjocó válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

A 3 adó választási lehetőségét kevesellték a tulajdonosok. Az átalakítással az akkor még hemzsegő középhullámú adókat lehetett fogni. Fiatal korom divatos zenei adóját is a Rádió Luxemburgot.Bővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 16, 2015 / 2

Akkor kiegészítésként egy kis történelem: A néprádió a Rákosi korszak tipikus terméke, ennek politikai okai voltak, azt akarták, hogy az emberek csak a magyar adókat hallgassák. Ezért árulták a fix magyar állomásra hangolt rádiókat nyomott áron, valójában a gyártási költségeknél is olcsóbban. Az ára 330 ft volt. Akkoriban egész iparág alakult a néprádiók átalakítására, a szerelők kb 300 ft-ot kértek az átalakításért, a profibbakat rövid-közép hullámra is használhatóvá tették. Vagyis így a tulaj 630 ft-ért kapott egy teljes értékű világvevőt, ez nagyjából az 50-60%-a volt a boltban kapható egyéb készülékeknek. Csak összehasonlításként, az én 1960-as kezdő fizetésem 950 ft volt.
Az általad bemutatott készülék nem a leg profibb átalakítás, ennél még az amatőrök is szebbet csináltak anno......
(#) CT-3 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Köszönöm hatvanasjocó és Janó bácsi a hozzászólásokat.
Ertek mindent.Visszaköszön a a történelem ebböl a készülékböl!
Igyekszem megszólalásra birni
(#) ronin75 hozzászólása Márc 17, 2015 /

Mai szerzemény:
(#) 954karpitos hozzászólása Márc 17, 2015 /

A hétvégi bevásárlás

DSCN1053.JPG

(#) 954karpitos válasza ronin75 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Látom csak nem hagyott nyugodni a Velence.
(#) Szikravadasz hozzászólása Márc 17, 2015 /

Ronin, karpitos, lesz velük munka, de ez benne a szép.
(#) ronin75 hozzászólása Márc 17, 2015 /

Béla: ha már jelentkeztem érte, akkor bennem volt annyi, hogy el is hozom. Bár elsőre majdnem hiába mentem, mert elfelejtette berakni a kocsiba Ezért erösen gondolkoztam, hogy hagyom a fenébe.
Látom szép kis halmot sikerült szerezned
Zsolt: köszönöm a biztatást, igen, ez ebben a szép, hogy lehet ezekkel a dolgokkal foglalatoskodni. Föleg, hogy ez még az asszonynak is tetszett, még ilyen állapotban is
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
(#) Gafly válasza 954karpitos hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Segítséget kérek. A bal felső az micsoda?
(#) ronin75 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Szerintem az ugyanaz, mint a vele egy sorban jobb oldalt levő, csak szegény már csak egy maradvány. Néprádió.
(#) 954karpitos válasza Gafly hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Ezek Néprádiók és maradványok115a 313-as.Kissé hiányosak de szokták mondani
"Innen szép nyerni"
(#) Szikravadasz hozzászólása Márc 18, 2015 / 4

Üdv mindenkinek!
Már régen halogattam egy másik Orion AR 604 felújítását, de a famunkákhoz egyáltalán nem értek. Janó bácsi hozzászólásait többször áttanulmányozva, a hétvégén úgy döntöttem, lesz, ami lesz, nekiállok. Nos, így utólag úgy látom, nem egy ördöngösség, ha magát a fát/furnért nem kell javítani, csak a fényezést. A korábban leírtak szerint jártam el: szétszedés, kimaszkolás, kromofág, nitrós lemosás, lakkozás. Sikerélmény megvolt, most már bátrabban fogok belevágni ilyesmibe.
Képekben:
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
(#) ronin75 hozzászólása Márc 18, 2015 /

Mai szerzemények:
(#) Janó bácsi válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 18, 2015 / 1

Tudom, hogy ez már a kákán is csomó esete, de tegyél egy kis alu lemezt (sörösdoboz) a skálaizzóra, gyárilag is volt, hogy ne világítsa ki a hangszín nyomógombokat, meg a varázsszemet. Na meg a hátlapot sem kell kivetíteni mögé a falra. Egyébként nagyon szép lett, gratulálok.
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 18, 2015 /

Köszönöm.
Nem szőrözés, igazad van, ezt az AG 604-emnél is mondtad, ezért erre (és arra is) tettem. Gyárit. Meg is próbáltam beállítani a jó pozícióba, de így sikerült. Na majd még játszom vele.
(#) mkmkmk hozzászólása Márc 18, 2015 /

Sziasztok!

Nagypapam regi gramofonjat szeretnenk megjavittatni, de nem tudjuk hol vallalnak ilyet. Van esely ra egyaltalan, hogy ujra szepen szoljon a regi masina? Tudnatok esetleg tippeket adni? Budapest (ill. Buda kornyeke) erdekelne.
Koszonom!
(#) zolika60 válasza mkmkmk hozzászólására (») Márc 18, 2015 /

Sok esély nincs rá, hogy valaki megjavítsa üzleti alapon. Talán a kollégák között lesz vállalkozó. Ha nagyon nem jelentkezik senki, akkor keress meg privátban és megbeszéljük.
(#) rozsdas111 válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Szerintem olyan mintha díszkivilágítást kapott volna. Nagyon jól néz ki a fényképen. Ha a valóságban is ilyen hangulatos, akkor én hagynám ilyen megvilágítással. Szép lett.
(#) Szikravadasz válasza rozsdas111 hozzászólására (») Márc 19, 2015 / 1

Köszi. Szerintem a kép még csak vissza sem adja az igazi hangulatát, de én elfogult vagyok, mert ugyanilyen rádiónk volt gyerekkoromban, órákat ültem előtte esténként. Ilyen majdnem teljesen sötétben (egy jó varázsszemet még kell szerezzek bele):
(#) color válasza Szikravadasz hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Én tennék a skálaizzókkal sorba egy 1N4001-et próbáld meg hangulatosabb lesz és az izzók is tovább bírják.
Max ha nem tetszik kiveszed.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
(#) ronin75 válasza color hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Azzal a megoldással tényleg hangulatos lesz Vagy inkább sejtelmes.
Következő: »»   356 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem