Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AM légiforgalmi vevő

Témaindító: mrkatona, idő: Júl 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 14
(#) Gafly válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Én a 3819-re gondoltam.
A másik helyett bármi jó.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2015
(#) sany válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Ez igaz, de az oldal , nem adott ki BF... tranzisztorokat helyette.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Rendben, 3820-asom van itthon.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

2N2369 helyett (amúgy is kapcsoló tranzisztor) használhatsz BF173 -at, ha van a fiókodban, vagy BF199, BF240, ha végképp más nincs BFR90, BFR 93 -at.
(#) Kera_Will válasza sany hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Ez a rajz nem-e az alsóbb frekis 50MHz szupreg lesz ?
Habár feljebb lehet lehet tekerni a rezgőkörök változtatásával.
A kifejezetten AIR bandes szupreg leírásában nekem a külső CMOS ICs "lökdöső" fűrész generátor és ugyanabból épített hangvégfok leírás rémlik .
Persze ezzel is el lehet kezdeni játszani , meg ha jól sejtem abból főznél amid van .
(#) sany válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Ez is át lehet hangolni légforgalomra, de lehet az IC -st is megépítem, majd...
Ezt már ugyanis megépítettem, de tudom nem elég megépíteni be is kell hangolni.
A szövegben 1,2 mm átmérőjű CuZZ huzalt ír, az L1 és az L2 tekercsekre. Most lehet, hogy kicsit furcsát kérdezek, de az viszonylag vastag ugye? Pl. Egy hálózati fojtóról le tudom tekerni?
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Elég nagyon vastag. 120 MHz -en már mindegy milyen vastag, a skin hatás miatt alig van behatolási mélység. Érdemes lenne ezüstözött huzalból készíteni. A huzalvastagság csak azért érdekes, hogy kellő képen sztabil, öntartó legyen.
Bocs, a 2N2368 helyett 2N2369 -et akartam írni, de lényegében mindegy.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Íme a kicsike.
Már majdnem befogtam vele valamit, beszéd lesz, de még nem sikerült a behangolása,
csak egy pillanatra jött be.
Sajnos ezüst huzalom az nincs.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Íme a cikk.
Még végül is nem alakítottam át légi sávra. Még "csak" valamilyen rádióadót szeretnék vele befogni, az is előrelépés lenne.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Annyit azért még leírnék, hogy két alkatrész különbözik a kapcsolási rajztól az R9 2,2Mohm-os, az R4 pedig 150 Ohm-os, azért mert ezek álltak rendelkezésemre, gondolom nem számottevően módosítja az áramkör működését. A T1 tranzisztor BF199 típusú. A C8 -at jelenleg 15pf -nak választottam, a varikap dióda most BB409 -es. A cikk írja, hogyha elhallgat a vevő, akkor valószínűleg egy adót vesz, és ekkor a csatoló kondenzátor értékét növelni kell. Melyik az a csatoló kondenzátor, amin ilyenkor változtatni kell?
(#) Kera_Will válasza sany hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Remek!
Annyit kellene talán javítani , hogy a P1 ami ott az RF körökben van ne lógjon olyan hosszú dróton hanem a lehető legrövidebb kivezetéssel rendelkezzen.Jelenleg azzal a 30cm bekötő huzallal le is állíthatod a szupreges működést.(lehet a 3cm is sok lehet olykor-olykor)
Persze ekkor közel kerül az L1 tekercshez is (fémházas poti )Akkor inkább a panel aljára forrasztani be vagy inkább műanyag házas potit építeni be.(persze ezt találtad a fiókban)
Hasonló módon a P3-nak is a másik oldalt (C5-C4 T2 környékén fizikailag) a panelen kellene lenni, a varikap hangoló feszültségét minél rövidebb úton a diódára vezetni és nem a teljes áramkörön keresztül/kasul vezetve.(ha átolvastad a cikket akkor a következő leírásokban erre is utalnak lásd a légi sávra szánt vevő fényképe potik elhelyezkedése)
Ennél a vevőnél nagyon sokat számítanak a szórt L/C paraméterek is!

Lásd eredeti cikk 144 oldal nyákrajz feletti bekezdés:
Az ehhez tartozó alkatrész-beültetési rajzot a 21.ábra mutatja. Általános szabályként elmondhatjuk,hogy az alkatrészeket a lehető legrövidebb lábbal ültessük be!
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015

Idézet:
„A cikk írja, hogyha elhallgat a vevő, akkor valószínűleg egy adót vesz, és ekkor a csatoló kondenzátor értékét növelni kell. Melyik az a csatoló kondenzátor, amin ilyenkor változtatni kell?”

144 oldal középső hasáb:
A T2-vel felépült szuperregenerativ detektor csak annyiban különbözik a bemutatottól, hogy jFET-es felépítésű.Első ránézésre talán nem ismerjük fel a Colpitts oszcillátort, de a kapacitiv osztó alsó tagja a gate-source belső kapacitás,így C6-ta! kiegészítve már egyértelmű
a helyzet. Ez utóbbi egy trimmer,amely gondoskodik az oszcilláció megindulásának
beállithatóságáról.

Az oszcillátorokban a pozitív visszacsatolás hozza létre a rezgést.
Ezt jelen esetben a C6 kondenzátorral érhető el.Mivel a másik tagja mint parazita elem a G-S rétegek között alakul ki.
(#) sany válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Köszönöm a tanácsot!

A panelen próbáltam a lehető legrövidebb lábbal, ahogy tudtam.

Akkor akár a C6 helyére egy nagyobb forgókondenzátor is mehet, mint pl: zsebrádió forgókondenzátorra?

Ezt nem kell állandóan tekerni. Persze amíg meg nem találod a kedvező helyzetet akkor többet kell piszkálni.Aztán úgy marad.Legfeljebb más térerejű/üzemmódú állomások torzítani/fütyülni fognak.
De amikor hangolod észre fogod venni mekkora elmozdítás kell a jó jobb és sehogy sem működés között. Azért 1-2 pF változtatásért (pár foknyi elfordulás) felesleges folyamatosan hangolásúvá tenni.
Az egész rendszer működése a kompromisszumokra épül .
Adott esetben inkább FM-et dolgoz fel jobban, másik esetben AM-et.

Ezüstözni is lehet a rezet, habár manapság már egyre nehezebb ezüst tartalmú vegyszerekhez jutni.Legegyszerűbben telített fénykép hívó oldattal lehet a letisztított, zsírtalanított réz vezetékre felvinni az ezüst réteget, csak bele kell lógatni és "ázzon benne" sokáig.Persze ez eléggé sérülékeny hártya lesz.
Ezután az elektrokémiai módszer jöhet azzal valamivel tartósabb vastagabb réteg növeszthető fel.
(#) _BiG_ válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Egy tipp vegyi ezüstözésre.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Azt próbáltam eddig ecsetelni, hogy a viszonylag ritka, és rövid forgalmazások miatt nem nagyon lehet a forgalmat szignál generátor helyett használni, ahogy a műsorvevőknél szokás.
Viszont, ha egy URH műsorvevőt a sáv felső szélére (vagy egy picit azon túl) hangolod, akkor annak oszcillátora használható szignál helyett. Igaz, csak a légi sáv alján, de az is valami. A műsorvevők felső keverésűek, ezért az oszcillátoruk 108 + 10,7 MHz -en jár ami ugye 118,7 MHz, ez pedig a légiforgalmi sáv legalja. Ha egy picit feltornázod az oszcillátor frekit, (túl lehet hangolni a legmagasabb vehető URH adón, - ezt az FM zajból meg tudod állapítani) akkor már beleeshet a 120 MHz feletti sávba, ahol van esély a vevődet beállítani. Ha már ott megy, akkor esélyes, hogy feljebb is.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Az a baj,hogy a sima FM sávon sem bírtam működésre bírni. Egész délelőtt próbáltam.
(#) kadarist válasza sany hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Az erős sistergést hallod? Mert ha nem, akkor nem működik a regenerátor. Be kell lőni a rezgőkört és a visszacsatolást.
(#) sany válasza kadarist hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Olyan nagyon erőst sistergést nem, csak néha amikor tekergettem a P1-et. Néha pedig elnémult a hangszóró. Kb. 3-4 -szer egy tekeréskor tekeréskor.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Nem a szupreget, hangold az URH műsorszóró sávra, hanem a műsorszóró vevő oszcillátorát tudod fogni a szupregeddel, (igaz moduláció nélkül) ha egy kicsit feljebb piszkálod. Akkor szignál helyett használhatod kis ügyeskedéssel.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

RT ÉK 2007 149 oldal középső hasáb :

"Ha ezek rendben vannak, akkor a szupreg fokozat működése esetén a fejhallgatóban
erős zaj haliható. Ezután történik a működési frekvenciasáv beállítása,
ami AM szignálgenerátor birtokában egyszerű. Műszer nélkül egy
CC1R sávú rádiót hangoljunk a 108 MHz-es frekvencia környezetében
egy üres helyre. Vevőnk hangoló-kondenzátorának maximális kapacitású állásánál,
az L2 összenyomásával, illetve széthúzásával el kell érni, hogy a vevőnk
által az antennán kisugárzott zavarójel az URH vevőben „kinyomja" a
zajt Egy másik biztos pont egy nem túlságosan szelektív bemenetű FMvevő
esetén a tükörfrekvencia, ami 10,7 MHz-es középfrekvenciát feltételezve
108+2*10,7 = 129,4 MHz. A két vevő antennáját egymáshoz közel helyezve,
a hangolőkondczátor nem teljesen kitekert állásában kell az FMvevön
észlelni az FM-zaj csökkenését."
Ezek szerint nem olvastad át a teljes cikket Pedig szépen körbe járják a probléma kört.

És azt honnan tudom ellenőrizni, hogy T1-et és az L1-et tartalmazó áramkör megfelelőn működik?

Munkapontja jó akkor sok baj nem lehet.
Esetleg gerjedhet, de akkor minden hol sípolhat a vevőd.
Erősítése nem sok habár munkaponti áramok és feszültségek ismeretében számolható lehet.
Nem erősíteni van ott inkább elválasztás a lényeges dolga antennáról kisugárzott zavarok csökkentése.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Nem olvastam el, sem most sem annakidején. Igaz nem készítettem soha repsávos vevőt, Mióta elkeztem dolgozni, (az pedig már igen régen volt 50+) mindíg volt közelemben szignál, vagy ha épp nem, csináltam magamnak. Később pedig mérővevők, műszerek sokasága, de akkor már nem igazán a szupreg, meg az audion és társai érdekeltek. Pontosabban az életemet keserítették zavarvizsgálatok kapcsán. Igen jó, és szórakoztató dolog az ilyen apró, de annál kellemetlenebb zavarforrásokra vadászni.
Csak mutattam, hogy lehet például szükség szignált készíteni, hogy ne az épp alkészült, még azt sem tudom működik-e készüléket kelljen jelentős mértékben ide oda hangászni.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Hoppá, hiba az áramkörben! Az R13 -as 47 Ohm -os ellenállás helyett 470 ohm -ost raktam.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2015
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Találtam egy 2 MOhm-os ellenállást is. Így talán nem fog annyira eltérni az eredeti kapcsolástól. 180 Ohm -os ellenállást is sikerült szereznem. A T1 tranzisztor, a pontos értékű 2-10 pF -os trimmerkondenzátor és néhány varikap dióda megérkezése is folyamatban van, így a hétvégén ki fogom tudni próbálni azt a kapcsolást, ami a cikkben meg van adva, csak minimális módosítással.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2015
Következő: »»   5 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem