Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső
 
Témaindító: ricsi, idő: Jan 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 30
(#) Johnycorp válasza dzsolt96 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Azért egyik sem olyan hatalmas áramfelvétel, hogy komoly terhelést okozzon.
10db ilyen lámpatest is a rosszabb esetben 10x0,58=5,8A. Ez minálunk a szigorúbb követelményeknél (vezérlőszekrények vezetékelése) is elmennének 1mm2 vezetéken. De gyakorlatilag ennél többet elviselnek a vezetékek természetesen.

Azonban az olajos kondenzátorokat felejtsd el. Sajna képesek csúf dolgokat művelni. Felrobbant kondenzátort többet is láttam már, egyet konkrétan 2munka" közben füstölni és a lámpatest burkolatát olvasztani.
(#) dzsolt96 hozzászólása Máj 8, 2015 /
 
Köszi a választ szoval a kondikat érdemes lenne kicserélni mondjuk olyanokra ami a képen van akkor is ha nem szivárognak és látszólag semmi bajuk? Mert ilyen kondenzátorom van néhány és ha jól tudom ezek pont jók lennének.
(#) Dr Nagyfeszültség válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Sok régi olajos kondenzátor poliklórozott bifenilt tartalmaz, ami veszélyes, mérgező, rákkeltő. Bőrön át is bejut a szervezetbe, jobb elkerülni.
(#) Moderátor hozzászólása dzsolt96 hozzászólására (») Máj 9, 2015
 
Kedves volt "Fénycső fojtó" topiklakók, a teljes téma ide áthelyezésre kerül. Kéretik, a továbbiakban itt folytatni a társalgást. Köszi. (T)
(#) Pulyka válasza dzsolt96 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Kaphatóak már elektronikus fénycső előtétek is.
Ahhoz sem fojtó nem kell, se kondi, se gyújtó.
Energia takarékos, mert nem fűt, ellenben a fojtóval, és talán a fénycsövet is jobban kíméli, mert gyújtáskor nem "bizirgálja" a csövet, mint a gyújtó parton.(egyébként vannak elektronikus gyújtó partonok is. )
..igaz drága,(az elektronikus fénycső előtétek) és a "noname" félék hamar tönkre mennek.
(#) Bakman válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Az a baj, hogy nem csak a "noname" elektronikus előtétek mennek tönkre viszonylag rövid idő alatt. Igaz, a nevesebb gyártók cuccai azért tovább bírják. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy az általuk megspórólt energia mennyivel több a gyártáskori és újrahasznosításkori energiatöbblet igénnyel...
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) fecameca válasza Bakman hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Az én tapasztalatom az, hogy azokban is 90% csak a fénycső ég ki. Tele van a fiókom szerintem még működőképes kompakt fénycső előtétekkel (hátha jó lesz még valamire). Aztán, hogy a cső fűtőszálának elégésében az előtét mennyire ludas, ki tudja? Aztán az is tévhit, hogy az erősebb előtét kiégeti a fénycsövet. Nekem van egy olyanom, amit kicseréltem, mert a sajátja zenélt (sípolt), megmértem az áramfelvételét, azt is a fénycső határozza meg, nem az előtét, mert ugyanannyi az áram a csere után, mint az eredetiével.
(#) soundst hozzászólása Máj 12, 2015 /
 
Sziasztok,

érdeklődnék, lehet-e fénycsővel futófényes kapcsolást házilag készíteni, tehát hogy 3 vagy 4 fénycső egymás után rövid ideig felváltva világítson.

Válaszotok előre is köszönöm!
(#) fecameca válasza soundst hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Azt LED del szokás csinálni, a fénycsövek egyáltalán nem bírják a gyakori ki-be kapcsolgatást. Esetleg halogén égő, ha követelmény a nagy fényerő.
(#) dzsolt96 hozzászólása Máj 12, 2015 /
 
Milyenek az elektronikus fénycsőgyujtók? Be lehet tenni a hagyományos fénycsőgyujtó helyére és ez jobban kíméli a csöveket? És igy ugyanúgy fojtóval üzemel a fénycső? Csak mert inkább ebben gondolkoznék mint elektronikus előtétben azokról nem sok jót hallottam.
(#) Sebi válasza soundst hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Természetesen lehet. Kissé nyűgös a dolog, mert a csöveknek biztosítani kell az állandó fűtést, hogy azonnal tudjanak gyújtani. (Ha háromról van szó, akkor négy független fűtésre lesz szükség: az egyik végén párhuzamosíthatók a fűtőszálak.)
(#) Sebi válasza dzsolt96 hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Be lehet tenni őket a fojtó helyett, a kialakításuk is olyan, hogy beférjen. Vannak típusok, amik 2-3 csövet is hajtanak - ha egy armatúrában laknak. Tapasztalatom szerint a meghibásodásuk fő oka az elégtelen hűtés: soknál az érintésvédelmi okból teljesen zárt műanyag házban egy 12x50mm-es vaslemezzel próbálják a hőt elvezetni (de hova?). Egyébként mikrokontroller vezérlés dolgozik bennük többnyire, ami kíméletesen kezeli a fűtőszálakat, korrekten gyújt - sok típus még dimmelhető is, ha bekötik a potmétert a megfelelő bemenetre.
Szóval a választék széles, legalább annyi gagyi van a piacon, mint minőségi darab...
(#) dementor5457 hozzászólása Máj 18, 2015 /
 
Üdv!

Nem igazán vagyok jártas az ilyesmiben, ezért meglehet, hogy nagyon egyszerű lesz a probléma megoldása, mindenesetre én nem nagyon boldogulok vele, ezért gondoltam, hogy itt hátha segítségre találok.

A gond egy teljesen új fénycső+gyújtó párossal volna. Albérletünkben találtam egy fénycső foglalatot a konyhában, volt benne egy kiégett fénycső és egy valószínűleg szintén rossz gyújtó. Vásároltam hát mindkettőből újat (mellékeltem képeket, hogy milyet, meggyőződésem szerint a megfelelőket). Illetve elsőre rossz gyújtót vettem, de hamar rájöttem, hogy a "SERIES OPERATION" feliratú helyett nekem a "SINGLE OPERATION" verzióra van szükségem. (Nem tudom, elronthatott-e valamit, hogy ezzel a SERIES feliratú gyújtóval is kipróbáltam.)

A lényeg, hogy a jelenlegi felállásban sem működik a dolog. Az alábbi videón jól látszik, hogy csak gyengén pislog, de nem gyújtja be a fénycsövet: https://www.youtube.com/watch?v=k5-w5-IkvnI

Ezek pedig a képek a gyújtó és a fénycső adatairól:
http://kepfeltoltes.hu/150518/20150518_112641_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/150518/20150518_112657_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mivel lehet a gond?
(#) kadarist válasza dementor5457 hozzászólására (») Máj 18, 2015 /
 
Szia!
Próbáld meg egy ilyen gyújtóval: Bővebben: Link. De lehet, hogy mád baj is van, mert azért ennél erősebb fénnyel kellene villognia egy fénycsőnek.
(#) granpa válasza dementor5457 hozzászólására (») Máj 18, 2015 /
 
A rövid (18-20W-os) csövek nem nagyon szeretnek működni a szélessávú (4-65/80) gyújtókkal. Próbáltad úgy, hogy villogáskor kicsavarod a gyújtót? Ilyenkor be szoktak indulni (tehát a bekötés, cső jó). 20W-os gyújtó kell hozzá. Sorba kötött rövid csövek is hasonlóan viselkednek.
(#) dementor5457 válasza granpa hozzászólására (») Máj 18, 2015 /
 
Nem tudom kiszedni működés közben a gyújtót, mert alatta van a fénycsőnek. A kisebb gyújtót viszont meg fogom próbálni, tényleg ez lehet a probléma.

Köszi a tippeket, még jelentkezem, ha nem oldódik meg.
Persze más tipp is jöhet még.
(#) granpa válasza dementor5457 hozzászólására (») Máj 18, 2015 /
 
Elég, ha csak benyúlsz, és elfordítod., hogy ne érintkezzen.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2015
(#) dzsolt96 hozzászólása Máj 31, 2015 /
 
Sziasztok! Egy régi fénycső armatúrát akarok teljesen felújítani hogy kicserélem a vezetékeket a fojtókat a foglalatokat és a kondenzátorokat. Általában olyan kapcsolási rajzokat látok a gyujtóval kapcsolatban ami az első képen van. Ebben az armatúrában a jelenlegi kötések szerint ugy van ahogy a második képen hogy a gyújtó a fénycső két átlósan ellentétes végére van bekötve. Az új szerelésnél mindegy hogy hogy kötöm majd be vagy van ennek jelentősége?
(#) dzsolt96 válasza dzsolt96 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Itt a második kép.
(#) sunside válasza dzsolt96 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Mind a 2 rajz ugyanaz csak arréb van húzva a vonal. Lényeg, hogy a két vége közé kerüljön.
(#) dzsolt96 hozzászólása Máj 31, 2015 /
 
És még az lenne hogy a második kondenzátorba a fázis a fojtórol van kötve.Ez jo lesz igy az új vezetékelésnél is vagy kössem közvetlenül mind a három kondenzátort azbarmatúrába bemenő fázisra és 0-ra?
(#) dzsolt96 hozzászólása Máj 31, 2015 /
 
Erröl is lemaradt a kép
(#) dzsolt96 válasza sunside hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Értem. De akkor az a lényeg hogy a két vége közé fe hogy melyik oldalra az mindegy?
(#) granpa válasza dzsolt96 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Az elhelyezès miatt lehetett ùgy; lènyeg, hogy a fàzis-0 kòzt legyen; fàzisjavitàs (anèlkùl is mùkodik). A gyùjtonak a kèt fùtòszàl 1-1 vège kozt kell lennie.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
(#) Sebi válasza dzsolt96 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Ha otthon használsz egy-két armatúrát nyugodtan elhagyhatod a fázisjavító kondikat, úgyis elég régiek, ki tudja milyen állapotúak. Egyéni fogyasztóknál nincs meddő mérés.
(#) dzsolt96 hozzászólása Máj 31, 2015 /
 
Köszi a válaszokat a kondenzátorokat ki fogom cserélni újakra mert 4 db armatúrát kell fölszerelni és a vezeték nem túl vastag ha jól tudom 1 mm2 es és még valószínű más fogyasztók is lesznek. Ezért gondolom fontos hogy legyenek bennük kondenzátorok hogy lehető legkevésbé legyen terhelve a hálózat
(#) dzsolt96 hozzászólása Jún 1, 2015 /
 
36 vagy 40w-os csőhöz ugye 4 µF-os kondenzátor kell?
(#) Sebi válasza dzsolt96 hozzászólására (») Jún 1, 2015 /
 
4,2µF szokott lenni, de jó a 4-es is.
(#) dzsolt96 válasza Sebi hozzászólására (») Jún 1, 2015 /
 
Köszi
(#) dzsolt96 hozzászólása Jún 17, 2015 /
 
A kondenzátornál mindegy hogy melyik csatlakozójába kötöm a fázist és melyikbe a nullát?
Következő: »»   24 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem