Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   81 / 184
(#) ujvarosigabesz hozzászólása Aug 23, 2015 /

Sziasztok, van egy pioneer ct-9r tipusu magnóm és az a problémám vele hogy eltünt a bejövő jel, nem rögzít semmit. Mikor felvételre kapcsolom a fej felmegy a piros lámpa világit de a ledek nem mutatnak semmit és nem is vesz fel semmit.Hozzászolásokat elöre is köszönöm
(#) Tomi94 hozzászólása Aug 25, 2015 /

Pár hónapja hozzám került egy Music Air MHD-2400 típusú régi kazettás deck, megkímélt szép állapotban. Beindítható, nagyrészt működik is (igaz, jó nagy nyávogással indul, de azt majd a szíj cseréje megoldja..), leszámítva, hogy az előmágnesező részbe, ill. az azt tápláló oszcillátorba korábban belekontárkodtak, aminek eredményeképp felvételkor tökéletesen töröl, de csak recsegő, beütésszerű hangokat rögzít.

Próbáltam több helyen is kapcsolási rajzot keresni hozzá, de annyira ritka típus, hogy sehol nincs hozzá a neten, még fizetősen sem.. Szóval végül nekiálltam visszarajzolni a látottak alapján az oszcillátorblokkot.

Az eredményt csatolom, remélem nem nagyon hülyeség, mert ehhez nem nagyon értek amúgy, inkább a hangfrekis erősítőkben és a mechanikában vagyok otthon.. A 'kis X-ek a két körrel' azt jelzik, hogy ott a panelen van furat, de nincs beforrasztva semmilyen alkatrész, ott valószínűleg hiányzik valami a gépből.
A 'dobozka a kérdőjellel' pedig a második képen a bekeretezett rész, ugyanis ott rájöttem, hogy onnan sehova nem megy tovább a jel, így nyilván nincs előmágnesezés. Az alsó egybefüggő fóliasávból megy egy átkötés a két előmágnesezést szabályzó potméterhez, ill. az előttük levő kondihoz. Fölül meg a trafó megcsapolásai vannak odavezetve. (Hogy a fóliát ne sértsem fel még több helyen, nem ott kötöttem össze a két sávot, hanem a képen is látható szürke vezetékkel.)
Nos, ezekből mind a 3-at külön kipróbáltam összekötni az előmágnesező résszel, aminek eredményeképp már rögzít a készülék, de továbbra is besúg, torzít a magasabb hangokon (kb. mindhárom kivezetéssel ugyanúgy). És közben ezzel együtt megjelent még egy hibajelenség, mégpedig hogy az oszcillátor megindulásával egy magas, fütyülő-sípoló hang jelenik meg a kimeneten, ami a szalagra is rákerül. A gerjedés szintje és frekvenciája változik, ha a szalagtípus kapcsolót más állásba hozom, de akkor még látványosabban, amikor a főpanelen az előmágnesezés szabályzó potmétereket tekerem.

Szóval egyelőre itt tartok, és meg is akadtam kissé. Most ez a gerjedés hiányzó alkatrész miatt lehet, valamelyik elem meghibásodott; netán a kapcsolás sem lehet eredeti, mert elvi hibás? Illetve, sajnos se analóg - kHz-es tartományban is jól mérő - multim, sem pedig szkópom nincsen - ezek nélkül lehet egyáltalán tovább haladni?
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
(#) pakard hozzászólása Aug 25, 2015 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre volna szükségem. Van egy Technics AZ7-es gépem aminek csak a jobb csatornája szól lejátszáskor a kivezérlésjelzőn is csak az megy a bal csatornából meg csak
sima szalag zaj jön. Van benne egy ATC kalibráló az se megy gondolom van összefüggés.
Ötlet?
..és van egy másik is egy 2 kazis ott meg semmi hang se bal se jobb. Kérdés ugyan az.
(#) Tomi94 válasza pakard hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Lehet összefüggés a kettő között, de a nem működő csatorna miatt áll le a kalibráció, és nem fordítva (hogy a kalibrálás hibája miatt némult volna el a bal oldal). Amúgy a sima szalagzaj egyszerűen nem jöhet belőle, legfeljebb ha saját felvételével próbálod, és azon az oldalon nem rögzít semmit. Nincs esetleg suhogó-dübörgő színezete a zajnak, két szám közötti szünetben a jó oldalhoz hasonlítva? Mert akkor az erősítőrendszer bemenete, azaz a fejek környékén lesz valahol szakadás (ha szerencséd van, nem a fejen belül).

A kétkazettásnál már inkább a némító áramkör (esetleg az ennek jelt adó érintkezők) hibájára gondolnék.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
(#) pakard válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Vmi min.zaj van mert a kivezérlés mérő néha felvillan kicsit de ha csak azt a csatornát hallgatom akkor semmi zene csak halk süvités. Egyébként a gép
még nem volt szétszedve full karcmentes. Van egy másikom is egy jó kicseréltem benne a teljes 2 mechanikát és a jóval is ezt csinálta.
(#) Tomi94 válasza pakard hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Akkor valahol az első erősítőfokozatoknál lesz a hiba, a hallható alapzaj legalábbis erre utal. Ha a fejvezeték csatlakozójánál megfogdosod, nem kezd el búgni?
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
(#) pakard válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

De kicsit..
(#) Tomi94 válasza pakard hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Attól nem annyira ,,kicsit" kéne, simán ki lehet így akasztani a kijelzőt jól működő gépben. A búgásban is megvan az aszimmetria?
(#) pimpipa hozzászólása Szept 4, 2015 /

Marantz SD8000-es kazettás magnóm javítást igényel, az opto egység ment tönkre. Tud-e valaki segítséget javasolni?
Üdvözlettel
(#) starrider86 hozzászólása Szept 4, 2015 /

Üdvözletem Mindenkinek!

A fent említett hifitorony olyat produkál kazetta lejátszás közben, hogy búg-zúg, hangerő növelés közben folyamatosan erősödik, de viszont a teljes hangerő kétharmadánál átvált sípolásba.
A deckrész eddig nem működött, annyit csináltam rajta, hogy kicseréltem a szíjakat, és ezt produkálja.
Hogy előtte is csinálta-e nem tudom.
Segítséget köszönöm!
(#) Tomi94 hozzászólása Szept 15, 2015 /

Üdv! Motorhibán kívül még mire gyanakodjak egy decknél (AKAI HX-A301W), ha ötletszerűen változtatja a lejátszási sebességet? BIZTOS nem motor, mivel a sajátjával, egy mechanikailag tökéletes gépből bontottal és egy vadonatújjal is ugyanúgy az van, hogy kb. fél óra hallgatás után lassul, néha mintha nyávogást is hallanék.. (A motorok beépített stabilizátoros típusok, tehát tápegység is kipipálva..)
Ja, és ez saját gépem, szóval az előélete ismert: görgőket két éve köszörültettem fel, felcsévélést végző szíjat tavaly nyáron cseréltem. Egyedül a lapszíj az, ami gumialkatrészhez még nem nyúltam, de feszesnek tűnik. A hiba fél éves állás után jelentkezett; télen még nem tűnt fel, hogy bármi baja lenne, csak amikor most hétvégén elővettem.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
(#) CHZ válasza starrider86 hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Felveteli atkapcsolo tisztitasa megoldja a problemat.
(#) didyman válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Akkor valami szorul a mechanikában, állásnál előfordulhat. Mozgatva a mechanika elemeit, könnyen jár minden kerék? Főleg a lassulás jelentkezésekor?
(#) starrider86 válasza CHZ hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Értem, de ennyire sajnos nem vagyok otthon a témában, egész pontosan hogy nézhet ki a felvételi átkapcsoló, illetve hol található?
Köszönöm a választ!
(#) CHZ válasza starrider86 hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Felveteli gomb altal mozgatott hosszabb kapcsolo.
(#) starrider86 válasza CHZ hozzászólására (») Szept 17, 2015 /

Elírtam, ez egy Aiwa NSX-S223-as hifi, és semmilyen kapcsolót nem látni, a kábel, ami a törlőfejből kijön, az belemegy a hifi oldalán található nyákba... Ötlet erre?
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Szept 18, 2015 /

Kaptam egy MK-29 kazettás magnetofont, ami azt produkálja, hogy még a STOP gombot megnyomva se áll le a motor, de a szalagorsót már nem forgatja (a mechanika legalább szétkapcsolja a fogaskerekeket). Szerintetek mit javítsak benne?
Itt van a kapcsolási rajza, ha esetleg kellene:
MK-29 kapcsolási rajz.
(#) CHZ válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 18, 2015 /

Motor szabályozó nyák alatt, a végén találod az indító kapcsolókat, amelyet egy 1mm vastag fém rúd mozgat, ez eshetett ki.
(#) CHZ válasza starrider86 hozzászólására (») Szept 18, 2015 /

Akkor nem a kapcsoló okozza, nézd meg a csatikat, valamelyik kilazulhatott.
(#) Udvari Zsombor válasza CHZ hozzászólására (») Szept 18, 2015 /

Elmagyaráznád egy kicsit bővebben? Ugyanis egy kiesett egyenes fémrudat már találtam (hozzátapadt a motor mágnesességéhez), de gőzöm sincs, hogy hova tegyem vissza.

Vedd ki a motor szabályozó nyákját és alatta megtalálod a helyét, több lamellából álló érintkezőket mozgat.
Jobban nem tudom elmagyarázni.

Olyat már találtam, hogy többlamellás érintkező áll ki egy hosszúkás panelből, de hova/mik közé tegyem vissza a fémrudat?
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2015

Meg van a helye, magát adja, mechanika oldalban, nézegesd rájössz.
Logikusan megtalálható, hossza adja a helyét és az érintkezők helyzete is.

Azt a panelt lecsavaroztam, de nem látom, hogy hova illene a rúd. Esetleg tudsz róla fotót adni?

Fotót Te tudsz adni, nekem szerencsére nincs ilyen magnóm.

Aha, akkor azt mutassam, hogy mit látok, miután lecsavaroztam azt a panelt?

Csinálj jó minőségű képet róla.

Ezek jók lesznek? (Pillanatnyilag nem tudok jobb képet csinálni.)
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2015

Ennyire rossz képre nem számítottam, megleptél vele.
Így nem tudok segíteni.

Holnap esetleg megpróbálom újra a fotót, ha lesz kedvem hozzá...
Következő: »»   81 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem