Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1109 / 1274
(#) szikkancs81 hozzászólása Jan 4, 2016 /

Szia Stevepapa.Ismet kerdesem lenne.Van ez a thomson projektoros tv-m.Meseltem hogy a tapegysege elszallt es a szerelo kicserelte benne hibas alkatreszeket.Nem tudom ezzel lehet osszefuggesben,hogy a tv bekepcsolas utan fura hangokat ad mintha gerjedne ezzel egyidoben le fel ugral a kep.Eltelik kb 3perc es mintha mi sem tortent volna,eltunnek a fura hangok,es kisimul a hang.Nincsen elcsuszva a kep,nem szellemkepes.Mi okozhatja ezt?
(#) stevepapa válasza szikkancs81 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Szia!

A tápegység egy dolog ! A nagy lapon is vannak "tápegységek" illetve a a "tápegységet kiszolgáló alkatrészek. Kondik pl, amik már nem rendelkeznek a gyári értékekkel. Így elsőre a hang, és a sortáp kondijait cserélném. Valószínű, hogy induláskor az említett egységek tápjai szűretlenek. Nagy "váltó" feszültség keletkezik rajtuk, ami az indulási áram csökkenésével illetve az elkók regenerálódásával elmúlnak. Célszerű minél előbb cserélni, mert komolyabb gondok is keletkezhetnek. Ne púpos kondikat keress, az abban az időben gyártottakra, nem jellemző. Egyszerűen kiszáradtak.
(#) szikkancs81 hozzászólása Jan 4, 2016 /

Szia Stevepapa.Koszi a segitsegetAmator vagyok meg nagyon,de lelkes.Ne haragudj a buta kerdesert,de hol talalom a sortapot.Akkor nem hasznalom igy,irany ujbol a bonc asztal.Nehez lesz beszereznem ezeket a kondikat?
(#) stevepapa válasza szikkancs81 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Nem, nem nehéz. A sortanzisztor kollektorára kapcsolódó kondi. Általában 160-250v 47-100 mikró körüli elekó. A sortrafón előállított feszültségek kondijait is cseréld, ezek 25v 100 mikrótól 1500 mikróig terjednek, értékben. A rajzon megtalálod őket.
(#) jdani hozzászólása Jan 4, 2016 /

Üdv. LED háttérvilágítású TV-k háttérvilágítása hogy működik?...
Van egy LG tv, nem megy rajta a háttérvilágítás. Szészedtem, van benne 3 szál ilyen panel. Ez a 3 sorba van kötve. Egy szálon belül a ledek nem tudom hogy vannak kötve. A szálakat ha ráteszem külön tápra, 24V, akkor világítanak. A legalsó LED szál ha ráteszem 24V-ra, alig világítanak, és van benne egy led, ami feketés, és egyáltalán nem világít. Kicseréltem azt a ledet sima SMD ledre, de akármilyen LEDet teszek bele, nem fog világítani. Mért feszültség 0,15V a LEDen. De ilyenkor a többi LED világít....
Na most akkor mi van??
(#) Watson hozzászólása Jan 5, 2016 /

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem egy kis Orion tévével kapcsolatban 11 AK56. Hosszabb ideje a konyhában már úgy használtuk, hogy a képernyő közepétől lefelé vízszintes halvány csíkok láthatók, amik eleinte nem voltak zavarók, sokszor inkább csak hallgattuk a tévét, de egyre erősebbek lettek a csíkok, és a scart csati miatt most egyébként is szét kellett szednem, és nem akarom már rosszan vissza rakni. A scart aljzat összes forrasztása hibás, de sehol máshol nem látok rajta gyanús forrasztást, sőt olyan, mintha most készült volna. Kicseréltem a könnyebben hozzáférhető kondikat, feszültségeket mértem, minden rendben van. Az átkondizást feladtam a rendkívül zsúfolt sasszi miatt, talán ha van 20x20 centis,tele apró smd-vel. Az STV9379 környékén amit tudtam, megmértem, de csak egy multiméterem van csak. Szívesen vennék valami tanácsot, esetleg valaki találkozott már ugyanilyen hibával, és megosztaná velem!
Előre is köszi a segítség. Sziasztok!
(#) eyess válasza Watson hozzászólására (») Jan 5, 2016 / 1

A vertikális kört nézd át, és a sor tápot.Illetve a sorkimenőt.
(#) kadarist válasza Watson hozzászólására (») Jan 5, 2016 / 1

Szia! Fényképet mutass a hibáról.
(#) Watson válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Helló!
Sajnos nincs mivel képet feltennem,100km-re a rokonoknál maradt minden karácsonykor,a telefonomon meg nincs kamera ( Motorola F3). Olyasféle csíkok,mint a képvisszafutási csíkok,de alulról indulnak,és fölfelé ritkulnak, és csak pontosan a képcső közepéig tartanak.
(#) kadarist válasza Watson hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Jó, majd ha újra tudsz képet csinálni, akkor folytatjuk. Esetleg folytathatod az elkócseréket, hátha ráhibázol.
(#) Watson válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Köszönöm a segítséget,ráhibáztam. Félóráig tartott 1 elkó csere. A sortrafó 6. kivezetéséről egy BA 159 SMD tölti a C612 elkót -14 voltra az STV 9379 számára,ennek az elkónak a cseréje oldotta meg a problémát. A rajzon 35v 470u szerepel,de beépítve 220mikro,25 V-os volt, az r 619 meg átkötés volt. Érdekes hogy a +14V-hoz a c 613 meg 470 mikrós,de az is 25 voltos (nem cseréltem) A többi kondi marad kis nejlonzacsiban a dobozban.
(#) Watson válasza eyess hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Ott volt a hiba a vertikális körben, a C612, az STV9379 negatív tápjában. Nehéz volt hozzáférni, ezért nem cseréltem egyből. Köszönöm a tippet!
(#) Mircsof hozzászólása Jan 6, 2016 /

Sziasztok!
Kaptam apostol egy Panasonic Colour TV TX-21JT1P tipusu TV-t Bővebben: Link
Bekapcsol, de a képe "zavaros" ezt csatolt videóban legjobban a csatornát jelző szám oldalán lehet látni (és a hang is zajos). Azt vettem észre, hogy a Screen potit letekerve minimalizálódnak ezek a zavarok. Még nem mértem feszültség értékeket a készülékben.
Előtte szerettem volna kikérni a véleményeteket, hogy merre keressem a hiba okát?
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Szia! A sortápfeszültség puffereit cseréld! Látszik, hogy a sortáp hullámossága miatt modulálódik a soreltérítés.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) Mircsof válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Hállás köszönetem! Tudatom, ha jutok valamire.

Kicseréltem 4-5db 16V 470µF kondit, a képhiba és a hang is helyrejött!
Még annyi hibája van, hogy a képernyőn egy 5cm széles függőleges sáv halad jobbról balra kb 6sec alatt ér végig.
C558, C564, C565, C550, C563, C581 ezeket cseréltem23. oldalon van hozzá a rajz
Távolról nem igazán látszódik, csak huzamosabb nézés után veszi észre az ember, de ha lenne rá mód, hogy eltűnjön esetleg pár kondi cseréje után akkor vevő lennék rá.
(#) Mircsof válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Itt egy videó, ez szerintem többet mond.

Valami van az antennabemenetre kötve vagy a kábeltévé csatornákat kellene újrahangolni.

A videón látható kép már a hangolás után készült. Alig volt csatorna, így a hangolás volt az "első"
Mit jelent az, hogy "Valami van az antennabemenetre kötve"?

Scart-bemenetről is meg van a haladó csík vagy csak antennabemenetről? Ha Scart-nál is látszódik az antenna-bementen érkező adás képe, akkor az tévé típushiba, ha antennabemenetről látszódik a szomszéd csatorna futó képe, akkor az kábeltévé hiba vagy a tévé tunere nem elég szelektív.

Csináltam egy próbát itt a videó róla, a játék scarton keresztül csatlakozik, miközben a kábel TV vezetéke is rajta volt. Így a játék közben nincs semmi fura a képernyőn "tökéletes" a képe.
Akkor itt már nem tudok semmit tenni, mert vagy a TV nem elég szelektív, mint ahogy írtad, vagy a kábeltévével van baj.
Mondjuk az érdekes, hogy a házban akármilyen Tv megfordult azokkal egyikkel se volt jó az M1 vagy a képe volt zavaros vagy a hang, ezzel viszont jó a kép és jó a hang is. Csak ez a futkosó vonal ne lenne.
Ezzel én már akkor nm sokat tudok tenni igaz?
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016

Ezt fogadd el ilyennek. A sűrű csatornakiosztással, túlmodulált, hibás beállítású kábeltévével nehezen birkóznak meg egyes típusok, ez nem egyedi eset.
(#) BarnaPili válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2016 / 1

Egy csillapítót még meg lehetne próbálni. Egy Pí-potis állíthatót. Vagy csak kikötni a árnyékolást.
(#) kadarist válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Meg lehet próbálni a jelszint csökkentését, de tapasztalataim szerint a zavartatás akkor is meg maradna, mert arányában nem változnának a szintek a hasznos és a zavaró összetevőt illetően. Ez a zavarás sajnos nem intermodulációs meg egyéb keverési termék, hanem szelektivitási és rendszerszintű probléma.

Értem, és köszönöm a sortápfeszültséggel kapcsolatos tanácsodat!
Hát ha nekem nem is, de talán majd valakinek jó szolgálatot tesz majd, esetleg digire tökéletes lenne!
Mondjuk nem értem, hogy miért van az, hogy nálunk az M1 nem megy csak kompromisszummal. Lehet ez valami hiba a hozzánk bekötött kábelben? Gondolom ha a fél utcának ilyen gondja lenne csak szólnának, hogy "nézzétek már meg mert nem megy az XY csatorna", azt meg kétlem, hogy mindenkinek új típusú TV-je lenne az utcában. Lehet érdemes lenne kihívni a kábeltévéseket?
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 6, 2016 / 1

Mindenképpen érdemes lenne beméretni, mert ez így mégsem jó. Lehet, hogy kapnál egy-két digibox-ot is ajándékba.
(#) djfree19 hozzászólása Jan 7, 2016 /

Lehet javítani egy hibás grundig lcd tv mainboar-ját?
(#) bbalazs_ válasza djfree19 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Igen. A hiba jellegetol fuggoen kis vagy nagy alkatreszmennyiseg cserejevel.
(#) uniman válasza djfree19 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Ilyen kérdésre milyen választ vársz!?
(Keresel egy jósnőt, fizetsz neki a szolgáltatásért és megtudod a választ...vagy mégsem?!)
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
(#) Gabó válasza uniman hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Tudod, javítani mindent lehet, a kérdés, megéri e.... meg, hogy mekkora lesz, jó példa erre a vissza a jövőbe 3 részén a villám járta IC pótlása
Következő: »»   1109 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem