Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motorvezérlés

Témaindító: rozsda, idő: Máj 3, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   66 / 86
(#) holstan1 hozzászólása Jan 26, 2015 /

Sziasztok!

Opel Astra G fényszóró magasság állító motor IC-ket szeretnék cserélni, de nem tudom leolvasni róla a pontos típusát... Képet csatoltam. Megköszönném ha valakinek lenne valami ötlete Szép estét mindenkinek!
(#) Chipmunk1960 válasza holstan1 hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Szia, Ez gondolom direkt le van köszörülve...
(#) maestro hozzászólása Jan 28, 2015 /

Sziasztok!

Egy egyszerű egy tranzisztoros pwm vezérlőnél a motorral párhuzamosan kapcsolt védő diódának ugye akkora áramot kell kibírnia, mint amennyi átfolyik a motoron (mert ezt kellene neki levezetni)? És mennyire szükséges, hogy gyors Schottky dióda legyen ez?
Ha 6A-es motort vezérelnék és csak egy 3A-es egyenirányító diódát alkalmaznék, akkor hamar meghalhat a MOSFET?
(#) borvendeg válasza maestro hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Használtam már nem schootkyt de nem korrekt megoldás. Néha megmagyarázhatatlan okokból tönkre fog menni a fet. Lehet hogy évente lehet soha de mindig ott van a ha...
(#) Chipmunk1960 válasza maestro hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Szia, A 3A-es szerintem elég, de mindenképp Schottky legyen. Az, hogy meghalhat a kapcs frekvenciától függ, mert az ellen-ütemű tranzienseket kellene megfognia. A legtöbb fet, IGBt ami meghalt, azokat a tüske szúrta le, s nem hőgutát kapott.
(#) hzsolt90 hozzászólása Márc 18, 2015 /

Sziasztok!

Adott egy DC motor, vezérléstől függően óramutató járásával ellentétes, illetve azonos irányban is mozoghat. Van egy másik DC motor (más méret, más motor, más hozzá csatlakoztatott eszköz), és ennek a motornak kellene követni az előzőleg említett motort úgy, hogy a rájuk csatlakoztatott eszközök azonos mértékben mozduljanak.

Gondolom szükség van egy encoderre, ami az első motor forgásának irányát, illetve mértékét adja a kimenetén. Viszont a méretkülönbségeket hogy tudom kiküszöbölni? Az encoder kimenetét hogy tudom úgy változtatni, hogy az megfeleljen a második motornak, és ugyanakkora mértékben mozgassa a rácsatlakoztatott eszközt mint az első? Ebből ugya az következik, hogy a két motor szögelfordulásának nagysága nem azonos, de a rá csatlakoztatott tárgy pozíciója azonos mértékben változik. ( a motorok lineáris irányban mozgatnak előre vagy hátra 1-1 eszközt) Köszönöm
(#) gulyi88 válasza hzsolt90 hozzászólására (») Márc 18, 2015 /

Szia!
Ha jól értem, akkor van két függelten tárgyad (a,b) amik egyenes vonalon tudnak mozogni.
Az egyik -a- tárgy mozgását kellene lemásolni a másik -b- tágy mozgásának.
A tárgyak mozgatásálért felelős mechanikák azonosak? (hosszirányú elmozdulás / szögelfordulás az -a-, és -b- esetben? kottyanás?).

Milyen jellegű az -a- tárgy mozgása az idő-elmozdulás síkon, mely paraméterei fontosak?
(pl: -a- tárgy t1 időpontban x helyen van, majd t2 időpontban y helyen, fontos-e hogy a köztes úton pontos legyen a másolat, vagy elég, ha t1:x és t2:y helyen és időben pontos a másolat?)
(#) Chipmunk1960 válasza hzsolt90 hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Az 2 encoder tárcsa jelét egy Arduino panelbe kell vezetned, ott a program kiszámolja az impulzusok számából az elmozdulást, majd azt, hogy másik motorhoz ugyanennyi út megtételéhez hány impulzus kell, s ez vezérli a PWM-edet.
(#) patexati hozzászólása Márc 29, 2015 /

Sziasztok! Egy egyszerű kapcsolást keresek pc ventilátorhoz mi ha megszorulás miatt megáll akkor egy led világítása jelezné ,hogy áll a motor.Háromvezetékes pc processzorhűtő motor lenne de nem pc-ben.
(#) kadarist válasza patexati hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Szia!
Van itt egy ígéretes. Ha megszűnnek az impulzusok, akkor riaszt. Bővebben: Link
(#) patexati válasza kadarist hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Köszönöm! Azt hiszem ez jó lesz ha működik!
(#) PanDee hozzászólása Márc 29, 2015 /

Sziasztok!

Autóba szerelt flip-up kijelző kinyitásához és becsukásához egy (gyári) pozíció jeladós (potméter) 5V DC motorral meghajtott fogaskerék áttételt szeretnék használni (lásd csatolt kép).
Szeretném a segítségeteket kérni, hogy az alábbi funkciókhoz milyen áramkört javasoltok:
- egy gomb (záró érintkező) hatására a motor nyissa illetve zárja a kijelzőt amelyek mechanikailag ütköztetettek
- egy másik gomb (záró érintkező) pedig egy maghatározott (esetleg állítható) szöggel mozgassa vissza a szélső helyzetből a kijelzőt. Ehhez a gombhoz tartozna 2 vissza döntött pozíció majd a 3. megnyomásra újból a nyitott szélső helyzetbe kerül
- az egész vezérlő újbóli áram alá helyezésekor a korábbi pozíciót vegye fel (nyitva vagy zárva)
- szükségem lenne továbbá egy kapcsolt kimenetre (reléhez) ami akkor aktív ha a zárt állástól eltér a pozíció.

A vezérlő elektronika számára kapcsolt DC 12V áll rendelkezésre.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) hzsolt90 hozzászólása Ápr 1, 2015 /

Sziasztok!

Ma találtam ezeket a kis motorokat, beültetőgépek precíziós mozgatására használták, de nem is ez a lényeg. Szóval én nem láttam még ilyet. Gondolom ez egy DC motor, encoderrel. Eddig oké, az 5 vezeték az encoder-hez tartozik az elején, de mi lehet a másik kettő, a képen is látható hogy el vannak szeparálva. Nem valószínű, hogy a DC motor kivezetései, mert azokon keresztül nem tudtam elindítani. Ötlet?
(#) erbe válasza hzsolt90 hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

Bár a képeid alapján a 2 vezeték (narancs-lila?) a DC motor keféihez vezetne, gyanús a hátsó panelen a hármas felosztás. 3ez, 3az, 3amaz,... Inkább BLDC motorra gyanakszok. Alaposabb tanulmányozásra szorul a hátsó panel. Próbáld leszerelni! Megy-e belőle a motor belsejébe valami?
Ha mégis DC motor, akkor szakadás, csutakra kopott kefe(érintkező),...
(#) Massawa válasza hzsolt90 hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

Drotok szinéböl itélve ez egy léptetö motor. A maradék két vezeték lehet tacho, pozicionálo stb.
(#) hotib válasza hzsolt90 hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

Elsőre jó a tipped, ez egy DC szervó motor (is) lehet. Bár ilyen nyitott, vagy nyitottnak tűnő enkóderrel igazából fénytől elzárt helyen szokás alkalmazni (HP Deskjet nyomtatók, pl.)
Ha a lila-barna (lila-narancs?) vezetékekre adott mondjuk 12VDC-től nem mozdul meg, akár rossz is lehet.

Szerintem.
(#) Chipmunk1960 válasza hotib hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

Infra tartományban, nem feltétlen.
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /

Azért a kolléga mielött ilyen rejtvényeket feltesz, elövehette volna a mezei ohmméröt és mérhetett volna valamit azokon a drotokon. Az ilyen rébuszokat 2-3 méréssel meg lehet fejteni, s nem kell mindjárt a motort forgásra kényszeriteni. ( vagy nem azzal kellett volna kezdeni).
(#) PanDee válasza PanDee hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Esetleg tudnátok ajánlani valakit aki tud segíteni ebben a témában?
Szét van szedve az autó és nem szívesen járok így vele ezért szeretném összerakni minél hamarabb viszont ahhoz kellene ez a kis vezérlő.

Köszi!
(#) Lucifer válasza PanDee hozzászólására (») Ápr 8, 2015 1 /

Texasnak van ilyen témájú eval boardja abból ki lehet indulni:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
(#) orcika70 válasza PanDee hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Valami hasonló kérés már érkezett, melyre Proli007 mester készített egy megoldást. Ha szépen megkéred biztosan segít össze állítani egy megfelelőt neked is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
(#) proli007 válasza orcika70 hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Hello! Hiába kér meg. Ilyen igényű feladathoz mikróvezérlő kell..
(#) Cdagi20 hozzászólása Ápr 20, 2015 /

Sziasztok!
Van egy elektromos rollerem, és sajnos a vezérlése tönkrement. 2 dióda kiment benne, de ezeket már cseréltem, és van 2 ellenállás, ami tönkrement, de sajnos nem tudom, hogy mekkorák, mert a színkód leégett róla.
Nem találkozott esetleg valaki már ilyen vezérlővel esetleg? Valaki tud segíteni ebben?
Nem tudom segít-e de a diódák típusa a következő: MBR20100CT
Előre is köszi!
(#) ferci válasza Cdagi20 hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Szia!
Segítene kicsit, ha megnéznéd a két ellenállás pozícióját. A méretükből ítélve a két fet gate-ben vannak ( ha nem a diódák vannak ott..).
Ebben az esetben viszont a meghajtók is tönkrementek, pl. a T1-T2 tranyó.
Nézd vissza a gate-kört.
A diódák sokat nem mondanak, ismert típusok.
(#) Chipmunk1960 válasza Cdagi20 hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Szia, Az IGBT G- ellenállása 20-50 Ohm szokott lenni. A dióda csak az "ellen-impulzus" tól védi meg az IGBT/FET-et. A G-S közé is jó betenni egy 20V körüli Zenert, szintén a "nagyfejűk" védelmére. Nyugodtan tehetsz bele nagyobb diódát, de mindenképpen Shottky legyen.
(#) csendre hozzászólása Júl 1, 2015 /

Sziasztok! Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami egy ablaktörlő motor irányváltását el tudja végezni. Van egy 2 méteres sín, amin egy ablaktörlő motor fut egy kis dobozban, ez egy lámpát szállít a sín egyik végétől a másikig. a sín mindkét végén lesz végállás kapcsoló. De meg kellene oldanom azt, hogy ha a az egyik végállást eléri, akkor azonnal induljon visszafelé, és utána így tovább. Relékkel meg kapcsolókkal meg tudnám oldani, de az nem jó, inkább valami optós vagy pic-vezérlésű megoldást keresek, mert rendelésre kellene csinálnom pár ilyet és nem szeretném gagyi megoldással. Létezik ilyen gyári lámpamozgató, de semmit nem találok a vezérléséről. Azért is kellene valami jobb vezérlés, mert kellene olyat is csinálni hogy pl 5 méteres a sín de adott esetben csak 2 méteren mozogjon a lámpa, vagy épp amire állítva van. Ez üvegházban lesz uborka nevelőben, így szoktak spórolni a lámpákon. Gyárilag azt hiszem Ligt Rail-nek hívják. Minden ötlet jól jönne. Köszi!
(#) Massawa válasza csendre hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

A conradnal van vasutmodellekhez ingavonat vezérlö - nem is drága és kész. Abban PIC vagy hasonlo processzor van meg néhány poti amivel a sebességet meg a két végálláson a állóidöt lehet programozni.
Egy kirakatban 3 évig hibátlanul müködött, csak a vonatok koptak el. ( az egyetlen feltétel a motornak permanens mágnesesnek kell lennie. A soros motor nem fog irány váltani.)
(#) csendre hozzászólása Júl 2, 2015 /

Nekem a szervo is jó lenne de azok a kis szervók nem tudják elcipelni az 5-10 kilós lámpatesteket. Viszont ha volna egy hasonló kapcsolás, mint a szervóban van, ott ugye poti van a tengelyen, és az jelzi vissza a pozíciót, akkor egy H híddal már meg tudnám oldani, de ilyen kapcsolást, nem találok sehol. Azért meg nem akarok komplett szervót venni hogy szétberheljem. Mert az is megoldás lenne, de szerintem meg lehet csinálni azt a kis vezérlőt valahogy.
(#) Massawa válasza csendre hozzászólására (») Júl 2, 2015 /

Vegyél egy nagzobb szervot, van ami 50 kg is tud mozgatni (igaz, hogy nem filléres dolog).
(#) ktamas66 válasza csendre hozzászólására (») Júl 2, 2015 /

Mechanikai kialakítástól függően kell valami jeladó a mozgásra (opto tárcsa, hall). Ezzel tudod mérni a megtett utat (gondolom nem feltétlenül kell mm-es pontosság), legfeljebb minden bekapcsoláskor elmegy a végállásig, hogy pozíciót találjon.
Következő: »»   66 / 86
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem