Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag

Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 46
(#) jano49 válasza leveste hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Ha régebbi trafóhoz hozzájutsz aminek az ablak nyilásába befér a 90-s kábel az bőven elég ez a 6-s huzalt is hegeszti igaz hogy gyorsabban melegszik elsöként az elektródánál de ez hobbitrafó viszonylag olcsón kihozható. az elektróda 5x15-s vagy 5x20-s vörösrézsin legyen de 12-s és 10-s lágy vörösrézcső egymásba tolva és laprapréselve is megteszi elektródának. 5-7cm elég lessz függ a karok távolságától.
(#) erbe válasza leveste hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

17*35=595mm2
Ennek a fele 297 mm2. Miért nem fér bele 70 mm2-nél több?
(#) Phile80 válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

A ponthegesztő elektróda anyaga réz-króm-cirkónium vagy wolfram-lantán ötvözetű vörösréz, ez utóbbi az elterjedtebb és megfizethetőbb kategória. Ez nem ragad a vashoz hegesztés közben. Lehet kapni különböző vastagságban fél méteres rudakban erre a célra Budapesten is.
(#) granpa válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

140-nél több? (2 menet) Mert nem szedi le az irdatlan vastag szigetelést, pedig 2 réteg (víz/gáz-szerelős) teflonszalag is elég lenne.
(#) erbe válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Mindig van valaki, aki jobban tudja, mint én. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen a fejlődés nem áll meg, csak az eszem. ...és ez így is van jól.
(#) leveste válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

A 70-es kábel ujjnyi vastag. Épp 2 menet fér bele. A kábelem előre volt saruzva, alig bírtam a második menettel
Finoman kalapálni kellett.

A 70-es kábel csupaszon ~10 mm átmérőjű. Mint írták, a fő akadály az eredeti, ~380-600 V átütési feszültségre készült szigetelés. Neked a két réteg között van 0,9 V. Nálad van 17*35 mm szabad tér. Ha a csupasz kábelt vastagabb papírból hajtogatott négyszögletes csőbe bújtatod, ~200 mm2 fér a résbe. Kétszer, mert két menetről van szó.
(#) leveste válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Igazad van, ha leszedem a szigetelést, elférek a dupla kábellel.
Mennyit javít a készüléken az átalakítás?

Idézet:
„elférek a dupla kábellel.”

Kb kétszer annyit.
(#) weend hozzászólása Feb 11, 2016 /

A papírt, (a legjobb a cementes) több helyen használják hegesztőtranszformátorok tekercseinek szigetelésére.
(#) djcaveman válasza weend hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Erre nem lehet mit mondani...... Nem akarok ...
(#) leveste válasza erbe hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Idézet:
„Kb kétszer annyit.”

A primer bírni fogja a dupla terhelést?
(#) leveste hozzászólása Feb 12, 2016 /

Felajánlottak megvételre egy 3 fázisú trafót.
((én nem tudom, hogy ezek a trafók hogy vannak bekötve, az eladó állítása szerint 3-220 V-os tekercs a primer))
Sajnos nálam otthon csak egy fázis van.
Az első primert meghagyom, a második tekercs helyére mehet a vastag szekunder?
(A harmadik tekercs +vasmag flex által leválasztva)

trafo.jpg

(#) granpa válasza leveste hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Téves az egész. Ezt a trafót szét kell szedni (lemezelni), és újra összerakni 2 oszloposra. Így megnő a vaskeresztmetszet (kivehető teljesítmény) is. Új cséve, új tekercs, stb. Egyáltalán mekkora teljesítményű ez a trafó, mert 3×230V (deltában) lehet akármekkora teljesítményű. Legalább a külső méreteit (a vastestnek) leírhattad volna, ha nem tudod a teljesítményét. A flexszel leválasztás jó nagy vaszárlatot okoz, elhajítható az egész trafó., valamint elveszítenéd a (kivehető) teljesítmény ~felét. A színét nézve; nincs ez leégve? Ha nem megy, amit írtam, ne vedd meg.
Előző kérdésre: lazán bírni fogja.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2016
(#) leveste válasza granpa hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Semmit nem tudtam mérni, csak egy fénykép erejéig volt idő.
Nem kicsi, 50++ kg biztosan van.
A mérethez egy kis segítség, hogy a járólap alatta 30*30 cm.

Leégve nincs, a lakk színe ilyen sötét rajta.
Két oszloposra talán össze lehet rakni, nem tudom milyen formájú vasakból áll a vastest.
De ha a primert újra kell tekerni, akkor ez a trafó azonnal felejtős.
Nem éri meg kínlódni vele, nagyobb vasmagkeresztmetszetű trafót kell venni. Olyat, aminek a primere készen van.

(((A két oldalon a primert meghagyva, középre szekundert tekerve működhet egy fázisról?)))

Illetve még egy kérdés. Ezek a régi trafók nem osztott csévével készülnek, hanem a szekunder rajta ül a primer tetején. Jobb az osztott csévés, vagy nem lényeges az elhelyezkedése?
(#) pipi válasza leveste hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Szerintem is le van égve, és ezért sötét a lakk szine
(#) weend válasza pipi hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Ezt tuti megpörkölték, ez a szín nem jelent semmi jót.
(#) erbe válasza leveste hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Nem kell a primernek kétszeres terhelést kapnia. A primer tekercs ~250-260 menet. Áttétel 125-130. Primer üzemi áram ~7 A (mikróban). Kihasználható hegesztő áram ~900-1000 A. 70-es kábelnél 14 A/mm2 áramsűrűség, 200 mm2-nél 5 A/mm2 áramsűrűség. A szekunder veszteséged ~ötödére csökken. Ennyivel több jut munkára. Gyorsabban hegeszt, vastagabb anyagot is elbír,... Persze a trafót ugyanúgy kell hűteni, mint a mikróban.

2-vagy 3-féle hosszúságú téglalapokból van összerakva a vastest, akármire össze lehet rakni. Ha nincs leégve, akkor a huzal felhasználható (és bőven elég 1~-ra). A szekunder tekercset párhuzamos módon kell csinálni (könnyebb tekercselni). Ha tényleg akkora, akkor az eredeti csévékkel (vaskeresztmetszettel, 2 oszlopon) is elegendő teljesítményt ad. Elég csak átlemezelni, és új szekundert tekerni.
"A két primert meghagyva..." NEM.
Teljesen mindegy az elhelyezés, de amire használni akarod, ott előnyös a külön cséve, külön oszlop (pr. sec. külön). A régi csévékből kb. 15' alatt elkészíthető az új méretű. Tekercseléskor a belső, és oldal-kitámasztásról gondoskodni kell (különben összeroppan, kidől az oldala, stb.).
(#) leveste válasza granpa hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat a témában!
Szerintem nincs leégve, üzemelő gépből lett kibontva, de nem füst miatt, hanem a berendezés állt le végleg.
A sötét lakk...... megnézem tüzetesen.

Granpa, először még egyszer ránézek a nagy trafóra, mérek vasmagot, huzalkeresztmetszetet, amit tudok.

Épp ma szereztem még egy mikrohullámú trafót, Lehet, hogy kipróbálom az erbe féle "két trafó egy vastag szekunderen" elrendezést.
De van vastag kábelem is, a szekunder duplázást mindenképp.
Sőt, azt először.
(#) gulyi88 válasza leveste hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Ha fekete lenne a lakk akkor a tekercs szélein is fekete lenne.
De a széleken barna színű, ezért szinte biztos hogy túl lett terhelve, ha nem is égett le, azért kaphatott rendesen. Na meg ha így néz ki kívül, akkor hogy nézhet ki belül, a tekercselés belső rétegei?!
Egy induktivitásmérő, ha van, hamar megmondja, hogy menetzárlatossá égett-e vagy még működöképes.
(#) erbe válasza leveste hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Mekkora elektromos csatlakozásod van? 50 kg-os trafó tisztességesen ponthegesztőnek megtekerve 5000-10000A-es. Ehhez 2 fázison kell 20-40 A. Vagy több.
Az is el kell döntened, mit szeretnél ipari tempóban hegeszteni vele.
(#) granpa válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Bontáskor kiderül; ha nem pereg a lakk, akkor tényleg sötét színű (nekem is van ilyen, ami idővel/egy kis meleggel megsötétedik, de jó).

Ha visszaolvasol, leírták hogyan kell kissé 'meglapogatni'/szögletesíteni újraszigetelés előtt, így szépen belefér dupla keresztmetszet is. 2×2 menet (hogy könnyebb legyen befűzni), kívül párhuzamosítani. A teflonszalag jól bírja a hőt is, meg a hajtogatást is.
(#) exabit válasza erbe hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Nálam az ablaknyílás: 34 x 17 mm
A vasmag keresztmetszete: 35 x 67 mm = 23 cm2
A trafó méretei: 88 x 107 x 67
A kábel 70 mm2 magkeresztmetszetű és 12,4 mm átmérőjű a szigeteléssel együtt.
A kérdés akkor hogy miből és mennyit kellene beletekerni? (0,9 V az üresjárati feszültség menetenként, tehát most 1,8V) Ebből a keresztmetszetből még egy menet a szigetelést újrázva teflonszalaggal, vagy vegyek 90 mm2 kábelt és abból két menetet vagy mi legyen?
(#) erbe válasza exabit hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Idézet:
„az ablaknyílás: 34 x 17 mm”

A szabad ablaknyílás. Ha jó vastag szigetelést teszel, mindenhonnan levonsz 1-1 mm-t és a két menet közé is annyit teszel, marad 2x(15x15) mm. Ez kétszer 225 mm2. Most akkor miről is beszélünk napok (évek) óta?
Javaslat: Lecsupaszítod a 70-es kábelt, duplán veszed és kétszer átfűzöd. Ez még mindig csak 140 mm2.
Akik 5-6 menettel hegesztenek, azoknak ahhoz kell a többlet menetszámból adódó feszültség, hogy valami kis áramot átkényszerítsen azon a vékony kis dróton.
(#) leveste hozzászólása Feb 13, 2016 /

Mex azt irta, hogy nem szoktak egyszerre több ponton hegeszteni, hanem külön külön kapcsolgatják rá az áramot a hegesztési pontokra.

Az járható út, hogy egy nagyobb trafóra több szekunder van tekerve?
Egyszerre hegeszt, de mégis külön tekercset terhel egy-egy hegesztés.
(#) _BiG_ válasza leveste hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Ha járható út lenne, akkor használnák
(#) leveste válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Köbzoli,
tudom én, hogy a nagy teljesítménynél csak a még nagyobb teljesítmény a jobb.
De.
Nekem nem feltétlenül nagy teljesítmény kell, hanem gyorsnak kell lennie a hegesztésnek.
2 mm-es a huzal, amiből rácsot kell csinálnom.
6 hosszanti pálca, hetven keresztben.
Ha ezt egyesével kell meghegeszteni, az túl sok idő.
Egy hegesztés még a vékony szekunderes trafóval sem tart túl sokáig, nemhogy egy olyan 4kW os erőművel, mint amit ajánlottál.
Már azon gondolkozom, hogy egymás mellé teszek 6 mikrótrafót, akkor egy sor megvan 3 sec alatt.
Csak a 6* 7A sok egy kicsit.
Erre a feladatra nem a bontott mikró lesz a megoldás.
(#) _BiG_ válasza leveste hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Neked igazából egy megfelelő bekapcsoló áramkör kéne, ami a hálózati feszültség maximuma előtt kapcsol be valamennyivel és akkor nem lesz akkora rántás a hálózaton, még ha egyszerre mondjuk 3 trafót indítanál is.
Következő: »»   27 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem