Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Megtaláltam a filmet és telóval csináltam róla 1 képet(nem a legjobb minőség).De ha jól emlékszem az elkészítése tartott vagy 1.5 órát.
Előhalásztam a kézi, alfasettel készült maszkokból néhányat. A forrszemek mind átnyomott darabok,a vezetősávok tussal készültek. Elég macerás elfoglaltság....
A 2. és 3. maszk nem véletlenül egy 6 digites frekimérőhöz készült?
De igen, a rádiótechnikás cikk alapján csak kicsit zsúfoltabb mert egy 70mm belső méretű zártszelvénybe épitettem és csökkenteni kellett a panel szélességét. A kapcsoló is másfajta,meg a tápellátás is át van alakitva. A ki mit épitett topic elején föltettem a fényképét is.
Megtaláltam:Bővebben: itt
Azért nem volt nehéz dolgom mert az asztalomon hever kb 2 hónapja ez a szám és pont itt van nyitva.
Ennek egy kicsit kibővített, átdolgozott változatán dolgozom már egy ideje de egyszer csak elkészül.
A bemeneti fokozattal én sem vagyok teljesen megelégedve... De nekem nem kell kis jelszinteket mérnem igy hagyom, nem alakitom át(dez ez már kicsit off).
Sziasztok!
Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy egy kapcsolás nyáktervezésénél vannak e bizonyos alapelvek,amiket be kellene tartani. Értem ez alatt bizonyos alkatrészeket nem helyezünk le a másik mellé vagy ilyenek??
Hali!
Én kb 12 éve használtam Alfaset-et, akkor még nem volt otthon kivitelezhető a vasalásos technika. (A foto eljáráshoz sem volt eszközöm.) Én szerettem használni, bár igaz, hogy kicsit több időbe tellik mint a vasalás. Viszont a minőségével nem volt gondom! Volt, amit írásvetítő fóliára csináltam, és suliba fotóeljárással készült belőle nyák. (De ezt már írtam valahol...egy rádió készült így.) Egyépként egy pár hónapja még lecsaptam volna a dologra, de most már sikerült vasalásra berendezkednem...
Jópár ilyen "szabály" van. Elsősorban nem csak a funkció, hanem az esztétika is fontos. Legyenek párhuzamos és merőlegesek az alkatrészek. A melegedő alkatrészek mellé nem tervezünk elkót, mert kiszáradhat. Ligő-lógó kivitelezést kerüljük és nem tervezünk bele átkötést, csak ha nagyon muszáj. A rögzítésre is gondolni kell. Célszerű először minden alkatrészt megvenni és utána állni neki a tervezésnek. A hosszú és vékony vezető sávokat is kerülni kell, célszerű az "egypontba" futó föld (GND) kialakítása. Nagyfrekis áramköröknél a nyák anyaga sem mindegy és a szórt kapacitásra is figyelni kell. A teljesítmény és nagyméretű alkatrészek kiegészítő rögzítésére is figyelni kell, nem elég a beforrasztott láb.
Hirtelen ennyi. A rutint megszerezni, évekbe telik, de ne csüggedj, menni fog!
Megcsináltam a 100 lábú 12mm*12mm-es pic-hez a nyákot (3-4 helyen volt szakadás, de szerencsére nem a sűrű részen, hanem a kivezetések felé vezető vonalakon (szerintem túl erősen dörzsöltem le róla a lakkot, mert vágások voltak nem marások), és kaptam ígéretet is, hogy légfúvós pákával ráforrasztják, de a videók amiket láttam mind olyan nyákot használtak, ahol a nemforrasztható részek le voltak lakkozva.
Kérdés az, hogy van e olyan lakk, ami ott nem oldódik le ahol az uv féyn éri, mert ha nincs akkor egy nagy fekete kockát kell nyomtatnom, pár fehér lukkal, csak az nagyon zabálná a nyomtató festéket, illetve ha nincs lelakkozva, akor is működik e ez a hőlégfúvós ónpasztás dolog (mondom nagyon kicsi a távolság 0.2-es vonalak vannak, és a térközök 0.1 körüliek.)
Szia !
Működik ha az aki ezt forraszja ért hozzá. Üdv!
Köszönöm a válaszodat!
Fel tudnál esetleg dobni 1 általad tervezett egyszerű kapcsolást amiben az általad említett szabályok nagyjából teljesülnek, már csak tanulás céljából?
Szia
Nézd meg itt a HE-n kapcsolásokat. A kollégáim publikációi kiválóak és nagyon sok trükk kiderül! (tudom-tudom már unjátok, de mindig azt mondom: olvasni, olvasni!)
Anagy kockát tedd a panelra szigszalaggal
A lakkal kapcsolatban nézd meg a 227 oldalon a hsz -omat
Szia!
marattam egy kicsit! Nézd meg a képeket! A kép064-en látható bal oldali "dolgot" alkoholos filctollal és UV-leddel készítettem, csak úgy kíváncsiságból, ugyanezen a képen a jobb felsőt háziszolival (lásd melléklet , 853_1_big.jpg) , és sima tintasugaras nyomtatóval készítettem (lapra 2X kinyomtattam ugyanazt, és ezt tettem a nyák tetejére)! A jobb alsót ugyanúgy tintasugaras nyomtatóval kinyomtatott papírlappal , és UV-leddel készítettem... Meglepően jó eredményt értem el a szolival. nem is gondoltam volna, hogy jó lesz erre a célra... Az uv led viszont nagyon rosszul teljesített...nagyon sok kellene belőle, viszont nagyon drága... Amiket most látsz, azok 100%-osan igénytelen nyákok, csak a teszt miatt készítettem őket! Köszi a tippeket Kaqkk!
Sziasztok!
Valaki nem tudja véletlenül, hogy mi az egyenlete a réz vas-kloridban való oldódásának?
De, úgy nagyjából
FeCl3 + Cu = FeCl2 + CuCl CuCl + FeCl3 = CuCl2 + FeCl2 CuCl2 + Cu = 2 CuCl
Köszi, már ezt az egyenletet keresem egy ideje égen földön, de még eddig még semmi kézzel foghatót nem találtam.
Végül is megcsináltam még egyszer, most már új maratóval 0 szakadás, bele is lett forrasztva a 100 lábú ic, nagyon durva, majd dobok fel képet ha megtalálom a fényképezőgépet.
Köszi szépen! Hát persze, hogy jobbak lesznek ezek után a nyákjaim!
Üdv.
És lehet mással is előhívni a nyákot, vagy csak NaOH-val? Mással esetleg, ami előfordulhat a háztartásban? Nekem előre lefújt nyákom van - olyan kék színű. A tintasugaras nyomda-sima fehér papír megfelel ehhez? Mi kell ahhoz, hogy átlátszó legyen? Elég ide a napfény? Üdv. Idézet: „lehet mással is előhívni a nyákot, vagy csak NaOH-val?” Mással nem lehet. Idézet: „Nekem előre lefújt nyákom van - olyan kék színű.” A kék színű az egy védő fólia, amit a levilágítás előtt le kell róla húzni, különben az életben nem világítod le. Idézet: „A tintasugaras nyomda-sima fehér papír megfelel ehhez?” Az attól függ. Ha elég nagy fényerővel és elég sokáig világítod, akkor talán. Idézet: „Mi kell ahhoz, hogy átlátszó legyen?” Pl. olaj. De van valami spré is, ami kifejezetten e célra van. Vagy használj pauszt, vagy fóliát. Idézet: „Elég ide a napfény?” Igen.
Köszi szépen
Már megelégeltem a filcel felrajzolós melót Ideje fejlődni. Üdv.
[/quote]„lehet mással is előhívni a nyákot, vagy csak NaOH-val?” Mással nem lehet.[quote]
Tévedsz! Én háztartási lefolyótisztítóval szedem le. Ugyanolyan tökéletesen leszedi (ilyen kis por darabkákból van, fel kell higítani). Elég régi, már a mamám se használta Manapság ugye vannak a MR Muscli stb.
Árulnak direkt tintasugaras nyomatófóliát.
Kicsit drága kb 120ft/A4. Én duplán szoktam rakni, egymás tetejére.
Nem kell 2 elég 1 ha a nyomtatót a legjobb fénykép
beállítással használod !
Profi nyomtatóm van. De sajnos ez még nemelég. A tintasugaras sohasem olyan kontrasztos mint 1 lézer.
Hidd el, kell az 2 oldal.
Sziasztok!
Eddig csak egy oldalas NYÁK-okat készítettem, de most 434 MHz-es RF áramkörökkel próbálkozok. Ezeket (a NYÁK-ra rajzolt antenna miatt) kétoldalasra kell csinálnom. Találtam kész rajzot is. A kérdés: hogy kell a nyák két oldala közt az átvezetéseket megcsinálni? Lyukon keresztül (milyen ármérőjűn?) egy kis ónt "átfolyatok"? Vagy át kell dugni egy kis vezetéket? Hogy szokás ezt házilag megcsinálni? 2. kérdés: Létezik valamilyen ingyenes NYÁK-tervező program? Természetesen majd vásárolok egyet, de most, még csak tanulok, úgyhogy korai lenne a nagy beruházás. A válaszokat előre is köszönettel: Tamás |
Bejelentkezés
Hirdetés |