Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Fentebb mar sokszor leirtam, de ismet megteszem.
Sima papirra nyomtatom, majd akrilan lakkal enyhen lefujom a hatoldalat. Lakk oldja a toner porat, beivodik a papirba, homogen fekete feluletet ad. Papir is kisse attetszove vallik. Mivel a fekete takarasa igy hibatlan, nics szukseg a levilagitas idejet meregetni, kb 10 percig vilagitom, de lehet husz is. Nem vilagit ala. Elolap feliratait es nyakokat igy keszitem, pausz, film rosszabb megoldas. Legutobb a kepen lathato elolap keszult ezzel a modszerrel, fotozva, papirrol.
Köszönöm! Megkérdezem hátha... Nagyon jó lenne mert a másik nyomtatómba nagyon drága a toner (kifogyott). Azzal nem volt ilyen gondom. Ehhez meg van 8 db vadi új eredeti toner és semmibe sem került . Megörültem neki, hogy évekre le van a gond, aztán most mégse. De megnézem a neten is lehet, hogy van valami leírás.
Ezt én is próbáltam (P20 fotózok), de a papír nem sima felülete miatt hullámos lesz a vonal széle, ez a vékony 10mil. vonalnál már zavaró. Ugyanezzel a nyomtatóval fóliára eléggé egyenletesebb lesz, 10mil. bőven jó. Esetleg a nyomtató, vagy a tinta papírra rosszabb eredményt adhat a felület miatt, nem tudom.
Papir minosege okozhatta, nekem nem volt ilyen problemam.
Foliat nem hasznalnek, nem jo, nem takar megfeleloen a ra nyomtatott abra. Feliratban van vekony vonal, szele is jo, kep minosege miatt ez nem latszik jol.
Csak hézagosan követem a témát, nézd el amiért nem vagyok naprakész.
Ha jól értelek, akkor az akrilan lakk hatására részben fényáteresztővé válik az eredetileg fehér papír-rész, ahol pedig nyomat van rajta, ott az még jobban takaróképessé válik. Vettem egy kis mintamennyiségű dry fóliát, amit előbb-utóbb ki fogok próbálni. Ehhez negatív filmre van szükség. Véleményed szerint, így negatívként való takarásra is működhet.
Papir attetszobbe valik, atvilagithato, csak hosszabb ido kell hozza.
Negativ abraval is mukodik, probaltam. Lenyeg, fekete takarasa hibatlan legyen, ezt tudod ellenorizni.
Talaltam fotot, regebben keszult, papirrol dry foliaval, 280x120 mm.
Köszönöm, ígéretesnek látszik a nyomdai film kiváltására.
OK. Ne vitatkozzunk. Nekem nem jó, se gyári tonerrel, se az eddig kipróbált 3 féle felújított, után töltött, után gyártottal se. Nem tudom mit értesz "megfelelő driver"-en. Nekem most 6L van. Win10-el használom, előtte Win7-el, az előtt XP-vel használtam. Sehogy sem volt jó, se a 6P, se a 6L. Az 5P-vel lehet, hogy más a helyzet, bocs.
Sajnos már nem tudom kitörölni a hozzászólásomat.
Nem is kell, ez a tapasztalotod. Lehet, hogy szerencsem van, jo tonert talaltam hozza.
Lakk megszaradasa utan pausklar meg javit az atlatszosagan, kb. pausz szeruve valik.
Igy preparalt papir tobbszor is bevetheto.
Köszönöm a gyors választ meg a maximális felvilágosítást,akkor majd valamit kreálunk.
Jó estét mindenkinek! Szeretném megmutatni az első vasalt NYÁK-ot amit készítettem, igazából nem nagy dolog, csak visszaolvastam, hogy mennyi nyűg van vele és ahhoz képest nekem meglepően simán ment... Szóval a rajzolat fotó papírra (legolcsóbb a multinál) került egy Samsung M2026W által (gyári toner). A fóliás lemezt folyó víz alatt nagyon erős mosogató szivaccsal fényesre csiszoltam míg egyenletesen szét terült rajta a víz, utána isopropil alkohollal áttöröltem és ráragasztottam papír szalaggal a nyomtatott fotópapírt,ezután átengedtem 20x egy sima laminálón (szintén a multitól). A laminálóval szerencsém volt mert nem kellett mechanikailag belenyúlni; a felső hengert rugó szorítja az alsóhoz így kb. 3mm-t is simán átvisz. A pirossal bekarikázott rész az egyetlen hiba a panelen, mert kb. a 15. átengedésnél alánéztem a papírnak, mindenhol szépen megtapadt a festék, csak ott tépte fel, gyorsan visszaragasztottam és még egy párszor át toltam. Laminálás után a papírt forró vízzel távolítottam el, egyszerűen a vízforralóból ráöntöttem, a maradékot az erős mosogató szivaccsal távolítottam el. Maratás után a festéket szintén az erős szivaccsal távolítottam el. A két panel közötti érdekes mintázat azért van, mert szerettem volna megóvni a kihasználatlan rézfelületet, sajnos a filc amivel befestettem nem volt megfelelő.
Lehetne kicsit jobb a kép , de így elsőre szavad nem lehet.
Ha nagyobb felületet akarsz megóvni, akkor ragasztószalag. (Tixo, ha kell akár széles is kapható, szigetelő szalag. A lényeg, hogy ne papír alapú legyen.) Sokkal gyorsabban megcsinálod, és az valóban megvédi a rezet. Maratás után csak le kell húzni és kész.
Szia!
Pontosan melyik lenne az a lamináló? A leáztatáshoz nem kell forró víz, langyos a legjobb, de sósav az mindenhonnan kiviszi, a forrszemek közepéből is, nem kell súrolgatni.
Üdv a Társaságnak!
Szeretném megosztani veletek a ebay-ró származó dry fóliával és a szintén ebay-ról vásárolt A4-es transzparens filmel szerzett, kezdeti tapasztalataimat. A dry fóliából teszt célra levágtam egy kb. 2 cm-es csíkot, s ezt egy sima írógép papírra helyeztem, amire előzőleg egy "skálát" készítettem 1-15 cm-es beosztással. A teszt célja az volt, hogy kb. megállapítsam a levilágítási időt az adott körülmények között. A levilágító UV forrás egy 125W-os HGLI lámpa az eredeti folytóval úgy, hogy a búrája nincs letörve. (Amikor próbálgattam, észrevettem, hogy a szemüvegem elsötétedik a szivárgó UV miatt.) A tesztcsíkot egy 5mm-es üveglap alá tettem (sima közönséges üveg), úgy hogy egy fekete rajzlapot tudjak mozgatni a fólia és az üveglap között. A levilágítás kb. 30cm-ről történt. A maszkot percenként mozgattam a skála szerint és a 6.-7. perc után az elsőként levilágított két "cella" közel egyformán kékült el, gondolom itt már teljesen exponálódott a film. A maradék még le nem exponált film csíkra rátettem egy írógép papírra nyomtatott (tintasugaras) vonalas ábrát és 5 percig világítottam rá. Meglepő módon a filmen alig észrevehető nyomot hagyott, tehát a papír szinte teljesen kiszűri az UV fényt. Az A4-es transzparens filmre kinyomtattam egy próba ábrát, ami elsőre nem nagyon tetszett, mert nem fedett teljesen. A fény felé tartva barnás-vöröses színű volt az eredetileg fekete nyomat. Ezt is rátettem a filmcsíkra és szintén 5 percig világítottam rá. Az eredmény meglepően jó, szinte tökéletes lett. A film egyik oldaláról lehúztam a fóliát és előhívtam a szódás oldatban. A levilágított rész stabilan ott maradt a helyén. Végsősoron hobbi célra és körülmények között, használhatónak tűnik a két termék. (Bocs ha hosszú voltam ) A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
Szia!
Érdekelne a lamináló típusa.
Szia! A fóliára is tintasugaras géppel nyomtattál? Nem kenődött el? Én is néztem már ilyen fóliát ebay-en, de nem mertem rendelni, mert gyanús volt, hogy lézeres és tintás géphez is "jó". Esetleg tudnál egy linket adni, milyen fóliát vettél?
Szia!
A fóliára is tintasugarassal nyomtattam, kifejezetten erre kerestem megoldást, nem kenődött és gyorsan száradt. Többféle fóliát vettem a környékbeli papír boltokban tintasugaras nyomtatóhoz de mind rossz volt. (Kérésemre az eladó mutatta a dobozát is, valóban az volt benne.) Elkenődött, megfolyt a nyomat és soha nem szárad meg . (Mind a két oldalára próbáltam. Konkrét linket nem adnék, mert ahonnan rendeltem, a katasztrofális csomagolás miatt az összes lap sérülten érkezett (mind a tíz), de keress rá erre: "10PCS A4 Inkjet & Laser Printing Transparency Film Photographic For DIY PCB" Feldaraboltam egy lapot 10x15cm-re így tudom csak használni. (Az eladó most utalta vissza a pénzt, majd rendelek mástól.) A próbák során átengedtem egy laminálón is, (hátha kiegyenesedik ) de az nem volt hatással a filmre, gondolom működhet lézer nyomtatóval is. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
Korábban láttam itt belinkelve egy kis programot, amivel a nyomtatási fedettséget lehetett maximálisra állítani HP laserjet nyomtatónál! Sajnos nem találom, pedig most kellene Nem tudja valaki melyik hozzászólásban volt ?
"Életet" mentettél Köszönöm, ez volta az...!!
Nyomtatgatok itt egy HP 6L-es nyomtatóval, utángyártott tonerrel, írásvetítő fóliára..., és azt tapasztalom, hogy jellemzően a függőleges szakaszokon, a vékony 0,2mm-es vonalakban zavaró, a fél vonalvastagságot is elérő festékmentes foltok vannak véletlenszerűen. Szakadást éppen még nem okoznak, de ezeken a helyeken jelentősen meggyengül a sáv. Az összefüggő, nagyobb területeken nincs ez a hiba, ott elég homogén a festék eloszlása. Valamint sima papíron sem tapasztalom ezt a jelenséget. Olyan, mintha nem tapadnának meg a vékony vonalaknál a festékszemcsék...
Mi lehet ez ? És lehet e valamit kezdeni vele szerintetek ?
Próbáltam..., nyilván azért, mert ezt tapasztaltam rajta! Mazochista nem vagyok, ha jó, nem nyúlok hozzá
Most vettem írásvetítő fóliát, és ma nyomtattam rá először. De, mint mondottam, sima A4-es papíron nincs a hiba!
A fóliát nem fogdosta véletlenül össze valaki ?
Meg kell próbálni zsírtalanítani , és úgy megnézni a nyomtatást. Illetve nem ártana többszöri példányt csinálni , hogy mindig ugyan ott van e ez a hiba .Mer ha más más fóliánál is mindig ott jelentkezik , akkor nem a fólia a ludas. |
Bejelentkezés
Hirdetés |