Fórum témák
» Több friss téma |
Előzmény.
Egy menetrögzítő kamera GPS vevőjének pótlása. A megoldás útjában állhat néhány buktató, amit én nem láthatok előre. A teljességre törekedve, de a tévedés jogát fenntartva akadály lehet: - A csatlakozó fizikai megoldása - ránézésre sima tűs, 2,54mm rasztertávolsággal. Ez tüskesorral áthidalható. - A kamera által használt GPS vevő nem NMEA0183 mondatokkal dolgozik, bár ennek kicsi a valószínűsége. - Az adatátviteli sebességet nem sikerül meghatározni - (valószínűtlen). Kétféle megoldást tudok elképzelni. Az evidens vezetékes összeköttetés, aminek akadálya lehet, hogy nem tudsz szerezni TTL szintű soros GPS vevőt. Ha blútúsz (bluetooth, BT) vevőhöz hozzáférsz, akkor egy HC05, vagy azzal kompatibilis master módú modullal is megoldható a dolog. Ha a kockázatot vállalod, akkor folytathatjuk. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2016
Holnap reggel előásom a rögzítőt, es minden szamsort átnézek, hátha találok valami kapcsolási rajzot. Abból már tudunk valamit kezdeni.
Köszönöm neked a segítséget.
Gondolkoztam a válaszodon:
A csatlakozó fizikai megoldása nem probléma, kicserélem. Bt vevő nincs benne, így marad a kábeles összekötés. A menetrögzítő kamera paneljén ez olvasható: s3000A_main_v21 Pontosabban erről a szerkezetről van szó: dvr Ha jó a megoldás, kockáztatok.
Még tisztázzuk, mi a célod a GPS kapcsolattal. Ha tracklog kell, azt nem könnyű kiszedni (még nem láttom olyan embert) a videóból.
Én egy kameratípust ismerek - a Concorde által forgalmazott menetrögzítő 9600Bd GPS vevőt használ. Ezt a sebességet kellene 3,3V és TTL szintű soros vonalon átküldeni a kamerának. Szigorúan a költséghatékonyság szempontjából érdekes, hogy egy-két próbára valamilyen GPS vevőt tudsz-e kölcsönözni valakitől. Soros interfésszel GPS vevő ritka, mint a fehér holló. AliExpress, eBay, vagy egyéb helyeken be lehet szerezni dobozolás nélküli példányokat. Az stimmel, hogy a kamerádban nincs BT interfész, de nincs is szükség rá, hogy legyen. Elég olcsón hozzáférhetők a HC-05 (vagy kompatibilis) modulok. Egy master módú beállítható úgy, hogy csak az adott (GPS) vevőhöz kapcsolódjon, kimenete pedig 3,3V TTL szintű, soros. A módszer előnye, hogy a GPS vevőt olyan helyre lehet tenni, ahol jól kilát.
A gps modullal pontosan az a célom, hogy pótolva legyen. A kamera alapból tudja kezelni a log-ot. Csak a kereskedő elfelejtette a dobozba berakni a gps vevőt. Ezért a hiányossagért nehány dollárt visszautalt.
A kérdés továbbra is az, hogy milyen modult tudok berakni.
Tisztelt Bakman!
Breadbordon megépítettem a GPS alapú magasság- és sebességmérő áramkörödet egy Quectel L80-as GPS modullal. Pont egy ilyen projekt miatt vettem a modult, csak idő hiányában nem haladtam vele. Mivel elvileg ugyanolyan kimenete van mint az általad használtnak, gondoltam teszek egy próbát. A gond az, hogy nem jelzi ki az adatokat. A csatolt képeken látszik, hogy mit mutat a főképernyő és a nyers adat képernyő. Természetesen a másik két mondat is jön rendesen. A főképernyőn lévő fura, pixelhibának tűnő izék olyanok, mint valami fura "bináris kód" A pontok a frissítés ütemében (kb 1/sec) "mászkálnak". Van valami ötleted?
99,9 %, hogy a pontok zavar miatt jelennek meg a kijelzőn. Kellene az RMC mondat is. A program ehhez az adastruktúrához lett írva:
Köszi a gyors választ!
A két mondat: $GPRMC,174154.000,A,47xx.6696,N,020xx.7087,E,0.68,123.23,070416,,,A*60 $GPGGA,174221.000,47xx.6653,N,020xx.7097,E,1,5,6.21,100.6,M,40.6,M,,*55 +a végén a képen is látható 2 fura karakter (természetesen a x-ek helyén is számok vannak) Még egy érdekesség. Ha a RAW info menübe lépek, a pontok megjelennek at Exit szöveg után is de csak miután az ADC menübe is beléptem.
Itt van két előtte-utána kép a RAW info menüről.
Látszik ahogy előkerülnek a pontok... Itt sacc/kb 5x változnak a pontok másodpercenként.
Próbáld meg átrendezni a vezetékeket a próbapadon, mert a zavart valószínűleg ott szedi össze. Lehet, hogy egy erősebb zavarforrás van a közelében. Az ADC RAW olvasás gyorsabb, mint normál üzemmódban, ezér keletkeznek gyorsabban pontok.
Alapvetően azért nem működik a program, mert az időt a te GPS vevőd három tizedessel írja, nem kettővel, mint az a GPS modul, amelyikre az egészet írtam. Holnap vagy ma este készítek neked egy erre a vevőre írt változatot, nem tart semeddig. A mondatok végén lévő fura karakterek a 'CR' és 'LF' karakterek, amit a program nem értelmez, így ez a jelenség normális.
Mellékletben a vevődhöz átírt program, ha minden igaz...
Már be is sütöttem. Alig bírtam kivárni amíg feléled a GPS.
Az adatokat megjeleníti de ma már nem tudom tovább tesztelni. Ha lesz időm a hétvégén, akkor szöszmötölök vele egy kicsi (meg valószínűleg megépítem rendes nyákon). Jelentkezem majd a fejleményekkel. Addig is köszi a segítséget.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Szeretnék a kerékpáromba egy gps jeladót építeni, de nem tudom, hogy milyen elemekből kéne összeraknom, ehhez szeretnék útmutatást kérni. A váz nyeregcső részébe szerelném be. ennek átmérője 27 mm, 200mm a hossza ahová gondnélkül befér a gps jeladó. úgy szeretném megcsinálni, hogy ha megcsörgetem vagy sms-t küldök a simkártyának az sms-bem vissza küldené a kerékpár koordinátáit. Ezen a téren nem vagyok jártas. Ha ezt meglehet csinálni programozásához milyen szoftvert érdemes majd használni? légyszives írjátok le nekem, hogy milyen alkatrészekből rakjam össze a gps jeladót és mire kell odafigyelni. válaszotokat előre is köszönöm. Üdv.: Szabó József
Helló. Otthon házilag összegányolni nem érdemes. Rendelj inkább íbély-rol. Jóformán apró pénzért kapsz, olyan készüléket, ami neked szükséges.
Köhömm, ezzel a hozzáállással még a barlangban csiholnánk a tüzet.
A váz nem lehet teljesen fémből, mert akkor az Faraday kalickaként viselkedik és nem jut be a rádió jel... (vagy tegyél neki antennát, csak nehogy kitépjék)
Olvasd el figyelmesen a kérdező hozzászólását. Látszik, hogy nagyon nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, az alapoktól kell kezdeni mindent. cupika97 javaslata nagyon is jó ebben az esetben.
Szerintetek egy teltonika nyomkövetőt így tényleg be lehet szerelni?
Mást nem kell bekötni? http://hello.inetrack.hu/t/beszerelesi-utmutato-teltonika-fm1110-fm...al/216 Ha blokkolni akarom a kocsit, akkor ahhoz kellene tudni programozni a nyomkövetőt? Köszi!
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni a képen látható pixel hibák megoldásához. Már többször újraírtam a PIC-et, de sajnos nem segített. Előre is köszönöm!
Sajnos elromlott a kristálygömböm, így kérdeznem kell.
A program honnan van, milyen projekt ez? Most építed, vagy már működött? A pixelhiba sem egyértelmű. Segíts, mondd meg, mi a baj. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
Először is köszönöm hogy próbálsz segíteni!
A projekt innen van: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/gps_alapu_magassag_es_sebesse...l?pg=1 A hex file is innen lett letöltve. Most építettem meg a készüléket, a hibák a következők: A bejelentkezés_4-es képen a bal felső képen a 4 vastag vonalak alatti vonalak, jobb felső képen a keret alsó részének hiánya, a jobb alsó részen az óra kijelző vonalak alatti pixel. A csatolt képnek megfelelően kellene kinéznie, persze amíg nem indul el a GPS vevő, addig a számok helyett a vonalaknak kellene látszódnia. Nálam akkor is megmaradnak a felesleges pixelek ha megjelennek az adatok.
Szerencsére a szerző aktív, remélhetőleg reagál a problémára. Kis türelmet kérek az ő nevében is.
Elképzelhető, hogy időzítés probléma van, ezt a szerző tudhatja. Mindenekelőtt a probléma behatárolásához én a többszöri újraindítást javaslom. Ha időzítési határérték a gond, talán nem minden esetben jön elő. A kijelző eltérő típusa is elképzelhető, hogy bizonyos funkciók esetén lassabb, mint a cikben használt. Az a biztos, ha passzolom a problémát.
Sajnos minden indítás után előjön a hiba. Nem statikus, minden frissítés után változik egy kicsit.
Mindenesetre köszönöm hogy megpróbáltál segíteni! További szép napot!
PRóbálj meg állítani a kontraszton. Én úgy látom, ez a konkrét LCD hibája, nem a vezérlő vagy a program tévesztése. Ellenőrizd a tápfeszültséget is, túl magas értéknél (5,5 V felett) is lehet ilyen probléma. A kontroller ezt bőven kibírja, a GPS vevő is (van benne stabilizátor).
Hasonló hibát ad az is, ha túl meleg (40-50 °C) a kijelző. Ha mindezek ellenörzése után is megvan a hiba, másik kijelzőt próbálj bele.
Megpróbáltam már azt is, de nem segített. Frissítésenként vándorolnak "mászkálnak" és néha minimálisak a hibák. Induláskor pedig nincs egészen addig hiba, amíg meg nem jelennek a karakterek helyét jelző "vonalak".
Csináltam egy kb. 10 megás videót. Amennyiben érdemesnek tartod megnézni, elküldeném Neked. Ha nem, akkor megköszönöm a jó tanácsokat.
Ja vagy úgy! Nem figyeltem, azt hittem, hogy a halványan látszódó pixelekre gondolsz. A hiba érdekes, én ilyennel akkor találkoztam, amikor a kijelző valamilyen zavart szedett össze, jellemzően a túl hosszú vezetékek miatt a próbapanelen. Ha tudod, próbáld ki másik kijelzővel, lehetőleg másik típussal. A nyák forrasztási oldala legyen tiszta, az esetleges szennyeződések nem kívánt vezetést okozhatnak vezetősávok között.
Ha minden hiába, hétvégén átvariálom egy kicsit a programot és majd meglátjuk, mit szól hozzá a kijelző. Nincs kizárva, hogy túl gyors neki a vezérlés. Igaz, ez meglepő lenne, mert elvileg ettől sokkal nagyobb sebességre is képes. Előbb nem tudok foglalkozni vele, nem leszek otthon szombat reggelig. szerk.: Érdekes, itt is hasonló a probléma, szintén kék kijelzővel: Bővebben: Link. Teszteléskor kb. egy hónapig ment nálam zöld háttérvilágításúval, a fehér pedig most is az autóban van, azoknál ilyen hiba tuti, hogy nem volt. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
Minden segítséget előre is nagyon köszönök!
A nyák az általad közölt nyák, a kijelző csatlakoztatása pontosan úgy van elkészítve, mint az általad készítetten. Mindent az eredeti leírás szerint készítettem. Minden teljesen új, a kijelző is. A linkelt képet én is láttam, hasonlót produkál az enyém is. Természetesen mindent át fogok nézni amiket felsoroltál. Talán meg lehet oldani kijelző csere nélkül is a segítségeddel. Ha nem sikerül csere nélkül megoldani, akkor is köszönöm hogy szánsz rá időt hogy hiba nélkül működjön!
Mellékletben kapcsoláshoz tartozó hex fájl, öt változatban. A neveik végén lévő d_xx különbözteti meg őket, a nagyobb szám lassabb kijelzővezérlést jelent. Mivel ilyen kijelzőm nincs, a kísérletezés "öröme" rád marad. Ha mindegyik változatnál marad a hiba, esetleg csak elvándorol, akkor jelezd, készítek más variánsokat. Lehet, hogy már a 02-es is jól fog működni. 01-es nincs a csomagban, az megegyezne az eredetivel.
Szia!
Délután óta már a 02-es változattal hibátlanul működik! Köszönöm szépen a segítségedet! Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |