Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   181 / 295
(#) kaqkk válasza eSDi hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Az abszorpciós hűtő jó lenne , csak kicsi a hűtőteljesítménye és nagy a fogyasztása ...
(#) tamascsikos válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Köszönöm a választ.

Van némi problémám a helykihasználást illetően. A hely a pultban szűkös, a hűtő meg teljesen másra lett kitalálva, így pazarlóan sok helyet foglal, és kevés hasznosul belőle. Rövidebben: kéne két 160-as hűtő, de nem fér be és kész. Ezért is csinálnám én a ládát, hogy akkor legyen, amekkora kell. Viszont a kompresszoros hűtőt nem tudom átvarázsolni bele. :/

Ezzel persze nem azt akartam mondani, hogy a Peltier alkalmas, csak azt, hogy a két 160-asra viszont nincs hely.

Valami, ami mégis "hasonlít a Peltierre"?
(#) eSDi válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Akkor ez is kilőve. Az enyémben egy 60W-os fűtőbetét van, mondjuk az is tény, hogy sokáig tart mire lehül, ha nem volt használva.
(#) kaqkk válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 29, 2016 / 1
 
Egy ügyes hűtőszerelő tökéletesen meg tud csinálni egy méretre készített hátlapos -vagy hűtőspirálos sörhűtőt. keress olyat aki nem aranyárban dolgozik . De a 160 l es hűtő is kis leleményességgel akár házilag is méretre alakítható vagy akár egy másik palástba is átrakható.
(#) eSDi válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Más ötletem nincs, mint hogy kell egy olyan hűtőszerkezetet keresned olcsón, ami hőcserélőre dolgozik. A ládába csak egy radiátorszerűt kell beleraknod, magát a hűtőberendezést pedig elrakhatod félreeső helyre. A kettő között összecsövezed, mint a fűtési rendszert egy szivattyúval és feltöltöd a rendszert víz + fagyálló keverékével. Ennél helytakarékosabb megoldás szerintem nincs.
(#) tamascsikos válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Na, ez nekem is megfordult a fejemben. Mi van, ha veszek egy 160 literes, vagy annál kisebb, működőképes hűtőt, és leoperálom róla 5 oldalát, a maradékot meg beépítem? A világítás kapcsolóján és az ahhoz kapcsolódó vezetékeken kívül valószínűsíthető valami a hűtő oldalában? Az elvileg csak szigetelt oldal, és más semmi. Jól sejtem? (Nyilván típus, kivitel, és sok minden függvénye, de nagy általánosságban lebonthatom, nem?)
(#) molnarf válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
A peltier ellem a legrosszabb választás ami létezik, szerintem a sört hűtőkamrabán kellene tarolni (előhűtés) a pultnál egy külső szigeteléssel ellátott zárt edény lenne jó, amelybe belehelyezed a csapolandó sörös palackot és rákötnéd a sörhűtőben levő hideg vizet, így lehetne megfelelő hőmérsékleten tartani a palackot .Egy termosztat és egy szivattyúval megoldható a vízcsere az edényből a sörhűtőbe és így más hűtőaggregát sem szükséges hozza.Esetleg egy lépcsővel nagyobb teljesítményű sörhűtő egységet kellene beszerezni , hogy kompenzálja a nagyobb hűtésigényt de szerintem ha a sört előre hűtőd a régi rendszer elégséges, persze a jó szigetelés mellett.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
(#) tamascsikos válasza molnarf hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Az előhűtés részét már kitaláltuk (lásd feljebb), azzal szerintem nem lesz gond.

A sörhűtővel való mutyizáson már én is töprengtem. A hűtővíz maga nem annyira jó ötlet, az ugyanis 0 °C alatti hűtőközeg, viszont most jobban átgondoltam (amúgy itt ülök a helyszínen), hogy a pohárzuhanyhoz menő vizet talán meg lehetne próbálni valahogy felhasználni. Annyi bajom mindenképpen van, hogy a söröshordót csapolás közben 8-10-12 °C alá hűteni nem okos dolog, mert úgy habzik tőle a sör, mint a veszett kutya szája. De elvileg erre van a termosztát, hogy csak addig keringesse, amíg a levegő le nem hűl. Átgondolom még, de félő, hogy ez csak a gyakorlatban dől el. Próba, cseresznye.
(#) molnarf válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Kizart dolog,hogy 0 °C alatti a víz, a sör nyomban belefagyna a csőbe.A hűtőközeg általában -10*C párolgási hőmérsékletre van beállítva de ez nincs hatással a vízre mert azt termosztat figyeli , hogy ne menjen 0 °C alá illetve kavaró gondoskodik az egyenletes hőelosztásról.
Ha elég hozza a hideg víz akkor meg egyszerűbb a helyzet :egy termosztat és egy mosógép mágnescsappal megoldható a hűtés.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
(#) yulo5310 válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Legegyszerűbb,ha veszel/szerzel egy rossz hűtőt,azt méretre is szabhatod és a napközbeni hidegen tartást megoldod hőakksikkal,gyors,olcsó!
(#) Joe_001 válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Üdv!
A peltier elem nem alkalmas akkora tömeg hidegen tartására sem, nemhogy a lehűtésére. Amúgy a fizika törvényei szerint a hideg oldalát felülre is teheted, légkeveréssel pláne min a 15-nek, 20 nak mert amit le kell hűtenie az min. 30kg kb , 30l minimum ha nem 50. Nem életképes a megoldás,1700as években találták meg az elvet, valamiért nem terjedt el, de játéknak jó, nem lehet ipari szintre hozni. A pult alatt sört tárolni? Amúgy is defektes a vendéglátó ipar, a hűtőlánc megszakad a szállításkor, a depóban, Mire kiérkezik a kocsmában 5x megfortyan, megváltozik az íze.A legkorrektebb megoldást a közeli érzelmi kombinátban láttam, leválasztottak egy kb 4m x 4m részt a pult végében, leszigetelték. Hűtőkamrát csináltak belőle. Ahogy az ital megérkezik bepakolják, majd ha kiürült kiviszik. A sörcsapoló szondája is ott van, ha kiürül a hordó, csak átrakják a következőbe. Az alkalmazott nem pakol, a sörös viszi be. Igaz a cucc már elég régi (R12 vel megy) de ennél jobbat nem tudok, pláne magántulajdonban.
(#) tamascsikos válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Kis helyesbítés:
1. A sört a pult alatt nem akarom "tárolni", csak "tartani", addig, amíg kicsapolom a hordóból. Ez máshol is így történik.
1./A A pult végébe vinni csak akkor helyes, ha a sörcsaphoz vezető cső is hűtött, ellenkező esetben a távolság növelése káros.
2. Ez a sör nem fortyan meg a depóban és nem szakad meg a hűtőlánc, ugyanis közvetlenül a főzdéből érkezik. Ráadásul kémiai utókezelés nélküli termék, így igényli is a folyamatos hűtést. Pont ezért van, hogy a pultba kerülés előtt is hűteni szeretném (lásd korábban), és a csapolás folyamán is (lásd most), mivel van, hogy a (z egyébként 30 literes) hordó 3 óra hosszát tölt a csapon, amíg kiürül, van, hogy 2-3 napot.

Egyébként sajnos a pult nem teszi lehetővé 4x4-es hűtőkamra leválasztását, mert kb. 3x3-as maga a pult.

Ettől még persze köszönöm a hozzászólást, el fogom engedni a Poltier elemes megoldást, meggyőztek a válaszadók.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
(#) proli007 válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Hello! Esetleg egy Split klíma, ahol a "kültéri a beltéri"?
(#) tamascsikos válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Lehet, hogy külön nem mondtam, de nagyon fontos, hogy a projekt költségvetését a minimális szinten szeretném tartani.
Az általam vázolt problémára iparilag kivitelezett, kész megoldások is léteznek. Tehát sem a probléma nem új keletű, sem a megoldás nem ismeretlen, csupán arról van szó, hogy nincs pénzem, és barkácsmegoldásban gondolkodom.
A split klíma túlmutat a költségvetésen is, de egyébként a helyigénye és a felvett teljesítmény okán sem tűnik optimálisnak. Szerintem ilyen kis teljesítményű split klíma nincs forgalomban, és a használt klíma vásárlása is talán a legkockázatosabb az eddig vázolt lehetőségek közül.
Volt már (nem itt), aki javasolta, hogy az általam készített, szigetelt dobozba félig építsek be egy mobilklímát, de ezzel is az a bajom, hogy használt mobil klímát venni rizikósnak tűnik, az új meg nekem drágának tűnik.
Arról már nem is beszélve, hogy a split klímát sem tudom magam bekötni, tehát megint képbe kerül a szerelő bevonása is, ami tovább emeli a költségeket.
Mindettől függetlenül köszönöm az ötletet, nem vetem el, mert elvileg működhet (sőt, működnie kéne), de a megoldási lehetőségek végére sorolom.
(#) Joe_001 válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Akkor marad legénykorom hűtője az építőtáborból. 200 literes hordó vizébe pakolták a sört. Az egészhez pétisót nyomtak a negatív oldáshő miatt a hordó oldala 30°C ban is deres volt. (Igaz akkor még egy zsák pétisó 50 Ft körül volt (50 kg-ra)
(#) proli007 válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Részemre kicsit ellentmondásos a projekt. Sör olcsó, klíma drága?
Ha az ember "iparszerűen" űz vállalkozást, arra óhatatlanul áldozni kell. Csináltál már költségvetést a keretre, hőszigetelésre, villanyra, stb?
Egyébként ha megkérdezed a szerelő kollégákat (nem az enyémeket), el fogják árulni, hogy Split beköthető mindenféle szerelő nélkül. Mert csak össze kell csövezni, és légteleníteni kell. A gáz meg benne van. Ez az egyetlen, amihez nem kell forrasztani, meg mérlegelni, meg vákuumozni. (Szerintem) Fogyasztást pedig a hűtési igény és a hőveszteség fogja meghatározni, nem a klíma.
De ezt csak tájékoztatásuk írom, nem kioktatás képen.
(#) tamascsikos válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Nem is lenne ezzel semmi bajom, ha építőtáborban lennénk. Sajnos olyan megoldásra van szükségem, ami többnyire beavatkozásmentesen, hosszú időre és automatizálva megoldja a problémát.
(#) tamascsikos válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
A sör fajlagosan olcsó, és kb. 3 éve hűtés nélkül használjuk. Frissen friss, 2-3-4-5 nap alatt (külső hőmérséklet kérdése) megromlik. Ekkor cseréljük. De ez egy pazarló megoldás. Már önmagában azért megérné számomra megoldani a problémát, hogy ne pazaroljunk. De nem bármi áron.
Az pedig, hogy "iparszerűen" űzöm ezt a dolgot, nem azt jelenti, hogy nyereséges vagyok. Sajnos nem is igazán vagyok nyereséges. Ha az lennék, simán kifizetném az ipari megoldást. Eddig a "legkedvezőbb" megoldás 300 ezer forint volt. Kalkulációm szerint a szigetelt láda költsége nem haladja meg az 50 ezer forintot, míg a hűtés kb. másik 50 ezer forintba kerülhet, ha valaki rendelkezik az eszközökkel és a tapasztalattal a rendszer összeállítására. Sajnos nem tudok 200 ezer forintot munkadíj gyanánt kifizetni. Akkor inkább használom a saját szaktudásomat, és értékesítem a sört, ameddig tudom, aztán cserélem.
A villannyal nem számolok, mert az minden megoldásnál szerepet kap (kivéve a pétisós megoldást, de azt egyelőre jegelném).
A rossz szándékot pedig nem feltételeztem. Tudom, hogy én vagyok a zsugori és a furcsa, de ettől én még megpróbáltam, hátha van valakinek ötlete. Ha ennél jobb és elérhető árú, általam megvalósítható megoldás nem születik, akkor idén nyáron is kidobunk néhány hektó sört. Azért még nem adom fel.
(#) Joe_001 válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 31, 2016 /
 
Viccet félretéve Proli007 ötlete létszik a legjobbnak hungarocell elemek közé berakva, nem bent adja le a levett energiát. Ráadásul minden benne van hozzá a csöveket kivéve, és a pici, zárt pult mögött 8-10 fokkal is lehet melegebb nyáron.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2016
(#) kaqkk válasza tamascsikos hozzászólására (») Márc 31, 2016 /
 
Maximum hány fok kellene ? A klímák 16-18 fokig állíthatók , ha ez megfelel keress meg skyp-on kaqkk07 talán tudok neked elfogadható megoldást ,
(#) winaty hozzászólása Márc 31, 2016 /
 
Sziasztok!
Hatalmas problémám lenne. van egy Samsung RL36EBSM típusú hűtőm egy ideje elkezdett ki-be kapcsolni magától a vakáció mód (felgyullad a VAC lámpa és sípol aztán elalszik és megint sípol)Gondoltam kikapcsolom majd be. Ki is kapcsolt de vissza már nem akart vártam vele és kb 1 óra múlva be tudtam kapcsolni viszont semelyik gombra nem reagál se kikapcsolni se hőmérsékletet állítani nem tudok . Nem lehet valahogyan RESET-elni ezt a hűtőt?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2016
(#) Joe_001 válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /
 
A sör a vendéglátó könyvek szerint 12-14°C
(#) kaqkk válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /
 
Az még éppen megoldható, csináltam már klímát bortárolóba 10-12 fokra , a termisztor söntölésével , csak így mindig fejben le kellett vonni 6 fokot a távirányítón beállított értékből , hogy megtudjuk a valós hőmérsékletet, de 10 fok alá már nem nagyon illik lemenni klímával .
(#) kaqkk válasza winaty hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /
 
Készülj egy elektronika cserére , de azért tegyél fel ide pár képet az elektronikáról hátha annak alapján többet tudunk segíteni.
(#) tamascsikos válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /
 
A 10 fok a csapoláshoz elegendő lehet, hiszen 5-8 fokosan kerül be a hordó egy jól (??) szigetelt helyre, és a helyet 10 fokra hűtjük, ráadásul - optimális esetben - 1-2 napot tölt ott. Ez tökéletesen megfelelne nekünk, már csak a költségvetés és a kivitelezés a kérdés.
(#) kkf hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
Sziasztok!

Digitális Elektrolux kombi hűtő, 2 napja lett beüzemelve (egyébként 4 éves), azóta kb. 20 percenként kapcsol be a kompresszor kb. 90 percre, egyébként a beállított hőfokokat (normál hűtő 7°C, mélyhűtő 20°C) nem tartja tökéletesen (normál 8,5-9°C, mélyhűtő 18,5-19°C), bár nem tudom a hőmérő mennyire megbízható.
Ez normális? Hagyjak még neki időt, vagy már kezdjek is a cserére fókuszálni?

Köszi!
(#) nepszter hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
Hali , adott itt egy kb 5-6éves zanussi picike hűtő kb 100literes, 2 hétel ezelőtt nem bugott és nem is hűtőtt állítottam a hőfokon utána pedig elkezdett hűteni de már sokkal gyengébben , múlthéten pénteken pedig nem hűt azóta , olvasgattam hogy mi baja lehet valószínűleg hogy a termosztát ment tönkre ? Kiszedem aztán elmegyek egy alkatrészboltba és berakom az ujat és működni fog ?
A hűtő nem zúg és nem is hűt
(#) nepszter hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
electrolux- bocsi mit mivel kell össze kötnöm hogy kiderítsem tuti hogy a termosztát a rossz? Van itt kék kábel, fekete , barna , zöld -sárga

Már probálkoztam a két barnát össze kötöttem de nem jött be mert leverte a biztosítékot
(#) yulo5310 válasza nepszter hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Barnát a feketével!
(#) nepszter válasza yulo5310 hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Juhuuu , működik köszi szépen !!! Akkor termosztát csere lesz
Következő: »»   181 / 295
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem