Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a segítséget, remélem ez megoldja majd! Maga az elektronika nem produkálhatja?
Most már a lejátszási sebesség rendben van, viszont egyik irányba se megy a gyorspörgetés. Ez mitől lehet?
Ha a motor is megáll, akkor kikopott a kefe, cserélendő a motor. De valószínűbb, hogy csak az ékszíj nyúlt meg és csúszik a tárcsán, az könnyebben beszerezhető.
(Esetleg még mindig nem jó az érintkezőpárok helyzete, de akkor el sem indul a motor, ez azonnal megkülönböztethető a másik két hibaoktól.) A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
A gyorspörgetést csak azután próbáltam ki, hogy teljesen összeraktam a magnetofont, úgyhogy nem tudom, hogy esetleg mi csúszik. Viszont ha jól láttam, akkor nem lenne egyszerű kivenni az ékszíjat (a mechanikától), úgyhogy ezt kerülném, ha lehet.
Idézet: „Viszont ha jól láttam, akkor nem lenne egyszerű kivenni az ékszíjat (a mechanikától), úgyhogy ezt kerülném, ha lehet.” Sajnos, nem lehet. Egy ilyen koros, és feltehetően sokáig nem használt mechanika esetében az első, hogy minden szíjat újra kell cserélni, a gumizott alkatrészeket megvizsgálni, ha lehet cserélni, (sokszor nem egyszerűdolog) de enélkül csak a legkülönbözőbb tüneteket fogja produkálni. Ha nem akarsz szenvedni, először a mechanikát teszed rendbe. Egyébként is Murphy törvénye azerint úgyis az lesz a hibás, amihez nem szeretnél hozzányúlni, ezért, vagy amazért.
Egyáltalán nem olyan nehéz az, még a mechanikát se kell kiszedni az előlapból. Igaz, megint le kell venni a fémnyelves érintkezőket tartalmazó panelt, de utána már 3 vagy 4 csavart kitekersz, leveszed a hátsó fémlemezt, és simán levehető a szíj a mechanikáról. Annál is inkább valószínű ez a hiba, mert állítólag a gyári szíj se volt jó mindegyiken.. Ha kellett volna már, mondjuk CT-506 deck végálláskapcsolójának a szíját cserélned, ezt nem tartanád nehéz feladatnak, ott tényleg teljesen szét kell szedni a gépet hozzá..
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
Na, azt azért nem szeretném, hogy amikor leveszem az érintkezős panelt, akkor kiessen az az 1mm vastag fémrúd, aminek a visszarakásával annyit szenvedtem. Tehát, vegyek egy új ékszíjat?
Nost valahogy eléggé csendben vagytok. Ugye nincs nagy gond?
Ötlet: esetleg hejettesíthetem az ékszíjat egy megfelelően nagy befőttes gumival is?
Ötlet:Esetleg kár volt belebonyolódni az egész javításba!
Inkább vegyél belevalót a HQElektronikánál!
Ha kör keresztmetszetű a szíj akkor megfelelő O-gyűrűvel helyettesíthető. Azt a legtöbb csapágyboltban árulnak.
Keszthelyen??? Szerinted???
Vajon miért nem jó a befőttes gumi pótlásnak?
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
A befőttes gumi abszolúte nem jó, mert a nyúlása nem egyenletes, és igen kicsi a valószínűsége, hogy megfelelő méretűt találsz. Az is gond ha túl laza, az is ha túl szoros. Ráadásul a keresztmetszete sem egyenletes. Ez mind a hajtás ingadozásához vezet, amire egy megnó meglehetősen kényes. Szalagos magnókban nem véletlenül használtak nagyméretű, nagytömegű lendkerekekt a hangtengely alatt, amire egy kazettásnál nem nagyon van mód, van ugyan egy pici lendkerék, de az nem képes durvább hajtáshibákat kompenzálni. Ezesetben a hatalmas lendkerék szerepét az erőteljes szabályzott hajtás veszi át, és ebben a szíj kritikus helyen van, a motor, és a hangtengely között. Ezért érzékeny annyira a szíjak minőségére.
Ahaaa...
Ha tudjátok, akkor hol lehet Keszthelyen ékszíjat venni?
Én ugyanezt a kérdést tehetném fel egy borsodi faluból, de posta van a világon
Egy tanácsot fogadj meg egy öreg rókától, "félmegoldás nem megoldás!"
Posta, vagy keresel egy bármilyen híradástechnikai/elektronikai üzletet, jó eséllyel tudnak rendelni, már ha nincsen eleve nekik.
Elnézést, hogy pár napra "eltűntem" a fórum számára...
Ha esetleg kiveszem az ékszíjat és lefotózom, akkor tudtok majd valami lehetséges helyettesítő megoldást mondani?
Próbáld meg.
Aha... ("Ami késik, az nem múlik.")
Üdv! mindenkinek. Van egy elég nagy problémám, igazából már az előtt kicsit át kellett volna gondolnom a dolgot mielőtt megcsináltam. A mai nap demagnetizáltam a Technics RS-AZ7 deckem lejátszó és felvevő fejét. És ezt nem kellett volna. Ugyan is azóta halkan torzan játsza le a kazettákat sőt még az ATC (autómata szalagkalibráció funkciót sem tudja elvégezni, megcsinálni megcsinálja de utána is villog az ATC jelzés és nem tárolja. Van egy sejtésem mi történhetett, az érzékeny fej elektronika tönkre ment. Szerintetek? Én első sorban a fejek utáni 4-6 db fetre gondolok vagy még a műveleti erősítő bemenetre.Ja és a deck ki volt kapcsolva mikor ezt csináltam vele.
Csatolok kapcsolási rajzot.
" mai nap demagnetizáltam a Technics RS-AZ7 deckem lejátszó és felvevő fejét. És ezt nem kellett volna."
Szia! Ajtaján gyárilag feltüntetve tilos , igaz ez AZ6-ra is. A diagnózisod jó, a megadott részen keresd a hibás alkatrészeket,+ érdemes a tápellátást is végig mérni.
A rajzon vannak feszültségértékek, azok elég jó kiindulási alapot adnak. A FET-ekkel nagyon óvatosan, csak akkor vedd ki azokat, ha mást már kizártál. Bár valószínűleg azok mentek el..
Köszönöm a gyors válasz és neked is didyman. A kérdés ha még is a Fetek mentek tönkre de szinte 100% akkor a beszerzésük elég nehézkes lesz ugyan is adatlapot nem találok rólök. Csak a sima 2SK369 ről van és itt találtam eladókat Bővebben: Link de a SK369GRTPE2 sehol nem lelhető fel és úgy nézem ezeknek a tokozása sem egyezik a simákéval. Még kb 5 éve a Sini-nél lehetett kapni komplett mechanikát fejekkel panellel együtt 27ezer Ft volt. Jobb lett volna meg venni de akkoriban ugyan annyiért vettem az egész decket.
Szívesen.
Szerintem, érdemes lenne a Tanyán, és a Távjavításon rákeresni, vagy marad a komplett készülék beszerzése./ talán az egyszerűbb/.
A sima GR végződésű jó lesz, az beszerezhető. A TPE2 a gyártó kódja (Toshiba), a kapcsolási rajzon minden félvezetőnél szerepel (az OPA-nál FE2, valószínűleg Fairchild).
Helló mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem.Van egy CT-506-os deckem,ékszíjakat nemrég cseréltem benne,mechanika kipucolva,de az istenért nem akarja rendesen vinni a kazettákat.Lejátszás közben látszik ahogy jobb oldalt a gumi görgő után,időnként begyűri a szalagot,szól de elég siralmasan.Görgőt is cseréltem már,tökéletes, és tiszta az is.Olyan mintha nem lenne képes rendesen feltekerni a szalagot.A fej eléggé kopott..nem tudom ez lehet-e a baj. Ha valaki tud segíteni,megköszönném,már nagyon idegesít,hogy mindig csak ideig-óráig jó,évek óta.
A fej kopása leginkább csak a felvétel minőségét, esetleg a szimmetriát rontja el. Ha a görgő után kifut a kazettából a szalag, akkor a felcsévélés túl gyenge, nem tudja visszatekerni a kazetta másik orsójára a szalagot. Jobb oldali orsót hajtó áttétel, esetleg maga a kuplung van elkopva ebben az esetben.
Ha konkrétan a görgőnél gyűri meg, akkor viszont kifut alóla a szalag, tehát vagy mégsem jó a gumi, vagy pedig beszorult a fentebb is említett kuplung, és a kelleténél nagyobb erővel húzná a szalagot. Nekem van egyébként egy majdnem komplett mechanikám a készülékhez, igaz szétszerelve, több darabban. Amikor kibontottam működött rendesen, annak a gépnek esztétikai és elektronikai baja volt csak.. Ha netán szükséged van belőle valamire, és Bp-n át tudod venni valamikor, felajánlom a javításhoz.
Köszi a gyors választ! Az orsót hajtó áttételre gondoltam én is,talán a gumi van rajta elfáradva,bekeményedve... Jól jönne a mechanika,elfogadom! Bp-n 14.ker.-be,vagy környékén eltudok menni érte?
Vagy csak a kazetta van szét nyujtva,amitöl előfordulhat.[tapasztalat]
|
Bejelentkezés
Hirdetés |