Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1825 / 2208
(#) Gyozo92 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 16, 2015
Toroidokra szoktam tekerni szekundert, és kapcsolóü üzemű tápok trafóját is, habár az kicsit más, de hasonlóan pepecselős meló. Drótom tömérdek, szigetelő is van. A hipersilem két csévetestes volt, szerinted ha egy hipersil mag két felére (mint ahogy volt gyárilag) megtekerem a két kimenőt, az nagy gond volna? nagyon összemosná a két oldalt? Vagy járható út volna?
(#) CIROKL válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 16, 2015
Nem lehet egy vasra tekerni a két kimenőt !
(#) Gyozo92 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 16, 2015
Értem, köszönöm a segítséged! Akkor a hipersil kilőve, mert csak egy darab van, és tuti nem kapok ugyan olyat. Te mire tekernél, ha elfogadható eredményt szeretnél?
(#) bakos13gab válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 16, 2015
Ha még nem tekertél, maximum ferriteket, akkor nagy fába vágod a fejszédet. Én tekertetnék. Lehet 20-ertől olcsóbban is két darabot. De tudni kell a csöveket hozzá stb.
Én pont a Te esetedben azt mondom, hogy csak vegyél és ne tökölj a guberálással mert vagy rossz lesz vagy nem készül el soha ha nem akarsz benne elmélyülni...
(#) Orbán József válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 16, 2015
Nakkérem
ITT
annyi kimenő van, hogy el is adnak belőle. AZ ÁFA-s ára se üti a 10ezret/db.
Vagyis kevesebbért is van/db ca. 8.400.-/db.
Ha nagyon olcsón akarod megúszni, valami vasakat, csöveket dobj össze esztétikusan és alatta meg megy egy félvezetős, ami a hangot adja.
(#) CIROKL válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 16, 2015
Elfogadhatót szeretnél azt bármivel lehet , a jó már nehezebb feladat . kérdés a kapcsolás , milyen csöveket szeretnél milyen kimenőt , ki tervezte a kimenőt , ki tekercselte meg még sorolhatnám !
Annyit mondanék azért a kimenő trafó tekercseléséhez tapasztalat és nagy precizség kell , nem elég hogy tekertél már trafót !
Hogy én mire tekernék , az attól függ mit szeretnék kihozni az adott kapcsolásból ?
Egy pár kacatot már kreáltam és volt már hipersyl , EI magos , M magos , sőtt toroid kimenős erősítőm is !

Bővebben: Link
(#) Peter_S válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 16, 2015
Azért ha van rá lehetőség, ki kell próbálni ezeket az Indel kimenőket vétel előtt.
A TGL 5/001 (EL84 SE) legnagyobb megelégedésemre muzsikál itthon éppen most is, ezt bátran ajánlom mint entry level SE kimenőt, sokkal jobb mint az ilyen-olyan rádiókból bontott trafók.
De például a TGL 20/002 (EL84 PP) már nem ilyen jó, volt nálam egy kipróbálásra, deszkamodellben nyúztam sokat.
Se teteje, se alja, amikor kicseréltem egy Fleta-féle M102-es vasra tekert motyóra, egyből elkezdett szólni a cucc rendesen.

Egyébként kismillió helyről lehet rendelni kimenőt a netről, Indeltől a Lundahlig, csak a buksza vastagságának a kérdése ez is - mint sok minden más.
(#) Orbán József válasza Peter_S hozzászólására (») Dec 16, 2015
Azért az M102-ő már hozza magát...
Nekem kisebb vasra a 15W-os sem nagyon fog készülni.
Az INDEL 50VA-es vas, amit neked csináltak, az meg 120VA, ha 54 mm-es pakett, az meg 180VA. Nagyon nem mindegy, melyik, mit tud.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 16, 2015
Ez pl. etalonnak van nálam, 60W/ db 4.3k UL-el és 4.65kg/db...

2AN.JPG
    
(#) Peter_S válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 16, 2015
M102/35 PP, a roppant precíz konyhai mérleg 2kg fölött kiakadt, úgy 3 kiló lehet darabja
Istenien szól, de még keresem "a" hangot.
A végén volt már EL84, 6П14П, EBL21, most az elejét variálom deszkán.
Eddig volt ECC83, ECC85, 6Н2П, EF80, 6AV6, ECH21, EF22, EABC80.
Most éppen az EABC80(T)-ECH21(T)-EBL-21 a befutó, de szorosan kapaszkodik az EF22-ECH21(T)-EBL21 összeállítás is.

És még van egy csomó elvetemült ötletem...
Hiába, ez nem egy kapkodós sport.
(#) granpa hozzászólása Dec 16, 2015
Na, most jól beijesztettetek szegény Győzőnek. Én azt mondtam volna, hogy olvassa szorgalmasan az itteni 'tananyagot': Kimenőtrafó készítése, méretezése. Ott sok minden le van írva érthetően, aztán választhat; főleg, hogy van támogatottság a háttérben: "nálunk családi hagyomány a csövezés". Gondolom nem a hajléktalanságról szólt. Kezdjen bele, aztán belejön, abba sem tudja hagyni.
(#) bakos13gab válasza granpa hozzászólására (») Dec 16, 2015

Idézet:
„Igazság szerint, én PA-s vagyok, szóval nem szeretnék túlzottan elmélyülni benne túlságosan”


A bemutatkozó szöveg alapján nem akar benne elmélyedni. Felületesen meg nem tudsz jó trafót még guberálni sem. Ez a legnagyobb kihívás az egészben és némi pénzzel a legkönnyebben kiváltható is. Nem beszélve arról, hogy ha nulláról meg akarod magad tekerni, nem sok eséllyel tudsz belőle filléresen kijönni, már ha a minőség szempont.

Idézet:
„Szóval, ha jól értelmezem a válaszod, fogok egy bármilyen magot, feltekerem rá a menetszámokat, és bízok a legjobbakban, ha nem akarok zsebbe nyúlni”


Ezek szerint akkora hagyománya még sincs, ha ezek kérdésnek felmerülnek...
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
(#) granpa válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 16, 2015
Igazad lehet, de hátha elkapja a 'gépszíj'.
(#) Gyozo92 hozzászólása Dec 16, 2015
Sajnos, vagy nem sajnos, ezt a kimenőt megkaptam "házi feladatnak" Azt mondta a haverom, ezt az egyet nem kapok, mert neki sincs elfekvőben. Kaptam tőle viszont telefonszámot, de 20e lett volna, úgyhogy most próbálom teljesíteni a "házi feladatom" Ráadásul kiváltanám vele a mostani erősítőm, mert az egy PA, úgyhogy még hallgatva is volna.

Azért félek belemerülni, mert mire az első analóg PA-m rendesen működött, az egy év volt. Most a pwm végfokban is lassan egy év van, hogy kezd összeállni, a kapcsitápról ne is beszéljünk. Nyilván ez se menne két hét alatt. Ha minden igaz, haverom segítene kiszámolni a meneteket, csak normális magom sincs. Ami neki van 10 wattra, az akkora böhöm, mint egy kicsi hegesztőtrafó...
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
(#) FordPrefect válasza Peter_S hozzászólására (») Dec 16, 2015
Én kipróbálnám a 6P1P-E88CC párosítást is helyedben.
(#) Peter_S válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 16, 2015
Ja, 6П1П is volt a végén, ezt kifelejtettem a felsorolásból.
E88CC éppen nincs a háznál, így ez most kimarad.
Viszont van egy sztereó PP-re való bontatlan Tungsram 6AQ5 a ládafiában, ezen még gondolkodom, mert szép lenne egy 6AV6-6AQ5 PP, de egyelőre a loktálos verzió jobban tetszik mint koncepció.
Az EBL21 nagyon frankó, így stabilan bebetonozta magát a deszka végére.
(#) bakos13gab válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 16, 2015
Azért azt sem ártana akkor tudni, hogy milyen csövek állnak rendelkezésre. Elsőként ha lehet kapcsolást kellene nézni. Utána már lehet agyalni kimenőn. Hálózati trafó van?

Most ugrott be, hogy tekernél. 2*15W kimenő teljesítményre legalább 100-120W-os hálózati dukálna.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
(#) Peter_S válasza granpa hozzászólására (») Dec 16, 2015
Idézet:
„Na, most jól beijesztettetek szegény Győzőnek.”


Eddig ugye azt tudjuk, hogy kellene egy csöves erősítő úgy saccperkábé 2x15W teljesítménnyel, és csak a kimenők hiányoznak.
Nem tudni milyen csövek, csak annyit hogy "van egy zsák mindenféle csöve, és hozzávaló kutykuruttyok", ebből még bármi lehet.
Viszont a két kimenőtrafó nem lehet 20k HUF "nem szeretnék venni 20e-ért két trafót", tehát az eddigi egy ajánlat kézi tekerésre/Hammond/Edcor nem fér bele, de még a lomexes kompromisszumos EL84 PP trafó is csak ippeghogy.
Üres halmaz, innen szép nyerni.

Ijesztgetés vagy sem, sajnos ez nem a "forrasszunk össze egy sztereó erősítőt TDA2030-ból" árkategória.
(#) FordPrefect hozzászólása Dec 16, 2015
Ja. Barkács módon is egy alapfokú (és nem mindenféle bontott cuccokból) csöves anyagára cca. min 50e. Sajnos ennyit rá kell áldozni, ez alatt nincs miről beszélni...
(#) granpa válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 17, 2015
Ezt úgy mindenkinek:Még ma kidobom a bontott/régi(bár dobozos), bemért csöveimet, vékony (0.25-0.3mm), avítt trafólemezeimet, és veszek csak újat, csak "minőségit", pénz nem számít! Tekercseltetek aranyáron a legmenőbb ('profik' által elfogadott) helyeken kimenőket (minimum 10 rétegűt csak), hálózati trafókat (bár magam is tekercselő lennék ~50 éve), csak aranyozott, porcelán csőfoglalatokat használok, stb.-stb.; ugyan építettem 50 évvel ezelőtt már csöves erősítőket (alantas, beatzenei kívánalmaknak megfelelőt), de a tudásom elavult (hol voltak akkor még 'magas' minőségi követelmények?!).
Elnézést, de kissé begurultam, a 'magasságtól', lehet törölni.
Tisztelettel: Kálmán
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) mohinger válasza granpa hozzászólására (») Dec 17, 2015
Korábban jópáran használták itt a Junoszty hálózati trafóját kimenőnek, ezért aztán talán nem volna ördögtől való, ha PRÓBÁRA szerezne két darab 100-120VA-es toroid hálózati trafót, amiknek 2*115V primer és 12-15V szekunderük van. Mondom: PRÓBÁRA. Még az is elképzelhető, hogy a Budapest rádió sovánka kimenőjénél is jobb hangot tudna összehozni vele.
Na, vessetek a mókusok elé, ha túl nagy hülyeséget mondtam...
(#) Longa György válasza granpa hozzászólására (») Dec 17, 2015
Ne szólj bele a fiatalok dolgába.Ők márt csak tudják.Hat-hét év csövezés után 30 év szilikon aztán megint csövezés az semmi.Ha nem tudod modellezni számítógépen nem is értesz hozzá.A csövek nem arról szólnak hogy profik hanem másak, akár használt vagy akár saját készítésű trafókkal.Sokan a NOS csövekre esküsznek pedig a jó csöves hang nem a régen gyártott csövekre igaz hanem az elhasználódott de még "jól" szóló csövekre.Tiszta hangú cső lehet hogy csak mítosz!A szép zene recsegve tompán is szép.Ha nem az én ízlésem lehet aranyozott hangládába zárva akkor se szép.Ha már kapott valaki ajándékba rengeteg csövet, építkezzen abból.Ha meg nem írja a fórumba hogy milyen típusúak az meg az ő dolga.Trafót meg találni ezeret.Úgy dobálják az ember után, csak legyen aki válogat.
(#) pucuka válasza Longa György hozzászólására (») Dec 17, 2015
A fiatalok meg úgy gondolják, hogy ők mindent tudnak, az anyatejjel szívták magukba a tudományt, mert van nekik egy számítógépes tervező modelljük (amit persze mások nagy tudással, tapasztalattal összeállítottak) és úgy használják, mint egy vídeó játékot.
Idézet:
„Ha nem tudod modellezni számítógépen nem is értesz hozzá.”

Na na. A csöves korszaknak már régen vége. Ma már szinte nosztalgia kategória. A csöves korszakban pedig nem voltak számítógépes modellezések. Bizony számolgatni kellett ezerrel. Akkor ha nem értetted hogy mit miért csinálsz, bizony nem jutottál előbbre.
Ma a "modellezős világban" ha semmit nem tudsz a csövekről akkor is el lehet valamit érni némi fáradozással, de ha még érted is a dolgokat, az nem hátrány, csak könnyebb a dolgod.
Idézet:
„Trafót meg találni ezeret.”

Lehet, de ha úgy gondolod, hogy bármelyik trafó amit utánad dobnak jó, akkor valami baj van.
A (kimenő)trafó egy elektroncsővel kivitelezett erősítő része, és mint annak minden elemét méretezni kell(ene), hogy a végeredmény a kívánt hanghatás elérhető legyen. Ha ezt nem teszed, ahogy esik úgy puffan, vagy szól, vagy nem, vagy úgy ahogy, de hogy jó nem lesz, az szinte biztos.Aranyozhatod ahogy akarod, tulipánokat is festhetsz rá akor sem lesz jó.
"tiszta hangú" csövek? Nem a csövekkel van a baj, hanem az esetlegességgel. Csövekből is építhető kis torzítású, igencsak lineáris erősítő, (más kérdés, hogy ezt minek hallod) számtalan példa van rá, a 70' -es évekig szinte minden csöves technikával készült, és akkor is léteztek stúdiótechnikai eszközök, amelyek minősége nagyságrendekkel meghaladta a kommersz erősítők minőségét, pedig nem voltak bennük aranyozott biztosítékok, sem csatlakozók, meg istenített különleges alatrészek, csak egyszerűen meg voltak tervezve tisztességesen, és nem szimulátorral modellezve.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) küzmös Gergely válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 17, 2015
Nem etalon, de mint fentebb is említették.. valami. 30W/ db kb:2,5k.. közepe is van neki.. meg kell keresni. (Szekunder párhuzamosan, primer sorosan, közepét megkeresve! 2db/ oldal! ) PL500 televíziós sorvégcsövek hajtják PP kapcsolásban. Egy szem orosz kettős trióda használok pofon egyszerű katodin fázísfordítóként . Az egész 270V-ról tudja a 10-15W-ot/ oldal! Garantálhatóan nem lesz hiányérzet. (A GU50 kb ugyanezt tudja ezekkel a Junoszty táptrafókkal)
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015

P1110390.JPG
    
(#) Longa György válasza pucuka hozzászólására (») Dec 17, 2015
Bocsi az idézőjelet kihagytam a hozzászólásból.57 évesen már felejtek egy kicsit.
(#) Orbán József válasza Longa György hozzászólására (») Dec 17, 2015
Szerintem semmi gond, én rögtön láttam, kilógott az irónia lólába...
Bizony, a SZIMULÁTOR ma már az isten...Legfeljebb téved, mert amivel valóban megépül a berendezés, elfelejtik a valós alkatrészek, hogy milyen paraméterekkel kéne rendelkezniük a szimu adatbázisához képest...
Szerintem ezt mindannyian így gondoljuk. Vagyis én is...
(#) FordPrefect válasza granpa hozzászólására (») Dec 17, 2015
Ne beszélj már zöldeket..Nekem is vannak használt, bemért csöveim, BEAG vasaim. 25 éve gyűjtögetem Használom is őket. Azt írtam, hogy egy tisztességes erősítő alapáron ennyi. Kissé diszonáns, hogy egy csövesnél mindenki a legfontosabb alkatrészen, a kimenőn próbál meg spórolni a minőség rovására. Sz-ból nem lehet (jó) várat építeni.
Ha nem is aranyozott, de egy jó csőfoglalat alap. Most fogom kidobni 10 éves hibridemből a 10 éve kényszerűségből betett bontott foglalatot, mert félévente kontaktozni kell.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) granpa válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 17, 2015
Azé' tanulni jó a bontott, meg a nem annyira 'csúcs', és lehet szépen méregetni, hogy mit követett el. Innen lehet felfelé menni, tapasztalatot szerezni. Feltételeztem, hogy van neki (Győző) anyaga, amivel nekiláthat a gyakorlásnak (nem kell mindjárt a boltba menni). Úgy hirtelen, nekem sem jönne össze egy jó, mert bizony pár év(tized) kimaradt. Nekem is újra kell állítani a fülem, s a kezem, hogy valami rendes hang kijöjjön a dobozból, hát még aki most kezdi.
(#) küzmös Gergely válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 17, 2015
Szarból várat nem lehet, de kedvcsinálónak egy pár szabad szombat délutánt rááldozva könnyen összedobható deszkán pl ez a Junoszty-s dolog is, egy íróasztal mellett. Aztán az ember csak les. Erődemonstráció és kedvcsináló egy PP-hez. Nagy és érzékeny régi régi NSZK-s zenekari RFT tölcsérhangszórókon hallgatom. Ami "csak" 12,5W-os. Nos eléggé megdöbbentő.. A minihifi azóta hallgat. Normálisan összerakni, tekercseltetni hozzá már anyagi befektetéssel, és rengeteg idővel (munkaórával) jár. Egyfajta támpontot ad egy egyszerű deszkamodell arra hogy mit is fogunk csinálni az elkövetkezendő fél évben. S sok-sok mindent kitanul rajta az ember, méregeti nézegeti, csereberélgeti.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) FordPrefect válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 17, 2015
Ha jó használt/bontott cuccokat fog ki egy kezdő, akkor jó. Ha valami hibás az alkatrészekben, akkor szívni fog, elmegy a kedve, esetleg életveszélybe kerül. Így már nem biztos, hogy olcsó lesz. De zárjuk le, ezekről évekig lehetne beszélgetni.
Következő: »»   1825 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem