Fórum témák
» Több friss téma |
Azért egyik sem olyan hatalmas áramfelvétel, hogy komoly terhelést okozzon.
10db ilyen lámpatest is a rosszabb esetben 10x0,58=5,8A. Ez minálunk a szigorúbb követelményeknél (vezérlőszekrények vezetékelése) is elmennének 1mm2 vezetéken. De gyakorlatilag ennél többet elviselnek a vezetékek természetesen. Azonban az olajos kondenzátorokat felejtsd el. Sajna képesek csúf dolgokat művelni. Felrobbant kondenzátort többet is láttam már, egyet konkrétan 2munka" közben füstölni és a lámpatest burkolatát olvasztani.
Köszi a választ szoval a kondikat érdemes lenne kicserélni mondjuk olyanokra ami a képen van akkor is ha nem szivárognak és látszólag semmi bajuk? Mert ilyen kondenzátorom van néhány és ha jól tudom ezek pont jók lennének.
Sok régi olajos kondenzátor poliklórozott bifenilt tartalmaz, ami veszélyes, mérgező, rákkeltő. Bőrön át is bejut a szervezetbe, jobb elkerülni.
Kedves volt "Fénycső fojtó" topiklakók, a teljes téma ide áthelyezésre kerül. Kéretik, a továbbiakban itt folytatni a társalgást. Köszi. (T)
Kaphatóak már elektronikus fénycső előtétek is.
Ahhoz sem fojtó nem kell, se kondi, se gyújtó. Energia takarékos, mert nem fűt, ellenben a fojtóval, és talán a fénycsövet is jobban kíméli, mert gyújtáskor nem "bizirgálja" a csövet, mint a gyújtó parton.(egyébként vannak elektronikus gyújtó partonok is. ) ..igaz drága,(az elektronikus fénycső előtétek) és a "noname" félék hamar tönkre mennek.
Az a baj, hogy nem csak a "noname" elektronikus előtétek mennek tönkre viszonylag rövid idő alatt. Igaz, a nevesebb gyártók cuccai azért tovább bírják. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy az általuk megspórólt energia mennyivel több a gyártáskori és újrahasznosításkori energiatöbblet igénnyel...
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
Az én tapasztalatom az, hogy azokban is 90% csak a fénycső ég ki. Tele van a fiókom szerintem még működőképes kompakt fénycső előtétekkel (hátha jó lesz még valamire). Aztán, hogy a cső fűtőszálának elégésében az előtét mennyire ludas, ki tudja? Aztán az is tévhit, hogy az erősebb előtét kiégeti a fénycsövet. Nekem van egy olyanom, amit kicseréltem, mert a sajátja zenélt (sípolt), megmértem az áramfelvételét, azt is a fénycső határozza meg, nem az előtét, mert ugyanannyi az áram a csere után, mint az eredetiével.
Sziasztok,
érdeklődnék, lehet-e fénycsővel futófényes kapcsolást házilag készíteni, tehát hogy 3 vagy 4 fénycső egymás után rövid ideig felváltva világítson. Válaszotok előre is köszönöm!
Azt LED del szokás csinálni, a fénycsövek egyáltalán nem bírják a gyakori ki-be kapcsolgatást. Esetleg halogén égő, ha követelmény a nagy fényerő.
Milyenek az elektronikus fénycsőgyujtók? Be lehet tenni a hagyományos fénycsőgyujtó helyére és ez jobban kíméli a csöveket? És igy ugyanúgy fojtóval üzemel a fénycső? Csak mert inkább ebben gondolkoznék mint elektronikus előtétben azokról nem sok jót hallottam.
Természetesen lehet. Kissé nyűgös a dolog, mert a csöveknek biztosítani kell az állandó fűtést, hogy azonnal tudjanak gyújtani. (Ha háromról van szó, akkor négy független fűtésre lesz szükség: az egyik végén párhuzamosíthatók a fűtőszálak.)
Be lehet tenni őket a fojtó helyett, a kialakításuk is olyan, hogy beférjen. Vannak típusok, amik 2-3 csövet is hajtanak - ha egy armatúrában laknak. Tapasztalatom szerint a meghibásodásuk fő oka az elégtelen hűtés: soknál az érintésvédelmi okból teljesen zárt műanyag házban egy 12x50mm-es vaslemezzel próbálják a hőt elvezetni (de hova?). Egyébként mikrokontroller vezérlés dolgozik bennük többnyire, ami kíméletesen kezeli a fűtőszálakat, korrekten gyújt - sok típus még dimmelhető is, ha bekötik a potmétert a megfelelő bemenetre.
Szóval a választék széles, legalább annyi gagyi van a piacon, mint minőségi darab...
Üdv!
Nem igazán vagyok jártas az ilyesmiben, ezért meglehet, hogy nagyon egyszerű lesz a probléma megoldása, mindenesetre én nem nagyon boldogulok vele, ezért gondoltam, hogy itt hátha segítségre találok. A gond egy teljesen új fénycső+gyújtó párossal volna. Albérletünkben találtam egy fénycső foglalatot a konyhában, volt benne egy kiégett fénycső és egy valószínűleg szintén rossz gyújtó. Vásároltam hát mindkettőből újat (mellékeltem képeket, hogy milyet, meggyőződésem szerint a megfelelőket). Illetve elsőre rossz gyújtót vettem, de hamar rájöttem, hogy a "SERIES OPERATION" feliratú helyett nekem a "SINGLE OPERATION" verzióra van szükségem. (Nem tudom, elronthatott-e valamit, hogy ezzel a SERIES feliratú gyújtóval is kipróbáltam.) A lényeg, hogy a jelenlegi felállásban sem működik a dolog. Az alábbi videón jól látszik, hogy csak gyengén pislog, de nem gyújtja be a fénycsövet: https://www.youtube.com/watch?v=k5-w5-IkvnI Ezek pedig a képek a gyújtó és a fénycső adatairól: http://kepfeltoltes.hu/150518/20150518_112641_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/150518/20150518_112657_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Mivel lehet a gond?
Szia!
Próbáld meg egy ilyen gyújtóval: Bővebben: Link. De lehet, hogy mád baj is van, mert azért ennél erősebb fénnyel kellene villognia egy fénycsőnek.
A rövid (18-20W-os) csövek nem nagyon szeretnek működni a szélessávú (4-65/80) gyújtókkal. Próbáltad úgy, hogy villogáskor kicsavarod a gyújtót? Ilyenkor be szoktak indulni (tehát a bekötés, cső jó). 20W-os gyújtó kell hozzá. Sorba kötött rövid csövek is hasonlóan viselkednek.
Nem tudom kiszedni működés közben a gyújtót, mert alatta van a fénycsőnek. A kisebb gyújtót viszont meg fogom próbálni, tényleg ez lehet a probléma.
Köszi a tippeket, még jelentkezem, ha nem oldódik meg. Persze más tipp is jöhet még.
Elég, ha csak benyúlsz, és elfordítod., hogy ne érintkezzen.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2015
Sziasztok! Egy régi fénycső armatúrát akarok teljesen felújítani hogy kicserélem a vezetékeket a fojtókat a foglalatokat és a kondenzátorokat. Általában olyan kapcsolási rajzokat látok a gyujtóval kapcsolatban ami az első képen van. Ebben az armatúrában a jelenlegi kötések szerint ugy van ahogy a második képen hogy a gyújtó a fénycső két átlósan ellentétes végére van bekötve. Az új szerelésnél mindegy hogy hogy kötöm majd be vagy van ennek jelentősége?
Itt a második kép.
Mind a 2 rajz ugyanaz csak arréb van húzva a vonal. Lényeg, hogy a két vége közé kerüljön.
És még az lenne hogy a második kondenzátorba a fázis a fojtórol van kötve.Ez jo lesz igy az új vezetékelésnél is vagy kössem közvetlenül mind a három kondenzátort azbarmatúrába bemenő fázisra és 0-ra?
Értem. De akkor az a lényeg hogy a két vége közé fe hogy melyik oldalra az mindegy?
Az elhelyezès miatt lehetett ùgy; lènyeg, hogy a fàzis-0 kòzt legyen; fàzisjavitàs (anèlkùl is mùkodik). A gyùjtonak a kèt fùtòszàl 1-1 vège kozt kell lennie.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
Ha otthon használsz egy-két armatúrát nyugodtan elhagyhatod a fázisjavító kondikat, úgyis elég régiek, ki tudja milyen állapotúak. Egyéni fogyasztóknál nincs meddő mérés.
Köszi a válaszokat a kondenzátorokat ki fogom cserélni újakra mert 4 db armatúrát kell fölszerelni és a vezeték nem túl vastag ha jól tudom 1 mm2 es és még valószínű más fogyasztók is lesznek. Ezért gondolom fontos hogy legyenek bennük kondenzátorok hogy lehető legkevésbé legyen terhelve a hálózat
A kondenzátornál mindegy hogy melyik csatlakozójába kötöm a fázist és melyikbe a nullát?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |