Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor jó lenne?
Irja, hogy a fókusz feszültség max 1200V akkor mondjuk lehet 300V egyen is? (ki lehet facsarni ennyit egy rádió trafójából egyenirányítva pufferelve) A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Vagy azt tudnám még csinálni, hogy veszek egy hibás javíthatatlan szkópot 2-3 ezerért, és abban van trafó, cső, és a dobozzal sem kell vesződni.
Nem elvenni akarom, de jó ha tudja mire számíthat. A tudását gyarapíthatja úgy is ha vesz egy hibás, vagy leharcolt szkópot olcsón, és az egy picit más lesz mint a házilag épített.
Jómagam haszontalan dolgokat sem szoktam építeni, csak olyat amit nem kapnék meg a boltban, vagy csak jóval drágábban. Pl. a hegesztőinverterem jóval kevesebbe van mint az olcsó kínai gyári, és többet tud. De igaz ez a 600W-os pwm végfokomra is, és még sorolhatnám. De OPA tesztert sem nagyon láttam boltban, így magamnak kellett megépítenem mert volt hogy két marék műveleti erősítőt kellett szétválogatnom (jó vagy kuka), mert semmit sem tudtam az előéletükről. Volt benne quad, dual és szimpla is.
Például EZ egy csöves szkóp. ha a hibásat megveszem, abból ki lehet indulni nem?
Egy hibás, vagy leharcolt szkóp javításával kezdőként elég sok bajt vesz a nyakába. Azért a "jobbak" már elég "bonyolultak".
Nem vitatom, hogy Te csak hasznos dolgokat építettél. Gondolom 17 évesen is. De hagyjuk a döntést rá, majd kitalálja mit akar, pénztárca, akarat, vágyak függvényében.
Szerintem ne kapkodj. Döntsd el mit akarsz.
- Licitálsz és megvárod a végét. (Az árat, az érte kapott használati értéket tudod.) - Veszel egy roncsot. Kipofozod. (Remélhetőleg sikerül. Árban talán jól jössz ki, de futhatsz aknára. Se pénz, se posztó.) - Építesz egyet. (Hátrányokat ismered. Anyagi, minőségi.)
Először megvárom az aukció végét, ha elvesztem, akkor jön a B terv! Ahogy írtam, még kérdezősködök, utánajárok a dolgoknak!
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Ez a szkóp 80kHz-es, az eladó szerint. Semmire sem jó, a 80kHz is a -3dB pont, tehát amplitúdó mérésre kb. 30-35kHz-ig jó. Ehhez képest a Q-54 10MHz-es, óriási különbség.
Ez nem licitálós eladás. Ott az ár, annyiért vihető az LO70. Vagy félreértek valamit. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Nem felújításra gondoltam, hanem ,,ujrahasznosításra,, A hálózati trafó+ks. cső+a doboz, és egy új körítés hozzá. (Ami nem csöves)
AZ LO70-et el kell felejteni, annál házilag is jobbat lehet építeni és ez nem vicc! Nekem volt hozzá szerencsém... A szinusz is épphogy csak felismerhető rajta, idővel függőlegesen kimászik a vonal függőlegesen úgy, hogy nem is lehet visszahozni. Továbbá érdemes megfigyelni hogy nincs rácsozva a képcső, se feliratozva a vízszintes és függőleges eltérítés tehát mérni nem lehet vele csak indikálni.
A ks. csőnek is van frekvenciahatára, nem tudom az LO70 szkóp csövéből mennyi freki hozható ki.
Nekem az első szkóp építésem DG7-113-mal ment. Évekig használtam, pedig egy néhány csöves kis szörnyeteg volt. Nem volt csak nagyjából kalibrálva, de azért nagyon jól használható volt. Arra viszont készülj el, hogy a szkóp, a legbonyolultabb műszerek egyike. Ez olyan, mint az erősítőépítés. Nem lehet abbahagyni. Persze egyre jobbakat lehet csinálni, de nagyon drága, nagyon sok munka és nagyon sokára érsz el oda, hogy azt mondod, ez már egész jó. És még akkor sem fogja megközelíteni egy komolyabb gyári szerkezet tudását. Én is csak azért hagytam abba, mert a munkahelyemről hazavittem egy TEK 463-at... Ez a hobbikategórián belül egy teljesen más valami... cserébe ezzel lehet a legtöbbet tanulni. Mindenfélét. Egy erősítő ehhez képest kutyafüle... még a pwm-ek is...
Néhány MHz kijön belőlük, de már oda is nehéz csinálni Y erősítőt, mert elég érzéketlenek ezek a csövek. És ugye van X irány is... ott nem kell akkora sebesség, viszont még érzéketlenebbek...
Az hagyján, de annak a csőnek összesen két rácsa van, amiből ugye egy a vezérlő rács, a maradék a fókusz ami azt eredményezi, hogy fókuszált sugarat nem igen lehet belőle kihozni. kb. 2mm-es pontátmérő volt a legjobb, amit kitudtam belőle hozni, fényerő se sok van benne (legalábbis gyári kiépítésben).
Van két jó hírem
Vettem ilyen pici katódsugárcsöveket, az egyik 500Ft a másik 1000. egyből találtam hozzá egy foglalatot is mit ad Isten. viszont a foglalatból két érintkező hiányzik, de variálhatóak, úgyhogy ha valamelyiket nem használom, akkor kivehető az érintező.(ki is esett már egy) szerintetek ebből már értelmes szkópot lehetne csinálni? mire van még szűkség ez elkészítéséhez? Ezt a csövet nem szeretném használni egyenlőre. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
Lehetne, de azért (egy valamirevaló) szkóp elég bonyolult. Ajánlom figyelmedbe a régebbi Rádiótechnika Évkönyvek leírásait, Sipos Gyula mérnők Úr tollából. Megtekinthető még Rózsa Sándor: Amatőr mérőműszerek építése c. - több kiadást megért - munkája is.
Mivel az elektroncsövek értő felhasználója vagy ajánlom ezt a kapcsolást:
Oszcilloszkóp házilag
És ez az a cső amit használni szeretnék.
Ha megnézed a linkelt kapcsolást, akkor láthatod, hogy ezzel a csővel készült, 5LO38I (5ЛO38И ).
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
Hali, szerintem "Kell" használni egy szkópcső összes kivezetését. Még igy is kevés, ami van Amit kell kínlódni néha egy vékony vonal miatt
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
Megcsinálom a csatlakozókat, mekkora áram folyhat egy ilyenen? 1A?
Milyen csövekkel tudnám helyettesíteni ezeket a csöveket? ef80 2*6CC42 van itthon:pcl85,pcl86,pcl??,pcf 30?v.80?, pch200, pl500,gu50. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
Ott van a rajzon: 6CC42=ECC85. Az EF80 nem lehet gond. A 100-120 V és az 50-80 V stabilizátor csövet nehezebben veszel, kevésbé elterjedt. Az általad felsorolt soros fűtésű csövek ide nem jók.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2016
Szereztem EF183-at az EF80 hejére megfelel?
Az EF183-nak nagyobb a meredeksége, úgyhogy akár még ettől gerjedés is felléphet. Ezen a problémán emitterellenállás-növeléssel úrrá lehet lenni.
Kadarist megoldásával beteheted a helyére. Nem biztos, hogy beválik.
Sziasztok.Egy D10-191-es tip katódsugárcsőhöz szeretnék tápegységet. A csövet egy C1-49 tip. orosz oszcilloszkópba szeretném beépiteni,amiben az erdeti 8LO4I rossz.Érzékenység hasonló,a nagyfesz megoldva,plusz sokszorozóval.
Előreis köszönöm.
Nem emitter, hanem katódellenállás....
Felhasználás függő. Az EF183 az változó meredekségű cső, az EF80 pedig nem. Az EF183 nagyjelű fokozatokba alkalmatlan.
Konkrét megoldás nem tudnék adni. Amire figyelned kell. Az eltérítő lemezek feszültsége a lemezeket meghajtó erősítő anódfeszültségének potenciálján kell lenni. Ebből adódik, hogy az eltérítő lemezek utáni rács potenciálját az anódfeszültség körül, de inkább annál pozitív irányban kell tudni szabályozni. Ez a legmagasabb pozitív potenciál.
A cső legnegatívabb pontja, a Wehnelt henger. Ennél pozítívabb a katód, majd a két rács. ami az elektromos lencsét képviseli. Az eltérítő lemezek előtti rács a ks cső anódja. Az eltérítő lemezek közti rács is az erősítők anódfeszültsége körül kell szabályozhatónak lennie. A körülbelüli feszültség értékek a cső adatlapjából kitotózhatók, A tápegység maga, egy a max tápfeszültségből feszültségosztó, amibe 1MΩ -os potikkal tudod szabályozni a pontos értékeket. Vegyél alapul egy hasonló felépítésű szkóp ks csövének tápellátási megoldását.
Na de ha csak az van neki... _) EF80 helyett a nem változó meredekségű EF184 lenne az igazán jó, de persze ennél is kordában kell tartani a gerjedést.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |