Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   85 / 184
(#) gernerakos válasza Mustang75 hozzászólására (») Okt 13, 2015 /

Nálam hasonló volt, bár másik típusnál. A fejről le volt szakadva a vezeték, visszaforrasztás óta tökéletes.
(#) OFK hozzászólása Okt 13, 2015 /

Sziasztok!
Egy SABA cd 262 kazettás dec néha magától leállítja a lejátszást. Mi lehet az oka?
(#) Mustang75 válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 13, 2015 /

Köszönöm, megnézem a fejet...hátha csak ott szakadt le. De nem tudom hogy mindkét magnórésznél, mert kétkazettás és a másiknál is ez a jelenség.
(#) Tomi94 válasza OFK hozzászólására (») Okt 13, 2015 / 1

Számláló nem áll meg időnként? Ezekben a korai nyomógombos gépekben többnyire annak a forgását figyeli a végálláskapcsoló, ha kinyúlott a szíj, máris előállhat a fenti hibajelenség.
(#) OFK válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 13, 2015 /

Köszönöm, sokat segítettél! Valóban ez volt a probléma, és most gyönyörűen működik. Még egyszer köszönöm!
(#) remington hozzászólása Okt 14, 2015 /

Sziasztok!

Szert tettem két Sony kazettás magnóra. (TC-w310 és TC-w320). W320 még most jön sorba, mert a szíjak csúsznak rajta és kicsit hangosan játszik, de végülis működik, nincs nagy baja.

A W310-nél ma sikerült a kuplung részt megcsinálni, mert be volt állva a zsírtól.
(szíj szettet már cseréltem rajta kompletten.)
Ami igazából gondolkoztat, hogy ezen az oldalon ahol eddig probléma volt, nyávog kicsit.
Magas hangok teljesen jók, szépen szól. (B oldal nem nyávog, pedig ugyan olyan szíjakat kapott.)
Merre keressem a hibát szerintetek?
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2015
(#) doktor válasza remington hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Szia!
Gumigörgő, és mechanika motor/ finom kenése/
(#) Tomi94 válasza remington hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Szia!
Az a nyávogás remegés, vibrálás jellegű, vagy pedig rendesen hallani, hogy lassul/gyorsul időnként? Az a vibrálás ugyanis lehet gyári hiba is, nem túl jó a kisebbik gép mechanikája. Konkrétan nem egy példánynál tapasztalható, hogy gyárilag üt a lendkerék, az pedig menthetetlenül rángatást fog okozni.
(#) remington válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Füleltem, a nyávogást inkább sebesség okozhatja. S hiába vannak magas hangok nem annyira szépek mint a "B" deck-nél.
Nem remegésnek tűnik számomra.
De jó hír, a számlálóba is raktam szíjat, az is működik.
Újra szétkapom és akkor megolajozom amit írtatok!
(#) pucuka válasza remington hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Ne olajozd. Azt csak szétszórja a mechanika. Én vazelint szoktam használni (patikából), még a szinter csapágyakat is gyógyítja. Csak ott ken, ahol a súrlódás miatt megolvad.
(#) doktor válasza remington hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Szétszeded, ha van kedved érdemes lenne a két lejátszó szíjkészletét megcserélni,sajnos a jelenleg kaphatóak, elég érdekesen viselkednek.
(#) Aldure válasza didyman hozzászólására (») Okt 29, 2015 /

Üdv! Hosszas méricskélés után. A fetek működnek és a tranzisztorok is IC 102 az maghalt. IC 101 nél sem volt minden rendben ezért ezt is kicseréltem. Egy ismerősöm végig méregette jelgenerátorral és skope-al. szerinte minden rendben volt de még mindíg torzított neki nem volt demagnetizálója ezért olyan ezközt próbált ki amivel a szerszámokat szokták demagnetizálni. azzal csak a fej közelébe tudottt jutni. és minimális torzítással megszólalt a deck. akkor mondta hogy ha lehúzom a fej csatlakozót a panelról próbáljam meg elektromos demagnetizálóval leszedni a maradékot. Így is tettem de az a torzítás nem szűnt még meg. A fej tönkre mehetett?
Utána megmértem a fejet Ohm mérővel. 1,2 láb közt van az előmágnesező fej 5 Ohm. Ez után a felvevő fej következik. 5-3 láb 72.8 Ohm és 6-4 láb 67.9 Ohm ez már nem stimmel elvileg egyformának kéne lenni. Lejátszó fej. 16-15 közös pont innen mérve 14lábon 185.3 Ohm 13 lábon mérve 8.1 Ohm. 12-11 láb közös pont innen mérve 10 lábon 183 Ohm 9 lábon 5.6 Ohm valahogy ez sem egyforma. Diagnózisom mindent össze vetve. Elvileg egy demegnetizálás ha a fej üresen van nem tesz benne kárt mivel nem folyik áram. De amikor először megcsináltam kikapcsolt magnó esetében is tönkre tette IC102 és valószínű IC101 is kapott belőle érdekesség hogy a 4db fet jól működik semmi bajuk. IC102 bemenetét mérve 0.3V helyett 3-4 voltot mértem. és R124 erősen melegedett és az IC is. A lejátszó fejen elég nagy áram folyhatott ami így tönkre ment a méréseim alapján. ÉS az IC vágta agyon a fejet azzal a 3-4 voltal ami vissza ment és még fel is mágnesezte egyenárammal. A fej nem szakadt meg csak valószínű zárlatos ezért szól torzan.
(#) PeachMan hozzászólása Okt 29, 2015 /

Technics BX 501 deck-ben meghalt az ellentétes irányba működés. Se lejátszani, se tekerni nem hajlandó, szinte rögtön lekapcsol. Mintha nem érzékelné, hogy a baloldali csévélő forog. Gyaníthatóan a baloldali tengely forgásszenzor körül lehet valami gond, mivel a normál irányban lejátszásnál a hagyományos számláló működik, de az idő számláló már nem.

Van esetleg tippetek hogyan tudnám ellenőrizni? Szalagkábelben szakadás nincs és a mechanikában sincs kosz az érzékelőnél.
(#) Aldure hozzászólása Okt 29, 2015 /

Üdv! Esetleg tudna valaki valamilyen információt a Technics AMORPHOUS Z magnófejről, amiket az RS-AZ6 és AZ7 deckekben használt a cég. Más néven magnetorezisztív fej-technológia. A Technics által kifejlesztett fej nagy jövő elé nézett volna ha előbb találják ki és nem a 90-es évek végén amikorra már igazából a kazetta ideje leáldozott és ezzel a magnók világa is, sajnos.A Technics jó úton indult el, de nem volt ideje, hogy kiforrjon ez a technológia. Ha ma gyártanának friss fejlesztésű kazettás magnókat, akkor ilyen fej lenne bennük.
(#) dean01 hozzászólása Nov 2, 2015 /

Üdv
Van egy Pioneer CT-S 830 deckem,fejek tisztítva,lemágnesezve,új kazettával,cd-ről való felvétel közben az a problémám hogy a super auto ble szalagillesztés kalibrálása után kb 10 felvétel indításból minden harmadik felvétel alapból magas vesztéssel indul,tehát kb 30%al csökken a magas hangok aránya az eredeti cd-hez képest ( dolby s ) esetén.És hiába állítom a biast-t akkor se nő magas inkább csak jobban "sziszeg"
Azt szeretném megkérdezni hogy ki találkozott már hasonló esettel,mivel valamikor jó a frekvencia átvitel bias nélkül is közel cd minőségű ,tehát nem fej kopási hiba lehet.Valaki pls
(#) szamóca hozzászólása Nov 2, 2015 /

Sziasztok!
Bajlódom egy Sony-val. Az a gondom, hogy vesz fel szépen, de ha a másik oldalra is készítek felvételt, akkor emez egyik sávját letörli, ill. a másik letompul. Olyan mintha a törlőfej átcsúszna a másik oldalra, de erről szó nem lehet, mert minden gyári még rajta. A csavarokon a rögzítőfestés is megvan. Mi okozhat ilyen hibát?
(#) eyess válasza szamóca hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Mondjuk a fejen belüli hiba .Apropó forgó fejes ?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2015
(#) szamóca válasza eyess hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Nem, nem forgófejes. Három fejes. Hogy érted ezt a fejen belüli hibát?

Úgy hogy ha véletlenül a fejen belül olyan hiba keletkezett ami a tekercsek közötti átmenethez vezetett , akkor lehet olyan hiba , hogy az a sáv aminek nem szabadna aktívnak lenni mégis a másik tekercs felől kap vélhetően áramot , ami miatt keletkezhet ez a hiba .Ha a fej kimérve jó , akkor pedig a fej vezérlő elektronikánál kell keresni a hibát .Hogy miért van az , hogy egy bizonyos oldalnál , vagy sávnál való vezérlésnél , miért kap a másik sáv is vezérlést , ami nem is kaphatna.

Tehát fej , vagy annak áramköre.
(#) szamóca válasza eyess hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Csak az az érdekes, hogy négyszer negyedsávnál a szembesávon nem is érintkezik a fejmag a szalaggal.

Hát akkor ott valami hiba van a mechanikánál , és a szalagtovábbító részeknél.

Azt írtad gyári minden , akkor ezek szerint még sem,.
(#) Nemtudhatod válasza szamóca hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Ezt mondjuk nem értem?
De okozhat hibát a leválasztó kondi is, a fej és az erősítő közt, mivel a bemeneten egyenfesz lehet, ami mágnessé teszi a lejátszófejet.
A mechanikai együttfutást is le kéne ellenőrizni.
(#) Tomi94 válasza dean01 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Üdv!
Görgőt nézd meg, én arra gondolnék, hogy időnként rosszul kapja el a szalagot indításkor, és rossz szögben fut a fejhez képest. Ennek sík és matt felületű görgőnél max. 2 másodpercen belül be kéne állnia. Kopott görgővel viszont simán előfordulhat, hogy több idő kell neki, vagy akár folyamatosan megy tovább a rossz állással..
(#) Tomi94 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Bal oldali sávból marad meg tompán a hang? Mert az van a szalag szélén, ha ott kevésbé töröl, akkor egyértelműen a fej van rossz helyen. Persze relatívan a szalaghoz képest, tehát lehet, hogy semmit nem látni a fejegységre nézve, viszont a szalag elcsúszik. Idegen felvétellel hogyan szól?

szerk.: Egyébként is, mi a típusa a készüléknek??
(#) dean01 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

üdv ! Igazából lejátszásnál is észre veszem van hogy egy adott zenét visszahallgatok amit maga a deck-el vettem fel először pár másodpercig magas nélkül kezd el szólni majd visszajön a magas van olyan hogy alapból jól indul a zene tiszta magas hangokkal,de van hogy magas nélkül.Én is valami mechanikai gondra gondoltam ,ebben 2 görgő van a annyira nem látszanak kopottnak persze relatív mi az hogy kopott.

Na, a "Dual Capstan" típusú mechanikák aztán különösen érzékenyek a nyomógörgő kopására.. Ez szerintem azok cseréje/felköszörülése nélkül nem fog megoldódni. Egy tiszta alkoholos pucolást megérdemelne azért, hátha segít. Esetleg éles képet tudsz feltenni róla?

Az a baj, hogy ez a két görgővel feszesen tartott rendszer elvileg nagyon pontos, csak amint megkopnak (márpedig két gumialkatrész soha nem kopik pontosan egyformán), akkor elkezdi sodorni/nyújtani a szalagot, nem megfelelő pályán vezetve..
(#) dean01 hozzászólása Nov 2, 2015 /

hát tű éles képet nem tudok csinálni talán holnap,de érdekes mert van hogy jó pedig már 20 alatt össze kellett volna kopniuk..holnap alkohollal megpucolom jól hátha segít

én meg inkább a mechanikára gondolok hogy nem jön fel teljesen a fej meg mondom miért meg sok play gomb megnyomásánál a lejátszás megkezdése után 1-2 másodpercig hangosabban is szól kivezérlés jelzőn is látszik majd elhalkul olyan mintha a fej nem jönne fel teljesen elég egy tized mm is de lehet hülyeséget írok .

Használd a shift billentyűt mondatkezdéskor, és mondatközi írásjeleket is. sz.

Akkor biztos görgő. Esetleg a szalaghúzó tengely felerősödött és kihúzza a görgő alól a szalagot, ekkor a kuplungon kell állítani. Már ha nem szervómotor hajtja (ilyen kategóriás gépekben már aránylag gyakori). Akkor nem kell és nem is lehet rajta állítani, marad a görgő.

De ez a dolog egyszerűen annyi, hogy a görgő nem tudja megtartani a szalagot a pályáján. Logikusnak tűnhet a fejre fogni - végül is, a hiba tényleg az, hogy a szalag-fej párhuzamosság megszűnik. Csak nem a fej van rossz helyen, hanem a szalag. 99%-ban a szalagvezetéssel kapcsolatos hiba csinálja ezt. És épp ezért esetfüggő, mert a különféle szalagok tapadása, vastagsága is befolyásolja.

ha görgő akkor nem jó hír mert ez már lassan 20 éves jószág és ebay-en sincs hozzá görgő :S
megpróbálom szétszedni a mechanikát kiszedni készülékből és úgy elindítom megnézem mit csinál plusz kap zsírt is mert szerintem 20 éves zsír van rajta ...
Következő: »»   85 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem