Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1724 / 2517
(#) Buvarruha válasza simongab hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Kívül hatékonyabb, de attól is függ, hogy hogy fér el, hogy is néz ki (ha érdekel).
(#) Dióda válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

A 10x-es erősítés maga a tökély.
Kisteljesítményű végfokozattal szeretném meghajtani .
Igazándiból egy teljesítmény többszöröző funkciót szánok neki.
Ki kellene hangolni betonstabil és elnyűhetetlenre.

A bemeneti kondi értéke a rajzoláskor így maradt én is nagyobbat szánok bele.
10mikrósat gondoltam becsatolónak de lehet hogy több kell.
Bármily módosítást szivesen fogadok.
Esetleg ha az alkatrészek értéke nem megfelelő javítanátok nekem?
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
(#) krisz69 válasza Helios hozzászólására (») Jún 19, 2015 / 1

Hello látom zajal küzdesz te is. Zoli hozzá szolását én is szaporitanám a jel bemenetet mündenhól csereéld árnyékoltra.Másik zavar forrás lehet a nagyfesztől jövő is. Én minap épitetzem egy tda végfokot. Nem tudtunk rájönni mi a zaj forrása. Föld hurok vagy mi van. A Bajbaz vült hogy a házon rajta volt a hálozati földelés. Meg kelezt egy Emi filter. Abban van 2 kondi az meg oldotta a bajt. Azot olyan csendes mindha nem is lenne.
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Gondolom a végtranzisztor duplázását a kimeneti áram növelése érdekében ez a kapcsolás nemnagyon díjazná .
(#) Gafly válasza Dióda hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Ha a bázis (és természetesen az emitter) ellenállásból is kettőt teszel bele, akkor szerintem nagy gond nem lehet.
(#) Dióda válasza Gafly hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Így gondoltad?

Javítottam mert elcsesztem.
(#) Gafly válasza Dióda hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Igen, szerintem a meghajtó részt nem kell bántani. Az elkók polaritására figyelj!
(#) Dióda válasza Gafly hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Másvalami észrevétel?
(#) steelbird válasza Dióda hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Még mindig nem lesz elég a kimenő áram.
Nem a végtranzisztorok nem bírják, hanem nincs elég meghajtó árama a végtranzisztoroknak.
Ez a kapcsolás már jobb, de még nem elég így sem.

Ha tudsz hozzá nagy bétájú végtranzisztorokat keríteni, azokkal jobb lesz. A BD 249/250, stb.. nem jó, mert azoknak 15-20 körüli az áramerősítési tényezőjük 2-3A kollektoráram körül. Ezen múlik az egész.

Most jön az, hogy csökkented a 150 Ohmokat...
Igen ám, de az így nyert nagyobb meghajtó áram a meghajtó tranzisztorok emitter ellenállásain is megemeli a feszültséget, úgyhogy elfogy a feszültsége a meghajtó tranzisztornak.
Következő lépés akkor a 22Ohm -ok csökkentése. Akkor csökkenteni kell a 220Ohm -okat is, hogy maradjon 10-szeres az erősítés. A visszacsatoló körben a 10Ohm -os ellenállásokon kb. 3W fog veszteségként fűteni, ha kihajtod a végfokot. A meghajtón pár W lesz, az egy kis BD -vel megoldható.

Tehetsz bele még esetleg darlingtont végtranzisztornak, de akkor ez az eredeti kapcsolás nem jó, mert nehezen állítható a nyugalmi áram és gerjedékeny.
A Texas topic képei között nézz szét, hogy milyen verziói vannak. Találsz majd olyat, amelyik nagyobb áramot is le tud adni.
(#) Dióda válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Ahham értem az összefüggését.
Nem muszály neki teljesen kopp kihajtottnak lennie nem baj ha marad benne tartalék.
A terv szerint +/-30 és +/-40v táp lenne amiről járna.
A két tápfeszre nem szándékozom két külön nyákot készíteni egységes lenne.
Bár a +/-40v -nál már a bd tranyóknál aggodalmaim vannak mert nem bízom a mostani kapható bd-kben.
Esetleg ha megmaradnék mondjuk a két végtranyós verziónál akkor milyen tranyóval lenne érdemes szerelni ami mindkét tápfeszt lazán elviseli?
A végtranyókon kívülieket bd139-140 -ekre tervezem.
(#) tothbela válasza Helios hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Lehet, hogy én kérdeztem rosszul. A csillagpont az rendben, de nem derült ki egyértelműen, hogy a fémház az mihez csatlakozik galvanikusan. Mert ha a csillagponthoz, akkor nem kell külön árnyékoló lemez. Gondolom a hűtőbordák a fémházhoz vannak csavarozva. Persze ez sem törvényszerű, mert nálam épp a kimenetekkel van összeköttetésben, kollektor kimenetű a végfok (gyári hifi)és nincs csillám alatta. Ha a végfok bemenetéről lekötöd a jelvezetéket és rövidrezárod a bemenetet akkor is van brumm?
(#) csabii hozzászólása Jún 19, 2015 /

Sziasztok!

Lenne egy olyan gondom, hogy van egy Videoton EA 7386 S erősítőm.
Amihez kötöttem egy hangfalat egy ideig bírta utána gondolt egyet és leégette a biztosítékot!
már vagy 3db 2A-biztosítékot leégetett. ha egy újjat teszek bele bekapcsolásnál kb 1-másodperc után leég! mi lehet a probléma?
a biztosítés a főkapcsolónál van ami össze<>van kötva a trafóval!
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) steelbird válasza csabii hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Hello!
Műszered van, tudsz mérni?
Rövidzárt kell keresni, ezt kép alapján nem tudjuk megmondani, hogy hol van, mi zárlatos...
Lehet trafó, tápegység, végfok hiba...
Először húzd le a trafó szekunder vezetékeit a panelról, egy csatlakozón van mind, úgy emlékszem.
Ha úgy is leveri, akkor zárlatos a trafó.
Jó értékű biztosítékot tettél bele? Azon kívül, hogy egyezik az áramuk, lomha kioldású kell bele. T a jele. Ha F, N, vagy valami más jele van, akkor feleslegesen pakolod bele.
(#) csabii válasza steelbird hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

persze olyat raktam belle ami volt benne! T2A biztosítékot! meg><próbálom amit írtál!
(#) csabii válasza csabii hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

tarfó kábel lehúzva! bekapcsolás és nem csinál semmit!
trafó kábel vissza biztosíték leég!
(#) zotya1983 válasza csabii hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Akkor mérni kell. Valahol rövidzár van.
(#) csabii válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 19, 2015 / 1

okozhatja ez a 2-alkatrész a zárlatot?
a jobb és bal végfok modul-on vannak!
(#) zotya1983 válasza csabii hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Okozhatja bizony! De azok sem véletlen égtek el,meg kellene nézni melyik tranzisztor lábára csatlakoznak esetleg és azon dióda állásban a c-e ket megmérni hogy van é zárlat esetleg.
(#) CHZ válasza csabii hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Hűtött tranzisztorokat mérd ki, szerintem C-E zárlatos valamelyik.
(#) Buvarruha válasza csabii hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Azok a kiemeneti zobel tag ellenállásai, arról tanúskodnak, hogy sokat lett döngetve jól kiemelt magassal (mint mindegyik) A hiányuk miatt gerjedhet az erősítő, ami a végtranzisztorok halálát okozta, de nem közvetlenül felelősek a röivdzárért.
(#) steelbird válasza csabii hozzászólására (») Jún 19, 2015 / 1

Leveszed az alján a műanyag takarólemezt, kicsavarod a képen látható két modul rögzítő csavarját és kiveszed a két modult. Óvatosan tedd a készülék mögé, amennyire a vezetékek engedik, vigyázva arra, hogy ne érjen belül semmihez és kapcsold be nélkülük az erősítőt.
Ha úgy jó, akkor kikapcs, vársz, amíg kisülnek a táp elkók, majd egyiket visszateszed és bekapcs...
Ha a két végfok modul nélkül is elszáll a bizti, akkor táp hibás, ha valamelyik/vagy bármelyik végfokkal, akkor az a végfok hibás, amelyikkel leveri a biztit.
(#) olahtamas hozzászólása Jún 19, 2015 /

Sziasztok!
Véleményeteket szeretném kikérni! Mennyire érdemes olyan erősítőt építeni ami a mély, közép illetve magas hangtartományokat külön erősíti. Tehát ez mind külön erősítővel lenne megoldva. Illetve kb mekkora frekvencia tartományokra mennyi "erő" kell? (Wattban kifejezve. Érzékenységet elhanyagolva.)
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Szia! Mire hozzájutok a válaszírás lehetőségéhez, már szinte mindent elmondtak a kollégák. A kapcsolás gyenge pontja, hogy a visszacsatolási pontra befut a végtranzisztorok tekintélyes bázisárama, ezért a szinuszból ilyen puputevét csinál, mint amit mellékelek. Ettől még használható azért, ha a torzításra nem vagy kényes. A 25W-os Texas erősítőben a műveleti erősítő korrigálta ezt a hibát (több-kevesebb sikerrel).
Ezen az úton elindulva, a kapcsolást pár alkatrésszel kiegészítve már egész módos erősítőt kapunk, lásd: Canopus.

Analízis.gif

(#) reloop válasza olahtamas hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Szia! QSC aktív hangsugárzókban 4-1-1 teljesítményaránnyal találkoztam.
(#) olahtamas válasza reloop hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Hol voltak vagdosva a jelek?

Sajnos már nem elérhető a rajz, legjobb emlékezetem szerint 200Hz és 2000Hz táján váltott.
(#) olahtamas válasza reloop hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Sokat segitettél. Valószínű hogy építek hozzá egy hasonló jellegű hangszóró monstrumot.

Ez a 4-1 abból az egyszerű megoldásból jön ki, hogy a mély csatornának dupla a tápfeszültsége (P=U2/R).
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Akkor kb olyan 80Watt körül jönne ki belőle ha nagyjából számolok olyan 4-5%-os torzítással?
Mit szólna ez mondjuk 4ohm terheléshez?
Ha a táp +/-30v akkor meg olyan 40-50watt 8ohm terhelés mellett.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
(#) steelbird válasza Dióda hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Ez a kapcsolás nem jó arra, amire szeretnéd használni.
Előzőleg már írtam, hogy 8 Ohm terhelésen már nincs elég kimenő árama, erre még rontani akarod a helyzetet 4 Ohm -mal.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
Következő: »»   1724 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem