Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2683 / 3996
(#) Bakman válasza fritzberg hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

A DAB is földi sugárzású adás, de digitális. Itt: Bővebben: Link. Ajánlani nem tudok semmit, mert a vételkörzet határán nagyon nem mindegy, hogy mit tud a rádió. Az is lehet, hogy az összes csődöt mond ott, ahol laksz. Egyszerűen ki kell próbálni több típust, hátha. Persze a legolcsóbb kölcsönkérni egy-egy ilyen rádiót.
(#) fritzberg hozzászólása Dec 8, 2015 /

kb 150 km re lakok Magyarország határától , Crasznán Szilágymegyében.
(#) fritzberg hozzászólása Dec 8, 2015 /

milyen külső ("magas") antennát ajálsz?
pl kördipolt , yagi anternát stb
(#) teglascs hozzászólása Dec 8, 2015 /

Sziasztok,
egy másik topikban ezt az LCD panelt láttam nagyon jó áron.
Az lenne a kérdésem, hogy ha próbapanelon akarok összehozni egy kapcsolást vele, akkor az LCD panelt csak úgy tudom csatlakoztatni, ha megpróbálok kis vezeték darabkákat beleforrasztani a fóliacsatlakozóba, vagy van erre valami speckó ellendarab?
Köszönöm!
(#) Boby780504 hozzászólása Dec 9, 2015 /

Házimozi erősítőm subvoferjét szeretném tövább fűzni.
Ez egy passív sub,rá kellene valahogy kötni egy aktívot is.
Segítségeteket várom köszönöm.
(#) MikulaSan hozzászólása Dec 9, 2015 /

Sziasztok! Kérdésem az lenne hogy milyen módon tudnám azonosítani a felirat/ jelzés nélküli smd ledeket? Szeretném azonosítani hogy mely darab milyen fogyasztással bír, illetve ezeknek kell e külön meghajtó?
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
(#) misi93 válasza Boby780504 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Szia.
A házimozid hátulján nincs kivezetve a sub kimenet? Azért kérdezem mert általában ki szokott lenni vezetve külön is. Onnan külön tudod erősíteni a kimenetet illetve egy másik aktiv ládát rákötni.
(#) James Watt hozzászólása Dec 9, 2015 /

Hali!
Olyan kérdésem lenne hogy a kondenzátor, ellenállás, nyák, marató, positiv stb alkatrészek mennyi fagyot bírnak? Mivel én egy fűtetlen sufniba szeretném tenni, de nem merem míg meg nem tudom az igazat!
(#) Peet19 hozzászólása Dec 9, 2015 /

Sziasztok!
Ha egy bázisosztós földelt emitteres erősítőt szeretnék csinálni, és a munkapontját a lineáris szakasz közepére szeretném tenni "A" osztály, akkor a bázisfeszültség a tápfelének kell lennie?
honnan tudom meg a tranzisztor h paramétereit, mert az adatlapján nincs. A h11 és a h22 kellene nekem.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Bakman válasza teglascs hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Elméletileg FFC/PFC csatlakozó kell neked, de hogy pontosan milyen, azt passzolom.
(#) Bakman válasza James Watt hozzászólására (») Dec 9, 2015 / 1

Ellenállás nem nagyon, a többi károsodhat.
(#) qvasz2 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Nem. Hiába is tennéd féltápra, ha egyszer az emitter testen van, akkor a bázis 0,65V-on lesz, bármit is szeretnél
A h paraméterek jó kérdés, szerválni kell olyan katalógust, ami megadja, vagy olyan tranzisztort, aminek elérhetők a h paraméterei
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Tekerj ezen tananyag 3.7.4. pontjához!
(#) Peet19 válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

A 0,6V az az UBE. R2 -n eső feszültség (UB) az UBE+UE. Ez nem ugyanaz amit mondasz. R1 és R2-n oszlik meg a tápfeszültség. Amit R2-n mérsz az lesz a bázisfeszültség. Arra lennék kíváncsi, hogy mekkorára állítsam be ezt a feszültséget ha a a karakterisztika lineáris szakaszára akarom rakni a munkapontot.
Az adatlap szerint 100mA max a kollektoráram. Az UBE karakterisztika szerint 0.58V tól nyit, és 0.8V-ig tart de itt már 100mA-en van a kollektoráram. Ha ezt veszem a tranyó lineáris szakaszának, akkor a nagyjából a közepe 4mA-nál van. konkrétan a BC546-os ról van szó.

reloop: köszi átolvasgatom.
(#) Gafly válasza James Watt hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Bírják. P20 különösen "hűtőben" tárolandó. A "marató" alatt nem tudom mit értsek, de szerintem az is bírja. Ami azt illeti gyakorlati tapsztalat: Fűtetlen házban az elmúlt 5 évben nem csökkent a hőmérséklet 5 fok alá (globális felmelegedés).

Sajnos nem nagyon érted, amit írok, de teszek még egy kísérletet: A tranzisztor áram vezérelt eszköz, nem a B-E feszültséget kell pontosan beállítanod (amúgy nem is lehet), hanem a bázisáramot. A beállított bázisáram, az áramerősítés, és a kollektor ellenállás adják majd ki az adott munkapontot.
(#) Peet19 válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Nem értjük egymást. A bázisáramot már beállítottam. A kollektoráramot (4mA) elosztottam az erősítéssel (200). Így lett a bázisáram 20uA. Ezt be tudnám állítani 1db ellenállással is, nem kellene kettő amivel leosztom a tápfeszültséget a bázisra. Itt is fontos hogy R2-n mekkora feszültség esik a munkapontbeállítás miatt, de már elfelejtettem.
Te hogy osztanád el R1 és R2 között a tápfeszültséget (amiből R2-n eső feszültség lesz a bázisfeszültség), és miért? "A" osztály.

Nem láttam a rajzodat, hogy pontosan miről is beszélünk, így lehet tényleg elbeszélünk egymás mellett. Ha az emittered testen van, mindegy, hogy milyen osztást akarsz beállítani a bázison, mert úgysem fog sikerülni. Ha tranzisztor ki tud nyitni, akkor ki fog, és beáll a bázis feszültsége 0,65V-ra, akár mit is szeretnél.
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Ha egy lineáris erősítőt szeretnél, akkor elő kell venned az adott tranzisztor kimeneti karakterisztikáját. Akár abból, akár a transzfer karakterisztikából kinézed, hogy kb. hova szeretnéd állítani a munkapontot. A munkapont egy Uce és Ic által meghatározott pont. (Van egy munkaegyenes is, azt a tápfeszültség és az Rc által meghatározott maximális kollektoráram adja ki, ezem "mászkál" a munkapont a kivezérlés hatására.) A kollektoráramból a bétával kiszámolod a bázisáramot. Az emitterfeszültséget "eldöntöd", ami persze összefüggésben van a kivezérelhetőséggel és és ezáltal a linearitással. Az emitterfeszültségből és a munkaponti kollektoráramból kiszámolod az emitter ellenállást. Az emitterfeszültség + 0,6V lesz a bázisfeszültség. Erre a feszültségre méretezel egy bázisosztót, a bázisáram legalább tízszeresét véve a bázisosztó áramának.
Ha kis kivezérlést szeretnél (minél lineárisabb erősítést) akkor lehet akár féltápra beállítani a bázisfeszültséget. Ha nagyobb kivezérlés kell, akkor nem lehet féltápra állítani a bázist, mert a kollektorfeszültség nem fog tudni "lejjebb menni", mint a féltáp-0,6V.
Nagy kivezérlésnél pl. 12V tápfesznél az emitter lehet kb. 1V (hogy legyen emitter ellenállásunk is, az áram beállításához), ekkor a bázisfeszültség 1,6V lesz. Ilyenkor a kollektorfeszültséget kb. 7V körülre kell beállítani, ekkor a teljes kivezérlésnél 2V és 12V között tud változni a kollektorfeszültség, szimmetrikusan a 7V-tól felfelé és lefelé is 5V-ot. De ekkor lesz a legkevésbé lineáris a jeled, viszont ekkor lesz a legnagyobb.
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Nem bázisáramot kell beállítani, hanem a munkapontot. Ha nem raksz emitterellenállást, akárhol lehet a munkapontod, attól függően, hogy mennyi az adott tranzisztor erősítése, hőmérséklete stb. Az emitterellenállással kell beállítanod, hogy mekkora emitteráram (és kollektoráram legyen). Ezek után nem nagyon érdekes, hogy mekkora a tranzisztor erősítése, meg a hőmérséklettől mennyire változna, mert a munkapontot az IE = (UB-UBE)/RE fogja meghatározni. Mellesleg az emitter ellenállás váltakozó áramú szempontból is jó, negatív visszacsatolást hoz létre, ami a torzítást csökkenti.
(#) ticibici hozzászólása Dec 9, 2015 /

Sziasztok!

Van egy LG LH T6340D házimozi. RCA bemenetére kötött hangnál csak a mélyebb hangoknál hallható recsegés és csak 1, a jobb bemeneten. A bal bemenet teljesen néma. Ezen kívül nem hallható semmilyen hang. Kábel cserélve, csatlakozó rendben. Mi lehet a baj?
(#) Peet19 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

A mellékletbe raktam mire gondoltam. Ebből határoztam meg a munkapontot 4mA kollektor áramra. Ezt vettem a lineáris szakasznak, szerintem kb, ott a közepe. Ez nem Uce ahogy írtad, hanem UBE és IC viszonya. Te írtad jól és én tudom rosszul, vagy én csináltam jól? A többit értem köszi szépen.

qvasz2: nem raktam fel rajzot egy sima FE kapcsolást szeretnék megcsinálni egy "A" osztályú erősítőnek.

mp.jpg

(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 9, 2015 / 1

Ezt a karakterisztikát nem lehet a tényleges munkapont beállításra használni. A karakterisztikából látszik, hogy 15-20 mV-os változás a tervezett 4 mA áramot 6 mA-re növeli, vagy éppen 2-3 mA-re csökkenti. Az UBE feszültségnek rendes hőfokfüggése van, fokonként -2 mV. Az azt jelenti, hogy ha 20°C-on van 4 mA áramod, és a hőmérséklet felmegy 25°C-ra, akkor az áram 5 mA lesz, ha állandó UB-vel szeretnéd megoldani a munkapontbeállítást, emitterellenállás nélkül. Stabil munkapont emitterellenállás nélkül esélytelen.
A másik, hogy a BC546 tranzisztornak elég nagy áramerősítési szórása is van. Az adatlapon a hFE minimum 110 és maximum 800 között bármi lehet 5V UCE feszültség és 2 mA IC esetén. Ezekből bármi lehet, csak stabil munkapont nem.
Azt célszerű végigszámolni, amit írtam az előbb, akkor stabil munkapontod lesz. Ha kis kimenőjel elég, akkor lehet nagyobb bázisfeszültség.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 10, 2015 / 1

Ezt olvasd el.
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 10, 2015 / 1

Még annyit, hogy ne tévesszen meg az, hogy az adatlapon a bemeneti görbe egyenes, ez csak azért van, mert lin log koordináták között ábrázolták. Ez egy lin lin osztású koordináta rendszerben egy logaritmikus görbe. Ennek pedig sajna nincs lineáris szakasza.
(#) teglascs válasza Bakman hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Így könnyebb keresnem, köszönöm!
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 10, 2015 /

Sziasztok!
Valakitől kérhetnék egy kis segítséget egy feladatban, amit csomóponti potenciálok módszerével kell kiszámolni?
Nem egy nagy bonyolultság, 3 ellenállás, egy feszültség és egy áramgenerátor van benne, de nem akar kijönni a jó eredmény.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Értem, köszönöm.
Kendre256: neked is köszi.
Rajzoltam egy kis erősítőt műveleti erősítőkkel. Írtam rá pár számítást is. Ha valakinek van kedve átnézné hogy ez megépíthető-e és hogy jók-e a számításaim?
Előre is köszönöm!
Az 1. fokozat bemeneti ellenállását R3 csak random választottam. R2 persze ugyanaz és 10x-es erősítéshez 10K-ra méreteztem R1-et. Vagyis Au 11 mert a neminvertálónál 1+R2/R1.
A kondikat úgy méreteztem hogy az alsófrekvenciája 20Hz körül legyen. C3-at az Rbe növelése miatt raktam.C2-t a 2. fokozat bemeneti ellenállásához méreteztem. Az 1. fokozatot egy NE5532-vel építeném fel, a 2. at meg egy TDA2030-al. A 2. fokozatot az adatlapja szerint csináltam csak kisebb erősítéssel és ehhez másik C2-t raktam. Az alsó frekvenciája ennek is 15.9Hz. A kimeneten kb:12V lesz max. Több nem is kell.
Jó ez így vagy kell még valami?
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015

amp1.png

(#) kissattila88 hozzászólása Dec 10, 2015 /

lm350-et lehet használni negatív feszültség szabályozásra?
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Lássuk az ábrát!
Következő: »»   2683 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem