Fórum témák
» Több friss téma |
Keresztkérdés: miért csinálod TDA2030-al? Tudom, olcsó, de pár tranzisztorral is lehet akkora teljesítményt elérni, és az árak közti szorzó nemtöbb 1,3-nál.
Első "hang kiadónak" megfelel, itthoni használatra, és egyszerű volt, pár alkatrész Már kész van itt porosodik pár hete
Vegyél bele Jeti pickupot, ő megcsinálja neked olyanra, hogy tök mindegy, milyen fadarab van alatta, úgy fog szólni, mint Steve Harrisé.
Van egy oldala, de ott fele sincs annak, amivel tényleg foglalkozik: http://jetipickups.extra.hu/
Hangmester fórumon megtalálod az öreget. Egyébként legutóbbi bassman talin a tuningolt Johnson basse nagyon durván alázta a márkákat is.
Halo!
Te megépítetted ezt az erősítőt? Kíváncsi lennék a tapasztalatokra Csak azért kédezem ,mert én is megcsináltam. (más nyáktervről) .de kőrbelűl kb 5w-ot szól Léhet, hogy én rontottam el valamit, de nekem nem jött be.
Igen megépítettem.Tők jól összejött a nyugamiáramtól a féltápfeszig minden.Nagyon zajos recsegős ropogós lett magasokat torzította.Én gerjedésre gyanakodtam.Nem sikerült a problémát megoldani.A panelterveket oda adhatom lehet h neked jobban sikerül.
Sziasztok! :wave:
Nekem szükségem lenne valami egyszerű - olcsó, de megbízható 2db (illetve sztereó) végfokra szólógitárhoz. 20VA -es 15ohm -os hangszórókhoz kell! Tehát nekem kb.: 30W-os végfokok kellenek, mert ezek a hangszórók úgyis csökkentik a teljesítményt. Akár FET is lehet, csak ne szimmetrikus táp kelljen hozzá! Sima 32V -os 100Wattos trafóm van hozzá. (Valami miatt az eredetileg ajánlott TDA 2030-asok torzítanak, és sorban halnak meg..."bár hangerőben és árban megfeleltek volna"...) Gitár előfokom van, már hónapok óta várja a végfokjait!
Ajánlom figyelmedbe ezt a kapcsolást!
Nagyon jó, egyszerű kis dolog, én megépítettem, de inkább a szimmetrikus tápos dolgok érdekelnek jobban így szétszedtem. Nem baj az ha nem 60 V-ról hajtod... sőt arra a hangszóróra ami neked van elég is a 32 W-os táp és akkor gyönyörűségesen elég is lesz neki a 100 W-os táp. Üdv.
Ja bocsi... szóval a 32Volt -om az már egyenirányítva annyi. Ha egy mód van rá ragaszkodnék a nem szimmetrikus táphoz, mert a trafóm nem középkivezetéses. (És nem nagyon ajánlják a feszültség szimmetrizáló kapcsolást sem.)
Rakok be képet a 30cm-es hangszóróm adatairól, (nagyon régi, még a csöves korszakból) ezért a 15ohm... Szóval ehhez kell gitárvégfok! Peti melyik kapcsolást is mondod?
Szia!
Amit belinkeltem kapcslást a topicba, azt ajánlom figyelmedbe, mert sztem elég jó erősítő, és főleg neked előnyös az asszimmetrikus tápodhoz. Sztem egy próbát megér. Ha segítség kell hozzá, akkor szólj.
Helló! Én már ezt a kapcsolást régebben megépítettem, de nagyon nem tetszett. Nem tudtam normálisan beállítani a nyugalmi áramot, mert ha már picit csavartam a potit, felment 1A felé. Azon kívül nem szólt szépen, mert torzított valamiért. Vagy valamit én csinálhattam rosszul??? Amúgy én is szeretnék ilyen asszimmetrikus tápos erősítőt építeni, ma csináltam egyet, de az se volt jó, jópár alkatrészt kinyírtam vele.
Nem hiszem el, hogy ne lehetne TDA2030-al gitarerositot csinalni, marcsak azert sem mert en is csinaltam ilyet, nem is egyet meg annak idejen a kozepsulis haveroknak. Otthonra kellett nekik gyakorolni egy olcso erosito igy TDA2030-bol csinaltam nekik. Soha nem panaszkodtak hogy torzitott volna vagy ilyesmi. Nemtom ki milyen elofokot, stb. hasznal, de a torzitasoknak szamos oka lehet. Eleve a TDA2030-nak nem a legoptimalisabb a 15ohmos terheles. De 5-6W-ot 32V-os tapfesszel meg igy is tudhat. Persze ha kicsi a hangszorok erzekenysege (tehat max. hangeron sem lesz hangos a cucc) es az elofok jelentosen tulvezerli a vegfokot akkor torzithat az erosito. De az is elofordulhat, hogy a gitar eleve tulvezerli az elofokot es ezert torzit. Nem tudom pontosan mi a helyzet, de azert mert 1-2 esetben valami oknal fogva torzitott a TDA2030-as vegfok en nem mondanam, hogy alkalmatlan egyszeru gyakorlo gitarerositonek. Ez egy annyira egyszeru erosito, hogy nehez elrontani ... en mar nemtom hanyadikat csinalom, de meg nem csalodtam benne. Csak tudni kell mit miert csinal az ember.
Szia!
Hát szerintem ott pedig te rontottál el valamit, vagy nem volt megfelelő valami alkatrész Hát nekem ez pöccre beindult elsőre. Még multim sem volt, azt sem tudtam, hogy mi az a két poti, és addig tekergettem őket, amíg nem szólt szépen. Jaah ráadásul az nyugalmi áram beállító BD sem volt közös hűtőbordát a végtranyókkal, és tökéletesen szólt
Igen láttam még az építésemkor a weboldalad... És ott is csak jót írtál róla. A helyzet az, hogy a próbahagszórók még csak 8 ohm-osak, szóval a kipróbálás eddig még csak azokon volt.
És te melyik kapcsolással csinálod a 2030A-at? Berakhatnád ide vagy abba a topic-ba! Légyszi! De mi van akkor ha egyszerűen maga a gitárjel sok neki??? Mert direktbe a végfok elé rakva a gitár - úgy is torz. /pedig tetszene, mert fél hangerőnél már nagyan hangos/
üdv!
Kéne nekem egy kb. 100W-os gitárerősítő rajza. Nem nagyon találtam a neten...
A TDA7293-as erositot ajanlom 4ohmos terhelessel a neki megfelelo tapfeszultseggel (katalogusbol kinezheto). Ha szukseges, akkor lehet ele tenni elofokot is ha nincs.
És vagy a ST, vagy B5, vagy van még egy a neten.
Írd be így a googliba: "100 W guitar". Az is nagyon jó kapcsi
Ok. Találtam egyet Bővebben: Link. Megépítette már valaki?? Mik a tapasztalatok?
A linken talalhato vegfok u.a. a topologia mint az ST151. En azt ajanlanam neked, hogy ha nincs nagy gyakorlatod tranzisztoros erositok epiteseben, beallitasaban akkor epits egy IC-set, pl. amit korabban ajanlottam. A linken lathato elofokot barmelyik vegfokhoz hasznalhatod.
az ic-sekkel az abja, hogy torzított gitárhoz nem igazán jók, meg nagyooon melegszenek. tranyósat meg már építettem (60W). gondoltam nyáron összehozok egy 100W-osat.
Lenne egy érdekes kapcsolásom. SZerintetek a tápegység része a dolognak nem hülyeség? Mert a trafóról ( a C13-as kondi 35V-os!!) nem jöhet le 35V-nál több szóval minek a 48 V-os trafó?? Bővebben: Link Idézet: „az ic-sekkel az abja, hogy torzított gitárhoz nem igazán jók...” Miert is? Sztem ezt semmi nem indokolja.... A mellekelt kapcsolason a trafo valszeg 2x24V-os, igy ketutas egyeniranyitas utan lehetseges, hogy max. 35V az egyeniranyitott feszultseg. De ettol a kapcsolastol egy normalis ICs erosito sokkal jobb
idősebb, tapasztaltabb fickó mondta, mondjuk lehet a TDA-ra gondolt...Azé a csöves viszi a pálmát. Melyik IC-t ajánlanád??
A kapcsi havernak kell (az előbbi mellékelt). A trafó ebben az esetben lehetne egy sima 22V-os akkor egyeniráynítva 31-32V jön le. Szerinted ez OK??? Idézet: „Azé a csöves viszi a pálmát.” Ezt nem tagadom, de ettol meg egy ICs erosito is lehet jo hangszererositonek. Manapsag a legtobb gitar combot ICs erositokkel szerelik. Vannak gagyik, de ha egy normalisabb erositot valasztasz es azt tisztessegesen megepited (nem sporolva a trafon es tapegysegen) akkor az is utos lesz. Es termeszetesen megfelelo hangszoro is kell egy igazan jo gitarerositohoz ICs-ek kozul TDA7294 ha eleg a teljesitmenye (miert ne lenne eleg?). Nem kell beallitgatni, keves alkatreszbol megepitheto, van benne vedelem, nemitas es ha rendesen meg van epitve akkor egy nagyon jo kis gitarerosito keszitheto belole. Inkabb a dupla szekunderu trafot ajanlanam, mert azzal kisebb lesz a brummfeszultseg!
Kössz a segítségét és a gyors válaszokat!
Meg tudtommal van olyan Marshall combó amiben hidalva van TDA7294 vagy 7293 szóval ez tényleg nem következtet semmire. Az előfoknak is nagy súlya van a hangzásban
Itt egy Marshall (persze nem az ózditeszkós
Egyszerű, mint a lejtő... Szobába elég. Ha kell nagyobb. szólj. |
Bejelentkezés
Hirdetés |