Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Ezt márcsak azért se értem, mert még itt beszélgettünk, kiprobáltam még 3DB omron 20C-s plc is, de semmi.
Érdekes történet. Pill, utánaolvasok kicsit.
Hát én már kíváncsi vagyok mit nézel el
Köszönöm, még esetleg annyi, hogy ezek használtak, de kitűnően működnek, mert működtek, program futott rajt, mikor elhoztam, viszont olyan hogy kontraszt nincs is a menübe, gondolom kivan véve belölle a softverrel, nem lehetséges hogy a bemenetek is levannak tiltva?
Hát énis, gondolom valami marha egyszerű dolog lesz:/
KöSzönöm szépen Srácot igazadvolt com-ra neg. aztán fasza is, de viszont akkor elmondhatnád mégis mire szolgál a "com"
A bemenetek potenciál-függetlenek, a tápfesztől független jellel is tudod használni. Lásd: kép
Ohh Köszi, hát akkor mégiscsak ormotlan nagy baki volt részemről, köszönöm szépen még1, bocs az esti zavarásért
De legalább észrevette sunside a képről hogy nincs bekötve a COM. Én nem vettem észre,de minden jó ha a vége jó
Szívesen, de most már megyek megetetni a kutyámat mert ő már kicsit türelmetlen volt.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2015
A "com" itt a common (közös) rövidítése. A bemenetek optocsatolón keresztül vannak galvanikusan leválasztva a PLC belétől. Viszont a csatolók bemeneti világító diódáit zárt áramkörre kell kötni, hogy működjenek, ezeknek egyik kivezetése a "com".
A "com" pont független a PLC saját tápfeszültségétől, azzal nincs kapcsolatban belül. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
Köszönöm hogy kifejtetted részletesebben.
Sziasztok
Nem pontosan ide vág a kérdésem de van köze hozzá. Van egy AB PanelView Plus 600 grafikus terminálom új sosem használ. Kérdésem az lenne menyiért lehetne eladni illetve van e rá kereslet. A netes új árát tudom nem kell linkelni . Segítséget előre is köszönöm.
Sziasztok. Valaki ismeri-e az Unitronics VisiLogic nevű programját? Konkrétan Samba sm43 r20 vezérlő programozásában (leginkább HMI készítésében) kérnék segítséget...
Köszönöm előre is... A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015
Sziasztok.
Turkáltam a régi *kacatjaim* között és kezembe akadt egy új MT8070i Weintek HMI.( HMI ) Sok éve kaptam, hogy próbálgassam, kisérletezgessek vele. Sokat nem konyítok hozzá, ment a süllyesztőbe. Most viszont szeretnék kezdeni vele valamit. Pl.: fűtést, a napelem táblákat, a világítást, a kerti tó szivattyút és egyéb dolgokat vezérelni vele. Mi lenne az a minimális hardware kiegészités amivel ezeket össze tudnám hozni? Vagyis milyen interfészt lehetne csinálni hozzá és azt hogyan lehetne kezelni pl. a soros portján keresztül. (tudom: vannak gyári perifériák de sajnos költség-érzékeny vagyok) Van egy Zelio PLC-m ( zelio ) ami sok ki-bemenettel bír, ezt össze lehetne kötni vele? Meg lenne oldva a kapcsoló felület. Vagy csak a fantáziám száll ide-oda? Minden ötletet szívesen fogadok.
Szia.
A Zelio-n alapból nincs soros port, csak bővítőmodullal lehet Modbus slave. Ha nincs ilyen modulod, azért a pénzért már majdnem vehetsz új kínai plc-ét (Kinco, Xinje, Fatek, stb). A vezérlést úgyis plc-ben kell megoldanod, és azért ezek messze több lehetőséget biztosítanak, mint a Zelio. A kijelzőkben is van lehetőség egy kis logikai kapcsolásokra makrók szintjén, de az elég kevés.
Úgy képzeltem el, hogy a HMI-n megérintek valamit, az a soros porton kiküld egy jelsorozatot, azt serial-paralell átalakítnám és ezek a jelek mennének a Zelioba. Rossz az elképzelésem?
Végső soron lehetséges.
Ha jól értem, épitenél egy soros/párhuzamos átalakítót, ami átalakítja a soros port jeleit párhuzamosra és ezt használnád pl. Zelio bemenetein? Ebben az elképzeléssel csak az a gond, hogy a HMI soros portok standard ipari protokollra van definiálva (Modbus, Sysmac, Siemens PPI, nyomtató, stb), amit a projektben állítasz be. Tudtommal nemigen van lehetőség saját típusú telegramm létrehozására, és pl. csak simán kiküldesz egy bájt adatot, amit egy sima sift regiszterrel (74HC595) átalakítasz párhuzamosra. Ezért az átalakítódnak tudnia kell értelmezni a soros port jeleit, kihámozni az adatot a telegrammból. Ezt csak mikrokontrollerel tudom elképzelni, na de akkor meg minek a Zelio.
Sejtettem, hogy ez egy halott ötlet lesz részemről, azért egy próbát megért az téma felvetése.
Végső megoldásnak marad az, hogy feltöltök rá valami klassz képet és felakasztom a falra.
Miért lenne halott ötlet?Kérdés mennyit akarsz foglalkozni vele.
Van hozzá egy HMI szerkesztő program, abban nagyon sokmindent be lehet állítani ami a kommunikációval is kapcsolatos.Talán segít. Bővebben: Link
Az egész elképzeléshez csak két dolgom van meg: a hardware és idő, a hozzáértés már kissé kevesebb de ezt pótlom lelkesedéssel. Kössz a linket, tanulmányozom.
Sziasztok . Segítségre lenne szükségem ,van egy Satchwell IAC-TS HMI .Eddig nem találtam hozzá programot ami kezelni tudná. Ha valaki tud segíteni azt nagyon megköszönném .
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Ha Neked nem kell hirdesd meg az apróban, pénz még csinálhatsz belőle...
Gondolod, kellhet valakinek?
(közben néztem a leírását, PLC nélkül tényleg halott ötlet)
Jó áron, még a döglött cserebogár is elkél, de, hogy mi a jó ár azt tőlem ne kérdezd.
Maga a HMI elég jó cucc, sok mindent meg lehet oldani vele, de alapjában grafikus megjelenítésre való. Weintek-kel sok helyen találkoztam, főleg ahol nem volt előírás valamelyik nagy márka (Siemens, Schneider, Omron, stb) és nagyon jó ár/minőség kategóriába tartozik. Ha feleslegesnek itéled, tényleg el tudod adni.
Vagy eladhatod a Zelio-t, és megtoldod még egy kis pénzzel és veszel egy PLC-t. És akkor nekifoghatsz a ház automatizálásához, mint ahogy eredetileg is tervezted. Ezután már csak a fantáziád, a tudásod, meg a PLC I/O-ok szabhatnak határt .
PLC beszerzés terén ajánlom még figyelmedbe az E-baj népszerű nemzetközi licitálós felületet. Németektől, és USA-ból is "fillérekért" vettem már használt Omron PLC-t, főleg a komplett rack-ekre érdemes rámenni azok fajlagosan nagyon olcsók, kártyánként viszont aranyáron vannak fent, de az csak ijesztgetés. Így otthoni célra egy CPM2A, vagy CQM széria teljesen megfelel szerintem. Kisebb projektekbe is betettem már ezeket a használt holmikat, semmi baj nincs velük azóta sem (5-10 éve). Jó persze lehet rá mondani, hogy bátorság, de van polcon pót kb. mindenből, és így is töredékéből kijöttem mintha újat vennék. A kínai kategóriát meg valahogy nem favorizálom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |