Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Feltennék még kettő kérdést az UT61b -multival kapcsolatban, hátha valaki válaszol.
Kondenzátor mérésekor eléggé elgondolkodik, mire kiszámolja az értéket, másik, mv-mérésre kapcsolva O.L-felírat ezt értem, viszont sípoló hanggal, persze mérés nélkül. Ezek a többi Ut-multiknál is igy működnek? A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2016
Épp most nézegettem a t61e-t és a t139 et. mindkettő sokat gondolkodik. Amit kifigyeltem, amelyek "gondolkodnak" azok töltögetik, és a töltési időt mérik. Van egy kettő ami viszont oszcillátort működtet az gyorsabb de csak 100-200µF ig mér. UT T61B helyett inkább a T139 et választanám. ( egyik fórum ajánlotta) Sokkal gyorsabbnak érzem, valamint a bemenete is jobban védett talán.
Azért választottam az ut61b-t, mert pc-vel összekapcsolható, és igy az ára is elfogadható. Ut61E-nekem kicsit drága.
Kipróbálni nem tudom, mert nincs ilyen műszerem, de a manualban van egy ilyen megjegyzés a 17. oldalon:
Idézet: „For UT61A and UT61B: When measuring mV, you must press RANGE manually to enter mV range.” A kondenzátoros témához meg azt mondanám, hogy szerintem ne ez legyen a döntő szempont, ezeknek a multimétereknek a kondenzátormérési elve nem egy nagy szám. Ha gyakran van szükséged kondenzátor mérésére, akkor érdemes beruházni egy rendes LCR mérőre. Ezek soros és párhuzamos modellt is számolnak, így egyből látod a szivárgási ellenállást és az ESR-t is, illetve kapsz jósági tényezőt / disszipációs tényezőt / fázistolást. És persze változtatható frekvenciájú szinuszjellel mérnek, tehát a felhasználási frekvencián tudod vizsgálni a kondikat (pl. nagyon nem mindegy, hogy egy tápegységbe kell buffernek vagy egy hangfrekvenciás szűrőbe).
Köszi a választ.
Ahogy ki tudtam venni a 17.-oldal leírását, át kell kapcsolni kézi beállításra. De lehet hogy nem jól értelmezem.
Üdv!
Örömmel jelentem, ma befutott a rendelt UT61E típusó mérőkombinát. Természetesen az, aminek reméltem, 5 digittel megvalósítva a kijelzést. Amin bolti védőfólia. Hivatalos honi vásárlások között a leggazdaságosabb volt, szállítással bruttó 23ezer pénz. Van kis CD, mérő kábel (elég jó!) átjátszó RS232C, ha jól számoltam, valamint adapter, kondenzátor, ellenállás, smd félvezetők, kondi-félvezető smd is méregethető vele. Elégedett vásárló - én.
Azt észrevetted, hogy van egy kis védőhüvely, amit lehúzva 17 mm hosszú tüske lesz a hegyből?
Az enyém is megjött, szintén ut61E, bár én nem itthon vettem. Ami elsőre feltűnt, hogy nem a gyári dobozában, hanem sima dobozban jött, de minden tartozéka megvan hiánytalanul. Egyedül a használati utasítás hiányzik belőle.
Első pár mérésnél észrevétel a következők. Sípoláskor érzékenyebb, mint a kétezer forintos eddig használt piacos műszer, recseg és nem sípiol rendesen, ha nincs megfelelő kontakt. Sokkal érzékenyebb. Ez igaz arra is, ha nem a hegyével, hanem a vezető rész oldalával érek valamihez. Valamint amit észrevettem, hogy feszültség mérés mindkét állásában ha átkapcsolom frekvencia mérésre és vissza, akkor utána arra figyelni kell, hogy nem lehet váltogatni AC és DC között. Adott esetben erre figyelni kell, hogy valamelyik irányba oda és vissza kell kapcsolni a forgókapcsolót, hogy a funkció működjön ismét. Amúgy alapméréseket csináltam, amivel nem volt gond. Nagyon szép, masszív robosztus kivitel, nekem elsőre nagyon tetszik. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2016
Köszönöm a véleményed! A mérőtüske hibája lehet, hogy nem mindig ad kontaktust, ki fogom próbálni.
Lehet, hogy márkás mérőzsinórok jobb anyagból vannak, vannak olyan spagócák, amik 40 ezer Ft feletti árban vannak, gondolom, hogy jobbak. Nekem ez is jó lesz. Erre a módváltásra figyelemmel leszek, este lesz időm kicsit vesézni a műszeret.
A tüske végével nincs gond, sőt az eddigi zsinórjaimhoz képest mérföldekkel jobb, hobbi célra számomra is tökéletesen megfelel.
A másik hiba nem tudom, hogy egyedi-e vagy általános, mindenesetre nem zavaró, mert úgyse nagyon mérek AC-t, így nem nagyon kapcsolgatom. A napokban még én is fogom próbálgatni. Amit még hozzáfűznék, hogy általában ahol használom a műszert, az jól megvilágított helyiség, így a leolvasással nincs baj. Gondolkodom, hogy megcsináljam a korábban linkelt háttérvilágítást neki, de lehet nem fogom, mert a kijelzője megfelelően kontrasztos. Ezért számomra ez sem egy releváns funkció. Bár ha unatkozom valamikor, lehet nekiállok.
Első érzetem a hiányérzet volt anno a kiválasztásnál, hogy nem tud hátteret világítani, de ezt úgyis műhelyemben használom, lesz fény. A másik, a "kapkodó", amit tűzön-vízen használok, az se tud, az viszont előnyös lenne, egy Extec valahanyas...
Sok olcsó mérőzsinór kontaktos picit az elején, ami a használattal eltűnik.
Lehet gyorsítani rajta, h megdörzsölöd finoman csiszolópapírral, után már egyből tökéletes
Én már belfutottam olyanba is, hogy a ráfröccsöntött műanyag alatt csak rá volt tekerve a tüskére a mérőzsinór
Mi az a "kapkodó" funkció?
Kondenzátort egyen feszültséggel, vagy váltóval mér? Mennyi ideig bírja az elem benne? Esetleg egy fogyasztásmérést megejtenél?
Kicsit helyi szleng... azt jelenti, kapom, viszem mindenhova, nem lehet, kell különösebben kímélni, helyszíni és mostoha körülmények közti szolgálatra kényszerítés.
Hétvégén lesz időm, vasárnap talán, elfoglaltság miatt.
Kipróbálom, köszi a tanácsot!
ITT nincs 5 digit, ebből a típus számból is van többfajta?
Régóta szemezek én is egy ilyennel de élőben még sehol nem láttam,de ha csak 4 digit van akkor nem is érdekelne.
Attól függően mit mérsz vele, jelenik meg 3-5 digit: YouTube.
Fesz mérésnél látszik a maximális digitszám.
Jaaa így már tiszta sor,köszönöm.
Az a True Rms mennyire fontos? Vagy az mire jó?
Ha nem szabályos színuszjelet mérsz, akkor fontos. Az olcsó műszerek egyenirányítanak, majd a csúcsértékből osztanak vissza egy fix értéket. Elvileg ezt lehetne korrigálni utólag egy "forma tényezővel", de ismeretlen jelalaknál ugye ezt nem ismerjük. A "tru rms" műszer jelalaktól függetlenül kiszámolja a "fűtőértéket".
Egyértelmű hogy a te általad linkelt műszer kijelzőjén nem fér el 5db 0 (photoshop-al leellenőrizheted) de cserében van háttérvilágítása. furcsa hogy azonos a nevük.
Akkor ezzel elméletileg meg tudok mérni egy kapcsolóüzemű tápegységet?
Lehet csak más típust fényképeztek (az pont nem látszik),de a leírás szerint max 22000-ig mér. A kijelzőn a DC jel sem ott van, valamint a bal alsó szimbólum sem stimmel.
A magyar leírás pongyola. A gyárilag adott mesekönyvében fel vannak sorolva tulajdonságok és a lap tetején az, hogy melyik típusokra vonatkozik. Ugyanis a kis könyvecske mindhárom típust ismerteti.
A tény az, hogy 5 digites a 61E, nincs háttérvilágítás a kijelzőn. Valamint az SOS-nél a legolcsóbb, szép dobozban, gondos csomagolásban, jótállással, ahogy kell.
Persze lehet hogy csak az én szemem káprázik, de az is lehet kétfajta LCD-vel árulják..
Hali.
Igaza van, nem is figyeltem a védőhüvelyt, mindég tanul az ember.
A bal oldali kép nagy valószínűséggel nem valós. Pl. valakinek kellett egy "termékfotó" és egy másikon átjavította a típusjelzést.
A Google képkeresőben az UT61E-re keresve és csak azokat a képeket megnézve, ahol láthatóan valós képről van szó (használat/összehasonlítás közben), mindegyiken az öt digites változat látható. Az angol nyelvű használati utasításban is látható a különbség.
Ez amúgy érdekes, ha megnézitek, az analog bar skálázása sem egyezik.
Az egyiken 20 -ig, a másikon 40 -ig van skálázva. Szerintem küldjétek el ezt a két képet az uni-t hivatalos honlapján valami kapcsolattartó e-mail címre. Ők majd mondanak rá valamit... A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |