Fórum témák
» Több friss téma |
Megint sziasztok.
Hogyha egy elosztóval összekapcsolok két ugyanolyan antennát akkor megduplázódik a nyereség?
nem, ahhoz spéci összekötés kellene..
A nyereség akkor duplázódik meg, ha fázishelyesen adod össze a két antenna jelét. Az elosztó, csak összeadja a két bemenetére érkező jelet, ha netán ellenfázisban érkezik, akkor pont kivonódik a két jel egymásból, és végeredményben a két nyereség különbségét kapod.
Antennákat összekötni, antenna csoportokat képezni tápvonal darabokkal lehet, melyek transzformátorként működnek, ezeket pontosan méretezni kell. (hullám-, távíró egyenlet)
Üdv!
Egy film egyik jelenetébe láttam, hogy egy amerikai műholdon egy parabola antenna volt de olyan amivel még soha nem találkoztam. Volt egy nagy tányér aminek a közepéből kiállt egy hosszú rúd ami köré spirálisan fel volt tekerve egy fém rúd. (a képen is lerajzoltam) Szerintetek létezik ilyen kialakítás vagy csak kitaláció? A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
Ezt a fajta antennát úgy hívják, hogy helikális antenna. Körkörösen polarizált, ezért az összeköttetésből kiesik a polarizációs veszteség, ami a lineárisan polarizált antennák esetén a föld forgása, ill. a műhold mozgása miatt könnyen előadódhat. A nagytávolságú mozgó összeköttetéseknél használatos leginkább, de előfordul WIFI antennaként is.
Ilyet láthatsz a BME E épület tetején (remélem még megvan, régen jártam arra) amatőr műholdas összeköttetésekhez.
Ahaa, eddig ez a legvagányabb antenna amit láttam!
De miért ilyen ritka, hogy még nem is láttam ilyet?
Vagány, vagy nem vagány, azt nem tudom, antenna típust a tulajdonságai alapján választunk.
A méretei miatt alacsonyabb frekvenciára nehéz stabilra elkészíteni, a méretezése sem egyszerű. Nagysorozatú gyártásra sem túl alkalmas. Kb. 200 MHz felett szokás alkalmazni. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
Talán azért ilyen ritka, mert körpolarizációs sugárzási tulajdonsága van, és ez akkor érvényesül jól, ha a másik oldalon is hasonló van, mellette ha belegondolsz, akkor csak magasabb frekvencián lehet olcsón kivitelezni. 300-400MHz-re, 20mm átmérőjű csőből 15 métert kellene feltekerve megtartani, 2-4méter hosszban... A jobb nyereség érdekében... Ha már kijut az űrbe ott ez nem oly gond.
És annak a tekercsnek a meneteinek olyan messze kell lennie egymástól, hogy azt a távolságot annyiszor tegye meg a sugárzás fénysebességel 1s alatt amekkora a frekvencia? Mert akkor ez hasonló a yagi antennához.
Sziasztok!
Azt hogy lehet megállapítani egy műholdvevő fejről hogy az működőképes-e? Köszönöm
Legkönnyebben egy működő rendszerbe helyezve.
Az igaz. De az meg jelenleg nem áll rendelkezésemre, ezért is kérdeztem.
A nélkül nehéz lesz. Legfeljebb azt tudod megmérni, vesz-e fel áramot. Ha igen akkor vagy jó vagy rossz, ha nem akkor rossz.
Sziasztok,
az lenne a kérdésem, hogy szerintetek a kábeles (koaxos) internetet megzavarhatja-e a diplexer? Az a helyzet, hogy két koaxkábel jön le a nappaliba a padlásról: egy a T-Home koaxa (internet+IP TV), ill. van egy parabola is a tetőn. Az egyik kábel a nappaliban falon kívül megy, azt megszüntetném - úgy, hogy fönt, a padláson közösíteném a két kábelt, lent pedig szétválasztanám őket. Fogok tudni netezni/IP tv-zni? (Fölöslegesen nem vennék két diplexert, hogy a fiókban landoljanak.) Köszönöm.
Üdv!
A T-s visszirányos ágat ne bántsd, (a hibás csati zajt vihet vissza a rendszerbe, tehát) nem szeretik. a másikat diplexerezheted, a távtáplálásra figyelj. Zavart egyszer láttam, már nem áll fenn csatorna változás miatt. (Ha Dunán maradt a beltéri anno, akkor a keverő oszci zavarta az 53 as csatorna jelét.Analóg időszak)
Szia Joe,
öreg szakiként szerintem rögtön ráhibáztál, ami itt gond lehet: az internetnél oda-vissza megy az adat, a diplexer meg nem biztos, hogy a kábeltunertől a szolgáltatói hálózat felé menő adatforgalmat biztosítani tudja. Okosabb lesz, ha nem nyúlok hozzá... Köszi a választ!
Megoldható azon a kábelen is de nem javaslom, mivel egy laza csatlakozó, egy sérült kábel olyan problémát okozhat ami a CNTS-ig kihathat. Nem viccből ragaszkodnak a jó minőségű, krimpelt csatlakozóhoz, a 3x árnyékolt kábelhez. A pluszban beiktatott ellenőrizetlen eszközök beiktatási csillapítása is, azok beiktatása a szolgáltatás romlásához, leállásához, szakadozásához vezethet. Tehát az átviteli adatok ismeretének hiányában nem igazán érdemes piszkálgatni a rendszert.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Idézet: Sok helyen találkoztam már ezek hibájával. Lazák, kontaktosak, vagy hibásan klimpelik fel a szolgáltató emberei, vagy nem megfelelő az összhang az épp használt kábel és dugó között. A tekerős F és a csavarkötéses 90fokos koaxdugó az én kedvencem és nem szokott velük gond lenni. Bár mostanában ez utóbbi már elég hitvány minőségű, de ha nem rögzíthető rendesen, akkor kuka. „Nem viccből ragaszkodnak a jó minőségű, krimpelt csatlakozóhoz,”
A tekerős F 80%-a nem jó. Kerültek be jó minőségűek is, azokat használtam, elsősorban nem visszirányos szakaszon. Nem egyforma a tekerős része, van amelyik rátolható a 6-os kábelra, van amelyik, rá se tekerhető, a menet is szorul, van amelyik széthullik, igaz krimpelősben is futottam már ilyen széthullósba. Viszont a krimpelős csati elnyomása hanyag, képzetlen szakemberre vall. Nem bonyolult rendesen megcsinálni, az ASA pont az ottani egyszerűbb (szak)emberekre méretezte. (Mexikói vendégmunkás szint, egy éles kés elég a kiváló minőségű csatlakozáshoz a 6-os, 59-es kábelhez.)
Sziasztok!
Sláger FM (103,9) vételében kérném a tanácsotokat. Helyileg Gyöngyösön szeretném hallgatni és ezt néztem ki ilyen kábellel. Azt olvasom az antennáról, hogy "Az adóállomás 25 km-es körzeténél nagyobb távolságban is felhasználható 5 elemes rádió antenna." Ezek szerint ez jó lesz, mert kb 80km a távolság. Halkan jegyzem meg, autóban is tudom fogni, igaz eléggé sistereg az adás. A padláson találtam egy régi antennát, esetleg ezt felhasználhatom? A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2016
Szia!
Biztosan jó lesz, de a jóság mértéke függ a rádiód érzékenységétől is. A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2016
Köszi! A régi TV antennát meg gondolom felejtsem el
Mérd le mekkora. Talán az OIRT 7-es csatornára való. Az ugyan feljebb van mint az optimális, de tán megy itt is. Persze egy baluntrafó kell hozzá.
Olyanokat írsz hogy nem is értem Hogyan mérjem le, illetve balunt hol találok hozzá?Az a baj, annyira értek az antennákhoz, hogy felismerem: az egy antenna.
Mérőszalaggal mérd meg, milyen széles a dipol. (Az az alkatrész ahova az antenna kábel csatlakozik.) A balunról itt olvashatsz.
Az egy tévéantenna a régi Kékes 1-es műsorra...
Ezeket az adatokat találtam a rádióról. Neked biztosan többet mond.
A 20uV nem rossz érték és szerintem nem lesz gond a vétellel.
Közben találtam másik kettő vélhetően TV antennát. A nagyobbnak 77cm a dipólja, a kisebbnek 26cm. Melyikkel próbálkozzak? Azért vagyok ennyire körülményes, mert nem vagyok biztos az új FM antennában. Ha nem lenne jó, akkor kidobtam majd 8 ezret.
Kadarist, a te véleményedet is szívesen olvasnám. |
Bejelentkezés
Hirdetés |