Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mélyláda autóba
 
Témaindító: Tomszy, idő: Márc 1, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 6
(#) Tomszy hozzászólása Márc 1, 2008 /
 
Sziasztok, van egy autóm, és abba szeretnék hifi-t, mélyládát építeni, nincs sok tapasztalatom, minél nagyobb teljesítményt és minél olcsobb árat szeretnék kihozni tudnátok esetleg segíteni? rajzokat adni, tanácsot, hogy mekkorát érdemes... köszi!!m ja és van egy pioneer gmx-924-es erősítő, amit ajándékba kaptam és nem tudom jó-e, nem-e, ha valaki arrol tud vmit infó jöhet! köszi
(#) AMD válasza Tomszy hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
(#) pb válasza Tomszy hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
helló
az erősítőt azt könnyen megtudod nézni hogy jó-e.
fox egy aksit és a negátív ágát az erősítő negatívjára kötöd a pozítívot a pozitív oldalára és a remote feliratúhoz.
adsz neki bemenőjelet és rákötsz egy hangszórót és ha jó szólni fog ha nemjó akkor nem szól
meg a led az erősítőn ha pirosról zöldre válik ez olyan 2-3másodperc alatt megkéne történnije akkor nem biztos hogy nagy a baj ha nem szól
(#) Doncso hozzászólása Márc 1, 2008 /
 
Tökjó,hogy van (még egy) ilyen téma
(#) Tomszy válasza AMD hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
de az nem számít, hogy ezt szobába tervezték? tehát azért ha kocsiban van egy csomagtartóban ott nem lehet hogy a más méretek miatt nem a leg ideálisabb??
(#) Tomszy válasza Doncso hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
mondd melyik az a téma, mert én kerestem de nem találtam. köszi!

pb! nem úgy értettem hogy működőképes-e, mert működni működik, csak hogy a teljesítménye milyen jó, mert azt hiszem 4x200w van ráirva, de nem hiszem hogy annyit tudna....
(#) Doncso válasza Tomszy hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Ok igazad van, konkrétan "mélyláda autóba" topic nincs, de van pc-sub autóba, illetve elég sok hely ahol felteheted a kérdésedet, szerintem nem muszáj máris új topicot nyitni ha csak egy picit tér el másik hasonló témától. De nem szólok bele, a te dolgod. Egyébként, hogy az eredeti kérdésedre is válaszoljak: Sokmindenből lehet utalni az adott erősitő teljesítményére, elsősorban méréssel, esetleg nézd meg a gyári biztosítékokat mekkorák, nagyjából lehet rá következtetni, arra azért érdemes figyelni,hogy az autóerősitők teljesítményét általában 2ohmon szokták közölni mivel ez az érték többet mutat (reklám cél) de ugye nem mindenhol találsz 2 ohmos hangszórót, ezért máris lehet felezni a teljesítményt. Ha 8 ohmosat használsz akkor még kevesebb. De ez csak általában igaz. A legtutibb módszer az a teljesítmény kiderítésére ha meghatározod pontosan a használni kívánt hangszóró impedanciáját, ugyanekkora műterhelést használva 1khz-es jelet adva az erősítőnek folyamatosan emelve a hangerőt addig a pontig amíg a kimenő jel nem torz, na ekkor mérsz egy feszültséget, számolsz egyet, és pontosan megkapod a névleges kimenő teljesítményt.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Ja és még valami, te egy- 93.000 Ft.os erősítőt kaptál AJÁNDÉKBA? Hát gratulálok, ha barát akkor nagyon jó lehet, ha rokon akkor pedig nagyon szerethet , De egyébként szerintem jó lesz arra a célra amire neked kell, bár ez konkrétan nem mélyláda erősírő hanem inkább első hátsó szetthez való mivel négycsatis, de ha van egy kis pénzed akkor vegyél hozzá egy monoblokkot és akkorát fog szólni az egész rendszer hogy na. Esetleg meg lehetne csinálni az ,hogy a két hátsó csatornát hidalod és erre kötöd a mélyet, igy is jó lenne, persze csak akkor ha lehet hidalni. Egy képet nem tennél fel az elejéről és a hátuljáról ahol vannak a kezelőszervek??
(#) damatic válasza Doncso hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Autóba szép hangot csinálni otthon olyan mintha tyúkot tanítanál hegedülni. De nem reménytelen. És főleg nem hasonlítható a home-audio rendszerekhez. A szekérnek is négy kereke van, mégis egész máshogy kell vezetni mint az autót.
(#) Doncso válasza damatic hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Lehet hogy te valamit félreolvastál, én nem hasonlitottam home audio rendszerhez semmit szerintem, te arra gondoltál aki a szoba-szubot ajánlotta neki? Mert az nem én voltam! Egyébként tényleg nehéz autóba szép hangot varázsolni ez nem kérdés, bár relativ dolognak tartom ,hogy kinek mi a "szép" , van akinek a "szép" másnak még nagyon gyenge. Ez mind igény kérdése.
(#) Tomszy válasza Doncso hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
helló, köszi a válaszokat, lefényképezem az erősítőt és felteszem nemsokára, igazából ha valakinek lenne rajza egy ládához, vagy tudna weboldalt ahol van láda az lenne a legjobb, vagy lenne valaki akinek nagyobb tapasztalata van ebben a témában nálam, mivel hallottam már egy-két autót és volt olyan, hogy majdnem rosszul lettem, hogy hogy szolhat valami ilyen gyatrán, pedig nagy mélyláda volt bent, a hangzás mégis förtelmes volt.
(#) damatic válasza Doncso hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Bocs, ha megsértettelek, csak 3 hsz-edből az jött le, hogy olvassa el a sima sub-os totyikot és ott megtalálja a választ.
(#) Doncso válasza Tomszy hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Igazából soha nem a hangszóró mérete a lényeg!!! Minden más viszont számít. Tulajdonképp nem is igazán tudok ajánlani ládát mivel nem nagyon tudom a hangszóród milyen. De ha kezdő vagy inkább gondolkodj gyári ládákban, abban kevésbé fogsz csalódni mint egy házilag összeácsoltban, jó vannak jó házi ládák ezt nem vitatom, de elsőre nem fog sikerülni szerintem.
(#) Doncso válasza damatic hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Dehogy, csak arra céloztam ,hogy ott is feltehette volna. Nem sértettél meg egyáltalán.
(#) Tomszy válasza Doncso hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
hát az relatív, hogy kezdő vagyok, építettem már ládát, csak nem autóba, tehát van hozzá tapasztalatom, inkább a kérdés ugye az lenne, hogy milyen ládát építsek... szeretném olcsón meguszni, és ha lenne jó rajz, akkor azt megépíteni, hangszóróm nincs, azt nem is mondtam hogy van, csak egy erősítőm van, aminek a képeit pillanatokon belül felteszem. Az erősítő adatait is tudom, inkább a véleményetekre lennék kiváncsi, hogy mennyire jó, mert tudom, hogy a matsui 4x100-as erősítő közel nem szól akkorát mint a jbl 4x20w-os :yes: ilyen szempontból kérdeztem a pioneer erősítőm, mert egyszer már beépítettem egy autóba, és igen, ahogy mondtátok hidalva volt az egyik oldala, és volt egy 250/500-as ládám, ami nem mályláda volt, inkább otthoni láda, azt beletettem a kocsiba és hát nagyon gyatrán szólt.. van a kapaptartón két m'n'c ovál is, nem tudom, hogy a sony 4x50w-os mosfet ad le rossz teljesítményt, vagy a két ovál produkál nagy nullát.. ha van vkinek ötlete egy jól hangzó rendszerhez ossze meg köszi

jah, megvannak a képek:
Kép: Hivatkozás
Kép: Hivatkozás
Kép: Hivatkozás
Kép: Hivatkozás
Kép: Hivatkozás
(#) damatic válasza Doncso hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Rendicsek.

"Igazából soha nem a hangszóró mérete a lényeg!!! " - ezt vitatnám. Hacsak nem BOSE vagy hasonló minőségűre gondolsz. Az olcsó és alsó-közép kategóriás sugárzók esetében igenis számít a méret, legalábbis olyan értelemben, hogy egy 16-ostól nem szabad csodákat várni, de még egy 20-astól sem. A 30-asok jól elérhető áron, viszonylag nagy tűréssel (otthoni barkács körülmények között) elkészített ládában is szépen szólnak, de 35-40 centis sztem nincs annyival jobb mint amennyivel drágább.

Általánosságban javaslom a SAL ládaterveit, hasonló paraméterekkel rendelkező komolyabb sugárzóval. Persze a SAL tölcsérek is jól szólnak, csak úgy hírlik szeretnek elfáradni (tekercs lelazul, elfüstöl...).

De az is egy járható út, hogy vesz egy gyári SAL ládát (mert egy olyan ládát többe kerül megcsinálni mint megvenni készen), aztán ha elszáll a tölcsér, vesz bele egy komolyabbat. És akkor nem is kellett sokat vacakolni, hogy szép is legyen.
(#) damatic válasza Tomszy hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Az erősítő valós kimenőteljesítményére valamelyest lehet következtetni a benne lévő biztosítékból. Bár ezt a médin bajvan gyártók is tudják, ezért arra vetemednek, hogy szemrebbenés nélkül beleteszik a 30A-s biztosítékot, ahol még a 15-ös is sok lenne. Be kell kötni, meg kell hajtani jó kis búgós garage stílusú muzsikával és mérni a felvett áramot, az biztos. A fejegységekre meg már a 4x45W is erős túlzás volt. Itt elektromos emberek vannak, akik tudják, hogy a TDA 2020-as vég nagyon kifeszítve tud 25W-ot szinuszosan 12V-ról transzverter nélkül. Ebből a feszültségből ennél nagyobb teljesítményt nemigen lehet kihozni, csak ha ráírják.
(#) Zoll hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
Csá all.
igy van igaza van damatic hogy igenis számit a méret, de nagyan nem javaslom a SAl ládát. Én aszt javaslom vegyél 2db 25 vagy 30as pl: m.n.c.-nek is van kevláros szub. aminek jó az ár/teljesítmény értéke.
Hogy mért is a 2db ?
mert neked 220W X 2/4 ohm az erősítőd van eszt csak akkor bírod kihasználni 100%-ig ha 2db ládád van vagy 2tekercses de azt megint csak nem javaslom.
(#) aflmor válasza Zoll hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Idézet:
„csak akkor bírod kihasználni 100%-ig ha 2db ládád van”


...vagy ha egy ténylegesen autós felhasználásra szánt 4ohm-os.

Idézet:
„...vagy 2tekercses de azt megint csak nem javaslom”
Miért is?

(aszt, eszt, -> azt, ezt)
(#) Doncso válasza damatic hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
"A 30-asok jól elérhető áron, viszonylag nagy tűréssel (otthoni barkács körülmények között) elkészített ládában is szépen szólnak, de 35-40 centis sztem nincs annyival jobb mint amennyivel drágább."

Pontosan igy értettem a hangszóró méretét. Meg persze ugy hogy egy 40cm-es SAL-t például simán odavág egy 20-as JBL, konkrétan igy értettem azt,hogy nem a méret a lényeg. Az egyik kollégám például egy szem 30cm-es mac audio maximussal (azt hiszem igy irják) 132dB-t produkált a rendszere, igy második lett, Volt akinek 2*40cm-es hangszóró rotyogott mégsem volt sehol, persze a láda sem mindegy, de erre gondoltam amikor a méretről beszéltem.
Persze számithat a méret , attól függ hogy honnan nézzük igy ez a kijelentésem némely esetben HELYTELEN, de aki tudja az érti miről beszélek. Egyébként a SAL-t én sem ajánlom mert elég gyenge az érzékenysége a hangszóróinak, ami a hangnyomás és teljesítményfelvétel arányainak rovására megy. (kisebb/nagyobb)
Ha egy 98 és egy 95 dB érzékenységű hangszórót veszünk alapul akkor a kisebb érzékenységűnek mindig nagyobb teljesítményre lesz szüksége azonos hangnyomás eléréséhez, és akkor a SAL hangszórói azt hiszem 86dB-ről indulnak (olcsóbb kat.) Persze van jobb érzékenységű is SAL-ba de az már azért drágább.
(#) Doncso válasza Zoll hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Vagy akkor is ki tudja használni ha lehet hidalni valamely két oldalt, és máris spórolt egy hangszórót mellesleg olvasd el amit irt mielőtt hülyeségeket irsz, neki nem 2*220W-os erősítője van hanem 4*200W- ami nem mindegy mert ezeket általában lehet hidalni vagyis csinálhat belőle 2+1 csatornát, igy máris megspórol vele 1 mélynyomó árát, igy 2 mnc helyett vehet mondjuk egy használt Rockfordot vagy pyle-t amit 100%-ban ki tud használni (a te szavaiddal élve) és azért egy Rockford nem M'N'C .

...vagy 2tekercses de azt megint csak nem javaslom”-na ennek a miértjére én is kiváncsi lennék???? (asz eszt)----ezt én is osztom.

Elhiszem hogy szereted az autóhifit de ez nem azt jelenti,hogy értesz is hozzá.
(#) aflmor válasza Doncso hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Végre valaki, aki már látott, (netán hallott is) normális autós hangszerkót. :yes: ...és ki bír szakadni ebből a "SAL & MNC posványból Ott is a megoldás: 1 szub-doboz a csomagtartóba, 2 szett előlre, és 2+1-ben meghajtani. Sima sztereó esetén, kalaptartót elfelejteni! Csak agyonvágja a térérzetet.
(#) Doncso válasza aflmor hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Hát igen, egy párat már alkalmam volt hallani, bár én magam nem vagyok autóhifista, inkább hangosítás terén vagyok otthon, de azért tisztában vagyok azzal mit jelent a dB, és egyéb értékek. Sajnos manapság sokan vannak akik csak azt nézik hogy FUU ?HÁNY WATTOS?? Elmondanám ezeknek az embereknek látogassák meg dBase-mester honlapját és ott minden gyönyörűen le van írva, hogy miről is van szó. Nem az számit hogy hány wattos, az egy dolog hogy mekkora teljesítményt visel el, az a lényeg hogy adott teljesítményen mekkorát szól az a hangszóró, na ezt kell megfizetni, hiába van az emberkének 600w-os mélynyomója ha egy komolyabb hangszóró már 200w-nál tudja azt a hangnyomást, akkor meg miről beszélünk? .

Egyébként a tér érzettel kapcsolatban igazad van, bár van aki azt vallja hogy a az igazi mély hangok irányát az emberi fül nem érzékeli, de attól még a szett előlről szól.
Esetleg lehetne még egy olyat hogy egy hátsó szettet is bekötni pusztán a térérzet miatt.
(#) Doncso válasza damatic hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Még annyiban vitatkoznék veled hogy a 4*45 watt nem is akkora túlzás! Miért? : Mert ezt a teljesítményt 2ohmon mérik 1kHz-ez frekvencián, igy leadja a 45wattotl,természetesen ez 20Hz-en vagy 20kHz-en már nem biztos hogy tudja, ja és akkor még nem is beszéltünk arról,hogy oké 45W, de mekkora torzítási tényező mellet??A valóságban nem csak 1kHz-en hajtod és nem 2 ohmmal. Tehát ilyenformán leadja a 4*45, de ez csak parasztvakítás, mert ebből nem lesz az életben élvezhető, 4*45 watt. Ahogyan te magad is irtad.
(#) aflmor válasza Doncso hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
A hátsószett elhagyását, pont térérzet rombolása ellen javasoltam. (sztereó szinpadképnél mikor szólnak hátulról az elülső hangszerek?)
Mélytartományban 100Hz alatt szűnik meg az irányérzet. (Nem véletlen, hogy a bakelitlemezeken, ezek már monósítva is vannak...)
Másik "alapelmélet" (-em): fejegységről nem hajtunk hangszórót. Csak a jelet vesszük róla, az erősítők számára. (vicces végfokok vannak bennük)

Amúgy, ezzel a Pioneer-el, már jó "kis" zenebonát lehet csinálni... plusz pl. egy MacAudio doboz. (ár/érték)
(#) Doncso válasza aflmor hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Tökéletesen igazad van, ehhez nem is tudok mást hozzátenni.
(#) Tomszy válasza aflmor hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Láttátok a képeket gondolom, ott van rajt a telljesítménye a pionak, tudnátok segíteni abban akkor , hogy ahhoz milyen hangcuccot vásároljak? ugye árban olcsón, de jót ez persze relativ, de mégis, ha van olyan ami azért szépen szól... tehát mondjuk szerintetek ha hídba kötöm az erősítőt akkor mekkora mélyláda kellene, mekkora oválok, az erősítőről a kalaptartóra vagy előre lábhoz kössem, ha lábhoz akkor oda milyet érdemes venni, stb..stb.. köszi!
(#) aflmor válasza Tomszy hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Előlre egy 16cm-es szett, hátra egy szubláda.
Plusz: 5 méteres árnyékolt vezeték (2xsztereo, vezérlőszálas "RCA"), 5méter min. 16-os kábel a pozitív tápfeszhez, 1méter min. 16-os kábel testre. Biztosítékház, biztosítékkal(60A) röviden.

Anyagi háttered ismerése nélkül, nehéz a bővebb infó...
(#) Tomszy válasza aflmor hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
ezek nagyjából megvannak, mivel már épitettem be kocsiba, ahonnan ki is vettem ezeket, inkább a tipusokra, kimondott termékekre lennék kiváncsi, ha tudnátok ajánlani! köszi
(#) Doncso válasza Tomszy hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Nézd, az,hogy én ajánlok neked egy jó szettet az nyilván NÁLAM jó, ez persze nem garancia arra ,hogy NÁLAD is a "jó" kategóriába fog tartozni. De ha mindenáron ajánlást kérsz akkor szerintem a MacAudionál és az Impactnál nézelődj, alább ne add mert nem fog tetszeni, ráerőltetheted a füledre de belül érezni fogod "ez nem az igazi". Ha rám halgatsz akkor minőségi cuccokban gondolkozol nem az olcsó, agyonreklámozott gagyikban.
Ha mindenáron az alacsony árban gondolkozol akkor Mac Audio sub, ezeknek nagyon lágy hangjai vannak, igazi sub 30-asok, a FIRE sorozatban nézelődj, az első szettnek is a mac-et ajánlom, esetleg ha lehet összeválogatni akkor Impact piezoval kérd mert a mac piezok nem nagyon birják az erősitőt, lehet rá ellenpélda de nekem ez a tapasztalatom, valamint az Impactnak számomra selymesebb hangja van. A fejegységed egyébként milyen tipus? Mert erről még nem esett szó? Az sem mindegy ám. Jaa és még valami...... hol vannak a képek?? Egyébként mid van még? irtad hogy nagyjából ez meg az megvan, hátha azok is jók valamire.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem