Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Így van mikor a le nem világit akkor a 2 kimeneten semmi nincs jóformán.
Az IC a 7. lábon kapja a GND-t, de melyik a táp lába? A 6. láb lenne? De a 6. lábra nem jut feszültség indításkor, vagy tévedek? Az a baj, hogy nem értem az IC lábkiosztását, így nehéz mérni, hogy nem tudom mit hol kéne mérjek.... magáról az IC röl még egy valamit mondó adatlapot se találtam feszültség értékekkel...
Méregettem kicsit, lehet nem az IC hibája a csatolt képen a pirossal jelölt értékeket elindulás után mértem, kékkel a hiba jelentkezésekor mért értékek vannak feltüntetve.
C852 0,5V mérhető, tehát nem indul el, mert nincs benne kakaó amitől elinduljon. De R816 (330R) GND re csatlakozik, így csak a D811 irányából kaphatja indításkor a tápot, de az aztán megint nem vezet számomra sehova.
A Q801 tranzisztor bázisába jut áram a két sorba kötött ellenálláson keresztül, ettől áram folyik a kollektoron, amitől tápfeszültséget kap az IC a 6-os lábára a D811 felől. Ettől életre kel és a továbbiakban ő vezérli a Q801-et.
Köszönöm a hozzászólásod, meg is örültem neki, mert az AS15 nem is lett volna vészes árban sem, de sajnos ebbe a Philips monitorban nincs ilyen. Csináltam még néhány képet, véleményed szerint melyik lehet itt a Gamma szűrő? Köszönettel: Peti
Az eredeti tranyó elhunyt, ami most van benne az ez lenne Bővebben: Link
V EBO Collector-base voltage (IC= 0) 9V Akkor ezek szerint a 6,2V zener miatt van a gubanc?
Nem, az egy határadat, annyit bír ki. Máshol keresd a hibát. Pontosan mitől indul be a táp, mit kell hová érinteni?
Tranyo bázisához hozzáérek valamivel (szigetelt csavarhúzóval akkor elindul), hozzáérek a vezérlő IC 9. lábához akkor is, Collektorhoz hozzáérek akkor is elindul igaz akkor nem elsőre párszor pöcögtetni kell...
Ha már teljesen feladnám nem lehetne az IC 6. lábára leosztani a 315V ot, egy zénerrel, és akkor nem kellene várni a segédtápot, hanem rögtön az IC nyitná a tranyot? Kár lenne a készüléké, mert tényleg jó képe van ahhoz képest, hogy mikori...
Az R804 is jó? Ha igen, akkor cseréld ki az egyik 330kohm-os ellenállást 100 kohm-osra. Lehet, hogy nagyon kicsi a tranzisztor áramerősítési tényezője, azért nem indul a gyári ellenállásértékekkel.
R804 kiforrasztva 67,8K szóval jónak tűnik. Megpróbálom akkor az R803 at kisebbre cserélni. Írok, hogy mire jutok vele.
Kipróbáltam először 2db 100K ellenállást sorba kötve, utána csak simán a 330K helyett egy 100K de nem hatotta meg a dolog. Esetleg van bármi értelme az R804 (kb 50% al) kisebbre cserélése?
Korábbi hozzászólásomban irtam hogy nem megfelelő tranyót használsz. A jelenlegi és a 2SC között jelentős különbségek vannak. Pl. a 2SC kevesebb bázisáramot igényel, ami a táp elindításához nem elhanyagolható szempont (a kezdeti inditást kadarist leirta). Ugyanakkor ha R807 értékét csökkented 100-110 ohmra ha szerencséd van talán e tranyóval is elindul a táp.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Hát ezt igazából mérni kellene nem pedig találomra , mert meg fog purcanni előbb utóbb ez a tranyó is.Viszont az igazi az lenne , ha olyan menne bele mint volt.
Ha van jobb ötleted, a választ Mircsof mellett én is szívesen meghalgatom
Én mindenre nyitott vagyok.
Először is ez a döglött tranyó, raktam a helyére egy igencsak alulméretezett Bővebben: Link ezzel ugyan azt produkálta, mint most jelzem, hogy a hűtőborda huzamosabb használat után is langyos volt. Utána ráleltem erre ezzel is ugyan azt produkálta. Megnézem hátha valami csoda folytán találok ithon egy 2SC tipusut, de ha azzal is ugyan azt csinálja akkor falnak megyek.
Szívesen megmérem, de mond meg mit és hol?
Keresd meg azt a tranyót, amit írtam ellenálás cserére az csak a végső megoldás lehet az eredménye egyáltalán nem garantált.
Lehet kapni eredetit egyébként.Viszont arra céloztam a méréssel , hogy ne tegyél találomra kisebb ellenállásokat úgy a bázisra , hogy nem tudod annak hatását a tranzisztor bázisára.
Mert el fog szálni , és ki tudja még mit visz magával ez az akció. Tehát az eddig felvázolt ötletek jók , viszont bázis áramot mérj közben , hogy a kisebb ellenállás hatására ne haladd meg a gyári értéket , mert akkor az a vége lesz a tranzisztornak. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Teljesen le kell választani a bázist, és úgy mérjek, vagy az egyik ellenállás és a bázis között? Ilyet még nem csináltam, így nem igazán tudom,hogy, hogy melyik 2 pont között mérjek.
Egyébként meg igazad van, hogy tömegbaleset lehet a vége az alkatrészek szempontjából, de még az is jobb lenne (tanulópénz) mint 4 nap molyolás, és még mindég ugyan ott vagyok..
Na ez úgy szokták mérni , hogy tranzisztor- ellenállás - műszer egyik mérővezetéke - műszer - műszer másik mérővezetéke - és a pont ahová a tranzisztorról jövő ellenállás másik vége menne.
Na , de inkább rajzon könnyebb lesz. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Kipróbáltam, amit írtál, hogy egyszer az X, utána meg az Y tápját választottam le, de sajnos az eredmény ugyan az mindkét esetben, vagyis elindul a tv pár másodpercre, majd lekattan a relé és gyors piros villogásba kezd a led az elején.
És gondolom , hang sem volt .Akkor ott a tápegységgel lesz gond .Ki kellene mindent mérni a táp részben.
Visszaraktam minden eredeti alkatrészt!
És itt a kért mérés. Számomra ez nem mond sokat, de remélem okosodok! Ha nem világit a led az érték 0mA ezt az értéket világító leddel írta, ha bekapcsolom a TV-t megfeleződik ez az érték! UI: EZ a tranyó van benne most! Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Nézd meg a tranzisztor adatlapját , és fogod látni azt , hogy mekkora bázis áram kell , hogy legyen üzemi állapotban.
Hanggal az a baj, hogy hiába kötöm össze sima vga kábellel a reciever-jét, nem jön semmi, meg a reciever is pirosan villog, ami kommunikációs hiba a google szerint a két eszköz között. Elképzelhető, hogy nem sima, hanem valamilyen speckó kábel kell hozzá? A hangot is ha próbálom átvinni, az sem megy.
Nem a sima kompozit , vagy RCA kábeleknek is jónak kellene lenni.
Ha a moduloknál meg vannak a feszültségek amik a kijelző hátulján vannak felírva , akkor feltehető , hogy az x , és az y modulok jók .Viszont vagy a kontroll vezérlő , vagy a tápnak valamelyik kimenete még nem jó.És szerintem ezért nincs hang sem. Mi a pontos típusa ennek egyébként ? A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Bárcsak látnám... Nem vagyok biztos ám abban amit én kiolvasok az adatlapjából.
Van egy koordináta rendszer, és adott feszültségnél ábrázolja az ahhoz tartozó mA , vagy A értéket. De a maximált 4A - t nem haladhatja meg semmilyen körülmények között a bázis áram .Ez az adatlap szerint is , így van .Tehát max 4A - t tud ez a tranzisztor bizonyos feszültségen .De 1-1500v ig csak 2A - t visel el károsodás nélkül hosszabb távon. Tehát már is látszik , hogy 4A - t is csak rövid ideig visel el.
A többit meg ki tudod olvasni a koordináta rendszerből .Ehhez tudnod kell , hogy mekkora a feszültség most a tranzisztoron , és ahhoz képest mennyi lehet a bázis áram. |
Bejelentkezés
Hirdetés |